18 Haziran 2008 Çarşamba

Yeditepe Ödülleri Topluyor...

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bu kez de Avrupa Pediatrik Diş Hekimliği Birliği'nden ödül aldı.

GEÇEN ay Avrupa Diş Hekimliği Eğitimi Birliği (ADEE) tarafından "Avrupa'nın en iyi fakültelerinden biri" olarak değerlendirilen Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bu kez de Avrupa Pediatrik Diş Hekimliği Birliği'nden ödül aldı. Pedodonti Anabilim Dalı Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinde gerçekleştirilen 9. Avrupa Pediatrik Diş Hekimliği Birliği (EAPD) Kongresi'nde "Probiyotikli gıdaların , tükürükteki çürük yapıcı bakterilere etkisi" isimli araştırmaları ile birliğin Avrupa Diş Hekimliği'nde beslenme ile ilgili araştırmalara verilen en büyük ödülü "Ağız Sağlığı ve Beslenme Alanında Bilimsel Araştırma Ödülü"nü aldı. Prof. Dr. Nüket Sandallı başkanlığında çalışmalarını yürüten ve Yrd. Doç. Dr. N. Eşber Çağlar, Yrd. Doç. Dr. Şule Kavaloğlu Çıldır, Yrd. Doç. Dr. Özgür Önder Kuşcu ve Yrd. Doç. Dr Senem Selvi Kuvvetli'den oluşan ekip Hırvatistan'da ödüllerini aldı. Aynı ekip, bir başka bilimsel araştırma ile ACTA Odontologica Scandinavica'nın 2007 yılının "en iyi araştırma" ödülünü de almıştı. Bu arada Avrupa Diş Hekimliği Eğitimi Birliği (ADEE) Diş Hekimliği Fakültesi'ni denetlemiş ve fakültenin verdiği eğitimin Avrupa standartlarında olduğunu vurgulamıştı. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Sandallı, Amerika Diş Hekimleri Birliği'ne de diploma denkliği için başvuracaklarını söyledi.

Rektör Seçimleri Başladı....

Rektörlük seçimleri bugün 21 üniversitede başladı. Seçimler, yarın da sürecek. YÖK, seçimlerde en çok oyu alan 6 rektör adayından 3'ünü Köşk'e sunacak.

Toplam 21 üniversitede rektörlük seçimleri bugün başladı. YÖK, seçimlerde en çok oyu alan 6 rektör adayından 3`ünü, haftaya yapılacak genel kurulda Cumhurbaşkanlığı'na gönderecek.
Rektörlerin görev sürelerinin bitecek olması nedeniyle 21 üniversitede seçim heyecanı yaşanıyor. Bugün 21 üniversitede başlayan seçimler iki gün sürecek. Rektör adayı seçimleri üniversitelerde gizli oyla yapılıyor. Oy verecek her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir adayın ismini yazabiliyor. Seçimlerde YÖK'ün seçim yapılacak üniversitelere gönderdiği uyarılar da dikkate alınırken, bu nedenle oy kullanacak öğretim üyelerinin kadrolarının bulunduğu fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokuluna göre soyadlarının alfabetik sırasına göre sandıklara dağılımı yapıldı.

-8 REKTÖR ADAY OLAMIYOR-

Rektörlük seçimleri yapılan üniversiteler şöyle:
Akdeniz Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, ODTÜ, Trakya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi.
Bu arada Ankara, Atatürk, Dicle, Dokuz Eylül, Ege, Ondokuz Mayıs, ODTÜ ve Uludağ Üniversitesi Rektörleri de 2 dönem rektörlük görevi yaptıkları için yeniden rektörlüğe adaylıklarını koyamayacaklar.

-17 BİN 329 ÖĞRETİM ÜYESİ BUGÜN SANDIK BAŞINDA-

Seçimlerde toplam 17 bin 329 öğretim üyesi oy kullanıyor. 21 üniversitede 7 bin 73 profesör, 3 bin 1965 doçent, ve 7 bin 318 yardımcı doçent, rektörlerini belirlemek için sandık başına gitti. Gazi Üniversitesi'nde bin 776 öğretim üyesi, Ankara Üniversitesi'nde bin 588 öğretim üyesi, Ege Üniversitesi'nde bin 466 öğretim üyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde bin 218 öğretim üyesi, Atatürk Üniversitesi'nde ise bin 141 öğretim üyesi oy kullanacak. Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ'de 754, Boğaziçi Üniversitesi'nde ise 414 öğretim üyesi oy kullanacak.

-AKP'Lİ ESKİ MİLLETVEKİLLERİ YARIŞIYOR-

Bazı üniversitelerde eski milletvekili ve milletvekili adayı olmuş isimler yarışıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi rektörlük seçiminde, AKP Trabzon eski Milletvekili Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu ile 2007 seçimlerinde AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Ahmet Ulusoy en yüksek oyu alabilmek için yarışacak. Dicle Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Jale Saraç da 2007 seçimlerinde AKP Diyarbakır milletvekili aday adayı olmuştu. Dicle Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Hüsnü Fazıl Erdem de AKP'ye Anayasa taslağı hazırlayan ekip arasında yer almıştı.

-DİCLE'DE ÖZGÜRLÜK ANITI, ÇİN SEDDİ VAADİ

Rektör adaylarının birçoğu ilk 100 üniversite içine girme sözü verirken, Dicle Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Ömer Satıcı ise internet üzerinden yürüttüğü seçim kampanyası kapsamında, Dicle Üniversitesi kampusuna minyatür Eyfel Kulesi, Özgürlük Anıtı, Pisa Kulesi ve Çin Seddi dikeceği vaadinde bulundu.

-ODTÜ'DE PROF. DR. ÇİLİNGİR ŞANSLI GÖRÜLÜYOR

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut iki dönem rektörlük yaptığı için yeniden adaylığını koyamayacak. ODTÜ'de, eski Rektör Yardımcısı Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Gürkan ile İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tokyay, Rektör Yardımcısı olan Prof. Dr. Ahmet Acar, Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Fatoş T. Yarman Vural, Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özgüven ile Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. F. Canan Çilingir rektör adayı oldu. ODTÜ kulislerinde Rektör Prof. Dr. Akbulut'un danışmanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Çilingir'in en fazla oyu alacağı söyleniyor.

-AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ'NDE 10 ADAY-

Akdeniz Üniversitesi'nde ise toplam 10 aday yarışacak. Halen rektörlük görevini yürüten aynı zamanda Üniversiteler Arası Kurul Başkanı da olan Prof. Dr. Mustafa Akaydın yine aday oldu. Ayrıca Prof. Dr. Mehmet Baykara, Prof. Dr. Kemal Emek, Prof. Dr. Abit Demircan, Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel, Prof. Dr. Oğuz Bircan, Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Prof. Dr. Mahmut Duran, Prof. Dr. Tuncay Neyisçi ve Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe rektörlük için adayş olurken, mevcut Rektör Prof. Dr. Akbulut'un en fazla oyu alması bekleniyor.

-YÖK ÜÇ İSİM SEÇECEK-

Seçimler yarın sona erecek. Üniversitede yapılan seçimlerde en fazla oy alan 6 rektör adayını YÖK'e bildirecek. 28-29 Haziran'da yapılacak YÖK Genel Kurulu da bu adaylar arasından 3 isim seçecek ve 1 Temmuz'da Cumhurbaşkanı'na sunacak. Cumhurbaşkanı 3 aday arasından birini rektör atayacak. Cumhurbaşkanı Gül ise belirlediği isimleri 6 Ağustos tarihine kadar açıklayacak. 6 Ağustos'ta 21 üniversite rektörünün görevi sona ererken, yeni seçilen rektörler ise 7 Ağustos'ta yeni görevine başlayacak.

BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİ YAKININI MEZUNİYET TÖRENİNE ALMAYAN MÜDÜR'DEN OLAYI GÖRÜNTÜLEYEN GAZETECİYE TALİMAT: SİL O GÖRÜNTÜLERİ

Uludağ Üniversitesi (Uü) Devlet Konservatuarı'nın Mezuniyet Töreninde Başörtülü Öğrenci Yakınları Kampüse Alınmadı.



Uludağ Üniversitesi (UÜ) Devlet Konservatuarı'nın mezuniyet töreninde başörtülü öğrenci yakınları kampüse alınmadı.
Bir başörtülü öğrenci yakınıyla tartışan Korservatuar Müdürü Prof. Dr. İsmail M. Göğüş, olayı görüntüleyen gazeteciye 'O görüntüleri sil, ben bu konularla ilgili gündeme gelmek istemiyorum' dedi.

UÜ Devlet Konservatuarı'nın merkez Yıldırım ilçesi 152 Evler Mahallesi Eski Eğitim Kampüsü'ndeki mezuniyet töreninde yine bildik görüntüler yaşandı. Yakınlarının mezuniyet sevinçlerine ortak olmak isteyen aileler okulun bahçesindeki törene büyük ilgi gösterdi. Konuklarını bahçe girişinde karşılayan UÜ Konservatuar Müdürü Prof. Dr. İsmail M. Göğüş, okul ikincisi olan yiğeninn mutlu günende yalnız bırakmayan başörtülü bayanı bahçeden girişine izin vermedi.


Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu söyleyen ve isminin açıklahnmasını istemeyen başörütülü bayan, okul ikincsi olan yiğeninin mutluluğuna şahit olmak için geldiğini, ancak törene alınmadığını kaydetti.

Başörtülü bayan ailesiyle birlikte geri dönerken Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Göğüş, olayı görüntüleyen CİHAN muhabirine "O görüntüleri sil, ben bu konuyla ilgili gündeme gelmek istemiyorum. Bayanı öğrenci zannettim, sonradan öğrendim öğrenci yakınıymış. Başörtüsünü çene altından bağlamasını izah ettim" diyerek kendini savundu.

CİHAN muhabiriyle uzun süre konuşan ve gergin olduğu gözlenilen Prof. Dr. Göğüş, muhabirden görüntüleri silmesini istedi. Muhabirin; 'Hocam ben sizin işinize saygı duyuyorsam siz de benim işime saygı duymalı ve işime müdahale edemezsiniz' demesiyle iyice gerilen Prof. Dr. Göğüş, tören boyunca gerginliğini gizleyemedi.

10 yıl önce konservatuara 36 kişi olarak başlayan ancak sadece 5 kişinin mezun oldğunu anlatan Prof. Dr. Göğüş; "Ben onların sadece bir hocası değil, adeta babaları gibiyim. 30 yıldır devlet adamıyım. Onların her türlü derdiyle ingileniyorum. Büyük sanatçılar yetiştirme gayretindeyiz" dedi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, mezun öğrencilerin yaş kütüğüne anı plaketi çakmasıyla son buldu.

Dersleri Zayıf Öğrenci Kendini Vurdu...

Ordu'da bir lise öğrencisi, dersleri zayıf olduğu gerekçesiyle kendini tabanca ile vurarak yaşamına son verdi.

Endüstri Meslek Lisesi 1. sınıf öğrencisi Naim A. (15) kendini tabanca ile vurarak yaşamına son verdi. Edinilen bilgilere göre, Akçatepe köyünde dersleri zayıf olduğu için Naim A. tabanca ile kendisini vurdu. Hemen ambulans ile Ordu Devlet Hastanesi'ne kaldırılmasına rağmen Naim A. hayatını kaybetti.

Ailesinin tek çocuğu olan öğrencinin hastane önüne gelen annesi Fatma A.ile babası Mustafa A. fenalık geçirdi. Fatma A, "ciğerlerim yanıyor, oğlum nerede?" diye gözyaşı döktü. Mustafa A. ise, "Oğlum okumasan ne olurdu, bak ben okumadım olmadı mı, sen de okumazdın. Baba sen 12 evlat yetiştirdin ben birine bakamadım" diyerek ağladı.

Bu arada öğrencinin yakın arkadaşlarına 'Beni bir daha aramayın hakkınızı da helal edin' diyerek mesaj geçtiği belirtildi. Öğrenim gördüğü okulda 4 zayıfı bulunan Naim A.'nın sınıfta kalmadığı bir dersten imtihana girip vermesi durumunda diğer derslerini veremese dahi o derslerinden sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebileceği öğrenildi. Bu arada olayla ilgili soruşturmaya devam ediliyor.