23 Mayıs 2008 Cuma

Okul Servisleri Uyuşturucu Alarmı...

Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Danışmanı, Meclis Komisyonu'nda okul servislerinde uyuşturucu satılabileceği tehlikesine dikkat çekti..

Meclis Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu'nda okul çevresi ve öğrenci servisleri masaya yatırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Danışmanı Ruhi Kılıç, milletvekillerine 'uyuşturucunun öğrenci servislerinde satılabileceği' tespitini aktardı. Bu sözlere CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, "Ne gibi önlemler alınıyor" sorusunu yöneltti. Kılıç, servis şoförlerinin profillerinin çıkarıldığını ve ailelerin uyarıldığını söyledi. CHP'li Arıtman, SABAH'a, bakanlık temsilcisinin verdiği bilgilerde özel okul servislerinde uyuşturucu pazarlanabileceği vurgusu yapıldığını söyledi. Arıtman, "Bu nedenle, servis şoförleri hakkında özel denetim yapılıyor. Aileler uyarılıyor" dedi.

ESNAFA TEHDİT
Polislerin, okul çevresini düzenli kontrol altında tuttuğuna dikkat çeken Ruhi Kılıç, uyuşturucu tacirlerinin kollarının nerelere kadar uzandığına da çarpıcı bir örnek verdi. Kılıç, "Uyuşturucu satıcıları, okul çevresindeki esnafı, 'Bizi ihbar ederseniz, biz de sizin çocuklarınızı uyuşturucu müptelası yaparız' diye tehdit ediyor" dedi. Öte yandan, AB'de 4 yılda bir yapılan ESPAD "Alkol ve Diğer Madde Kullanımına Yönelik Avrupa Okul Araştırması" AMATEM tarafından "Türkiye koşullarına" uyarlanmasına karşın Milli Eğitim Bakanlığı'ndan vize alamadı. Bakanlığın gerekçesi anketin "uyuşturucuyu özendireceği, cinsel içerikli sorular olduğu, merak uyandıracağı" şeklinde özetlendi.

Darüşşafaka Öğrenci Bekliyor

145 yıldır babasız çocuklara kucak açan eğitim kurumu Darüşşafaka, ücretsiz okutacağı yeni öğrenciler arıyor.

145 yıldır babasız çocuklara kucak açan eğitim kurumu Darüşşafaka, ücretsiz okutacağı yeni öğrenciler arıyor. 1 Haziran'daki sınav, çok çocuğun hayatını değiştirecek

Darüşşafaka'nın kapısından içeri girdiğinde henüz 11 yaşındaydı. Daha Tunceli'den İstanbul'a gelmeden okulun methini, anlatılan hikâyeleri duymaya başlamıştı. Sonrası yedi yıl boyunca 600 kişilik bir ailenin içinde devam eden bir mutlu eğitim hayatı oldu. Gazeteci Cem Türkel, 'Bana ailemden de yakın arkadaşlar kazandırdı' dediği Darüşşafa'nın izlerini şöyle anlatıyor:

“Anneme ekonomik açıdan yük olmayacağım için sevinmiştim. Okul binasına ilk girdiğimde bir sürü çocuk ve oyun alanı görüp mutlu olmuştum. 'Baba' dediğimiz öğretmenler vardı. Üst sınıflardan ağabey ve ablalarımız vardı. Gerçekten ağabey ve abla gibiydi ilişkilerimiz.”
Türkel, 145 yıldır eğitim veren Darüşşafaka'nın hayatını değiştirdiği binlerce mezundan sadece biri. Aziz Nesin, Ahmet Rasim, karikatürist Tekin Aral, ressam Sait Molla Aşki... Hepsinin ortak noktası yollarının Darüşşafaka'dan geçmiş olması.
Darüşşafaka yani 'şefkat yurdu'nun temelleri 1863'e uzanıyor. Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye (İslam Okutma Kurumu) adıyla padişah fermanıyla kurulan kurumun amacı babası ölmüş öğrencilere karşılıksız eğitim sağlamaktı. Köklü eğitim kurumu, bugün de eğitimde fırsat eşitliğini ön plana alarak öğrencilerin hayatlarını değiştirmeye devam ediyor.
Türkiye'ye önemli isimler kazandıran 145 yıllık eğitim kurumu ilkokul 3. sınıftan mezun olmuş, babası hayatta olmayan kız-erkek öğrencilerine, ilköğretimden üniversiteye kadar ücretsiz kolej eğitimi veriyor. Yabancı dil olarak İngilizce öğretiliyor. Almanca ve Fransızca da ikinci yabancı dil olarak okutuluyor. Maslak'taki 140 bin metrekarelik eğitim kompleksinde, her türlü teknik donanıma sahip 30 kişilik derslikler, 15 laboratuvar, zengin bir kütüphane ile tenis, jimnastik, yüzme gibi spor alanları bulunuyor.
Asırlık eğitim kurumu, bu yıl da okutup hayata hazırlayacağı öğrencilerini bekliyor. Genel Müdürü Nilgün Akalın, bugüne kadar akademik ve sosyal alanlarda başarılı bireyler yetiştirdiklerini belirtiyor ve öğretmenlerden, öğrencilerini Darışşafaka'nın sınavına yönlendirmelerini istiyor. Okulun öğrencileri de aldıkları eğitimden memnun. 8 C sınıfı öğrencisi Berin Demiral, okulun kendisine ayaklarının üzerinde durmayı öğrettiğini anlatıyor:
“Darüşşafaka beni karanlık bir geçmişten aydınlık bir geleceğe çekti. Bir ömür boyu borçluyum.”
8 -A öğrencisi Nazif Can Önder ise “Bu okula gelmeseydim yeteneklerimin farkına varmadan bir meslek sahibi olacaktım” diye konuşuyor.
***
Son başvuru 30 Mayıs'ta
2008-2009 öğretim yılında Darrüşşafaka'da okumak isteyen öğrencilerin, eğitim kurumunun 1 Haziran'da yapacağı sınava katılmaları gerekiyor. Sınava son başvuru tarihi ise 30 Mayıs.
Darüşşafaka, önceki senelerden farklı olarak daha fazla öğrenciye ulaşabilmek için sınav merkezi sayısını 8'den 16'ya çıkardı. Bu yıl ayrıca sınav sisteminde de değişikliğe gidildi. Artık sınavda öğrencilerin bilgisi yerine zihinsel ve yaratıcı düşünme yetenekleri ölçülecek. Sınava babası hayatta olmayan, ailesinin mali durumu öğrenimini sürdürmesine yeterli olmayan 1998 ve daha sonraki tarihlerde doğmuş, 2007-2008 öğretim yılında üçüncü sınıf öğrencisi olan öğrenciler başvurabilecek. Anadolu'nun farklı şehirlerinden sınava katılacak öğrencilerin ve velilerinin ulaşım giderleri de Darüşşafaka tarafından karşılanacak. Ayrıca bu yıl dördüncü ve beşinci sınıftaki şehit çocukları da Darüşşafaka'ya sınavsız kabul edilecek. Sınav merkezleri ve başvuru hakkında ayrıntılı bilgi için: www.darussafaka.k12.tr, 212 286 22 00-131

Çocuklara Asker Yemini...

Türk Eğitim-Sen “El Ele Çanakkale’ye” projesi ile 81 ilden binlerce kişiyi Çanakkale’ye götürecek.

Türk Eğitim-Sen tarafından 81 ilden kaldırılacak otobüsler 24 Mayıs 2008'de saat 09.00'da Çanakkale Şehitliği'nde olacak.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk yaptığı yazılı açıklamada, “El Ele Çanakkale'ye” projesinin bu yıl geniş katılımlı olarak gerçekleştirileceği belirtilirken, sendika şubeleri vasıtasıyla 81 ilden kıldırılacak otobüslerin 24 Mayıs'ta Çanakkale Şehitliği'nde olacağı bildirildi. Çanakkale zaferinin Türk tarihinin dönüm noktasını oluşturduğunu kaydeden Koncuk, Çanakkale toprağının şehit kanı ile sulandığını söyledi.

-ÇOCUKLAR ASKER YEMİNİ EDECEK-

El Ele Çanakkale'ye projesi ile Çanakkale ruhuna sahip çıktıklarını ifade eden Koncuk, projeye dahil olan çocukların da asker yemini edeceğini anlattı. Koncuk çocuklara ayrıca isimlerinin yazılı olduğu künyelerin dağıtılacağını ve 57. Alay'ın bulunduğu alana fidanlar dikeceklerini bildirdi.