20 Nisan 2009 Pazartesi

Ders Kitaplarına Popüler Kültür Takviyesi

Lise öğrencilerinin dünyaca ünlü isimleri tanımaması Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Lise öğrencilerinin dünyaca ünlü piyanistimiz Fahir Atakoğlu, iki yüzden fazla filme imza atan Ayhan Işık, tiyatrocu Müşfik Kenter gibi isimleri tanımaması Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Ders kitaplarına popüler kültür takviyesi yapacak olan Bakanlık, coğrafya kitaplarında da turizm bölgeleriyle ilgili konularda düzenlemeye gidecek. Antalya'da TÜBİTAK için 289 lise öğrencisiyle yapılan araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koymuştu. Liselilerin neredeyse tamamı '50 Cent' olarak bilinen ABD'li rap şarkıcısı Curtis James Jackson'ı tanırken, Fahir Atakoğlu'nu hiçbirinin bilmediği görülmüştü. Ayhan Işık, Müşfik Kenter, yazarlar Ayşe Kulin ile Orhan Pamuk da öğrenciler tarafından az tanınan isimler arasında yer almıştı. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı, müfredatta düzenlemeye gidiyor. Türk sinema tarihine adını yazdırmış isimlerin yanı sıra edebiyat, sinema, tiyatro, müzik alanlarında isim yapmış sanatçıların da lise son sınıflar için hazırlanan müfredata alınması düşünülüyor. COĞRAFYA DA ELDEN GEÇİYOR Araştırmada öğrencilerin tamamına yakını, Antalya Side'de bulunan 'Apollon Tapınağı'nı bilmediklerini söylemişti. İtalya'nın simgesi olan Pisa Kulesi'nin bilinirliği ise yüksek çıkmıştı. Bakanlığın, coğrafya kitaplarında da düzenlemeye gidebileceği, tarihi eserlere geniş yer verileceği tahmin ediliyor.

İnönü'nün Bir İzi Daha Tarih Oluyor

İlkokullarda siyah-beyaz önlük, liselerde kasketli eğitim dönemlerinde çıkan ve 'askeri' kurallara göre belirlenen merasim yönetmeliği 44 yıl sonra kaldırıldı.

Öğrencilerin mangalar halinde, "kıt'a dur, kıt'a yürü" komutlarıyla, "merasim komutanı öğretmenler" tarafından merasim alanlarına götürülmelerini hükme bağlayan yönetmeliğe veda. Yönetmelik, dün Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan kararla yürürlükten kaldırıldı. İSMET İNÖNÜ ZAMANI İsmet İnönü'nün bağımsızlarla kurduğu (1963-1965) hükümetinde Bursa Milletvekili İbrahim Hulusi Öktem'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde çıkartılan yönetmelik toplam 27 maddeden oluşuyordu. 23 Şubat 1965'de yürürlüğe giren, "Okulların Merasim Geçiş Yönetmeliği" ne uygun yürüyüş kolları artık nostalji olarak hafızalarda yaşayacak.

Emekli Subaylar Üniversite Kuracak

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD), 2010 yılında özel bir üniversite kurma çalışmasında sona yaklaştı.

Kurulması halinde üniversitede emekli subay ve generaller ile yakınları öğretim üyesi olacak. TESUD, bu amaçla Türkiye Emekli Subaylar Vakfı (TESUV) ismiyle bir vakıf kurma çalışması yaptı. Üniversite, TESUD'un 2015 Stratejik Planı içerisinde yer alıyor. TESUD Mehmetçik Üniversitesi adıyla kurulacak üniversitenin 2010-2011 eğitim öğretim yılında bin öğrenci ile eğitime başlaması hedefleniyor. 2015'te ise 20 bin öğrenci kapasiteli kampüs oluşturulması planlanıyor. Bu amaçla TESUD ilk önce bir vakıf kuracak. Daha sonra YÖK'e başvuru yapılacak. Üniversite yasa tasarısını TBMM organlarında işleme sokmaya çalışacak TESUD, geçici tesisleri için görüşmeler yapacak. Üniversite binalarını teminde ya mevcut ortaöğretim kurumlarının boş kapasitesinden yararlanılacak ya da bağış ile bina kazanılmaya çalışılacak. Üniversitenin öğretim üyeleri genelde TESUD üyelerinden ve aile fertlerinden oluşturulacak. Üniversite için vakıf kurulmasının gerekli olduğunu gören TESUD yetkilileri vakıf için mevcut gayrimenkullerin beyan edileceğini, 1.000 öğrenci için gerekli bütçenin yüzde 20'si 2-3 milyon TL beyanı açılış için yeterli görüyor. TESUD Genel Başkanı emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu, "Vakıf için düğmeye bastık, söz verdiğimiz gibi üniversite hedefini 2010'da gerçekleştireceğiz." şeklinde görüşlerini ortaya koyuyor.

Performans Ödevlerine Düzenleme

Velilerin öğrencilik yapar gibi ders çalışmalarına neden olan ilköğretim performans ödevleri, yeniden düzenlendi.

Öğrencinin yapamayacağı performans ödevleri verilmeyecek. Velilerin yaptığı anlaşılan ödevler değerlendirilmeyecek. Milli Eğitim Bakanlığı, 4 yıl önce uygulamaya konulan ve velilerin şikâyetlerine neden olan performans görevlerini yeniden değerlendirdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından bütün okullara gönderilen genelge ile performans ödevlerinde dikkat edilecek hususlar şöyle sıralandı: * Performans görevleri öğrencilerin internetten ya da ansiklopedilerden bilgileri aynen aktarmalarını değil; bilgiyi edinme, düzenleme, kritik etme, kendini ifade etme, yaratıcılığı ve vücut dilini kullanma gibi hem bilişsel hem de duyuşsal becerilerini işe koşmalarını sağlamalı. * Görevler öğrencinin yapmakta, öğretmenin ise takip etmekte ve değerlendirmekte zorlanacağı güçlükte olmamalı. * Velilerin gerekli kaynak ve materyallere ulaşma, yol gösterme gibi konularda öğrencilere yardımları dışında, görevi yapmak gibi katkıları olmamasına dikkat edilmeli.