7 Ağustos 2009 Cuma

İHL Yönetmeliğinde Değişiklik

Milli Eğitim Bakanlığı 1972 tarihli İmam Hatip Liseleri Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı.

YÖK'ün İHL'ler için farklı katsayı uygulamasını kaldırmasının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1972 tarihli İmam Hatip Liseleri Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikler kafa karıştırdı. Vatan gazetesinde yer alan habere göre değişiklikle, yönetmeliğin İHL'lerin eğitim ve öğretim esaslarını düzenleyen maddesinde yer alan “Okul, öğrencilerini hem mesleğe hem de kendi alanlarında yüksek öğrenime hazırlar” ifadesi değiştirilerek, İHL'ler “Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılan ortaöğretim sistemi içinde hem mesleğe hem yükseköğrenime hazırlayıcı programlar uygulayan” okullar olarak tanımlandı. Değişiklik İHL'lerin özellikle din adamı yetiştirmek için kurulduğu vurgusundan vazgeçilmesi ve İHL'lerin imam da yetiştirebilen düz liseler haline getirilmesi olarak yorumlandı. VATAN'ın yönetmelik değişikliğiyle ilgili sorularını yanıtlayan Bakanlık bürokratları değişikliğin sadece İHL yönetmeliğini, 1973'ten bu yana yürürlükte olan Milli Eğitim Temel Kanunu'na uydurmaktan ibaret olduğunu söyledi. 31 Temmuz 2009'-da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte 1972 tarihli yönetmeliğin yürürlükten kaldırıldığının vurgulanmasının kafaları karıştırdığını belirten yetkililer, şu görüşleri dile getirdiler: 'Temel kanunda var' “1972 tarihli yönetmelikte, bu okulların öğrencilerini 'Hem mesleğe hem de kendi alanlarında yüksek öğrenime hazırlayacakları' ifadesi yer almaktaydı. Ancak 1973'te kabul edilen Milli Eğitim Temel Kanunu ile İHL'ler, 'Hem mesleğe hem yüksek öğrenime hazırlayıcı programlar uygulayan öğretim kurumları' olarak tanımlandı. Buna rağmen yönetmelikteki 'kendi alanlarında yüksek öğrenime hazırlar' şeklindeki sınırlayıcı ifade korundu. Aslında 1973'te Milli Eğitim Temel Kanunu'nun yürürlüğe girince yönetmelikte değişiklik yapılması gerekirdi. Ama her zaman İHL'lerle ilgili düzenlemeler tartışma konusu yapıldığı için, yönetmeliğin yasaya uygun hale getirilmesi bu tarihe kadar gerçekleştirilmedi. Sonuç itibariyle 31 Temmuz 2009 tarihli yeni yönetmelik ile yapılan, 1973'ten bu yana bir anlamda Milli Eğitim Temel Kanunu'na bir anlamda aykırı olan yönetmelik hükmünü, kanuna uygun hale getirmektir. ”

Okullarda Artık 'Etüt' Yasak

İlköğretim öğrencilerinin, okulda dersler tamamlandıktan sonra isteğe bağlı olarak yaptıkları 'etüt'ler kaldırıldı.

İlköğretim öğrencilerinin, okulda dersler tamamlandıktan sonra isteğe bağlı olarak yaptıkları 'etüt'ler kaldırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, aldığı karara paralel, başarılı öğrencilerin aynı sınıfta, diğer öğrencilerin ise başka sınıfta toplanarak 'seviye sınıfları' oluşturulmasına da yasak getirdi. İl milli eğitim müdürlüklerine Müsteşar Muammer Yaşar Özgül imzası ile 'dikkat edilecek hususlar' konulu bir yazı gönderen Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim okullarında artık 'etüt faaliyeti' yapılmaması talimatı verdi. İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan son değişiklikle bakanlık, okullarda 'etüt faaliyetleriyle ilgili planlamaların bundan böyle yapılmamasını' istedi. Yeni uygulamadan yatılı ilköğretim bölge okulları ile İstanbul'da bakan onayı ile yıllardır 'etüt ve beslenme programı' uygulayan 17 okul istisna tutuldu. Özellikle büyükşehirlerde çalışan velilerin çocuklarını okuldan geç almak ve derslerini takviye ettirmek için etüt sistemi uygulanıyor, bunun için veliler okula belli ücretler ödüyordu. Etüdün kaldırılmasının sebebini ise 'mevcut kanunlara göre öğretmenlerin ek iş yapamayacağı gerekçesiyle Maliye Bakanlığı'nın karşı çıkması' oluşturdu. Okullarda hafta sonlarında yapılan kurslarda ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bakanlık, zaman zaman basına da yansıyan başarılı öğrencilerin bir sınıfa, az başarılıların ise başka sınıflara alınması uygulamasına tepki gösterdi. 'Sınav notu ve dönem başarı ortalaması gibi gerekçelerle seviye sınıfları oluşturulmasının uygun olmayacağını' bildiren bakanlık, böyle bir sınıflamanın çocuk haklarıyla da bağdaşan yanının olmadığını kaydetti. İlköğretimin 'çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerinin şekillenmeye başladığı bir dönem' olduğunu belirten bakanlık, "Bu uygulama olumsuzluklar oluşturabilecek, güven ve iş başaramama duygusunun kendisinde yaşamın bir parçası haline geldiği düşüncesinin yer etmesine zemin hazırlayarak atılım, girişimcilik, araştırıcılık, sorgulayıcılık gibi programlarımızın temel felsefesini oluşturan bu yetilerin çöküntüye uğramasına zemin hazırlayabilecektir." dedi. ÇOCUĞUN GERÇEK YAŞINI OKUL DÜZELTTİRECEK Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca, ilköğretim okullarında gerçek yaşı ile nüfus yaşı farklı olan öğrencilerin durumlarının düzeltilmesi için okul yöneticilerine girişimde bulunulması talimatı verdi. Buna göre okul yöneticileri, velilerinden nüfusa gerçek yaşından büyük veya küçük yazılmış olanların yaşlarının düzeltilmesini isteyecek. Veli üç ay içinde bu işleri yapmadığı veya girişimde bulunmadığı takdirde gereği yapılmak üzere durumu il ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirilecek. Milli eğitim müdürlükleri ise konuyu cumhuriyet savcılıklarına iletecek ve asliye hukuk mahkemelerinde 'düzeltme davaları' açılacak.

Gül Bitliste Üniversite Temeli Atacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın Bitlis'i ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın Bitlis'i ziyaret edecek. İlk olarak Bitlis'in kurtuluş törenlerine katılacak olan Gül, Bitlis Valiliğini ziyaretinin ardından Endüstri Meslek Lisesi'nin açılışını yapacak ve Bitlis Eren Üniversitesi'nin temelini atacak. Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığını da ziyaret edecek olan Gül buradan Ahlat'a geçerek Selçuklu mezarları, kümbet ve kazı alanında incelemelerde bulunacak. Gül, daha sonra Ankara'ya dönecek.