22 Mayıs 2008 Perşembe

Rimbaud'un 138 Yıllık Eseri Bulundu...

Fransız şair Arthur Rimbaud'nun (1854-1891), 16 yaşında kaleme aldığı ve eski bir gazetede 138 yıl önce yayımlanan nesir bulundu.

Sahaf François Quinart, "Bismarck'ın Düşü" başlıklı 50 satırlık nesirin, ülkenin kuzeydoğusundaki Charleville-Mezieres'de "Le Progres des Ardennes" gazetesinin 25 Kasım 1870 tarihli sayısında Jean Baudry imzasıyla yayımlandığını söyledi.
Rimbaud'nun doğduğu kentte Arches-Libris'in sahibi olan sahaf, "Jean Baudry" adının uzmanlarca Rimbaud'nun kullandığı takma adlardan biri olarak kabul edildiğini belirtirken, 2 yıl önce yaşlı bir kadından eski kitap ve gazeteler satın aldığını ve bu eski gazeteler arasında "Le Progres des Ardennes" gazetesinin 4 sayısının bulunduğunu aktardı.
Rimbaud ile ilgilenenlerin, şairin bu gazetede çalıştığını bildiğini belirten sahaf, bu gazetelerin sayfalarında şairin "Le Dormeur du Val" şiirini aradığını, bulamayınca da gazeteleri naylonlayıp vitrine koyduğunu anlattı.
Aynı zamanda fuar da düzenleyen sahaf, binlerce insanın bu gazeteleri gördüğünü, ancak kimsenin ilgilenmediğini, ta ki geçen nisanda, Rimbaud hakkında bir film çeken genç sinemacı Patrick Taliercio'nun bu gazetelerden bazılarını satın aldığını, 2 gün sonra da gelip Rimbaud'nun yazısını kendisine gösterdiğini söyledi.
Rimbaud uzmanı Jean-Jacques Lefrere de LE Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, yazının şaire ait olduğunu doğruladı.

Matematik Köyü Hayata Geçiyor...

Nesin Vakfına ait arazide yaptırılan, ancak inşaat ruhsatının bulunmadığı, gerekçeleriyle geçen yaz yasal işlem başlatılan Matematik Köyü, hayata geçiyor.

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde Nesin Vakfına ait arazide yaptırılan, ancak inşaat ruhsatının bulunmadığı, tarımsal amaçlı elektrik enerjisinin kaçak olarak çekildiği ve izinsiz öğretim kurumu açıldığı gerekçeleriyle geçen yaz yasal işlem başlatılan Matematik Köyü, hayata geçiyor.
İmar çalışmaları kapsamında yürütülen takip sonucu 1.5 ay içinde yapı ruhsatı tamamen alınacak olan Prof. Dr. Ali Nesin yönetimindeki Matematik Köyü'nün 2 Haziran günü yurt içinden ve dışından gelecek matematikçilere, 7 Haziran günü basına ve Selçuk halkına, 16 Haziranda ise tam teşekküllü olarak eğitime açılacağı öğrenildi.
Aziz Nesin'in kurduğu Nesin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Nesin, babası Aziz Nesin'in vasiyetini 12 yıl sonra yerine getirdiklerini belirterek, "Matematik Köyü, Türkiye'den ve dünyadan matematikçilerin ki, bunlar arasında üniversite öğrencileri kadar hocalar, profesörler, araştırmacılar, lise hocaları da olacak, sakin bir ortamda bir araya gelerek, sadece matematiğe yoğunlaşacakları bir tür kamp'' şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Nesin, Matematik Köyü'nün bir dershane, ÖSS hazırlık kursu olmadığını da vurgulayarak, "(Bizim oğlanın matematiği zayıf, gelsin çalışsın amcası) yeri de değildir. Matematik Köyü'nün köylüleri, öncelikle matematikçilerdir, bir de yarının matematikçileridir. Ama matematiği ciddiye alan, ciddi bir şekilde kafa yorup yeni ufuklara açılmaya istekli olan herkese de, yediden yetmişe, kapımız açık" dedi.

SD Üniversitesi Rektör Adayları...

YÖK Genel Kurulu toplantısına Haziran ayında seçim yapılacak üniversitelerden Süleyman Demirel Üniversitesi’nin rektör adayları katıldı.

Altı rektör adayı Genel Kurul'da rektör olma nedenlerini açıklarken, dağıtılan bilgi formunda şu sorulara yanıt verecekler:
“-Rektör adayı olduğunuz üniversitenin başlıca sorunları sizce nelerdir?
-Rektör adayı olduğunuz üniversitenin sorunları için öngördüğünüz çözüm önerileriniz nelerdir?
-Rektör adayı olduğunuz üniversite için tasarladığınız yeni projeleriniz varsa nelerdir?”
Süleyman Demirel Üniversitesi rektör adayları şu isimlerden oluştu:
“Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar (202 oy)
Prof. Dr. Namık Delibaş (171 oy)
Prof. Dr. Harun Doğru (152 oy)
Prof. Dr.Hakki Perk (49 oy)
Prof. Dr. Mustafa Karaşahin (45 oy)
Prof. Dr. Ali Kemal Yakut (32 oy)
Üniversitenin seçimlerinde 24 oy alan Prof. Dr. Mahmut Bülbül ve 1 oy alan Mehmet Ali Koyuncu Genel Kurula çağrılmazken, dinlenecek olan 6 rektör adayının 3'ü Genel Kurul üyeleri tarafından seçilerek isimleri Cumhurbaşkanına gönderilecek. Cumhurbaşkanı Gül, isimlerden birini Süleyman Demirel Üniversitesine yeni rektör olarak atayacak.

Genç Mucitler Finalde...

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Final Yarışmasına girmeye hak kazanan 101 çalışmanın yeraldığı sergi yarın açılacak.

TÜBİTAK Bilim insanını Destekleme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında 12 bölge merkezine yapılan başvurulardan 101 proje final sergisine katılmaya hak kazandı. Yarışmanın final sergisi yarın Ankara Altınpark Fuar alanı B salonunda saat 11.00'de izleyicilere açılacak.
Bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, yerbilimi ve bu yıl eklenen sosyoloji ile toplam 7 dalda düzenlenen yarışmanın ödül töreni 27 Mayıs'ta saat 11.00'de TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek. Final yarışmasında derece alan öğrencilere para ödülü verilecek. Ayrıca öğrenciler aldıkları dereceyle orantılı olarak ÖSS'ye ilk girdikleri yıl kullanılmak üzere, ek katsayı uygulamasından da yararlanacak.
Ortaöğretim öğrencilerinin yaratıcı yönlerini ortaya çıkarabilmek ve onları bilimsel araştırma yapmaya teşvik etmek amacıyla düzenlen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması 1969'dan beri her yıl yapılmakta.

Mekedonya'da Okula Atatürk İsmi...

Atatürk'ün dede toprağı olan Makedonya'da Petro Jovanovski ve Yordan Konstantinov-Cinot okullarına Mustafa Kemal Atatürk ismi verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü "Kardeş Okul" projesi kapsamında İstanbul'un Eyüp ilçesinde bulunan okullarla kardeş okul olan Makedonya'daki Petro Jovanovski ve Yordan Konstantinov- Cinot okullarının yöneticileri, Mekedonya yetkililerine başvurarak isimlerinin değiştirilmesini istedi. Türklerin yoğunlukla yaşadığı Gostivar'da bulunan iki okulun başvurusunu dikkate alan Makedon yetkilileri bu talebi kabul etti. Her iki okula da Mustafa Kemal Atatürk ismi verildi. Okulların bahçelerine Atatürk büstü dikilirken, direklere Makedon ve Türk bayrakları çekildi, İstiklal Marşı'nın yazılı olduğu mermer tabelalar asıldı. Eğitimin 8 yıl olduğu okullarda öğretmenler Türkçe, Makedonca ve Arnavutca eğitim veriyor.

Kontenjan Artırımı Karar Günü...

YÖK Genel Kurulu bugün YÖK Başkanı Prof. Dr Yusuf Ziya Özcan Başkanlığında toplanıyor.

YÖK Genel Kurulu bugün YÖK Başkanı Prof. Dr Yusuf Ziya Özcan Başkanlığında toplanıyor. Genel Kurul'da üniversitelerdeki kontenjanların artırılması konusu karara bağlanacak. Yeni oluşturulacak sistem ile üniversitelerdeki kontenjanların yüzde 25'e kadar artması bekleniyor.
YÖK Yürütme Kurulu'nda haftalardır tartışılan üniversitelerdeki kontenjan artırımı konusunu, bugün karara bağlayacak. Kontenjan artırımı için Yürütme Kurulu'nda birkaç formül ortaya konarken, kontenjanların belli bir standarda göre otomatik olarak artırılması planlanıyor. Belirlenen yeni sistemin 2008 ÖSS kılavuzlarına yansıması planlanırken, bu nedenle bugünkü Genel Kurul'da konunun karara bağlanması bekleniyor.

-ARTAN BİR ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İÇİN 10 ÖĞRENCİ ARTACAK-

Kontenjan artırımı konusunda üzerinde en fazla durulan sistemde, fakültelerdeki öğretim görevlisi sayısındaki artışa göre öğrenci sayısında artış yapılması planlanıyor. Fakültede 5'in altında öğretim görevlisi olması halinde öğrenci artışı yapılmayacak olan sistemde, 5'den fazla öğretim görevlisi bulunan fakültelerde artırılan bir öğretim görevlisi için 10 öğrenci artırılacak. Bu sistemin hayata geçmesi halinde bu yıl üniversite kontenjanlarında yüzde 25'e yakın bir artış yaşanması bekleniyor.

-REKTÖR ADAYLARI İNCELENİYOR-

YÖK Genel Kurulu'nun bugünkü gündeminde ayrıca Haziran ayında 22 üniversitede yapılacak Rektör seçimleri ile ilgili 'Rektör Adaylarını İnceleme Komisyonu'nun raporu görüşülecek. Gündemde, Dekan ve Diğer Adayları Değerlendirme Komisyonu, Eğitim Komisyonu, Mevzuat Komisyonu, Vakıf Üniversiteleri Koordinasyon Komisyonu ve Tıp-Sağlık Komisyonu raporları da bulunuyor.

Kaşgarlı Mahmut Ele Alınacak...

Hacettepe Üniversitesi'nin düzenlediği Türkiyat Araştırmaları Sempozyumu'nda "Kaşgarlı Mahmud ve Dönemi” ele alınacak.

Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, “Kaşgarlı Mahmud ve Dönemi” konulu “2. Türkiyat Araştırmaları Sempozyumu” düzenleyecek. “2008 UNESCO Kaşgarlı Mahmud Yılı” etkinlikleri kapsamında 28-30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek sempozyuma, TÜRKSOY'a üye 14 ülkenin Kültür Bakanları ve akademisyenler katılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRKSOY, Türk Dil Kurumu, TİKA ve UNESCO tarafından desteklenen sempozyum kapsamında, açılışı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde yapılacak bir de sergi düzenlenecek. Ahmet Göğüş Sanat Galerisi'nde, 28 Mayıs saat 10:00'da açılacak sergide, Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan Türkçe-Arapça en eski Türkçe sözlük, Divanü Lugati't-Türk'ün basımları ve çeşitli fotoğrafları yer alacak. Açılış oturumunun Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi M Salonu'nda yapılacak sempozyumun, üç gün sürecek oturumları, Ankara Hilton Oteli'nde gerçekleştirilecek. Çeşitli ülkelerden 67 bilim adamının katılacağı sempozyumda, Kaşgarlı Mahmud, Divanü Lugati't Türk ve 11. yüzyıl Türk dünyası incelenecek.

Geleceğin Bilim Adamları...

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından geleceğin bilim adamlarını yetiştirmek üzere düzenlenen programa ilköğretim öğrencilerinden yogun ilgi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından geleceğin bilim adamlarını yetiştirmek üzere düzenlenen “Bu Benim Eserim” programına ilköğretim öğrencileri 18 bin 313 projeyle başvurdu.
MEB ve TÜBİTAK işbirliğinde geleceğin bilim adamlarını yetiştirmek ve yetenekli çocukları keşfetmek amacıyla düzenlenen “Bu Benim Eserim” programına ilköğretim öğrencilerinden binlerce proje katıldı. İlköğretim 6-7-8'inci sınıflarda okuyan öğrencilerin matematik ve fen bilimleri dallarında hazırladığı projelerin katıldığı “Bu Benim Eserim” programına 12 bin 632 Fen Bilimleri, 5 bin 681'i de matematik dalında olmak üzere 18 bin 313 proje başvurdu.
Bölge Bilim Kurulu tarafından yapılan inceleme sonucunda başvuruda bulunan projelerin 28-30 Nisan tarihlerinde Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Kayseri, Erzurum, Elazığ, Tokat, Van ve Bursa'da sergilenmesine karar verildi. Söz konusu 902 projeden 100'ü ise 28-30 Mayıs tarihlerinde Başkent Öğretmenevi'nde sergilenecek. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 30 Mayıs'ta düzenlenecek ödül töreninde ise projeleri hazırlayan öğrenci ve öğretmenlere ödüllerini verecek.

Kene'nin Isırdığı Öğrenciler Korkuttu...

Tunceli'de, kene ısırması nedeniyle hastaneye kaldırılan Aktuluk YİBO öğrencisilerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına rastlanmadığı açıklandı.

Tunceli'de, Aktuluk Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) öğrencisi 5 çocuk kene ısırması nedeniyle hastaneye kaldırılırken, bu öğrencilerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına rastlanmadığı açıklandı.
Tunceli Aktuluk YİBO öğrencileri R.A. (11), D.A. (13), S.A. (14), H.G. (10) ve okulun lojmanlarında kalan personelin çocuğu olduğu belirtilen S.A (6) kene ısırması şüphesi ile hastaneye kaldırıldı. Olay sonrasında Tunceli Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonuçlanırken, İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya çocuklarda hastalığa rastlanmadığını bildirdi. İnceleme raporunda Tunceli Aktuluk YİBO öğrencileri R.A.(11) ve S.A. (14) kardeşlerin kene ısırması şüphesi ile Elazığ Fırat Üniversitesi Araştırması hastanesine kaldırıldığı ve yapılan araştırmalar sonucunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına rastlanmadığı açıklandı. Raporda aynı okul öğrencileri D.A. ve H.G.'nin köylerine gittiği ve kıyafetlerinde kene bulunduğu için hastaneye kaldırıldığı bildirilirken, iki öğrencide de hastalığa rastlanmadığı belirtildi. Raporda, okulun lojmanlarında kalan bir personelin çocuğu olan S.A da kene ısırması şüphesi ile Tunceli Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, yapılan tahliller sonucu S.A'da da hastalık tespit edilmediği kaydedildi.

Japon Kültür Günleri Başlıyor...

Ankara ve Safranbolu’da düzenlenecek Japon Kültür Günleri ,Japon kültürünün geleneksel etkinlikleriyle kutlanacak.

Japonya Büyükelçiliği, Asya Kültür Değişim Derneği ve Türk Japon Vakfı tarafından düzenlenecek Japon Kültür Günleri, bu akşamdan (22 Mayıs) itibaren start alacak.
Ankara ve Safranbolu'da 25 Mayıs'a kadar sürecek olan Japon Kültür Günleri kapsamındaki tüm faaliyetlere katılım ücretsiz olacak. Etkinlikler, Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi'nde bu akşam saat 17:00'de açılacak “Savaş ve Barış” adlı resim sergisiyle başlayacak. Asya Kültür Değişim Derneği'nin düzenlediği sergide, Türk ve Japon Çocuklarının resimlerine yer verilecek, seçilecek en güzel resme ise dernek tarafından ödül verilecek. Açılış etkinliği, geleneksel Japon enstrümanları koto, shakuhachi, (flüt) wadaiko (davul) eşliğinde verilecek dinleti ile devam edecek. Kaligrafi gösterisinin ardından “Savaş ve Barış” resim sergisinin ödül töreni gerçekleştirilecek. Japon Kültür Günleri, Safranbolu'nun 24 Mayıs'ı Türk Japon Dostluk Günü olarak belirlemesi nedeniyle, bu tarihte Safranbolu'ya taşınacak. Safranbolu'nun Misak-ı Milli Meydanı'nda, Türk-Japon Dostluk Günü, Japon Geleneksel Halk Dansı “Bonodon”la kutlanacak. Dans gösterisine Türk izleyicilerin de katılması teşvik edilecek. Ardından yapılacak Japon Yemeği Şenliği'nde, Japonya Ankara Büyükelçiliği'nin resmi şefi Aritsu tarafından Japon yemekleri hazırlanarak, Safranbolululara ikram edilecek. Japon yemeklerinin tadına bakan katılımcılar, Çay Töreni, Kaligrafi Gösterisi, Japon geleneksel savunma sanatlarından Kendo ve Juda Gösterileri, Relsu Sugiyama ve Rıza Korkmaz'ın karma sergisiyle günün tadını çıkaracak. Japon Kültür Günleri, 25 Mayıs'ta Ankara Panora Yaşam Merkezi'nde düzenlenecek, etkinliklerle son bulacak. Etkinliklerde, Japon enstrümanlarının ustalarınca sunulacak müzik dinletisinin yanı sıra ikebana, çay töreni ve kaligrafi gösterileri yapılacak. Etkinliklerde izleyenlerin aktif katılımlarının sağlanması amaçlanıyor.

ÜAK Yarın Toplanıyor...

Üniversitelerarası Kurulu yarın Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde toplanacak.

Hacettepe Üniversitesi'nde olağan toplantısını yapacak olan ÜAK, Kurulu Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın başkanlığında toplanıyor. Kurulda, Kurul, doçentlik ve sınav komisyonları raporlarını tartışarak onaylayacak.
Kurulda, bu yıl artırılması planlanan kontenjan konusunun da gündeme getirilmesi bekleniyor.