28 Ocak 2009 Çarşamba

Lise Sitesinde İki İlginç Anket...

Konya'da bir okulun internet sitesinde ‘Ergenekon adlı bir örgütün varlığına inanıyor musunuz?’ ve ‘Sizce başörtüsü serbest olmalı mı?’ anketleri yapıldı.

Konya'nın Ereğli ilçesindeki İvriz Anadolu Öğretmen Lisesi'nin resmi internet sitesinde 'Ergenekon adlı bir örgütün varlığına inanıyor musunuz?' ve 'Sizce başörtüsü serbest olmalı mı?' anketleri yapıldı. Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, okulların resmi internet sitelerinde bu tür anketlerin yasak olduğunu, konuyla ilgili inceleme başlatacaklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okula tahsis edilen 'ivrizaol.k12.tr' adlı sitenin 'anketler' bölümünde, 'Ergenekon adlı bir örgütün varlığına inanıyor musunuz?' başlığıyla düzenlenen ankete 545 kişi oy verdi. Bu kişilerden 319'u 'Hayır inanmıyorum', 76'sı 'Evet inanıyorum', 150'si de 'Olabilir, bilemiyorum' şıklarını işaretledi. Sitedeki 'Sizce Başörtüsü Serbest Olmalı mı?' başlıklı ankette de 646 kişi oy kullandı. Ankette 429 kişi başörtüsünün serbest olması yönünde, 188 kişi serbest olmaması gerektiği yönünde oy kullandı. 11 kişi emin olmadığını belirtirken, 18 kişi de 'Bana ne, ben örtmüyorum' dedi. Sitenin 'anketler' bölümünde ayrıca, 'Ordumuz Irak'a girmeli mi?', 'Türkiye şartlarında en iyi meslek hangisi' anketleri de bulunuyor. Soruşturma başlatılacak Konya Milli Eğitim Müdürü Şahin, MEB'e bağlı İvriz Anadolu Öğretmen Lisesi'nin resmi internet sitesinde böyle bir anketlerin düzenlenmemesi gerektiğini söyledi. Şahin, okulların internet sitelerinde toplumun gündeminde olan siyasi konular ile soruşturma konusu olmuş veya soruşturması devam eden Ergenekon gibi davalar ile ilgili görüş belirtmenin ve anket düzenlemenin yasak olduğunu belirtti. Şahin, konuyla ilgili inceleme başlatacaklarını söyledi. Müdüre saldırı flaş haber İvriz Anadolu Öğretmen Lisesi'nin Müdürü Sonuç Öngay (54), kimlikleri tespit edilemeyen 6 kişi tarafından önceki gün satır ve sopalarla dövüldü. Okulun pansiyon bölümünün yemek ihalesinin iptal etmesiyle ilgili olarak saldırıya uğradığı öne sürülen Öngay'a yapılan saldırı, okulun internet sitesinde de flaş haber olarak duyuruldu. Saldırının internet sitesindeki anketle herhangibir ilgisinin olmadığı belirtilirken, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavisi süren Öngay polise verdiği ifadesinde şunları söyledi: “Sabah okula geldiğimde, bahçede satır ve sopalarla 6 kişi saldırdı. Saldırının ihale nedeniyle olabileceğini tahmin ediyorum. Çünkü okulumuzun pansiyon bölümünün yemek ihalesi vardı. Üç kez ihaleye çıktı ve fiyatlar çok yüksek olduğu için ihaleyi iptal ettim. Ben okulumu ve devletimi düşünürüm, insanların menfaatini değil. Bu saldırıyı, yıldırma politikası olarak görüyorum. Ama beni yıldıramazlar.”

Aftan Dönenlerin Borcu Ertelenecek...

Öğrenci affından yararlanacakların Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan aldıkları öğrenim ve katkı kredisinden doğan borçları öğrenim süresince ertelenecek.

Öğrenci affından yararlanacakların YURTKUR'dan aldıkları öğrenim ve katkı kredisinden doğan borçları öğrenim süresince ertelenecek. Bu öğrencilerin erteleme süresindeki borçları yıllık TÜFE oranına göre yeniden yapılandırılacak. YURTKUR, 5806 sayılı "öğrenci affına" ilişkin kanundaki "Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na öğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların bu maddedeki belirtilen haklardan yararlanması halinde bu borçların ödenmesi ertelenir. Borç ertelemeyle ilgili usul ve esaslar YURTKUR tarafından belirlenir" hükmü doğrultusunda bu kapsamdaki öğrencilerle ilgili çalışma yaptı. Çalışma sonucunda alınan karar şöyle: "Geçmiş yıllarda üniversitelerden ilişiği kesilen 5806 sayılı Kanun gereği ek fırsat kapsamına giren öğrencilerin kurumumuzdan almış oldukları öğrenim ve katkı kredisinden doğan borçlarına tahakkuk ettirilen gecikme zamlarının kaldırılarak, en son kredinin verildiği tarihten itibaren endeks uygulanmak suretiyle kayıt yaptırdığı sınıf dikkate alınarak normal öğrenim süresinin bitimine kadar ertelenmesi düşünülmektedir." Bu kanundan yararlanan ve işsiz olanlar öğrenim ve katkı kredisi borçlarının ertelenmesi için YURTKUR'a dilekçe ile başvurabilecek.

Ortaöğretim Başarı Puanı Düşecek...

2009 ÖSS değişikliğini anlatan Özcan, sınav başarısını yüzde 21 etkileyen ortaöğretim başarı puanını aşağıya çekerek katsayı engelini azaltacaklarını söyledi..

2009 yılı Öğrenci Seçme Sınavı'na girecek yüzbinlerce öğrencinin merakla beklediği değişikliği YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan açıkladı. Üniversite yerleştirme puanında yüzde 21 katkısı olan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) aşağı çekilerek katsayının etkisi azaltılacak. YÖK Genel Kurulu 2009 ve 2010 yılında yapılacak ÖSS değişikliği için perşembe günü karar verecek. Son toplantıda 2010 yılında yapılacak yeni sınav sistemiyle ilgili öneriyi tartışmaya açan YÖK, yarın yapılacak toplantıda da 2009 yılında yapılacak değişikliği belirleyecek. Toplantı öncesi SABAH'a konuşan Özcan 2009 yılı ÖSS'de yapmak istedikleri değişikliği şöyle anlattı: YÜZDE 5'E İNEBİLİR "Yüzde 21 katkısı olan ortaöğretim başarı puanını değiştireceğiz. Bunu aşağı çekmek istiyoruz. Çünkü bu puan hesaplanırken çocuğun sınıftaki başarısı, diğer öğrencilerin başarısı, okulun başarısı gibi çocuğun başarısının dışındaki bir çok etken hesaplanıy o r . Onları çıkarmak istiyoruz. Bunu yaparsak çocuğun kendi başarısı ortaya çıkacak. Eğer başarılıysa, alıp puanı istediği yere gidecek." AOBP'nin ne kadar aşağı çekileceğine YÖK üyeleri karar verecek. Özcan, "Üniversiteye yerleştirmede ortaöğretimin yüzde 21 olan katkısını Kurul'daki duruma göre aşağı çekeceğiz. 10-15 hatta 5 olabilir. Ben 2'ye inmesini isterim, hatta sıfıra, ancak kanun olduğu için kaldıramayız" dedi. AOBP'nin aşağı çekilmesi alanları dışında programları tercih eden öğrenciler için uygulanan düşük katsayı sistemini değiştirmeyecek. AOBP'nin ÖSS'ye yüzde 21 katkısı yüzde 10'a çekildiği takdirde (0.3), (0.8) çarpanları yine kullanılacak, ancak AOBP katkı oranı aşağı çekildiği için etkisi azalacak. Puanlar birbirine yaklaşacak. MESLEK LİSELİ YAŞADI Uğur Dershaneleri ÖSS Kooridanatörü Turgay Polat, AOBP'nın aşağı çekilmesinin başarılı öğrencilerin katsayı problemine takılmadan istediği bölüme girmesinin önünü açacağını söyledi. Polat şu örneği verdi: "Bir genel lise, bir meslek lisesinden iki öğrenci düşünelim. İkisinin de ÖSS puanı 300, AOBP'si 100 tam puan olsun. Bu iki öğrenci de bilgisayar mühendisliği tercih ettiğinde normal lise öğrencisinin yerleştirme puanı (0.8 katsayı ile çarpıldığı için) 380, meslek liseli öğrencinin yerleştirme puanı ise (0.3 katsayı ile çarpıldığı için) 330 oluyor. Arada 50 puanlık bir fark oluşuyor. Ortaöğretim başarı puanının katkısı yüzde 21'den yüzde 10'a düşürülürse normal liseli öğrenci 330, meslek liseli öğrenci ise 315 puan alır ve arasındaki puan farkı 15'e düşer."