26 Şubat 2010 Cuma

38 Üniversiteye Yeni Fakülteler...

Bazı üniversitelere bağlı yeni fakülte, yüksekokul ve enstitüler kurulacak. İşte o üniversiteler...

Bazı üniversitelere bağlı yeni fakülte, yüksekokul ve enstitüler kurulacak. Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, yeni fakülte, yüksekokul ve enstitü kurulacak üniversiteler şöyle:
''-Abant İzzet Baysal Üniversitesi: Yabancı Diller Yüksekokulu, Diş Hekimliği Fakültesi, Bolu Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu. -Afyon Kocatepe Üniversitesi: Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu. -Akdeniz Üniversitesi: Yabancı Diller Yüksekokulu. -Ankara Üniversitesi: Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü, Su Yönetimi Enstitüsü. -Artvin Çoruh Üniversitesi: Mühendislik Fakültesi, Hopa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi. -Atatürk Üniversitesi: Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi. -Batman Üniversitesi: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi. -Bozok Üniversitesi: Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu. -Cumhuriyet Üniversitesi: Veteriner Fakültesi. -Çankırı Karatekin Üniversitesi: Güzel Sanatlar Enstitüsü. -Dicle Üniversitesi: İletişim Fakültesi. -Düzce Üniversitesi: İşletme Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi. -Ege Üniversitesi: Yabancı Diller Yüksekokulu. -Erciyes Üniversitesi: Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü. -Eskişehir Osmangazi Üniversitesi: Eğitim Bilimleri Enstitüsü. -Gaziantep Üniversitesi: Nizip Eğitim Fakültesi. -Gaziosmanpaşa Üniversitesi: Erbaa Sağlık Yüksekokulu. -Gümüşhane Üniversitesi: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu. -Hacettepe Üniversitesi: Eğitim Bilimleri Enstitüsü. -İnönü Üniversitesi: Yabancı Diller Yüksekokulu, İletişim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü. -İstanbul Bilgi Üniversitesi: Sağlık Bilimleri Yüksekokulu. -İstanbul Teknik Üniversitesi: Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü. -İstanbul Üniversitesi: Eğitim Bilimleri Enstitüsü. -İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü: Yabancı Diller Yüksekokulu. -Karabük Üniversitesi: Hasan Doğan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Tıp Fakültesi. -Karadeniz Teknik Üniversitesi: Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Fakültesi. -Kastamonu Üniversitesi: İletişim Fakültesi. -Kilis 7 Aralık Üniversitesi: Mühendislik-Mimarlık Fakültesi. -Kocaeli Üniversitesi: Kandıra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu. -Mardin Artuklu Üniversitesi: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu. -Ondokuz Mayıs Üniversitesi: Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İletişim Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi. -Ordu Üniversitesi: Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu. -Selçuk Üniversitesi: Beyşehir Ali Akkanat Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Seydişehir Mühendislik Fakültesi, Ereğli Eğitim Fakültesi. -Süleyman Demirel Üniversitesi: Su Enstitüsü, Yalvaç Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu. -Trakya Üniversitesi: Balkan Araştırma Enstitüsü. -Tunceli Üniversitesi: Edebiyat Fakültesi. -Uludağ Üniversitesi: Eğitim Bilimleri Enstitüsü. -Yüzüncü Yıl Üniversitesi: Eğitim Bilimleri Enstitüsü.''

Tek İstekleri Okula Asansör...

Okullarda engelli öğrenci ve personelin düşünülmemesi trajik hadiseler yaşanmasına yol açıyor. İşte fedakar bir annenin yaşadıkları...
Bolu'nun Sümer Mahallesi'nde yaşayan bedensel engelli 14 yaşındaki İsmail Çayırlı, çocukken geçirdiği menenjit nedeniyle ellerini ve ayaklarını kullanamıyor. Bu yüzden onu her gün annesi tekerlekli sandalyeyle okula götürüyor. Okulun giriş kapısında çevredekilerin yardımıyla 30 kiloluk çocuğunu sırtlayan 60 kiloluk anne, asansör olmayan okulun merdivenlerini tırmanıyor. Annesine üzülüyor Sınıfında tekrar tekerlekli sandalyeye oturan İsmail Çayırlı kendisi için not tutan arkadaşlarının desteğinden memnun ancak annesi için üzülüyor: “Annem beni merdivenlerden çıkarırken çok yoruluyor. Okulda engelli asansörü olsaydı annem bu kadar yorulmazdı. Tek isteğim okuluma engelli asansörü yapılması ve akülü sandalye alınması.”
Sıkı bir Galatasaray taraftarı olan İsmail sağlığına kavuşup doktor olmayı hayal ederken öğretmeni Nazmiye Ata da “İsmail takdirlik bir öğrenci. Ellerini kullanamıyor ama çok başarılı. Sınıfta arkadaşlarına dersleri konusunda yardım ederken evde de kardeşlerinin matematik ödevlerini yapıyor” İsmail'in üç aylıkken menenjit hastalığı geçirdiğini kaydeden anne Emine Çayırlı oğlunu taşımaktan şikâyetçi değil, ancak onun da dileği, okula asansör yapılması: “İsmail çok ağır ama taşımak zorundayım. O benim oğlum. Ben de İsmail için asansör yapılmasını istiyorum.”

Sözleşmeliler Kadroya Alınsın...

MEB'na bağlı eğitim kurumlarında sözleşmeli statüde görev yapan öğretmenlerin kadroya alınmaları kanun teklifinde bulunuldu.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında sözleşmeli statüde görev yapan öğretmenlerin MEB öğretmen kadrolarına, hizmet sürelerine, bölgelerine ve hizmet puanlarına bakılmaksızın naklen atanmalarını öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.
Devlet Memurları Kanunu ile Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik öngören kanun teklifinin gerekçesinde özellikle AKP döneminde sözleşmeli öğretmenlik, ücretli öğretmenlik gibi istihdam usullerinin yaygınlaştırıldığı belirtildi. Bu durumun ihtisas mesleği olarak tanımlanan öğretmenliğe zarar verdiği, eğitimin niteliğini düşürdüğü ifade edilen gerekçede “Sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler arasında hiçbir ayrım yok denmesine rağmen sözleşmeli öğretmenler bir çok bakımdan kadrolu öğretmenlerin sahip oldukları haklardan mahrum bırakılmıştır. Bu kanun teklifi bu haksızlıkları ortadan kaldırmak amacıyla verilmiştir. Sözleşmeli öğretmen olarak çalışanlar, KPSS'ye tekrar girmek için ders çalışmakta, işlerine yoğunlaşamamaktadır. Yargı kararları ile sabittir ki, öğretmenlik asli ve sürekli bir ihtisas mesleğidir“ denildi.
Teklifte ise sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmesi ve MEB'e bağlı eğitim kurumlarında sözleşmeli statüde çalışan öğretmenlerin MEB öğretmen kadrolarına hizmet sürelerine, hizmet bölgelerine ve hizmet puanlarına bakılmaksızın naklen atanmaları öngörüldü.