22 Ekim 2008 Çarşamba

Af Bekleyen Öğrencilere Şok!

Öğrenci Affı Yasa Tasarısı Meclis’te görüşülmeye başlanırken, af bekleyen gençler askerlik şoku yaşıyor.

Öğrenci Affı Yasa Tasarısı Meclis'te görüşülmeye başlanırken, af bekleyen gençler askerlik şoku yaşıyor. Tasarıda, 29 yaşını doldurmuş erkek öğrencilerin askerlik tecillerinin yapılmaması öngörülüyor.

Öğrenci Affı yasa tasarısında askerli tecili ile ilgili olarak “Askerlik Kanunu'nun 35'inci maddesi hükmüne” göre yapılması af bekleyen gençlerde şok etkisi yarattı. 29 yaşını doldurmuş erkek öğrenciler söz konusu 35. madde gereğince askerlik tecili yaptıramayacak. Af bekleyen gençler söz konusu uygulamanın af bekleyen gençler arasında önemli soruna neden olacağı gerekçesiyle milletvekillerine telefon ve faks yolu ile ulaşmaya çalışıyor. Gençler, milletvekillerine “Bu durum acilen değiştirilmeli. Her yaştaki öğrenci aftan faydalanırsa tecili eğitimi süresince yapılmalı” görüşünü iletiyor.

Af bekleyen öğrenciler “28 yaşında bir genç affa başvurursa, 1 yıl okula devam edecek ve faydalanıp faydalanmadığı anlaşılınca okula devam edemeyecek. Çünkü 29 yaşına girmiş olacak ve tecili yapılmayacak. Sonra okulunu bırakacak, askere gidecek, 15 ay askerlik yapıp dönüşte kaldığı yerden devam edecek. Böyle bir uygulama olur mu? Askerlik tecili ile ilgili yaş sınır olmasın. Yasanın düşünmeden hazırlanmış maddeleri, pek çok öğrenciyi dışarıda bırakacaktır. Sonra 'biz af çıkardık ama bakın, başarı oranı çok düşük' demeyin. Yasa gerekli şekilde hazırlanmadığı için faydasız olacak. Bunu biz size şimdiden söyleyelim” dediler.

Fransa'da 170 Euro'ya Üniversite...

CampusFrance Genel Müdürü Andre Siganos, "Yükseköğretimde ticaret yapmıyoruz, en iyi öğrencileri kampuslarımızda görmek istiyoruz" diyor..

83 üniversiteye sahip Fransa, ABD ve Büyük Britanya'dan sonra en fazla yabancı öğrencinin bulunduğu 3. ülke. 2 milyon 100 bin üniversite öğrencisinin 260 binini yabancı öğrenciler oluşturuyor. Ülkede öğrenim gören Türk öğrenci sayısı ise 2 bin 500. Her yıl yaklaşık 900 Türk öğrenci eğitim için bu ülkeye gidiyor. Fransa Büyükelçiliği'nin bünyesinde Fransa'da öğrenim görmek isteyen Türk ve Türkiye'de yaşayan yabancı öğrencilere hizmet veren CampusFrance Genel Müdürü Andre Siganos, Fransız üniversitelerinin daha çok Türk öğrenci ağırlamak istediklerini söylüyor: "Yıllarca Türk öğrencilerinin kalitesini ihmal ettik. Ancak Türk öğrencilerin çok iyi oldukları kanısındayız ve onları istiyoruz. Türk öğrenciler akademik olarak başarılı. Biz de kampuslarımızda en iyi öğrencilerin olmasını istiyoruz. Çünkü en iyiler bizim yükseköğrenimimizi daha yukarıya çekiyor."

'TİCARET YAPMIYORUZ'

Siganos, eğitimin evrensel olduğunu ve yükseköğretimde ticaret yapmadıklarını belirterek, yabancı öğrencilerin de Fransızlar ile eşit haklara sahip olduğunu anlatıyor: "Eğer ticaret yapıyor olsaydık, yabancı öğrencilere ödeme yaptırır, onlar için para harcamazdık. Yabancı yükseköğrenim öğrencileri Fransız yurttaşları ile aynı haklara sahip. Fransa her yıl gelen yabancı öğrencileri desteklemek ve onların eğitim masraflarını karşılamak için 2.5 milyar Euro harcıyor. Tabii ki Türk öğrenciler de Fransız yurttaşları gibi, Fransa'ya geldiklerinde seviyelerine göre 170 ile 360 Euro arasında ücret ödeyecek. Bu parayı ödediklerinde öğrenci kartı alacaklar. Bu kart onlara konaklamadan ulaşamına kadar indirim sağlayacak." Siganos, bir öğrencinin aylık ortalama giderinin Paris'te 950, diğer kentlerde yaklaşık 650 Euro olduğunu belirtiyor.

'TEMEL FRANSIZCA YETERLİ'

Siganos, başvuru için temel bir Fransızca'nın yeterli olduğunu vurguluyor: "Okumak istediğiniz öğretim dallarına göre belli düzeyde Fransızca gerekiyor. Master seviyesindeki öğrenciler için birçok dersi de İngilizce veriyoruz. Özellikle de matematik, fizik, kimya, biyoloji ve mühendislik dallarındaki eğitimler, işletme gibi birçok bölümde tamamen İngilizce eğitim verilebiliyor. Bireysel başvuru için İstanbul ve Ankara'daki Campus- France'larda, çok iyi yetişmiş personelimiz mevcut. Bunlar hem yükseköğretim ile ilgili bilgi verecek, hem de adaylara bir yol haritası hazırlayabilecek donanıma sahip durumda. Elimizde Fransız devletince tanınan 37 bin eğitim dalını doktora seviyesine kadar tanıtan bilgisayar ağı var." Siganos, Fransız Dışişleri Bakanlığı'nın yabancı öğrenciler için verdiği "Eiffel" ve Avrupa Birliği Komisyonu'nun verdiği "Jean Monnet" burslarından yararlanmanın da mümkün olduğunu, bu bursların da bin ile bin 500 Euro arasında değiştiğini hatırlatıyor.

Başvuru şartları nedir?

Fransa'da yüksek öğrenim görmek isteyen öğrencinin önce ÖSS sonuçlarına göre Türkiye'de bir üniversiteye yerleşmesi gerekiyor. Lisans düzeyinde 3 üniversiteye başvuru yapma hakkı bulunuyor. Yüksek lisans için ise başvuruda sınır bulunmuyor. Üniversite eğitimi görmek isteyenler ocak ayına kadar başvurabilirler.

Öğrenci Affı Genel Kurul'da...

Meclis Genel Kurulu’nda öğrenci affıyla ilgili yasa tasarısının görüşmeleri devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu büyük ölçüde çözdüklerini belirterek yurdu olmayan tek ilin Şırnak olduğunu, burada da yurt yapacaklarını bildirdi.

-Meclis Genel Kurulu'nda öğrenci affıyla ilgili yasa tasarısının görüşmeleri devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu büyük ölçüde çözdüklerini belirterek yurdu olmayan tek ilin Şırnak olduğunu, burada da yurt yapacaklarını bildirdi.
Meclis Genel Kurulu'nda, Yükseköğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi. Genel Kurul'da tasarının tümü üzerine CHP grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Nur Serter öğrenci affının Meclis gündemine sık sık geldiğini belirtirken bunun sevinilecek, gurur duyulacak bir durum olmadığını söyledi. Affın siyasi partiler tarafından siyasi rant için kullanılmaması gerektiğini söyleyen Serter, açılan yeni üniversitelerin affa meşru ortam yarattığını savundu. Türkiye'nin aflar ülkesi olmaması, affın başarısızlığa bir ödül gibi algılanmaması gerektiğini söyleyen Serter, affın başarı için son bir şans olarak görülmesi gerektiğini de kaydetti. DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise anadilde eğitimin toplumsal bir talep olduğunu belirterek “bu Kürt halkının talebidir. Okullarda, İngilizce, Fransızca eğitim veriliyor, Alman okulları bulunuyor ama söz konusu Kürtçe olunca farklılaşıyor. Bölünme paranoyası hastalık gibi ortaya çıkıyor” diye konuştu.

-BAKAN ÇELİK: 238 YURDUN 76'SINI BİZ AÇTIK-

Genel Kurul'da milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise üniversite öğrencilerinin yurt sorununu büyük ölçüde çözdüklerini kaydederek 238 öğrenci yurdundan 76'sının iktidarları döneminde açıldığını söyledi. Türkiye kadar öğrencilerine ucuz yurt temin eden başka ülke olmadığını savunan Bakan Çelik, yurdu bulunmayan tek ilin ise Şırnak olduğunu, burada da yurt yapılmasını yatırım programına aldıklarını bildirdi.