14 Aralık 2008 Pazar

Okula Hastanede Gidiyorlar...

Yatarak tedavi görmek zorunda kalan okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklar, "hastane okulları"nda eğitimlerine devam edebiliyor.

Türkiye'de birçoğu onkoloji dalında olmak üzere toplam 48 hastanede, "hastane okulu" hizmet veriyor. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Samsun ve Trabzon'daki hastane okullarından yılda yaklaşık 5 bin çocuk yararlanıyor.

Hastane okullarında eğitim sistemi normal okullardan farklı işliyor. Bazı çocuklara yatak başında, ayağa kalkabilecek durumdakilere de "sınıfta eğitim" veriliyor.

Sınıfa giriş çıkış saatleri, "teneffüs" saatleri çocukların günlük tedavi işlemlerine göre şekilleniyor. Tedavileri sürdüğü için pijamalarıyla, eşofmanlarıyla sınıfa gelen ve "damar yolu" açılmış elleriyle kalem tutmaya çalışan çocuklar için eğitim sırasında "kan vermek, tansiyon ölçtürmek, iğne olmak" gayet olağan.

Hasta çocukların en çok mutluluk duydukları anların başında resmi bayram kutlamaları ile yaptıkları resimlerden veya el işlerinden oluşan sergilerin açılış törenleri geliyor. Özellikle 23 Nisan'larda ellerinde bayraklarla hastanede "törenlere" katılan çocuklar için öğretmenleri "özel" etkinlikler düzenlemeye gayret ediyor.

Ankara, en fazla hastane okulu bulunan illerin başında geliyor. Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi, SSK Ankara Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi, GATA Çocuk Onkolojisi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Ankara Onkoloji Hastanesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Ankara Çocuk Hastanesinde hastane okulları hizmet veriyor.

Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, hastane okullarında, hastanelerde yatarak tedavi olması gereken çocuklara "normal hayattan kopmamalarını ve kendilerini iyi hissetmelerini" sağlamak amacıyla eğitim programı uygulandığını belirterek, hastane okullarının ilköğretim ve okul öncesi eğitim çağındaki çocuklara yönelik olduğunu kaydetti.

Yöneticilikte Ek Puan Alacaklar...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi ile artık Sağlık Meslek Lisesi öğretmenleri de ek puandan yararlanabilecek.

Eğitim kurumları yönetici atamalarında meslek liselerinde görev yapan meslek öğretmenlerine yüzde 10'luk ek puan verilmesi hak kayıplarına yol açarken Milli Eğitim Bakanlığı, konu ile ilgili düzenlemeyi yaptığını açıkladı. Düzenleme ile artık Sağlık Meslek Lisesi öğretmenleri de ek puandan yararlanabilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama Yönetmeliği'nde yer almasına karşın Sağlık Meslek Liselerinde görev yapan meslek öğretmenlerine yüzde 10'luk ek puan verilmemesi üzerine Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuruda bulundu.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ile Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri Musa Akkaş imzası ile Bakanlığa gönderilen yazıda, Yönetici Atama Yönetmeliği'nde yer alan, “Atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmenlerinden; mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları yöneticiliklerine atanacaklara, değerlendirme sonucu çıkan toplam puanın yüzde 10'u ayrıca ek puan olarak verilir” ibaresi hatırlatıldı. Yazıda, “Sağlık meslek liselerinde görevi yapan meslek dersi öğretmenleri yöneticilik başvuruları için elektronik ortamda yaptıkları başvurularda ek puan verilmediği şeklinde yazılı ve sözlü olarak birçok il'den şikayetler alınmaktadır” denilerek gereğinin yapılması istendi.
Söz konusu yazı üzerine Milli Eğitim Bakanlığı ise Sağlık Meslek Lisesinde görev yapan meslek dersi öğretmenlerinin yöneticiliğe başvurmaları halinde, ek puan alacakları şeklinde düzenleme yaptıklarını açıkladı.