4 Temmuz 2008 Cuma

E-Kayıtlar Hızlı Başladı...

İlköğretim okullarında kayıtlar 1 Haziran 2008’de başlarken, elektronik ortamda e-kayıt ile okullara kaydını yaptıran sayısı bir ayda 508 bin 775’e ulaştı.

İlköğretim okullarında kayıtlar 1 Haziran 2008'de başlarken, elektronik ortamda e-kayıt ile okullara kaydını yaptıran sayısı bir ayda 508 bin 775'e ulaştı. 2008-2009 eğitim-öğretim yılı için ilköğretime toplam 1 milyon 200 bin kişinin kayıt yaptırması bekleniyor.
İlköğretim okullarına 1 Haziran 2008'de başlayan öğrenci kayıt başvuruları devam ederken, internet üzerinden gerçekleştirilen kayıtlar, 30 Temmuz 2008 tarihinde kadar devam edecek. Elektronik ortamda yapılan e-kayıt uygulaması, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre öğrencilerin, ikametlerine en yakın ilköğretim kurumlarına yerleştirilmesini esas alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre e-kayıt ile ilköğretim okullarına yapılan kayıt sayısı bir ayda 508 bin 775'e ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri söz konusu kayıt sayısının 30 Temmuz 2008'e kadar 1 milyon 200 bini bulmasını beklediklerini açıkladılar.

-E-KAYIT İÇİN HALA OKULLARA GİDİLİYOR-

E-kayıt çerçevesinde veliler, internet aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın web sitesinden form doldurarak kayıt başvurusu yaparken, okullar tarafından başvurular değerlendirildikten sonra öğrenciler ikametgahlarına en yakın okula yerleştiriliyor. Ancak e-kayıt yaptırmak isteyen veliler, ikametgah adreslerine yakın olan okullara giderek buralarda kayıt yaptırmak durumundalar. TÜİK tarafından oluşturulan sistem yardımı ile kayıtlar alınırken, TÜİK verileri ile gerçek veriler arasında farklılık yaşanması ihtimaline karşı, velilerin okullara gitmesi gerekiyor.

-ORTAÖĞRETİM KAYITLARI 15 AĞUSTOS'TA BAŞLAYACAK-

Ortaöğretimde ise sınavla öğrenci alan Fen ve Anadolu liseleri dışındaki liselere kayıtlar 15 Ağustos'ta başlayacak. Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) sonuçlarına göre öğrenci alan liseler Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirleyeceği takvime göre kayıt yapacak. Ortaöğretime kayıtlar da e-kayıt ile elektronik ortam üzerinden alınacak.

Çıraklık Bir Yıla Düşüyor...

Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, çıraklık eğitiminin asgari sınırının 2 yıldan 1 yıla düşürülmesi konusunu masaya yatıracak.

Sanayi Bakanlığı, ara eleman sıkıntısının azaltılması amacıyla çıraklık eğitiminin asgari sınırının 2 yıldan 1 yıla düşürülmesi ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile masaya oturuyor.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı özellikle sanayi sektöründe yaşanan ara eleman sıkıntısının azaltılması ile ilgili çalışmalarına hız verdi. Bakanlık, 3308 Sayılı Meslekî Eğitim Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik yapılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile masaya oturacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı alanlarına göre 2 ila 4 yıl arasında değişen çıraklık eğitiminin 1 ila 4 yıl arasında olması konusunu gündeme getirdi. Bakanlık söz konusu öneriyi Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bildirirken, söz konusu öneriyi 20. Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı'nda gündeme getirerek karar bağlamayı planlıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı söz konusu toplantıda çıraklık eğitiminin yanı sıra işletmelerde yapılan teorik ve pratik eğitimi de masaya yatıracak.

Atatürk Araştırma Bakanı Eraslan...

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı için Prof. Dr. Cezmi Eraslan görevlendirildi.


Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan “Görevlendirme kararı”na göre, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'da açık bulunan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı görevini yürütmek üzere Prof. Dr. Cezmi Eraslan görevlendirildi.