15 Aralık 2010 Çarşamba

Eğitimde Yüz Kızartan Olaylar

'Öğrencilere taciz'le suçlanan öğretmene 72 yıl hapis istemi...Okul müdürüne 'Temizlikçi ile ilişkiye girdi' soruşturması...


Trabzon'un Köprübaşı İlçesi Yağmurlu Köyü İlköğretim Okulu'nda, sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan M.A.G. hakkında kız öğrencilere tacizde bulunduğu ihbarı üzerine soruşturma açıldı. Sürmene Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, tacize uğradığı iddia edilen öğrencilerin ifadeleri alındı. Çocukların ifadeleri ise şok yarattı. Kız öğrenciler, öğretmenin 4 yıl boyunca kendilerini dudaklarından öptüğünü ve eliyle taciz ettiğini söyledi.

Öğretmen M.A.G. ise 2007 yılı şubat ayından bu yana Yağmurlu Köyü'nde görev yaptığını belirterek, “Hakkımdaki iddiaların hiçbirini kabul etmiyorum. Son yerel seçimler sırasında köy muhtarı ile aramda anlaşmazlık oldu. Bu anlaşmazlık sebebiyle muhtar seçimden sonra bana bakarak 'Bu köyden göndereceğim iki kişi var. Birisi cami imamı, diğeri ise sen' dedi. Muhtar sözlü olarak beni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikâyet etti, İftiraya kurban gittim, suçlamaları işlemedim” dedi. Tutuklanan öğretmen M.A.G. hakkında, “çocuğun cinsel istismarı” suçundan, her bir öğrenci için 3 ila 8 yıl olmak üzere toplam 27 yıldan 72 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Okul müdürüne 'Temizlikçi ile ilişkiye girdi' soruşturması

Bursa'nın Osmangazi İlçesi Kırcılar Ticaret Anadolu Meslek Lisesi'ne müdür olarak atanan A.S. için iddiaya göre, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa Polisi'ne ihbarlar gelmeye başladı. İhbarlarda, Okul Müdürü A.S.'nin tabanca taşıdığı, kadın velileri ve öğrencileri taciz ettiği, okulda kimse bulunmadığı saatlerde müdür odasında kadınlarla birlikte olduğu önü sürüldü.
İhbarları değerlendirmeye alan polis, takibe aldığı A.S.'nin öğrencilerin gitmesinin ardından okulda temizlik görevlisi olarak çalışan F.T ile dışarı çıktığını gördü. Polisler, A.S. ile F.T.'yi ifadelerine başvurmak üzere Emniyet'e götürdü.

SERBEST KALDI

F.T.'nin ifadesinde, okul müdürünün işten atmakla tehdit etmesi nedeniyle okulda birkaç kez cinsel ilişkiye girdiğini ve şikâyetçi olmadığını bildirdiği öğrenildi. Müdür A.S. ise suçlamaları kabul etmeyerek, kendisine iftira atıldığını söyledi. İfadeleri alınan şahıslar serbest bırakılırken, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, A.S. hakkında idare soruşturma başlattı.

YÖK Başkanı Özcan 40 - 50 kişi dövmeye kalktı

'68'liyim Ama Oturaklı Öğrenciydim'

YÖK Başkanı Özcan, “68'liyim ama oturaklı öğrenciydim, eylemlere karışmadım. Bu yüzden 40-50 kişi beni dövmeye kalktı” dedi. 


YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, “68'liyim ama oturaklı öğrenciydim, eylemlere karışmadım. Bu yüzden 40-50 kişi beni dövmeye kalktı. Bir kız arkadaş beni ellerinden kurtardı. Şimdi nerededir bilmiyorum” dedi.

Üniversitelerde yaşanan “yumurtalı eylemler”in yankıları sürerken Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, eylemci üniversite öğrencilerine “Yumurta atmayın, tweet atın” çağrısında bulundu. “68 kuşağından olduğunu” anlatan Prof. Dr. Özcan, o yıllarda kendisini dayak yemekten kurtaran kız öğrenciyi arıyor.

“GÖLE ÇOK DA HATALI DEĞİL”

Özcan, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (SBF) Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'ya yapılan yumurtalı eyleme ilişkin açıklamalarda bulundu. SBF Dekanı Prof. Dr. Celal Göle'nin, CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum ve Burhan Kuzu'ya “gerekli uyarıları yaptığını” aktaran Özcan, “Göle'nin hocalığı kadar insanlığı da çok değerlidir. Dekanın bir tek hatası, polisin uyarısını bilerek bu konferansa izin vermesi. Yoksa çok da hatalı olduğu söylenemez” dedi. YÖK Başkanlığı'nda görev süresi bir yıl sonra dolacak olan Özcan, devam etmesi teklifi gelirse seve seve kabul edeceğini söyledi.

'Eyleme katılmadım, oturaklı öğrenciydim'
AÜ Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunu olan Özcan, kendisini “68 kuşağından” sözleriyle tanımlarken, o dönemde hiçbir siyasi eyleme katılmadığını belirtti. Özcan, o yıllarda başından geçen bir olayı şöyle anlattı:

“Fakültede genç bir çocuk var, parka giyip silah taşıyor. Ben de sınıfın oturaklı öğrencilerindenim. Çünkü biz hem okuyor hem çalışıp para kazanıyorduk. İkide bir 'hadi yürüyüşe' deyip çağırıyorlar. 'Git, yürüyüşe kimi götürüyorsan götür' dedim. Ağırlarına gitmiş herhalde, bir-iki gün sonra 40-50 kişi toplanıp beni sınıfta sıkıştırdılar. İyi döveceklerdi. Bir kız arkadaş kollarını açıp önüme geçti. 'Ona bir şey yapmanız için önce beni aşmanız gerekiyor' dedi. Cesareti müthişti. Adını bile hatırlamıyorum. Şimdi nerededir merak ediyorum.”

Özcan, Ulus-Akdere hattında minibüs şoförlüğü sırasında pek çok kez ölümle burun buruna geldiğini anlatırken bir anısını da paylaştı: “Bir gece son seferi atıyorum. Adamın biri bindi. Bıçağı dayadı boğazıma, 'Şuraya çek, para vermeyeceğim' dedi. Ver diyemezsin ki. Götürdük adamı istediği yere kadar.”

ÖSYM Çalışanlarının İfadesi Alınacak

ÖSYM Çalışanlarının İfadesi Alınacak

Kopya skandalı nedeniyle iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı yeni bir boyut kazandı. 

KPSS'de kopya soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan tüm ÖSYM çalışanlarının ifadesine başvuracak.

KPSS'de kopya iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında öğrencilerin ardından ÖSYM çalışanlarının tamamı da savcı Şadan Sakınan'ın talimatı ile bugünden itibaren ifade verecek.

Tekrar edilen sınavda tam puan alan 352 kişinin ifadesini alan Sakınan, soruların nasıl sızdırıldığını ortaya çıkarmak için ÖSYM'de çalışan yaklaşık 200 personelin tamamının ifadesinin alınması için Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği'ne önceki gün talimat yolladı. Emniyette ifade verecekler arasında, eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarım Ağan'ın istifasının ardından görevden alınan 9 üst düzey yönetici de var. Yöneticiler arasında ÖSYM Genel Sekreteri Mehmet Altunay, Özel Kalem Müdürü Işıl Gürkan Çıngı, Bilgi İşlem Daire Başkanı Mutafa Tütüncü ve Test ve Araştırma Müdürü Haydar Altunay gibi isimlerde bulunuyor.

Kopyacıların kurumdaki bağlantıları

Savcı Sakınan'ın emniyete gönderdiği talimatta ÖSYM'nin temizlik ve güvenlik elemanları dahil tüm çalışanlarının ifadelerinin alınmasını istediği belirtildi.

Öte yandan, polisin ve savcının sınavdan tam puan alan adayların ifadesini almaya devam edecekleri öğrenildi. Tam puan alan adayların ÖSYM'de tanıdıkları olup olmadığı üzerine de yoğunlaşılırken bazı kişilerin bağlantıları olduğu tespit edildiği bildirildi.

Öğrencilerin ardından ÖSYM çalışanlarının da bugünden itibaren emniyette ifadelerinin alınmaya başlanacağı öğrenildi. Alınan bilgiye göre teknik takip sonucunda dört ÖSYM çalışanı ile ilgili yürütülen inceleme ve soruşturma da suç teşkil edecek nitelikte ilişkileri ve bağlantılarının tespit edildiği ve bu bilgilerin de bugün savcıya iletileceği öğrenildi. (Bugün)