4 Haziran 2008 Çarşamba

OKS Şampiyonundan Öneriler!

Geçen yıl OKS'de tüm soruları çözerek birinci olan Fatih Özkan sınava girecek öğrencilere kendilerine güvenmelerini önerdi..

Geçen yıl Ortaöğretim Kurumları Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) tüm soruları cevaplayan tek bir öğrenci vardı. Matematik-Fen ve Türkçe- Matematik puan türlerinde 500 tam puan alarak birinci olan İstanbul Özel Marmaraevleri İhlas İlköğretim Okulu öğrencisi Fatih Özkan. O tercihini İstanbul Lisesi'nden yana kullandı ve orada öğrenim görüyor. Özkan, OKS'de olduğu gibi ÖSS için de kendine güveniyor ve yine derece yapacağını söylüyor. Özkan, SABAH'a bu yıl son kez OKS'ye girecek öğrenciler için nasıl çalıştığını anlattı, sınav için tavsiyelerde bulundu.

TAVİZ VERMEDİ
Sınava her şeyden önce bilinçli bir zaman programı yaparak hazırlanmaya başladığını anlatan Özkan, sosyal yaşamından da taviz vermediğini belirtiyor: "Ben sosyal yaşamını hiç kısıtlamadım. Hatta p a - zar günü sınav vardı ama ben cuma akşamı okulun bahçesinde arkadaşlarımla basketbol maçı yapıyordum. Öğretmenlerim yanlışlıkla elime top gelip, parmağımı kırabilirim ve sınava giremem diye beni uyardıkları için maçı bıraktım. Önemli olan hem çalışmak, hem de kendinize zaman ayırabilmek. Kısaca her şeyi kararında yapmak önemli." Sosyal hayatını çok fazla kısıtlamayan, arkadaşları ile buluşan, basketbol maçlarına ya da sinemaya giden Özkan, zamanı verimli kullanmanın önemine dikkat çekiyor: "Zaman ayarlamanızı iyi yaptığınız takdirde kendinizi fazla yormazsınız. Önce konuyu anlayın, sonra bol bol test çözün. Kendinize hedef koyun ve buna inanın. Hedefiniz varsa, kendinize inanıyor ve çalışıyorsanız başarılı olursunuz. Benim sınavdan bir sene öncesinde yaz aylarında hedefim ilk yüze girmekti. Sınava bir hafta kala artık hedefim ilk 10 arasında olmaktı. Bunu başaracağıma inanıyordum ve birinci oldum." Özkan, başarısında ailesinin de büyük rolü olduğunu söylüyor ve ailelere şöyle sesleniyor: "Benim ailem her fırsatta benim yanımda olduklarını, bana güvendiklerini söyledi. Bu sözler benim için büyük moral oldu. Sınavda da heyecanlanmamı önledi, kendime güvenimin devam etmesini sağladı. O yüzden aileler çocuklarına destek olmak istiyorlarsa önce onlara güvensinler ve bunu çocuklarına da söylesinler."

'PANİK YAPMAYIN'
Özkan, sınavda herkesin heyecanlı olabileceğini ama önemli olanın serinkanlı davranabilmek olduğunu dile getiriyor. Özkan son günler için önerilerini şöyle sıralıyor: "Son dakika çalışmaların zararı bile olabilir çünkü heyecan yapar ve akıllarındaki bilgi karışabilir. Sınava üç gün kala çalışmayı bıraktım sayılır. 400 sorudan 100 soruya düşürdüm. Sınava girmeden hafızamı canlı tutsun diye haşlanmış patates yedim. Yanıma da birkaç şeker aldım.

Bakan Çelik Çöp Topladı...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Van Akdamar Adası’nda öğrencilerle birlikte çöp topladı.

Onur Demir bildiriyor- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Van Akdamar Adası'nda öğrencilerle birlikte çöp topladı.
MEB ve Deniz Temiz Derneği'nin işbirliğiyle başlatılan 'Temiz Sular Temiz Türkiye' kampanyası çerçevesinde 20 milyon öğrenci ve gönüllü aile deniz, göl, nehir ve dere gibi su havzalarında temizlik yaptı. Etkinliğe ilköğretim 1 ve 2'nci sınıflar dışındaki tüm ilk ve ortaöğretim öğrencileri katıldı. Deniz, göl veya ırmak olmayan yerlerdeyse temizlik çalışmaları piknik alanlarında yapıldı. Akdamar Adası'ndaki törende konuşan Bakan Çelik, “Tüm zamanların en büyük çevre etkinliği. Bu hareket şov değildir. Bir günlük bir etkinlik değil. Bu projeyi yaşam biçimi haline getirmeliyiz" dedi.
Çelik, “Geleceğimizi kirletenlere dur dememiz gerekiyor. Evimizi kirletenlere dur dememiz gerekiyor. Zengin insanlar organik sebze yemeye başladı. Önce dünyayı kendimize zehir ettik, çevreyi suyu kirlettik, sebze meyveleri kirlettik. Şimdi organik sebze deyip ağlıyoruz. Madem bundan rahatsızız rahatsız olunan bu konuda 'artık yeter' diyeceğiz” diye konuştu.
Çelik, temizlik kampanyasını eleştirerek "kene" uyarısında bulunan Eğitim-Sen'e de "Olaya ideolojik yaklaşan bazıları bu projeyi 'mıntıka temizliği' diye niteliyor. Biz buna sadece güler geçeriz” diye yanıt verdi.
Türkiye'de bir çevre bilinci oluşturulamadığını söyleyen Çelik, şunları söyledi:
“Türkiye ayağa kalksın dedik. 20 milyon insan hareket halinde sadece sözle değil eylemle kazandırılmaya çalışılıyor. Gittikçe yeşili azalan kuraklaşmaya giden, kuşların çekildiği temiz suların azaldığı bir ülkede yaşıyoruz. Suların kirli olduğu, tırlar dolusu paranız olsa malınız olsa ne ifade eder. Ormanlarında sincapların derelerinde çağıl çağıl suların aktığı bir ülke istiyoruz.”
Çelik konuşmasının ardından öğrencilerle birlikte çöp topladı.