16 Haziran 2008 Pazartesi

Bilgi Vermek İçin Film İzletmiş...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde, “dini içerikli film” izleten öğretmenler hakkında incelemenin sürdüğünü bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde, “dini içerikli film” izleten öğretmenler hakkında incelemenin sürdüğünü bildirdi. Din dersinin sadece bilgi vermek amaçlı olduğunu belirten Bakan Çelik, ders programında öğrencileri yönlendirmeye ve uygulamaya yönelik herhangi bir hususa yer verilmediğini ve dersin bilgilendirme şeklinde işlenmesiyle ilgili olarak öğretmenlere gerekli uyarılarda bulunulduğunu kaydetti.
Bakan Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen'in, konuyla ilgili soru önergesini yanıtladı.
Çelik, soru önergesine verdiği yanıtta, Bakanlıkça yapılan tüm işlemlerde başta Anayasa olmak üzere kanunlara uygunluk konusunda gerekli hassasiyeti gösterdiklerini savundu. Bakanlık personelinden, görev ve sorumluluklarıyla bağdaşmayan fiillerde bulunan veya bulunduğuna dair duyum alınanlar hakkında yapılan inceleme sonucunda getirilen teklifler doğrultusunda, yasaların gereğini yerine getirdiklerini ifade eden Çelik, “Bu durum bütün öğretmen ve yöneticilerimizce de bilinmektedir” dedi.
Bazı öğretmenlerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde, “dini içerikli film” izlettiğine ilişkin iddiaların basın organlarında da yer aldığını hatırlatan Hüseyin Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin öğretiminin sadece “bilgi vermek” amaçlı olduğuna dikkat çekti. Bu dersin pedagojik esaslar çerçevesinde verilmesi gerektiği program genelinde ısrarla vurgulandığını anlatan Bakan Çelik, “Ayrıca programda öğrencileri yönlendirmeye ve uygulamaya yönelik herhangi bir hususa yer verilmemiş, dersin bilgilendirmeye şeklinde işlenmesi ile ilgili 'Programın Uygulanmasına İlişkin İlke ve Açıklamalar' bölümünde öğretmenlere gerekli uyarılarda bulunulmuştur” dedi.
Öğretmenlerle ilgili görevli oldukları ilin valiliklerince gerekli incelemelerin başlatıldığını ifade eden Çelik, “Gaziantep ve Konya valiliklerinden alınan konuya ilişkin bilgilerden başlatılan inceleme-soruşturmanın henüz sonuçlanmadığı anlaşılmakta olup sonuçlandığında getirilecek teklifler doğrultusunda yasaların gereği yerine getirilecektir” dedi.

Bu Meslekler Seçilir!...

ÖSS maratonu bitti. Şimdi öğrencileri daha da kritik bir süreç bekliyor. Öğrencilere geleceğin mesleklerini tanıtıyoruz...

BİLİŞİM VE ENERJİ

Telekom sektörü gibi bilişim sistemleri sektörü de büyüme gösterecek sektörlerin başında geliyor. Bilişim sistemleri ve teknoloji sektörü aynı zamanda uluslararası alanda iş yapma kolu haline dönüşme şansını barındırıyor. Yapacakları işlerin başında, yazılım ihracatı geliyor. Yine enerji sektörünün hem dünyada hem de Türkiye'de katlanarak büyümesi bekleniyor. Büyüme ve refahı belirleyecek sektör olarak enerji sektörü birinci planda önem kazanıyor. Enerji konusunda tüm dünya çok ciddi bir yapısal değişim yaşıyor. Türkiye de bu gelişmelerden nasibini alacak ülkelerin başında geliyor. Birçok firma öncelikli yatırım alanı olarak enerji sektörünü görüyor.

PERAKENDE VE LOJİSTİK

Hızla büyümesi beklenen ve Türkiye'de yabancı şirketlerin pazara girişiyle ilk işaretlerini veren perakende sektörünü hareketli günler bekliyor. Sektörde şimdiden birçok şirket birleşmesi ve satın alma yaşandı. Perakendedeki hareketlilik yeni açılacak alışveriş merkezleri ile daha da büyük bir boyut kazanacak. Sektördeki büyük oyuncuların yanı sıra küçük oyuncuların da harekete geçmesi bekleniyor. Perakende sektöründe yetişmiş insan sayısı çok az olduğu için ciddi transferler olacak. Yine hızlı büyüyen ve eleman açığının olacağı sektörlerin başında taşımacılık sektörü geliyor.

ÇEVRE VE GÜVENLİK

Çevre düzenlemesi ve evrensel atıkların yok edilmesi konusu da dünya çapında yeni iş alanları yaratacak gibi görünüyor. Yine dünya genelinde çok önemli bir noktaya ulaşacak olan güvenlik sektörü yeni iş olanaklarına kapılarını açacak.

FİNANS VE HİZMET SEKTÖRÜ

Bankalar bireysel yatırım hizmetleri ile büyüme eğilimi içine girecek. Nüfus artıp, istekler değiştikçe, bankalar da konumlarını buna göre belirleyecek. Bunun yanı sıra imalat sanayisinin gelişimi sonucunda ortaya çıkan refah artışı ve yüksek gelir düzeyi hizmet sektörünün önemini bir kat daha artırdı. Hizmet sektörünün bir kolunu oluşturan danışmanlık, kişisel ve kurumsal alanlarda hızlı bir büyüme gösterecek.

GENETİK BİLİMİ

Geleceğin meslekleri arasında genetiğin ilk sırayı alacak alanlardan biri olacağı herkesin ortak görüşü haline geldi. Uzmanlar, insanın gen haritasının çıkarılmasının ekonomide, 1970'lerin bilgisayar teknolojisinin yarattığı devrime benzer bir sonuç doğuracağı ve gelecek yılların genomik (genetik ekonomisi) çağı olacağı görüşünde birleşiyor. Bilim adamlarının bir yer kurdunun DNA haritasını çıkarmaları ve genetik yapısının sırrını çözmeyi başarmalarının ardından 'süper bebek' yetiştirmenin olanak dahilinde olacağı ifade ediliyor.

GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Doğal besin kaynaklarının her geçen gün azalması insanları yeni arayışlara yönlendiriyor. İşte gıda bu yüzden geleceğin stratejik ürünlerinden biri haline gelmiş durumda. Nüfusu hızla artan dünyamızda sağlıklı beslenme önemli bir problem olarak insanlığın gündemine oturduğu için gıda ve gıda mühendisliğine de doğal olarak geleceğin mesleği olarak bakılıyor.

BİLİŞİM MÜHENDİSLİĞİ

Bilgi toplumunun vazgeçilmezi bilgisayarlar, artık hayatın her alanına yön veriyor. Eğitimden eğlenceye, üretimden satış ve pazarlamaya kadar her alanda bilgisayar kullanımı artmış durumda. Bu alanlarda tam donanımlı, teknoloji kültürü yüksek, iyi yetişmiş insan kaynağına olan gereksinim de artı.

INTERNET VE WEB TASARIMI

İnternetin hayatımızdaki yeri çok eskiye dayanmıyor. Yaklaşık on beş yıl önce insanlığın hizmetine sunulan internet, yarının dünyasının yapı taşlarından biri olmaya devam ediyor. Pek çok kişi ve iş kolu internetin getirdiği nimetlerden yararlanıyor ve daha fazla yararlanmanın yollarını arıyor. İnternette açılan sitelerin sayısı işyerlerinin sayısını aştı.

ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ

Alternatif enerji kaynakları konusunda sürekli bir arayış içinde bulunan bilim dünyasına adım atmak isteyen genç enerji mühendisi adaylarında sistemli çalışma alışkanlığı, yaratıcılık, akademik yetenek gibi özellikler aranıyor.

ULUSLARARASI HUKUK

Yakın gelecekte internet kanalıyla işlenen suçlar yüzünden, görmediğimiz, tanımadığımız, hatta davalı olmamıza rağmen belki görmeyeceğimiz uluslararası muhataplarımız olacağını vurgulayan uzmanlar, uluslararası hukuku iyi bilen hukukçulara ihtiyacın artacağı kanısında.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Türkiye-Avrupa ilişkilerinin siyasi ve ekonomik boyutu hakkında yakından ilgili insanların bugün olduğu gibi yarın da aranan kişiler olacağına dikkat çeken uzmanlar, AB konularına ilgi duyanların en az iki yabancı dili iyi bilen, genç, dinamik kişiler olması gerektiğini belirtiyor.

BANKACILIK VE FİNANS

Geleceğin ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında önemli bir yeri bankacılık ve finans alıyor. Bu kuruluşlarda çok sayıda nitelikli elemana ihtiyaç olacak.

SİNEMA

Görüntü diliyle yapılan bu anlatı sanatı, geçtiğimiz yüzyılın en etkili iletişim araçlarından biri olduğu gibi, bu yüzyılın da en etkili iletişim araçlarından biri olacak; çünkü uzmanlara göre sinema, bir sanat olmanın yanı sıra, aynı zamanda geri dönüşümü oldukça kârlı önemli bir ekonomik faaliyet ve propaganda aracı.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

Bu mühendislik alanı, ürün ve hizmetlerin tasarımı, üretim ve dağıtımı için gerekli olan insan, bilgi, araç malzeme gibi kaynakları en verimli biçimde kullanan, sistemleri tasarlayan ve uygulayan mühendislik. Ürün geliştirme, ürün tasarım zinciri, proje yönetimi, deney tasarımı, model geliştirme, bilgisayar destekli tasarım ve imalat, Verimlilik mühendisliği gibi birçok alanda endüstri mühendisliğine artan oranlarda ihtiyaç duyuluyor.

YAPI SEKTÖRÜ

Dünyanın yakın gelecekte akıllı evlerle tanışacağını, akıllı evlerde denetim ve alarm sistemleri bulunacağını, insanların internet destekli cep telefonlarıyla bu sistemleri uzaktan izleyeceklerini söyleyen uzmanlar, Türkiye'de 2015 yılına kadar 70-75 bin evin 'akıllı ev' statüsüne girmesini bekliyor.

STRATEJİK PLANLAMA

Firmaların işletme adımları atmada ihtiyaç duydukları bir alan. Dünyada neredeyse en yüksek ücretleri bu alanlarda uzman kişiler kazanıyor.

SAĞLIKLI BESLENME VE DİYETİSYENLİK

Dünyada aşırı kilolu insanın çokluğu göz önüne alındığında, bu alanda uzman kişilere duyulacak ihtiyacın giderek artacağı bir gerçek.

WEB GÜVENLİK UZMANLIĞI

Web güvenlik uzmanları güvenlik sistemlerini kontrol edip aksayan yanları bulmaya ve bunlar için çözüm üretmeye çalışıyorlar.

UZAY VE HAVACILIK

GeleceĞİn meslekleri arasında önemli bir yer tutacağı düşünülen uzay ve havacılık konularına ilgi duyanların, havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması, inşa edilmesi, uzaya gönderilmesi, astronomiye oldukça meraklı, fizik, kimya, matematik gibi konularda iyi eğitimli olmaları gerekiyor.

MALZEME MÜHENDİSLİĞİ

Alternatİf enerji kaynakları kullanımının artan önemi ile birlikte hammadde ve yarı mamul üründe fiziksel, kimyasal özellikleri güçlendirme çalışmaları yeni iş alanı doğurmuş durumda. Geçmişte bu alanda iş bulmak olanaksızken, bugün üretim, enerji, endüstri kuruluşları için zorunlu oldu.

ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA

DünyanIn artan nüfusu, özellikle de kentlerde yaşanan nüfus artışı planlı şehirleşmeyi gelecekte daha da önemli hale getirecek.

HALKLA İLİŞKİLER

Halkla ilişkiler uzmanının en önemli görevi; temsil ettiği şirketin ve ürünün bilinirliğini artırmaktır. Tanıtım dışında müşteri hizmetleri sunmak da bazı firmalarda halkla ilişkiler uzmanının görevleri arasındadır. Halkla İlişkiler mesleğinin yıldızı her geçen gün parlıyor.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

KurumlarIn hedefe ulaşmalarında insanın öneminin artması son yıllarda insan kaynakları yöneticiliğinin önemini artırmış durumda. Yöneticiler kurum içinde en tepeden en alt düzeyde çalışanlara kadar çalışma ortamını değerlendiriyor, sektörler arası karşılaştırmaları yapıyor, uluslararası normlar üzerinde çalışıyorlar.

STRATEJİ UZMANLIĞI

İnternet nedeniyle bilginin bollaştığı bir ortamda eldeki bilgileri en iyi şekilde yorumlayan ve ona göre geleceğe projektör tutan strateji uzmanlarına büyük ihtiyaç duyulduğunu belirten uzmanlara göre, iyi bir stratejist olmak için tarih, sosyoloji, psikoloji alanında bilgi sahibi olmanın yanı sıra, teknolojik, askeri, siyasi, etnik ve dini tüm gelişmeleri yakından izlemek gerekiyor.

NATO Onaylı Güvenli Yazılım...

UEKAE geliştirilen kripto özellikli 8 cihaz ve 2 algoritma, NATO Askeri Komitesi tarafından her türlü NATO gizlilik seviyelerinde kullanılabilirlik onayı aldı.

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünde (UEKAE) geliştirilen kripto özellikli 8 cihaz ve 2 algoritma, NATO Askeri Komitesi tarafından her türlü NATO gizlilik seviyelerinde kullanılabilirlik onayı aldı. NATO envanterine giren ve UEKAE'nin tamamen milli ve özgün tasarımla geliştirdiği bilgi güvenliği sağlayan ürünler, üye ülkeler arasında güvenli veri aktarımı ve haberleşme olanağı sağlıyor.