17 Haziran 2008 Salı

MESLEK EDİNDİRME KURSLARINA KAYITLAR SÜRÜYOR...

Mersin'in Akdeniz Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarına Kayıtların 20 Haziran'a Kadar Sürdüğü Bildirildi.



Mersin'in Akdeniz Belediyesi meslek edindirme kurslarına kayıtların 20 Haziran'a kadar sürdüğü bildirildi.
Yaz ayları boyunca bağlama, gitar, keman, İngilizce, el nakışı, satranç ve hazır gereçlerle süsleme ve benzeri beceri kurslarına katılmak isteyenlerin kayıtlarını 20 Haziran kadar yaptırabileceğini belirten Belediye Başkanı Kenan Yücesoy, uyguladıkları 'Altın Bilezik Projesi' ile bugüne kadar 7 bin 500 kişiye eğitim verdiklerini söyledi.


Kenan Yücesoy, "Milli Eğitim ve halk eğitim merkezi müdürlükleri ile birlikte uyguladığımız proje ile binlerce vatandaşımız mefruşat, makine nakışı, kurdele nakışı, yemek, kuaförlük, ahşap yakma, biçki dikiş konularında eğitildi. Üreten bireyler haline gelmelerinin yanı sıra İngilizce, Almanca, edebiyat, diksiyon, yoga, gitar, bağlama, keman, anne ve çocuk eğitimi, takı, resim, tiyatro, satranç, okuma yazma gibi beceri kurslarıyla kendilerini geliştirdiler." dedi.

'Önce KPSS Rantını Kaldırın'

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, dershanelerin kaldırılması sinyali veren Başbakan Erdoğan’a öncelikle KPSS'nin kaldırılması önerisinde bulundu

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Başbakan Erdoğan'ın dershane sisteminin ortadan kaldırılmasıyla ilgili sözlerinin gerçekçi olmadığını ifade ederek, “Sayın Başbakan, madem dershane sistemini ortadan kaldırmak istiyor, o halde buna ilk olarak KPSS ile başlamalıdır. Zira KPSS nedeniyle dershanelere akın edenlerin sayısı hayli yüksektir. KPSS büyük bir rant kapısı haline gelmiştir” dedi.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk yaptığı yazılı açıklamada, her yıl milyonlarca öğrencinin eğitim hayatında bir adım daha ileri gidebilmek ve başarılı olabilmek amacıyla çeşitli sınavlarda rakipleriyle yarıştığını kaydetti. Sınavlara giren öğrenci sayının bir hayli fazla, kontenjanların ise oldukça az olmasının rekabeti kızıştırdığını ifade eden Koncuk, “Bu nedenle aileler başarıyı yakalayabilmek adına çocuklarını dershanelere göndermekte ve her yıl dershanelere oluk oluk para akıtmaktadır. Günümüzde dershaneler büyük bir rant kapısı haline gelmiştir. Bu tablo ne yazık ki Türkiye'nin değişmez bir gerçeğidir. Ülkemizde eğitim-öğretimin sağlıklı, verimli, kaliteli yapılamadığının bir göstergesi olan dershane sistemi, yerini oldukça sağlamlaştırmıştır” dedi.

-İSTANBUL 641 DERSHANE İLE REKOR KIRIYOR, EN AZ DERSHANE ARDAHAN'DA BULUNUYOR

Koncuk, Türkiye'de 1975-1976 yılında dershane sayısı 157, öğrenci sayısı 45 bin 582 iken 2007 yılında dershane sayısının 3 bin 897'ye ulaştığını, öğrenci sayısının ise bir milyonun üzerinde olduğuna dikkat çekti. Dershane sayısında rekorun 641 dershane ile İstanbul'da olduğunu belirten Koncuk, Ankara'da 510, İzmir'de 191, Adana'da 161, Bursa'da 142, Antalya'da 131, Mersin'de 119 dershane bulunduğunu kaydetti. Koncuk, “Dershane sayısının en az olduğu il ise Ardahan'dır. Ardahan'da sadece 2 dershane vardır. Dershane sayısı Bayburt ve Tunceli'de 3, Kilis'te 4, Gümüşhane'de 5, Bilecik'te 6'dır” dedi.

-"DERSHANE SİSTEMİNİN ORTADAN KALDIRILMASI GERÇEKÇİ DEĞİL"

Başbakan Erdoğan'ın dershane sisteminin ortadan kaldırılması ile ilgili sözlerinin gerçekçi olmadığını ifade eden Koncuk, şunları kaydetti:
“Türkiye'de SBS, ÖSS hatta KPSS gibi çeşitli adlar altında sınavlar yapılırken, eleme sistemi hayatımızın merkezindeyken ve her yıl bu sınavlara giren aday sayısı artarken, 'dershaneleri kapatacağız' demek, mümkün görünmemektedir. Bu bağlamda Başbakan'ın öğrencilerin üniversite hazırlık kursuna gitmesine anlam verememesini hayretle karşılıyoruz. Bu ülkenin gerçeklerini bilen herkes, bu eğitim sisteminin çocukları dershanelere yönlendirdiğini bilir. Bakınız; ÖSS'ye 2005 yılında 1 milyon 730 bin 876 aday sınava girdi, 378 bin 730'u yerleştirildi. 2006 yılında 1 milyon 498 bin 893 aday sınava girdi, 367 bin 690'u yerleştirildi. ÖSS'ye 2007 yılında 1 milyon 641 bin 403 aday sınava girdi, 392 bin 657'isi yerleştirildi. Bu yıl ise ÖSS'ye 1 milyon 530 bin aday girdi, yerleştirilecek aday sayısı ise 400 bin'in biraz üzerinde olabilir. Önümüzdeki yıl bu tablo daha da karanlık olacaktır. Zira liseler önümüzdeki yıl daha fazla mezun vereceği için yarış daha da kızışacak ve üniversite kapısında yığılmalar daha da artacaktır.”

-"KPSS BÜYÜK BİR RANT KAPISI HALİNE GELDİ"

Başbakan Erdoğan'a “dershane sistemi ortadan kaldırılmak isteniyorsa buna öncelikle KPSS ile başlanılması” önerisinde bulunan Koncuk, “Zira KPSS nedeniyle dershanelere akın edenlerin sayısı hayli yüksektir. KPSS büyük bir rant kapısı haline gelmiştir. Dolayısıyla iktidar, ilk olarak KPSS'yi kaldırmalıdır. KPSS kaldırılınca, KPSS için dershanelere de gerek kalmayacaktır” dedi.

Gönül Köprüsü Projesi Kapsamında Batı İllerindeki Öğrenciler Doğuya Gelmeye Başladı

İlköğretim ve liselerde okuyan 100 bin öğrencinin karşılıklı ziyaretlerde bulunacağı 'Gönül Köprüsü' projesi kapsamında batı illerindeki öğrenciler doğuya gelmeye başladı. Antalya'dan gelen 360 öğrencinin bulunduğu ilk kafileyi Diyarbakırlılar şehir girişinde güllerle karşıladı.

81 ildeki öğrencilerin farklı illeri ziyaret etmesini ve kalıcı dostluklar kurulmasını amaçlayan projenin ilk kafilesi, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı törenle Diyarbakır'dan Çanakkale ve Balıkesir'e uğurlanmıştı.

Diyarbakırlı öğrenciler, batı illerini gezip gelmelerinden sonra Antalya'dan gelen akranlarını konuk etmeye başladı. Öğrencileri şehir merkezi girişinde güllerle karşılayarak misafirperverliğini gösteren Diyarbakırlılar, onlara kalacakları YURT-KUR'a bağlı Ziya Gökalp Öğrenci Yurdu'na kadar eşlik etti. Misafir öğrencilere, 5 gün boyunca kalacakları yurtta davul zurna eşliğinde folklor ekibi tarafından ikinci bir karşılama törene yapıldı. Diyarbakırlı eğitimciler öğrencilerle birlikle gelen meslektaşlarına gül verirken, öğrenciler yöresel kıyafetlerle kendilerini karşılayan Diyarbakırlı arkadaşlarıyla bol bol fotoğraf çektirdi.

Konuk kafilenin başkanı Antalya Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Hüseyin Kayatepe'ye Diyarbakır Hüseyin Uluğ İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Çelebi gül verdi, 'hoş geldin' dedi. Meslektaşının bu davranışı karşısında duygulandığını anlatan Kayatepe, bu karşılamayı uzun yıllar unutamayacaklarını söyledi.

Kayatepe, "Buranın güzelliklerini, insanların sevgisini saygısını ayak bastığımız andan itibaren gördük, bizden sonra gelecek arkadaşlar yine aynı şekilde buranın güzelliklerini yaşayacak." diye konuştu.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Zülfü Toman ise "Size yüreğimizi açtık, siz de davete icabet ettiniz. İnşallah kültür kenti Diyarbakır'da hoşça vakit geçirirsiniz." dedi.

Öğrenciler ve aileler arasında kalıcı dostluklar kurmayı hedefleyen Gönül Köprüsü projesi şehirler hakkında oluşan ön yargıları da kırıyor.

Doğuya gelen ilk kafilede bulunan Antalya Endüstri Meslek Lisesi Öğrencisi Özlem Tutar, Diyarbakırlıların nezaketini görünce utandığını söyledi.

Tutar, "Gerçekten çok şaşırdım. Çok önyargılıydım. Televizyonlarda öyle anlatılıyor. Çevremden bana 'Diyarbakır'a mı gidiyorsun, ne işin var orada, sizi yiyecekler' diyenler de oldu. Bu sözleri duyunca korktuk. Ama merak edip geldik. İnsanları olsun şehir olsun çok güzel. Bizi karşılamaları bize gül vermelerini karşısında utandım. Keşke imkan olsa da bütün Antalya gelip burayı görse." şeklinde konuştu.

Diyarbakır'ın bu kadar güzel, insanlarının bu kadar cana yakın olduğunu beklemediğini anlatan konuk öğrencilerden Fatma Kılıç ise "Gelmemiz güzel oldu. Şunu söyleyebilirim: Batının Antalya'sı varsa doğunun Diyarbakır'ı var. Buraya gelmeden önce "çöl gibi bir yerdir" diye düşünüyordum. İnsanları çok cana yakın. Demek ki bugüne kadar yanılmışım" ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLERE GÖNÜLLÜ EĞİTİMCİLER MİHMANDAR OLUYOR

Öğrenciler 5 gün boyunca Diyarbakır'da kalacak. İlk 3 gün Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel yerleri ile ilçeleri gezecek olan öğrenciler son iki gün ise mihmandar ailelere teslim edilecek. Diyarbakır Eğitimciler Derneği Başkanı Şeymus Tekin, öğrencilere dernek üyesi öğretmenlerin mihmandar olacağını söyledi.

Tekin, "Bu sayede öğrencilerin Diyarbakır'da da bir öğretmenleri olacak. Gezinin son 2 gününde öğretmenlerimiz öğrencileri ağırlamak için büyük gayret gösteriyor." sözlerini kaydetti. Gönül Köprüsü Projesi Koordinatörü Şahin Demirkol ise öğrencileri evinde ağırlamak isteyen Diyarbakırlıların birbirleriyle yarıştığını ifade etti.

Demirkol, "360 öğrenci geldi ama binden fazla kişi mihmandar olmak için başvurdu. İlk müracaat sırasına göre öğrencileri teslim ediyoruz." diye konuştu.