22 Ocak 2009 Perşembe

MEB'DEN SÖZLEŞMELİLERE ŞAKA GİBİ YANIT: "BÖYLE OLACAĞINI SÖZLEŞMELİLER BİLİYORDU"

Milli Eğitim Bakanlığı, Özür Durumuna Bağlı Yer Değişikliği İçin Sözleşmeli Öğretmenlere Şubat Ayında "Hak" Vermesine Karşın, Bu "Hakkı" Çok Sınırlı Olarak Kullandırması ile İlgili Tepkilere Yanıt Verdi. MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın "Şaka Gibi" Bir Yanıt Vererek, "Bugünkü Durumlarla Karşılaşabileceklerini Çok İyi Biliyorlardı" Açıklamasında Bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı, özür durumuna bağlı yer değişikliği için sözleşmeli öğretmenlere Şubat ayında "hak" vermesine karşın, bu "hakkı" çok sınırlı olarak kullandırması ile ilgili tepkilere yanıt verdi. MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın "şaka gibi" bir yanıt vererek, "Bugünkü durumlarla karşılaşabileceklerini çok iyi biliyorlardı" açıklamasında bulundu.


Milli Eğitim Bakanlığı'nın sözleşmeli öğretmenlere özür durumuna bağlı yer değiştirme şansı verdiğini açıklaması sonrasında bu haktan çok sınırlı yararlandıracağının ortaya çıkması üzerine Türk Eğitim-Sen, söz konusu durumla ilgili MEB'e bir yazı yazdı. MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, tarafından yanıtlanan yazıda ise sözleşmelilere "verilmeyen" haklarla ilgili olarak ucu açık yanıtlar verildi.
-"BU DURUMLA KARŞILAŞACAKLARINI ÇOK İYİ BİLİYORLARDI"-
Yalçın, Şubat ayı özür döneminde toplam bin 133 boş pozisyon, sözleşmeli öğretmenlerin il içinde ya da iller arasında özür durumuna bağlı yer değiştirmeleri için İLSİS Kontenjan ModülüÂ'ne yansıtıldığını açıkladı. Yalçın, "Sözleşmeli öğretmenlerin istihdam edilişindeki asıl amaca uygun olması açısından bakıldığında, habere konu olan kadrolu ve sözleşmeli öğretmen eşler bu durumu atanmadan ya da görevlendirilmeden önce başvuru sürecinde mevcut kurallar çerçevesinde öncelikle atanmak/göreve başlamak yanında, daha sonra da bugünkü durumlarla karşılaşabileceklerini çok iyi biliyorlardı" savunmasında bulundu.
-"BU DÜZENLEMELER ÖĞRETMENLERİN YARARINA"-
Özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminin, isteğe bağlı yer değiştirme olmadığını ifade eden Yalçın, önümüzdeki süreçte, isteğe bağlı yer değiştirme dönemi ile yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminin de mevcut olduğunu söyledi.
MEB olarak yaklaşık 635 bin öğretmenin atama ve yer değiştirme haklarını kurallara bağlama, norm açığı ölçüsünde gerçekleştirme, iş ve işlemlerini yerine getirme görevini yürüttüğünü vurgulayan Yalçın, 15 milyon öğrencinin eğitim-öğretim hakkı ile ülke genelindeki dengeli öğretmen dağılımını gözetmek, buna göre planlamalar yapmak ve mevzuatını düzenleyerek hayata geçirmek sorunda olduklarının da altını çizdi.
Eğitim kurumlarımızda norm açığı ya da boş pozisyon bulunması durumunda hiçbir öğretmenin mağdur olmayacağını kaydeden Yalçın, "Kimseyi kuralsız, başvurusuz. hizmet puanı üstünlüğü esasına tabi tutmaksızın atamasını yapmak mümkün değildir. 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 61 ve 62'nci maddeleri bu duruma ilişkin düzenlemeleri getirmiştir. Bu düzenleme, öğretmenlerimizin zararına değil yararına olan bir düzenlemedir" dedi.
-"MEVZUATA GÖRE ÖĞRETMENLER MAĞDUR OLMUYOR"-
Yalçın, kadrolu ya da sözleşmeli öğretmenlerin ilgili mevzuat çerçevesinde "hiçbirine özür durumundan başvuru yapamazsınız" denilmediğini ve başvuruların engellenmediğini savundu. Yalçın, "Ancak. Maliye Bakanlığı ile yapılan çalışmalar kapsamında, öğretmenlerin yer değiştirme hareketlerinde; kadrolular için norm açığı, sözleşmeliler için de boş pozisyon bulunması gündeme gelmektedir. Norm açığı ya da boş pozisyon bulunan tüm eğitim kurumları Bakanlığımız İLSİS Kontenjan ModülüÂ'ne yansıtılmakta, öğretmenlerimizin tercihlerine sunulmaktadır. Bu nedenle, mevzuatımız çerçevesinde öğretmenlerimizin mağdur olmaları söz konusu değildir. Önümüzdeki yer değiştirme dönemlerinde norm açığı ya da boş pozisyon bulunması kaydıyla Özür durumlarına ilişkin başvuruların tamamının karşılanması mümkün olabilecektir" dedi.

ÖĞRENCİLER YARIN KARNE ALACAK

İlköğretim ve Ortaöğretim Okullarındaki Yaklaşık 15 Milyon Öğrenci ve 600 Bine Yakın Öğretmen, Yarıyıl Tatiline Hazırlanıyor. 2008 -2009 Eğitim -Öğretim Yılının İlk Dönemi, Yarın Sona Erecek.
İlköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 15 milyon öğrenci ve 600 bine yakın öğretmen, yarıyıl tatiline hazırlanıyor. 2008-2009 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi, yarın sona erecek.
Örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler, ilk yarıyıldaki çalışmalarının karşılığı olan karnelerini alacak ve yaklaşık 2 haftalık yarıyıl tatiline çıkacak.
Eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı, 9 Şubat 2009 Pazartesi günü başlayacak. Öğrenciler 12 Haziran 2009 Cuma günü karne alacak ve 3 aylık yaz tatili başlayacak.


Milli Eğitim Bakanlığı geçen eğitim-öğretim yılında ilköğretim öğrencileri için başlattığı "sanal karne" uygulamasını bu yıl ortaöğretim öğrencileri için uygulayacak.İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine "sanal karne" verilecek. Veliler, Bakanlığın "www.meb.gov.tr" adresli internet sitesine çocuklarının T.C. kimlik bilgileri ile girerek karneleri görebilecekler.
2009-2010 eğitim-öğretim yılının 7 Eylül 2009'da başlaması planlanıyor.
-SINAV TAKVİMİ-
Öğrenciler açısından 2008-2009 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı, sınavlar nedeniyle ilk yarıyıldan daha yoğun geçecek.
Seviye Belirleme Sınavı, ilköğretim 6. sınıflar için 13 Haziran 2009, 7. sınıflar için 7 Haziran 2009 ve 8. sınıflar için ise 6 Haziran 2009 tarihlerinde yapılacak.
İlköğretim 5. sınıf ile liselerin 9, 10 ve 11. sınıflarında okuyan öğrencilerin katıldığı Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (DPY) 3 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirilecek.
İlköğretim 8.sınıf için DPY sınavı 6 Haziran 2009, ilköğretim 7. sınıf için 7 Haziran 2009, ilköğretim 6. sınıf için ise 13 Haziran 2009 tarihlerinde düzenlenecek.
Üniversiteye giriş sınavı ise 14 Haziran 2009 tarihinde yapılacak.

15 MİLYON YARIN TATİLE ÇIKIYOR

2008 -2009 Eğitim Öğretim Yılının İlk Yarısı Yarın Sone Eriyor.
-2008-2009 eğitim öğretim yılının ilk yarısı yarın sone eriyor. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında okuyan yaklaşık 15 milyon öğrenci ve 600 bine yakın öğretmen yarın yaklaşık iki hafta sürecek yarıyıl tatiline çıkıyor. İkinci dönem 9 Şubat'ta başlayacak. Veliler, karneleri MEB'in "www. meb.gov.tr" adresinden görebilecekler. 9 Şubat'ta başlayacak olar ikinci dönemde, milyonlarca öğrenciyi önemli sınavlar bekliyor.


2008-2009 eğitim öğretim yılının ilk dönemi yarın sona eriyor. Veliler çocuklarının karnelerini Milli Eğitim Bakanlığı'nın www. meb.gov.tr adresinden, çocukların TC kimlik no'sunu girerek görebilecekler. Ortaöğretim öğrencilerinin karneleri ilk defa bu yıl sanal ortama taşınırken ilköğretim ve ortaöğretim okullarında "karne üzerinde oynama" dönemi de bu eğitim döneminde tamamen sona ermiş oluyor.
-İKİNCİ DÖNEM 9 ŞUBAT'TA BAŞLIYOR-
15 milyona yakın öğrenci ve 600 bin öğretmen 26 Ocak-6 Şubat 2009 tarihleri arasında iki haftalık tatil yapacaklar. İkinci dönem ise 9 Şubat 2009 tarihinde başlayacak. 2008-2009 eğitim-öğretim yılının son ders zili ise 12 Haziran 2009'da çalacak. 2009-2010 eğitim-öğretim yılının başlama tarihi ise 7 Eylül 2009 olarak belirlendi
Öğrenciler, bu eğitim-öğretim yılının ikinci yarısını sınavlara hazırlanarak geçirecek. Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde okumak isteyen ilköğretim son sınıf öğrencileri, Haziran ayında yapılacak SBS'ye girecekler.
-ÖĞRENCİLERİ SINAVLAR BEKLİYOR-
İlköğretim 5. sınıf ile liselerin 9, 10 ve 11. sınıflarında okuyan öğrencilerin katıldığı Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (DPY) 3 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirilecek. SBS ise Haziran ayında yapılacak. İkinci eğitim dönemindeki sınavlar ise şöyle:
"-Açık İlköğretim Okulu 2. Dönem Sonu Sınavı: 11-12 Nisan 2009
-Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (5. sınıf ile 9, 10 ve 11. sınıflar): 3 Mayıs 2009
-Açık Öğretim Lisesi 2. Dönem Sonu Sınavı, Mesleki Açıköğretim Lisesi 2. Dönem Sonu Sınavı, Açık İlköğretim Okulu Not Yükseltme Sınavı: 16-17 Mayıs 2009
-Seviye Belirleme Sınavı (8. sınıf), Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (8. Sınıf), Polis Koleji Aday Tespit Sınavı: 6 Haziran 2009
-Seviye Belirleme Sınavı (7. sınıf), Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (7. Sınıf): 7 Haziran 2009
-Seviye Belirleme Sınavı (6. Sınıf), Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (6. Sınıfı): 13 Haziran 2009."