1 Temmuz 2009 Çarşamba

Rektörün İnanılmaz İntikamı...

Dicle Üniversitesi, yeni rektör Prof. Dr. Ayşegül Saraç’ın seçimde ondan çok oy alan kadın Profesör Naime Canoruç’tan aldığı intikamı konuşuyor.

Dicle Üniversitesi, yeni rektör Prof. Dr. Ayşegül Saraç'ın seçimde ondan çok oy alan kadın Profesör Naime Canoruç'tan aldığı intikamı konuşuyor. Rektör rakibesine 1 maaş kesme, 2 kınama cezası verdi, 11 de soruşturma açtı Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç, eski rektörün eşi ve rektörlük seçimlerinde en fazla oyu olarak birinci çıkan ve YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen listeye alınmayan Prof.Dr. Naime Canoruç'u önce Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanlığı'ndan aldı, ardından hakkında 11 ayrı soruşturma açtı. İki kınama ve bir maaş kesme cezası alan Prof. Dr. Naime Canoruç'un avukatı Yılmaz Demiroğlu, müvekkili hakkında açılan soruşturmaların hiç bir hukuki gerekçesi olmadığını ileri sürdü. Avukat Demiroğlu, “Müvekilim sindirilmek ve üniversiteden uzaklaştırılmak isteniyor. Hukuki dayanakları olmayan gerekçelerle açılan soruşturmalara her gün bir yenisi ekleniyor” dedi. YÖK listesinde yoktu Dicle Üniversitesi'nde geçen yılın Haziran ayında yapılan rektörlük seçiminde eski rektör Prof.Dr. Fikri Canoruç'un eşi Bio Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Naime Canoruç, 148 oy alarak adaylar arasında birinci oldu. Seçimlerde Prof.Dr. Fazıl Hüsnü Erdem 136, Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç 112 oy aldı. YÖK, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdiği listeye en fazla oyu alan Prof.Dr. Canoruç'u almadı. Cumhurbaşkanı Gül, seçimlerde 22 Temmuz genel seçimlerinde AKP'den Diyarbakır milletvekili adayı olan Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç'ı rektör olarak atadı. Prof. Dr. Naime Canoruç'a soruşturma komisyonu tarafından eşinin rektör olduğu dönemlerdeki uçak biletlerinden de yola çıkılarak, hangi tarihte nereye gittiği, neden zamanında göreve başlamadığı, hastalığının uçağa binmesini gerektirmediği halde neden uçak bileti aldığı, başka göreve atanan sekreterine bunu neden zamanında tebliğ etmediği, il dışına neden izinsiz gittiği, izin belgelerinin neden 1 gün gecikmeli işleme verdiği yönünde sorular yönetildi. Prof. Dr. Canoruç, kendisine verilen 2 kınama ve 1 maaş kesme cezası ile ilgili İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

1. Sınıf Kayıtları Kafaları Karıştırıyor...

Bakanlık her ne kadar minimum hata yapmak istiyorsa da sistemin bazı aksaklıkları olduğu açıkça belli olmaktadır.

Bakanlık her ne kadar da konuya çok ehemmiyetle eğiliyor ve minimum hata yapmak istiyorsa da sistemin bazı aksaklıkları olduğu açıkça belli olmaktadır. En önemli konu vatandaşın muhatabı yok… Herkes topu başkasına atıyor. Örnek 1:Vatandaş eski sistem gereği önce en yakın okula gidiyor. Okul listeleri çıkarıp asmış. Vatandaş listeye bakıyor çocuğunun ismi yok. Aman ne oldu diye idareye geliyor. İdare durumu biraz inceledikten sonra siz A okuluna gideceksiniz diye yönlendirme yapıyor. Vatandaş ısrarla bu okulun adres bölgesinde oturduğunu söylüyor. E-okul'dan adres incelemesi yapıldığında daha önce oturduğu adres kaydını vatandaşın değiştirmediği görülüyor. Yani vatandaş Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde adresini değiştirmemiş. Doğal olarak okul idaresi Nüfus Müdürlüğüne yönlendiriyor. Vatandaş haklı olarak oraya gidiyor gerekli düzeltmeyi de yapıyor fakat yine çocuğu bu okula kaydedemiyor çünkü sisteme işlememiş. Bakanlık bu konuda bir açıklama yapmadığından okul idaresi ile vatandaş karşı karşıya kalıyor. Örnek 2: Vatandaşın elinde Nüfus Müdürlüğü kaydı var, adresi o okul bölgesinde, fakat çocuk yine listede yok. Vatandaş bu kez muhatap bulamıyor. Aşağıda verdiğimiz örneklere bakılacak olursa aynı sokakta oturan Sanem ve Simay o okulun bölgesinde oldukları halde E-kayıt listesinde Simay'ın ismi var fakat Sanem'in ismi yok. Aynı sokağın başka numaralarını başka okul alıyordur savunması mümkün değil çünkü bu okul ve adres bizzat bildiğimiz bir okul. Muhtemelen bakanlık hileli müracaatları engellemek için belli bir tarihten sonra nakil olanları sistem dışında bırakmaktadır. Bunun en önemli sakıncası ise kişi gerçekten taşınmışsa bu okula kayıt yaptıramayacak mıdır sorusunun cevabıdır? Bakanlığın yaptığı açıklamada Nakil yoluyla bazı sorunların çözümleneceğinin işareti veriliyorsa da bu durum çok büyük istismarları yeniden gündeme getirebilir. Bu nedenle nakiller de ADSNK'ye bağlı kalarak yapılıp yapılmayacağı, bu konudaki denetimlerin titizlikle gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği açıklanmalıdır. Mahallesindeki okula kayıt yaptırmak istemeyen vatandaşın halen devam eden beklentileri konusunda kesin bir dille açıklama yapılmalıdır. Geçmiş yıllarda kesin dille ifadelerde bulunulmuş daha sonra anasınıfında okuyan öğrenci o okula, anne babasının işyerine yakın olan okula, kardeşinin okuduğu okula kayıt yaptırabilecekleri açıklanmıştı. Bu esneme bazı sorunları da beraberinde getirmişti. Bu nedenle olacaksa bir esneme şimdi, açıklanmalı aksi halde hiç esneklik sağlanmamalıdır. Konu ile ilgili; Bu uygulama ne kadar doğru mu? Vatandaşa istediği okula kayıt hakkı verilmeli mi? Öğrencisi azalacak okullar Ana temalarını içeren detaylı bir çalışmayı daha sonra ele alarak yayımlayacağız