15 Eylül 2008 Pazartesi

İlköğretim Öğrencisi Okulda Bıçaklandı...

Balıkesir'de, 7 yaşındaki ilköğretim okulu 1. sınıf öğrencisi, okul bahçesindeki bir tuvalette 14 yaşındaki bir çocuk tarafından bıçaklandı.

Hisariçi Mahallesi'ndeki Gazi İlköğretim Okulu 1. sınıf öğrencisi E. A. (7), teneffüste sınıf arkadaşı T. A. ile birlikte okulun bahçesindeki tuvalete gitti.

İddiaya göre, iki öğrencinin önünü kesen O.K. (14), öğrencilerden harçlıklarını istedi. Direnen öğrencileri darp eden O.K, E.A.'yı karnından bıçaklayarak kaçtı.

Arkadaşlarının haber vermesi üzerine öğretmenleri tarafından Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırılan E. A, burada yapılan müdahalenin ardından hayati tehlikeyi atlattı.

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ekipleri, olayla ilgili yaptıkları araştırmada, bıçaklama olayının faili olduğu öne sürülen O.K'nin yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan, geçen eğitim-öğretim yılında aynı okuldan mezun olan O.K'nin, psikolojik tedavi gördüğü ve hakkında birçok olayla ilgili yasal işlem yapıldığı öğrenildi.

Big Bang'ciler Türkiye'de Buluşuyorç...

Türkiye, CERN'deki ''Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'' deneylerinde çalışan çeşitli ülke araştırmacılarının katılacağı konferansa ev sahipliği yapacak.

Türkiye, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'ndeki (CERN) ''Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'' (LHC) deneylerinde çalışan çeşitli ülke araştırmacılarının katılacağı ''Enabling Grids For E-SciencE-EGEE Konferansı''na ev sahipliği yapacak.


Avrupa Birliği 7. Çerçeve Program Projesi EGEE-III (Enabling Grids for E-sciencE) kapsamında her yıl farklı bir ülkede düzenlenen EGEE Konferansı bu yıl EGEE'08 adıyla 22-26 Eylül 2008 tarihlerinde İstanbul'da, Harbiye Askeri Müzesi'nde gerçekleştirilecek.


EGEE-III projesi, Avrupa'daki pek çok bilgisayarın ortak kullanımını sağlayan ''Grid'' teknolojisinin alt yapılarını birbirine bağlıyor.
Dünyanın pek çok yerinden yaklaşık 600 kişinin katılacağı EGEE'08'e CERN LHC deneyleri kapsamında çalışan farklı ülkelerden araştırmacılar da katılacak.


Bilim tarihinin en kapsamlı ve en geniş katılımlı deneyi olarak dikkat çeken LHC deneyiyle ilgili özel oturumların da yapılacağı konferansa projenin Türk ortağı TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) ev sahipliği yapacak

3 Liseliden 1'i Tehlike Altında...

Emniyetin raporuna göre ortaöğrenimde her 100 öğrenciden 35'i “sigara, alkol ve uyuşturucu” kullanıyor.

Sigara ve alkolün madde bağımlılığında öncü rol oynadığı belirtildi..

Türkiye'de ortaöğretim okullarında okuyan her 100 öğrenciden yaklayık 35'inin madde bağımlısı olduğu bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nca hazırlanan “Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılık ile Mücadele” isimli raporda, her 100 öğrenciden 35'i “sigara, alkol ve uyuşturucu” gibi maddeleri kullandığı belirtildi. Raporda, öğrencilerin yüzde 15.6'sının sigara, yüzde 16.5'inin alkollü içki, yüzde 2.9'unun da uyuşturucu madde kullandığı kaydedildi. Buna rağmen Türkiye'de madde kullanım yaygınlığının Avrupa ülkeleri ve ABD'ye göre daha düşük olduğuna dikkat çekilen raporda, sokakta yaşayan çocuklarda veya suça itilen ergenler gibi özel gruplarda madde kullanımının fazla olduğu vurgulandı.

12 - 24 YAŞ RİSK GRUBU

Raporda, madde kullanımı ve bağımlılığında en yüksek risk grubunun 12-24 yaş arasındaki gençlerin oluşturduğu ifade edilerek, “Bu bakımdan gençlerimizin zararlı alışkanlıklardan korunması ve onlara sağlıklı yaşama bilincinin kazandırılmasında en büyük görev eğitim kurumlarına düşmektedir. Verilecek eğitimde okul, öğretmen ve ailelerin işbirliği büyük önem taşımaktadır” görüşüne yer verildi.

Okul odaklı önlemede öğretmenlere çok büyük görevler düştüğü anlatılan raporda, şöyle denildi: “Bireylerde madde kullanımı hiçbir zaman aniden ve beklenmedik bir sorun olmamıştır. Yapılan araştırmalara göre madde kullanımı ve bağımlılığında en önemli risk grubunu 12-24 yaş arası oluşturuyor.

İlişkilerin sonucu olarak ortaya çıkan, bireyi madde madde kullanımına yönelten riskli davranışların neler olduğu ve ortaya çıkış sırasının saptanmasının önlemede önemli bir basamak oluşturabileceğine inanılmaktadır. Bu bakımdan gençlerimizin zararlı alışkanlıklardan korunması ve onlara sağlıklı yaşama bilincinin kazandırılmasında en büyük görev eğitim kurumlarına düşmektedir. Verilecek eğitimde okul, öğretmen ve ailelerin işbirliği önem taşımaktadır.”

Sigara ve alkol öncü rol

Başlama sırasına göre kullanılan maddelerin “sigara, alkol, esrar, eroin, Ecstasy ve uçucular” şeklinde sıralandığı bildirilen raporda, “Başlama sırasına göre kullanılan maddeler incelendiğinde elde edilen bu verinin belirgin olarak madde kullanımında izlenen geçişleri gösterdiği düyünülmektedir.

Bağımlılık sürecinde sigara ve alkolün diğer bağımlılık yapan ve legal olmayan maddeleri kullanmaya başlamada öncü olduğu, sigara ve alkol kullanmayanların ise bağımlılık sürecine kullananlara oranla uzak oldukları, paylaşılan sosyal ortamların ve yaşamların böylelikle ayrıştığı söylenebilir.”denildi.

Vekil İle Milli Eğitim Müdürü Tartıştı...

AK Parti Yalova Milletvekili İlhan Evcin'in Yalova Milli Eğitim Müdürü Şevki Genç'i makamında ziyareti tartışmaya dönüştü.

AKP Yalova Milletvekili İlhan Evcin ve Milli Eğitim Müdürü Şevki Genç arasında ihale usulsüzlüğü nedeniyle yaşanan tartaklama, tepki gördü. CHP Yalova Milletvekili ve TBMM Milli eğitim komisyonu üyesi Muharrem İnce, AKP Milletvekili İlhan Evcin'in makam basıp İl Milli Eğitim Müdürünü tartakladığını, olayın gerçek nedeninin Milletvekili Evcin'in eniştesine ihalenin verilmemesinden kaynaklandığını savundu.


CHP Yalova Milletvekili İnce, bir öğretmene devletin bir binasında şiddet uygulamanın, olayın vahametini ortaya koyduğunu söyledi. İnce, “Müdür diyor ki 'ihalede eksik varmış, yüksek fiyat vermişti ondan vermedim'

Vermezsin he, döverim. İşin daha da kötü tarafı milli eğitim müdürü de ortaya çıkıp, bana böyle yapıldı, kınıyorum demiyor. Kapatmaya çalışıyor, yani kol kırılır yen içinde kalır mantığında. Burada olan insanların hemen hemen çoğu onlarla aynı dünya görüşünün insanları değil. Ama biz şiddeti kınamak için buraya geldik. Onlara diyoruz ki bak AKP sen yüzde 47 oy almış olabilirsin. Tek başına iktidar da olabilirsin ama bu ülkenin öğretmenlerine bu ülkenin memurlarına, bu ülkenin yöneticilerine el kaldırırsan o elini kırarız” diye konuştu.