15 Nisan 2008 Salı

Genç Hukukçulara Ödül...

Elsa Avrupa Genç Hukukçular Derneği tarafından bu yıl 8.’si düzenlenen Ord. Prof. Dr. Veldet Velidedeoğlu Kurgusal Duruşma Yarışmasını, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi kazandı.

Elsa Avrupa Genç Hukukçular Derneği tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen Ord. Prof. Dr. Veldet Velidedeoğlu Kurgusal Duruşma Yarışmasını, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi kazandı.

TÜRKİYE'de düzenlenen ulusal çapta tek kurgusal duruşma yarışması olan organizasyona 10 üniversiteden katılan hukuk öğrencileri, avukat rolünde "Ticaret Marka ve Rekabet Hukuku" konusunda hazırlanan kurgusal bir olayın çözümünü tartışarak, hakem heyetinin önünde birbirlerine üstünlük sağlamaya çalıştı. Finale kalan 9 Eylül ve Erciyes Üniversiteleri arasındaki kıyasıya rekabet, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin galibiyetiyle sonuçlandı.

Yarışmada 9 Eylül Üniversitesi ikinci oluken, Marmara Üniversitesi de üçüncülüğü elde etti. Yarışma hakemlerinden Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı Mehmet Umut Tarhan, final karşılaşması sonunda yaptığı konuşmada, "20 yıllık meslek tecrübesinden sonra, insan artık yavaş yavaş umutlarını kaybetmeye başlıyor. Sizler gibi gençleri böylesine hevesli ve çalışkan görmek bizlerin umutlarını arttırıyor" dedi. Hakem heyetinden Avukat Ahmet Kurutluoğlu'nun konuşmasında ise duygulu anlar yaşandı. Gözyaşlarını tutamayan Kurutluoğlu, avukat adaylarına "heyecanızı asla kaybetmeyin" tavsiyesinde bulundu. Konuşmalardan sonra dereceye giren öğrencilere, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Nutuk" adlı eseri armağan edildi.

KIYASIYA REKABET 10 üniversiteden katılan hukuk öğrencileri, avukat rolünde "Ticaret Marka ve Rekabet Hukuku" konusunda hazırlanan kurgusal bir olayın çözümünü tartışarak, hakem heyetinin önünde birbirlerine üstünlük sağlamaya çalıştı. Finale kalan 9 Eylül ve Erciyes Üniversiteleri arasındaki kıyasıya rekabet, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin galibiyetiyle sonuçlandı.

Çocuklara Çevre Bilinci...

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE) 40 ülkede yürüttüğü "Eko Okullar Programı", Türkiye’de 200 ilköğretim okulunda çocuklara çevre bilinci aşılıyor.

FEE'nin Türkiye temsilcisi Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından uygulanan programa katılıp çevre eğitiminde üstün başarı sağlayan okullara, uluslararası düzeyde tanınan "Yeşil Bayrak" ödülü veriliyor.

"Eko Okullar" arasında yer alan ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel İlköğretim Okulu'ndaki eğitim çalışması sırasında AA muhabirine bilgi veren TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, programla çevre koruma, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma konularında bilinç oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Güngör, programda öncelikle öğretmenlerin bilinçlendirildiğini, daha sonra da öğrencilere çevre bilincinin aşılandığını ifade etti.

"Eko Okullar Programı"nın 40 ülkede ve yaklaşık 15 bin okulda uygulandığını kaydeden Güngör, programın temelinde her okulda bir koordinatör öğretmen sorumluluğunda 20-25 öğrencinin eğitilmesinin yer aldığını belirtti. Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Programda, çocukların çöp atık, geri dönüşüm, enerji, su, kentleşme, biyolojik çeşitlilik, iklim değişikliği gibi çevre konularından birini seçerek, bir eğitim yılı süresince, müfredat programının dışında işlemesi ve daha sonra da elde ettikleri sonuçları okulun diğer öğrencilerine pano, bülten, konferans ve benzeri yöntemlerle yaymaları bekleniyor. Öğrenciler hem bilinçliyor hem de ailelerini ve diğer insanları çevre konusunda bilgilendirmede etkin rol oynuyor."

İnanç Vakfı Üstün Zekalıları Bekliyor...

TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) adını alan üstün yetenekli çocukların eğitim gördüğü okulun, yeni eğitim ve öğretim döneminde sınavla 60 öğrenci alacağını söyledi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 15 yıldır üstün yetenekli çocuklara eğitim veren TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL), 2008-2009 eğitim ve öğretim döneminde eğitim vereceği 60 öğrenciyi 7 ilde yapacağı sınavla belirleyecek. Okul Müdürü Azmi Özkardeş, İnanç Vakfı'nca kurulan ve 2001 yılında Türk Eğitim Vakfı'na (TEV) devredilerek TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) adını alan üstün yetenekli çocukların eğitim gördüğü okulun, yeni eğitim ve öğretim döneminde sınavla 60 öğrenci alacağını söyledi. Özkardeş, sınavın 20 Nisan 2008'de Kocaeli, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Trabzon, Diyarbakır ile Balıkesir olmak üzere 7 ilde yapılacağını ifade etti. Kayıt yaptıran öğrencilerin hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıl eğitim alacağını ifade eden Özkardeş, “Bütün öğrencilerimiz hazırlık eğitimi alıyor. Okulda fen, matematik dersleri İngilizce yapılıyor. Derslerin yanı sıra öğrencilerin bilgi ve becerilerini artıracak ilave programlar uygulanıyor”dedi.

ÖĞRENCİ SAYISI

Özkardeş, okulun ülkemizdeki üstün zeka ve özel yetenekli çocuklara, ihtiyaç duydukları özel eğitimi lise düzeyindeki yaş grubuna, karma ve yatılı olarak veren tek kurum olduğunu söyledi.

Özkardeş, okulda, 45 farklı ilden 94'ü kız 112'si erkek toplam 206 öğrencinin eğitim ve öğrenim gördüğünü bildirdi. Mezun öğrenci sayısının 237 olduğunu bildiren Özkardeş, bunlardan 47'sinin yurtdışında, 84'ünün de yurtiçindeki en seçkin üniversitelerde öğrenimlerine devam ettiğini ya da tamamladığını belirtti. Lisenin çeşitli sınıflarından AFS (Amerikan Field Service - Uluslararası Öğrenci Değişim) sınavlarında başarılı olan öğrencilerin ABD ve Avrupa ülkelerinde, tam burslu olarak lise öğrenimini sürdürdüğünü anlatan Özkardeş, ''TEVİTÖL mezunları, burada kazandıkları bilgi ve değerler sayesinde liseden sonraki hayatlarına başarılı bir şekilde devam etmektedirler'' dedi

'Düş Çizgisi'nin Ödülleri Engelli Projelerine...

İlköğretim ve lise öğrencileri arasında düzenlenen ve dünyanın birçok ülkesinden binlerce projenin katıldığı tasarım yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.

İlköğretim ve lise öğrencileri arasında düzenlenen ve dünyanın birçok ülkesinden binlerce projenin katıldığı tasarım yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Bu yıl genellikle hayatı kolaylaştıran projelerin yer aldığı yarışmada madalyalar engelli projelerine gitti.

Tasarım oskarlarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Anadolu Gösteri Merkezi'nde düzenlenen görkemli bir törenle verildi.

Teknoloji Tasarım ve Sanat Merkezi Derneği'nin düzenlediği ve dünyanın dört bir tarafından genç mucitleri bir araya getiren 'Düş Çizgisi 4. Uluslararası Endüstri Ürünleri Tasarımı' yarışması sonuçlandı. Dünyanın önde gelen markalarına danışmanlık yapan ve tasarım konusunda öncü üniversitelerin öğretim görevlilerinin jüri olduğu yarışmaya 24 ülkeden bin 100 proje katıldı. Proje ödülleri için yapılan törende AK Parti TBMM Grup Başkan vekilleri Bekir Bozdağ ve Nihat Ergün, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Kavas, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta ile çok sayıda davetli yer aldı.

Törende konuşma yapan Teknoloji Tasarım ve Sanat Merkezi Derneği Başkanı Ali Köksal, yarışmanın öğrencilerin duygu, düşünce ve kabiliyetlerini ön plana çıkardığını vurguladı. Köksal, "Kaybedenin olmadığı bu yarışmada herkes bir şeyler elde ederek okullarına dönecek. Her geçen yıl daha çok projenin yarıştığı bu organizasyon, gelecek yıllarda daha da büyüyecek." dedi. Marka danışmanlık uzmanı, jüri başkanı Prof. Gorge Burden ise katılımcıların enerjisine ve düş gücüne hayran kaldığını belirtti. Derecelendirme yapmakta zorlandığını dile getiren Prof. Burden, öğrencilere, tutkularını kaybetmemeleri ve meraklarının peşinden gitmeyi tavsiye etti.


Birincilik ödülü, Şemsiyeli Koltuk Değneği'ne verildi


Konuşmaların ardından ödül kazanan öğrencilere madalya, plaket ve flamaları verildi. Yarışmanın ilköğretim kategorisinde İzmir Bilgi İlköğretim Okulu öğrencileri Muhammed Talha Eken ile Hikmet Arslan'ın hazırladığı "Şemsiyeli Koltuk Değneği" birinci olurken, liselerde ise birinciliği Endonezya'dan Semesta Bilingual Boarding School öğrencileri Vita Fimalia Khairani ile Dwinana Ardianti "Engelliler İçin Bisiklet" projeleriyle kazandı. Yarışmanın en küçükleri olan Sivas Sultan Murat İlköğretim Okulu'ndan Selin Seçkin ile Türkmenistan'dan Balkanatat TTM'den Selbiniyaz Berdialiyeva ödül töreninde büyük ilgi gördü.