7 Kasım 2008 Cuma

Herkes Üniversiteye Girecek...

YÖK Başkanı Özcan, üniversiteye giremeyen öğrencimiz kalmayacak dedi. YÖK Başkanının herkesi üniversiteli yapma formülü....

YÖK Başkanı Özcan, açıköğretim fakültelerine girişleri serbest hale getirmek istediklerini belirterek, “Üniversiteye giremeyen öğrencimiz kalmayacak” dedi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, açıköğretim fakültesine girişleri tamamen serbest hale getirmek istediklerini açıkladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, dün Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerin 2009 yılı bütçeleri görüşüldü.

EN BÜYÜK SORUN YER...

Yükseköğretimin en önemli sorununun, 1,2 milyon lise mezununa üniversitede yer bulma sorunu olduğunu dile getiren Özcan, bunun için üniversite kontenjanlarının artırılması gerektiğine işaret ederek,

“Örgün eğitimde kontenjanları 670 bin artırdık. Buna 400 bin açıköğretim fakültesi öğrencisini de katarsak, 1 milyondan fazla öğrenci üniversiteye girme hakkını elde etti'' dedi. Özcan, açıköğretim fakültesindeki kapasitenin tam olarak kullanılamadığını belirterek, “Bu fakülteye girişleri tamamen serbest hale getirmek istiyoruz. 80 yaşındaki bir vatandaşımızın bile bu okullara kaydolmasını istiyoruz. Açıköğretimi herkese açık hale getirirsek, üniversiteye girmeyen hiçbir öğrencimiz, vatandaşımız kalmayacak'' diye konuştu.

İki müjde daha



Meclis Bütçe görüşmelerinde konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversite öğrencilerine verilen kredi miktarının 180 YTL'ye yükseltileceğini açıkladı.


Milli Savunma Bakanlığı da yükseköğrenim affından yararlananların askerliklerinin bu haklarını kullanacakları süre kadar ertelenebileceğini duyurdu. Ertelemeden 29 yaşını geçenler yararlanamayacak.

Fuara En Çok Öğrenciler Gidiyor...

Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 27.'si düzenlenen kitap fuarı, minik öğrencilerin akınına uğruyor.

İstanbul'un çeşitli yerlerinden gelen on binlerce öğrenci, kitap stantlarını geziyor.

İndirimli kaynak almanın keyfini yaşıyor. Minikler, en çok hikâye kitaplarına ilgi gösterirken, eğitim setleri ve karton kitaplara olan talep yayınevlerinin yüzünü güldürüyor. Fuarı ziyaret eden gruplardan biri de Siteler İlköğretim Okulu'ndan gelen öğrencilerdi. 22 sınıf halinde stantları gezen öğrenciler, 1-2 YTL'ye satılan hikâye kitaplarına büyük ilgi gösterdi. Uzun süren gezinin ardından yorulan öğrenciler, öğretmenlerin gözetiminde dinlendi. Okulun 4. sınıf öğrencilerinden 10 yaşındaki İlknur Subaşı, 'Dede Korkut Hikâyeleri'ni aldığını söyledi. Kitap fiyatlarını çok uygun bulduğunu anlatan İlknur, yaşadığı mutluluğu şöyle dile getirdi: "Çok güzel kitaplar gördük. Hepsi çok ucuza satılıyor. Hikâye kitabı aldım. Bize hediye de verdiler."

50 kişilik bir grubu fuara getiren Firuzköy İlköğretim Okulu öğretmenleri, kırsal kesimdeki okulların öğrencilerinin de böyle ortamlarda bulunması gerektiğine dikkat çekti. Öğrencilerin topluluk psikolojisini öğrenmesi açısından bu tür etkinliklerin önemli olduğuna işaret eden öğretmenler, çocukların sosyalleşmesi ve bilgisini artırması açısından fuarların çok yararlı olduğunu vurguladı. Öğrencilerin ilgisinden son derece memnun olan yayınevleri fiyatları düşürerek miniklere destek verdi. Damla Yayınevi görevlisi Fatih Akın, öğrencilerin en çok eğitim setleri ve hikâye kitaplarına ilgisini görünce bu ürünlerde indirim yaptıklarını belirtti.

Yemekten 40 Öğrenci Zehirlendi...

Karaman'da özel bir kız öğrenci yurdunda yedikleri akşam yemeğinden zehirlenen 40 üniversite öğrencisi devlet hastanesine kaldırıldı.

Öğrenciler tedavilerinin ardından taburcu edildi. Tabduk Emre Mahallesi'ndeki üniversite öğrencilerine yönelik hizmet veren özel kız öğrenci yurdunda, önceki akşam yemeğinde kıymalı makarna, çorba, karışık kızartma ve yoğurt gibi gıdalar verildiği öğrenildi. Yurda yemek veren firma hakkında inceleme başlatıldı.

Yılın Kitabı Ödülleri...

Dünya Kitap Dergisi’nin 16. ‘Yılın Kitabı Ödülleri’ ve ‘Altın Sayfa Edebiyat Ödülü’nü kazananlar açıklandı.

Ayşe Sarısayın, Roza Hakmen, Şemsa Gezgin, Turkuvaz Kitap ve Kemal Özer ödüllerin bu yılki sahipleri.

Dünya Kitap Dergisi'nin geleneksel 'Dünya Kitap Ödülleri' sahiplerini buldu. Osman Saffet Arolat, Başar Başarır, Turgay Fişekçi, Semih Gümüş, Doğan Hızlan, Selim İleri, İlknur Özdemir, Seçkin Selvi, Faruk Şüyün ve Tahsin Yücel'den oluşan seçici kurul kazananları belirledi.

'Yılın Telif Kitabı Ödülü' için 2008'de 'Ayın Telif Kitabı' olarak belirlenen 13 kitap arasından seçim yapıldı. Kazanan Ayşe Sarısayın'ın Can Yayınlarından çıkan 'Karakalem Resimler' adlı eseri oldu. 'Yılın Çeviri Kitabı' ödülünün sahipleri ise yine 'Ayın Çeviri Kitabı' seçilen 11 eser arasından belirlendi.

Yapı Kredi Yayınları'nca basılan Marguerite Yourcenar'ın 'Rüya ve Kader' kitabının çevirmeni Roza Hakmen ile yine Yapı Kredi Yayınlarından çıkan Italo Calvino'nun 'Sen 'Alo' Demeden Önce' kitabını Türkçe'ye kazandıran Şemsa Gezgin ödülü paylaştı.

'Yılın Yayınevi' de Turkuvaz Kitap olarak belirlendi. 2005'te her yıl farklı bir daldaki kitaba verilmek üzere konulan ve bu yıl 'Yılın En İyi Şiir Kitabı' kategorisinde düzenlenen 'Altın Sayfa Edebiyat Ödülü' ise Kemal Özer'in Yordam Kitap tarafından basılan 'Temmuz İçin Yaralı Semah-Yangın Şiirleri'nin oldu.

Okul Servisi Kaza Yaptı: 12 Yaralı...

Antalya'da okul servisi ile kamyonetin çarpışması sonucu 5'i ağır 12 öğrenci yaralandı.

Kepezüstü mahallesinden Organize Sanayi Bölgesi Endüstri Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Lisesi'ne öğrenci taşıyan Namık Kemal Tezcan yönetimindeki 07 C 0676 plakalı minibüs ile Bayram Efeoğlu'nun kullandığı 07 AK 187 plakalı kamyonet, Duacı köyü kavşağında çarpıştı.

18 öğrencinin bulunduğu minibüs, çarpışmanın etkisiyle yan yattı. Kazada, Şeyma Kır, Veli Mutaf, Mustafa Bayır, Kadir Yıldız, Tugay Altınok ağır olmak üzere toplam 12 öğrenci yaralandı. Yaralılar, Antalya'daki hastanelere kaldırıldı.

Okul servisi sürücüsü Namık Kemal Tezcan, kamyonetin hızlı gelerek kendilerine çarptığını ileri sürdü. Öte yandan, okul müdürü ile öğretmenler de olay yerine gelerek, öğrenciler hakkında bilgi aldı.