3 Kasım 2008 Pazartesi

ÖSS'ye 17 Üniversitelik Para...

2004'te üniversite kapısında olan yaklaşık 2 milyon öğrencinin harcadığı paranın 8.4 milyar doları aştığını belirten Prof. Dr. Ulviye Özer, bu parayla onlarca üniversite açılabileceğini söyledi.

Uludağ Üniversitesi, Cumhuriyet'in 85. kuruluş yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı. Kutlama kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Ulviye Özer, "1 milyon 786 bin öğrencinin ÖSS'ye girene kadar harcadığı parayla Sabancı ve Koç üniversiteleri ayarında 17 yeni üniversite kurulabilirdik" dedi.

DEĞİŞİKLİKLERDE GECİKİYORUZ

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Ulviye Özer cumhuriyetin ilk yıllarında bilimsel ve uygulamalı eğitim ilke edinilirken, son dönemlerde batılı ülkelerin modellerinin uygulanmasıyla eğitim sisteminde tıkanmalar yaşandığını belirtti. Dr. Özer, "Model aldığımız ülkeler bile sistemlerini değiştiriyor ama biz bu değişiklikleri ne yazık ki izlemekte geç kalıyoruz. Yurtdışında yüksek öğrenim gören kayıtlı Türk öğrencilerin yıllık maliyeti 448.5 milyon dolardır. Oysa bu paranın 250 milyon dolarıyla her yıl Sabancı ve Koç üniversiteleri ayarında bir üniversite kurulabilir" diye konuştu.

KAYNAK AYRILMALI

2025 yılında Türkiye'nin toplam nüfusunun 90 milyona ulaşacağını ifade eden Özer, "2025'e doğru Türkiye genç nüfuslu bir ülke olmaktan çıkacak, çalışabilir nüfus artacaktır. Bu, ekonomik büyüme için altın bir fırsattır. Ancak bunu başarabilmek için nitelikli eğitim şarttır. Özer ayrıca, ihtiyaç duyulan ara insan gücünü geliştirmek için kaynak ayırmaya davet edilmesi gerektiğini de belirtti.

Hakkari'ye 415 Öğretmen...

Milli Eğitim Bakanlığı, 13 bin yeni sözleşmeli öğretmen atamasında en büyük payı Hakkari'ye ayırdı. 415 yeni öğretmen kente atanacak..

Milli Eğitim Bakanlığı, 13 bin yeni sözleşmeli öğretmen atamasında en büyük payı Hakkari'ye ayırdı. 415 yeni kadro ile birlikte Hakkari'deki öğretmen sayısı 2599'a yükselecek. Kentteki öğretmen sıkıntısı son bulacak

Aktütün'e yapılan hain saldırı sonrası bölgede öğretmen ihtiyacı iddiaları gündeme getirilen Hakkari'ye 415 sözleşmeli öğretmen daha gönderilecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Hakkari'ye 5 Kasım'da yapacağı yeni atamalarla ildeki toplam öğretmen sayısı 2599 olacak.

13 BİN KİŞİ ALINACAK

Milli Eğitim Bakanlığı, resmî eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla sözleşmeli olarak istihdam edilmek üzere Türkiye genelinde toplam 13 bin öğretmen ataması yapacak. Atamalarda en büyük pay Hakkari'ye ayrıldı. Hakkari'de toplam 2 bin 184 öğretmen görev yaparken, yeni atamalarla birlikte ildeki toplam öğretmen sayısı 2599 olacak.

ATAMA 5 KASIM'DA

Hakkarı'nin Şemdinli ilçesine ise 72 öğretmen atanacak. 4 Ekim'deki hain saldırı sonucu 17 askerin şehit olduğu Şemdinli'ye bağlı Aktütün köyünde, olayı takip eden günlerde bazı televizyon kanallarında Aktütün İlköğretim Okulu'nda öğretmen bulunmadığı iddiası gündeme getirilmiş, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik iddiaların yalan olduğunu açıklamıştı.

Bu arada sözleşmeleri öğret- menlik için 22 Ekim tarihinde başlayan başvurular 31 Ekim'de sona erecek Atamalar ise 5 Kasım 2008 tarihinde bilgisayar ortamında gerçekleştirilecek.

Aktütün'de ihtiyaç yok

Milli Eğitim Bakanlığı, Çiçek Aysal ile birlikte gündeme gelen Aktütün Mezrası'ndaki ilköğretim okuluna Ağustos ayında 2 öğretmen atandığı ve ihtiyaç olmadığı için yeni kadro vermedi.

Liselerde Pansiyon Sıkıntısı...

Muş'un Malazgirt ilçesinde 1 olan lise sayısı 2 yıl içinde 6'ya çıkınca, pansiyon sıkıntısı yaşanmaya başladı.

İki yıl öncesine kadar sadece 30 liselinin bulunduğu ilçede, yeni yapılan okullarla bu sayı bin 378'e yükseldi. Çevre köy ve beldelerden gelen yatılı öğrenciler yatacak yer bulamayınca sınıflar koğuşa çevrildi. Mevcut sıkışıklık en fazla, kapısı dahi olmayan tuvaletlerde yaşandı.

2006 yılına kadar 30 öğrencili bir lisenin bulunduğu Malazgirt'e iki yıl içerisinde Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi açılarak lise sayısı 6'ya çıkartıldı. İlçede lise öğrenci sayısı da 2 yılda 45 kat artarak bin 378'e yükseldi. Bu durum beraberinde barınma problemini de getirdi.

İlçede okullaşma oranı arttı; fakat aynı oranda yurt binası yetiştirilemedi. Şu an ilçede 200 öğrenci kapasiteli iki erkek öğrenci yurdu, bir de kız öğrenci yurdu mevcut. 300 kişilik bir yurt da bitme aşamasına gelirken, müteahhitten kaynaklandığı öne sürülen bir problemden dolayı inşaat yarım kaldı.

Bu yıl Öğretmen Lisesi'ni kazanıp Malazgirt'e gelen öğrenciler, yerleşecek başka yerleri olmadığı için Malazgirt Alparslan Kız Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun (YİBO) pansiyonunu kullanmak zorunda kaldı. Öğrencilerin bir kısmı da, boşaltılmış laboratuarlara yerleştirildi; ancak bu girişimler de mevcut öğrencileri barındırmaya yetmedi. Öğrencilerin ranzaları ikişerli üçerli birleştirildi; hemen yanlarına dolapları konuldu.

Dolaba sığmayan elbiseler duvara çakılan çivilere asıldı. Eksiklikleri bununla da sınırlı kalmayan okulun tuvaletleri ise harap halde. Tuvaletlerin büyük kısmının kapıları yok, olanların da kapı kolları arızalı.

Pansiyon sıkıntısının, son yıllarda özellikle kız öğrencilerin okumaya teşvik edilirken, bunu karşılayacak altyapının önceden hazırlanmamasından kaynaklandığı belirtiliyor. Malazgirt'teki pansiyon ihtiyacını karşılayacak 300 kişilik ek binanın bitirilmesine yakın, müteahhidin işi bırakmasının da mevcut sıkıntıyı artırdığı öne sürüldü. Yetkililer, binanın tamamlanmasına az bir çalışma kala işi yavaşlatan hatta durma aşamasına getiren müteahhidin sözleşmesini feshetmek zorunda kaldıklarını aktardılar.

Oğlunun bu yıl Ortaöğretim Kurumlar Sınavı'nda (OKS) Malazgirt Anadolu Öğretmen Lisesi'ni kazandığını ve kayıt yaptırdıklarını anlatan Adanalı Ahmet Gürsu, çocuğunun çok kalabalık yatakhanelerde kaldığını ve tuvaletlerde banyo yaptığını öğrenince bir ara çocuğunu geri almayı düşündüğünü söyledi. Gürsu, durumu okul idarecileri ile görüştüğünde bu sıkıntının geçici olduğunu, pansiyon inşaatının sürdüğünü söylemeleri üzerine bir süre daha beklemeye karar verdiğini aktardı.

Yatakhanelerinin çok sıkışık olduğunu; bu nedenle bazı problemlerle karşı karşıya kaldıklarını belirten Malazgirt Alparslan YİBO öğrencisi Şengül Kılıç da, ikişerli üçerli ranzaların birleştirilip sıkışık bir halde yatırıldıklarını anlattı. Kılıç, "O kadar çok kişi bir arada ki, bir arkadaşımız hastalanınca hepimiz hastalanıyoruz." dedi. Kılıç, öğretmenlerinin anne ve babaları gibi ilgilendiklerini ancak okulun fiziki şartlarına çözüm getiremediklerini ifade etti.

İlçede 2 yılda öğrenci mevcudunun 45 kat arttığını vurgulayan Malazgirt Milli Eğitim Müdürü Salih Subaşı ise, kısa bir süre içerisinde ilçenin 20 yıllık eğitim ihtiyacının giderileceğini söyledi.

Subaşı, ilçede yaşanan değişimi şöyle aktardı; "Daha önce Malazgirt Endüstri lisesinde 30 öğrencimiz vardı ve kapanma aşamasına gelmişti. Sürekli köyleri dolaşarak bu okulumuzu kapanmaktan kurtardık. Bunun yanı sıra iki yıllık süre zarfında Anadolu Lisesi'nde 154, Anadolu Öğretmen Lisesi'nde 120, Kız Meslek Lisesi'nde 68, Endüstri Meslek Lisesi'nde 184, İmam Hatip Lisesi'nde 65, Alparslan Lisesi'nde 787 olmak üzere toplam bin 378 öğrenci eğitim görmeye başladı. Yurt yapımını da artırmak istedik; ancak bizden kaynaklanmayan bazı nedenlerden dolayı yetiştiremedik. İki yıl önce ilçemizde 200 öğrencinin barınacağı pansiyon-yurt yeri vardı. Bir aya kalmadan dörderli öğrenci yatakhanelerinden oluşan 300 kişilik lüks bir yurt açacağız. Hemen akabinde çalışmalarını başlattığımız 540 kişilik başka bir yurt yapacağız. Bu eğitim dönemi içerisinde bitirmeyi düşünüyoruz."

Muş Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar da, son 1-2 yıl içerisinde ciddi bir yapılaşmanın olduğunu bu nedenle bazı aksaklıkların yaşandığını dile getirdi. Bayraktar, "Eski alay dediğimiz şu an Alparslan kız YİBO'nun bulunduğu bölgelerdeki binaların onarımı yapılıyor. Bunların tamamlanması ile mevcut sıkıntılar ortadan kalkacak." dedi.

Bayraktar, yurt inşaatının müteahhitten kaynaklanan bazı sıkıntılardan dolayı yetiştirilemediğini ve o kişiyle tasfiye işlemini gerçekleştirdiklerini belirtip şunları söyledi; "Yurt ihale süreci tekrar başladı. Kalan işlerimizi de bu dönem içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bunların bitmesi ile bizim Malazgirt'te eğitim adına bir sıkıntı kalmayacak. Yurt ihtiyacı da giderilecek. Bu son yatırımlar ile en çok yatırım alan ilçemiz Malazgirt olmuş olacak". dedi.

Yuva Çocuklarının Midilli Heyecanı...

“Atla İnsanları Buluşturma” etkinliğinde, SHÇEK İstanbul Kasımpaşa Çocuk Yuvasından 14 çocuk, ata binmenin heyecanını yaşadı.

Kocaeli Üniversitesi Körfez Meslek Yüksekokulunca düzenlenen “Atla İnsanları Buluşturma” etkinliğinde, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu(SHÇEK) İstanbul Kasımpaşa Çocuk Yuvasından 14 çocuk, ata binmenin heyecanını yaşadı. At Antrenörlüğü, Atçılık İşletmeciliği ve Nalbantlık bölümlerinin bulunduğu Körfez Meslek Yüksekokulunun Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdener Balıkçı, KOÜ'nün sosyal sorumluluk projesi kapsamında zaman zaman düzenledikleri etkinliklerle çocuk yuvaları ve rehabilitasyon merkezlerinden gelen çocuklara ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Doç. Dr. Balıkçı, atlarla bir gün geçirme imkanı tanıdıkları çocuklara, ağız ve diş sağlığı, tuvalet hijyeni ile atlar hakkında bilgiler verdiklerini bildirdi.
Sokakta Çalışan Çocukları Koruma Derneği Başkanı Esin Sevgin ile derneğin bazı yöneticileri ve çocuk yuvası bakıcıları nezaretinde gelen SHÇEK İstanbul Kasımpaşa Çocuk Yuvasından 14 çocuk, eğitimlerin ardından, öğretim görevlileri yardımıyla koruyucu kıyafet giyerek midilli cinsi atlarla gezinti yaptı. Çocuklardan Ali Rıza Ermiş, yuvanın düzenlediği geziler sayesinde daha önce at gördüğünü, onlara şeker verdiğini, ancak ilk kez midilliye bineceği için heyecanlı olduğunu ifade etti.

SÜRÜCÜ, EĞİTMENİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

Mersin'de Güneykent Mahallesi TOKİ Evleri Yanındaki Sürücü Pistinde Ehliyet Kursu Görevlisi Atilla Gür'den Direksiyon Eğitimi Alan 35 Yaşındaki Ayşegül Erol'un Kullandığı Otomobil, Kontrolden Çıkarak Takla Attı.




MERSİN’de Güneykent Mahallesi TOKİ evleri yanındaki sürücü pistinde ehliyet kursu görevlisi Atilla Gür’den direksiyon eğitimi alan 35 yaşındaki Ayşegül Erol’un kullandığı otomobil, kontrolden çıkarak takla attı. Kazada, Ayşegül Erol ile Atilla Gür ağır yaralandı. Tedavi altına alınan Atilla Gür, yapılan müdahaleye karşın kurtarılamadı. Sağlık durumu ciddiyetini koruyan Ayşegül Erol’un ise tedavisinin sürdüğü bildirildi.

GÜNÜN STRESİNİ ATA BİNEREK ATIYORLAR

Edirne'de Açılan At ve Atlı Eğitim Merkezi Büyük İlgi Görüyor.



Edirne'de açılan at ve atlı eğitim merkezi büyük ilgi görüyor.
Merkeze bağlı Bosna köyü yolu üzerinde mayıs ayından bu yana faaliyet gösteren eğitim merkezi şu an 5 atla hizmet veriyor.

Ata binme merakı olan kişiler, boş zamanlarında eğitim merkezine gelerek önce bilgi alıyor, daha sonra ata biniyor.

At ve Atlı Eğitim Merkezi sahibi Oktay Eken, kendisinin ticaretle uğraştığını ancak atlara olan sevgisi nedeniyle böyle bir yeri açmaya karar verdiğini söyledi.


Eken, 30 dönümlük bir arazi üzerinde faaliyet gösterdiklerini belirterek, hepsi yüksek okul diplomasına sahip eğitimlerle hizmet verdiklerini dile getirdi.

At antrenörü Ayhan Şanlı ise, ata binmenin incelikleri konusunda gelenleri bilgilendirmeye çalıştıklarını ifade etti.

At tutkunları ise ata binmenin ayrı bir heyecan olduğunu ve at sırtında bulunmaktan büyük bir keyif aldıklarını kaydetti.

Eğitim merkezine, fiziksel engelli çocukların tedavisinde kullanılmak üzere ayrı atlar da getirileceği bildirildi.

MEB, YARGI KARARINI BİLE YANLIŞ ANLADI

Milli Eğitim Bakanlığı, Almanya Stuttgart Eğitim Ateşliği Görevine Atanan Meriç Gök Hakkında Verilen Yargı Kararını Yanlış Anlayınca, Gök'ü, Almanya'daki Eğitim Ataşeliği'nden Alarak, Samsun'a Almanca Öğretmeni Olarak Atadı.



Milli Eğitim Bakanlığı, Almanya Stuttgart Eğitim Ateşliği görevine atanan Meriç Gök hakkında verilen yargı kararını yanlış anlayınca, Gök'ü, Almanya'daki Eğitim Ataşeliği'nden alarak Samsun'a Almanca öğretmeni olarak atadı. Gök ise, yargı kararına ters olan uygulamanın iptalini istedi.
Meriç Gök isimli Almanca öğretmeni, 8 Aralık 2004 tarihinde yurtdışında Eğitim Ataşeliği için mülakat sınavına girdi ve bu sınavda başarılı oldu ancak, 20 Aralık'ta yapılan temsili mülakat sınavında başarısız sayıldı. Gök, kararla ilgili olarak Danıştay İkinci Dairesi'ne başvururken, Danıştay, söz konusu temsili mülakat sınavının sadece değerlendirme işlemi olduğu gerekçesi ile işlemin iptaline karar verdi.


Gök'ün hakkında verilen 27 Haziran 2006 günlü kararda, Gök'ün sicil raporlarından alacağı puanın yüksek olmasına karşın temsili mülakat sınavında çok düşük puan verildiğini ifade edilerek, neden düşük puan verildiğinin açıklanamadığı ifade edildi. Danıştay, temsili sınavın iptaline karar verirken, 8 Aralık'ta yapılan mülakat sınavı ile ilgili iptal istemedi.

Söz konusu karar neticesinde Gök, Almanya Stuttgart Eğitim Ateşliği'ne Eğitim Ataşesi olarak atandı.

-MEB, KARARI YANLIŞ "ALGILADI"-

Bir üst mahkemeye giden Danıştay kararı, 25 Haziran 2008 tarihinde sonuçlanırken, anılan işlemin aynı gerekçelerle iptaline karar verildi. Gerekçeli kararda Gök'ün 8 Aralık 2004 tarihinde girdiği mülakat sınavının objektif kriterlere uyularak tekrar "değerlendirilmesi" gerektiği kaydedildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, ise 25 Haziran 2008 tarihli kararı "sınavın tekrar yapılması" gerektiği olarak algılaması nedeniyle, Gök'ü görevinden derhal alarak Samsun'a Almanca Öğretmeni olarak atadı. Yargı kararını "sınavın tekrar yapılması" olarak "yanlış" algılayan Bakanlık, sınavı bile yapmadı.

-GÖK, CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA BAŞVURACAK-

Meriç Gök ise avukatı aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak, yanlışlığın giderilmesini istedi. Gök, mahkeme kararının "uygulanmaması" nedeniyle görev süresi dolmadan görevinden alındığını bildirerek, maddi ve manevi zarar uğradığını açıkladı. Gök, Samsun'a atanması ile ilgili işlemin sorumluları hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağını kaydederek, yargı kararına aykırı işlemin iptalini istedi.