Çocuk sağlığı parasından dolayı Doğu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aileler çocuklarının aşılarını daha iyi takip ediyor - Eğitim Haberleri

30 Ocak 2008 Çarşamba

Çocuk sağlığı parasından dolayı Doğu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aileler çocuklarının aşılarını daha iyi takip ediyor

Beş yıldır yürürlükte bulunan çocuk sağlığı parasından dolayı Doğu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aileler çocuklarının aşılarını daha iyi takip etmeye başladı. Bu durum bazı sakıncaları da beraberinde getirdi. Bazı aileler daha çok para almak için daha çok çocuk yapma yolunu tercih etmeye başladı. Devlet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ilköğretime devam eden her bir erkek çocuk için 19.5 YTL, kız çocuk için 23 YTL, okula gitmeyen çocuk için de 15 YTL veriyor.

Bitlis'in Güroymak ilçesi Sağlık Grup Başkanı Dr. Fahrettin Barlık, sırf çocuk sağlığı parası almak için çok çocuk yapılmasının sakıncalı olduğunu vurguladı.

Geçmişte (Devlet çocuğumuz olmasın diye kısırlık aşısı yaptırıyor) diyen ailelerin şimdi çocuklarını aşılatmak için sağlık ocağına getirdiğini söyleyen Barlık, "5 yıl önce Güroymak'ta sadece aşıların önemini bilen memurlar çocukların aşılarını zamanında yaptırıyorlardı. Kırsal bölgeler ve köylerdeki çocukların hiç aşıları yapılmıyordu. Köylerdeki çocukların aşılarını yapmak için hemşireleri görevlendiriyorduk. Buna rağmen aileler aşı yaptırmıyordu. Devlet çocuk sağlığı parasını vermeye başlayınca aileler de çocuklarının aşılatılması için sağlık ocaklarına gelmeye başladı." dedi.

Çocuk sağlığı parasından dolayı bölgede aile planlamasının da bozulduğunu kaydeden Barlık, "Bazı vatandaşlarımız (Fazla çocuğumuz olsun fazla para alalım) düşüncesiyle aile planlamasını alt üst etti. Bu insanları ikna etmek için çok zorlandık. Bazı erkekler, kadınların sağlığını düşünmüyor. Nasıl olsa devlet para ödüyor diyerek çocuk sayısını artırıyor. Vatandaşlarımız burada çocukların geleceklerini düşünmüyor; (Kadın gebe olursa gebelik parası alırım, 0 ile 6 yaşında çocuk sağlığı parasını alırım, 7 ile 15 yaş arasınde eğitim parasını alırım) diyor. Hal böyle olunca erkekler bütün günlerini kahvehane köşelerinde geçiriyor." şeklinde konuştu.

Güroymak Sağlık Grup Başkanı Dr. Fahrettin Barlık, 2007'de Güroymak ilçesinde 26 mahalle 29 köy ve 5 mezrada 42 bin 57 kişiye aşılarının yapıldığı belirterek, aşılama oranının yüzde 100'e yaklaştığını söyledi. (Cihan Haber Ajansı)

Hiç yorum yok: