28 Mart 2008 Cuma

Eğitim-Sen'in İsteğine Olumlu Cevap...

MEB, Eğitim-Sen’in normal liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesinden sonra öğretmen atamalarında yaşanan karmaşaya ilişkin yakınmasına olumlu yaklaştı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim-Sen'in normal liselerin Anadolu Lisesine çevrilmesinin ardından yaşanan öğretmen sıkıntısının sınavsız atama yoluyla giderilmesi sonrasında yaşanan karmaşaya ilişkin yakınmasına “gerekli düzeltmeler yapılacak” sözü verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim-Sen'e 350 lisenin Anadolu Lisesi'ne dönüştürülmesinin ardından bu okullara sınavsız atama yapılması sonrasında yaşanan sıkıntılar ile ilgili çalışma yapılacağı sözünü verdi. Bakanlık, konu ile ilgili yapılacak çalışmaların çerçevesini belirlemezken, Eğitim-Sen tarafından yazılı olarak yapılan başvurudaki öneriler konusunda çalışma yapması bekleniyor.
2005 yılında 350 liseyi Anadolu Lisesi'ne dönüştürdükten sonra, öğretmen açığının sınavsız olarak gerçekleştirilmesini düzenleyen genelge yayınlanmış, söz konusu genelge ise yargı kararı ile iptal edilmişti. Kararın iptal edilmesi sonrasında ise MEB bu atamaları 2 yıl sonra geri almaya başlamıştı. Eğitim-Sen, MEB'den, 2007-2008 öğretim yılının bitimine iki ayı aşkın bir sürenin kalması nedeniyle anılan genelgeyle atanan öğretmenlerin mağduriyetini azaltmak için iptal kararnamelerinin eğitim-öğretim yılının sonuna kadar bekletilmesini istedi.

-“ALIM SINAVI YAPILSIN”-

Eğitim-Sen ayrıca, Anadolu Lisesi öğretmeni iken ataması yapılanlar, Anadolu lisesinde norm fazlası konumda iken ataması yapılanlar ile 2000 yılındaki Anadolu lisesi öğretmenliği seçme sınavını kazananların yargı kararı kapsamı dışında olduğunu bildirerek, söz konusu öğretmenlerin il içi yer değiştirme taleplerinin sınırlandırılmaması ve atamalarının geri alınmaması gerektiğini belirtti. Eğitim-Sen, MEB'den en yakın zamanda Anadolu liselerinde doğacak öğretmen ihtiyacının kariyer ve liyakat ilkelerine göre doldurulmasını sağlayacak ve söz konusu öğretmenlerin de başvurabileceği Anadolu liselerine öğretmen alımıyla ilgili alım sınavı yapılmasını da istedi.

KPSS Sınav Takvimi Belirlendi...

ÖSYM bu yıl yapılacak KPSS sınavına, lisans düzeyindekiler, önlisans ve ortaöğretim düzeyindekiler için 2 ayrı takvim belirledi.

ÖSYM bu yıl yapılacak KPSS sınavının lisans düzeyindekiler için 28-29 Haziran 2008, önlisans ve ortaöğretim düzeyindekiler için ise 21 Eylül 2008 tarihinde yapılacağını açıklandı.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan tarafından yapılan yazılı açıklamada, KPSS sınavının lisans düzeyindekiler için 28-29 Haziran 2008 tarihinde Cumartesi sabah, Cumartesi öğleden sonra, Pazar saban ve Pazar öğleden sonra olmak üzere dört oturumda yapılacağı bildirildi. Açıklamada sınavda Genel Yetenek, Genel Kültür testlerinin uygulanacağı, Cumartesi sabah oturumuna ise tüm adayların girmesinin zorunlu olduğu belirtildi.
Açıklamada, önlisans ve ortaöğretim düzeyindekiler için KPSS'nin 21 Eylül 2008'de yapılacağı belirtilirken bu sınava başvurular ile ilgili ayrıntılı açıklamanın daha sonra yapılacağı belirtildi.

BAŞVURU KILAVUZU 2 YTL

2008-KPSS-Lisans kılavuzu ve aday bilgi formu 2 YTL karşılığında 28 Nisan - 9 Mayıs 2008 tarihleri arasında başvuru merkezlerinden temin edilebilecek. Başvuru merkezleri ise Nisan ayı içerisinde www.osym.gov.tr adresinde duyurulacak. 2008-KPSS-Lisans kılavuzunda ayrıca Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) KPSS sonuçlarının normal, özürlü, eski hükümlü işçi alımında da kullanılacağına ilişkin duyuru bulunuyor.
Şubat ayı içerisinde Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, KPSS tarihlerini açıklamış, 2004 ve 2006 yılında yapılan KPSS'nin geçerlilik süresinin de lisans düzeyindekiler için 30 Haziran 2008'de önlisans düzeyindekiler için 16 Eylül 2008'de sona ereceğini açıklamıştı.

“Türkiye Okuyor Kampanyası” Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde büyük ilgi görüyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül himayesinde başlatılan “Türkiye Okuyor Kampanyası” kapsamında Diyarbakır'a bağlı Kulp ilçesinde de Kulp Kaymakamlığı öncülüğünde Belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin desteğiyle yürütülen “Kulp Okuyor Kampanyası”, kampanya yürütme komisyonunun özverili çalışmaları, köylerde de sınıf öğretmenlerinin yoğun katkısı ve katılımı ile I.Kademe okuma-yazma kurslarının açılmasıyla start aldı.

Kulp ilçesinde okuma-yazma oranının artırılması, kitap okuma alışkanlığının kazandırılması ve bilgisayar okur-yazarlığı becerisinin geliştirilmesi ile ilgili üç ana hedef temelinde yürütülen kampanyaya ilçe genelinde büyük ilgi var.

Kampanya kapsamında bilgisayar okur-yazarlığına yönelik temel eğitim kursları açıldı ve ayrıca okullarda ve kamu kuruluşlarında kitap okuma saati” düzenlendi. İlçe merkez köylerdeki tüm ilköğretim okullara içinde 100 Temel eserin bulunduğu kitap setleri dağıtıldı.



Başarılı Kursiyerlere Beyaz Eşya Çekilişi

Kampanyanın amacına ulaştırılması için oluşturulan teşvik stratejileri kapsamında özellikle okuma-yazma kurslarına katılıp başarılı olacak olan kadın kursiyerler için beyaz eşya çekişli düzenlenecek.

Bilgilendirme Toplantıları Yapıldı

“Kulp Okuyor Kampanyası” bilgilendirme toplantısı 18 Şubat tarihinde Merkez İlköğretim Okulu konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantı, Kulp Kaymakamı Servet Güngör, Kulp Belediye başkanı Mahmut Zengin, daire amirleri, okul müdür ve müdür yetkili öğretmenleri, köy muhtarları ve din görevlilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Kampanya kapsamında oluşturulan Kampanya Yürütme Komisyonu başkanı ve Kulp kaymakamı Servet Güngör"ün açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda kampanyanın amacı, kapsamı ve öngörülen faaliyetler açıklandı.


Kampanyanın üç temel hedef üzerine kurulduğunu belirten Güngör, bu yıl en önemli önceliklerinin Kulp ilçe merkezi ve köylerinde okuma-yazma bilmeyenlerin tespit edilerek okuma-yazma kurslarına kaydedilmesi ve okuma-yazma becerisinin öğretmenler aracılığıyla kazandırılması olduğunu belirtti. İlçe merkezinde yapılan alan taraması sonucu okuma-yazma bilmeyen yaklaşık 1.000 vatandaş olduğunu belirten Güngör, köylerle birlikte bu sayının 4.000'e yaklaştığını ve bunun da kampanyanın amaçladığı önceliklerin ne kadar aciliyet arz ettiğini kanıtladığını ifade etti.


Kampanya kapsamında hazırlanan broşür ve afişlerin de dağıtıldığı toplantıda, kampanyanın olumlu sonuçlar doğurabilmesi için herkesin işbirliği ve özveri temelinde kampanyaya destek sunması gerektiği belirtildi.



İlçe Genelinde Okuma-Yazma Bilmeyen 3951 Kişi tespit edildi


Kampanya iletişim sorumlusu ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Şemsettin PEHLİVANOĞULLARI, “gelinen konum itibariyle ilçemiz köylerinde görev yapan Sınıf öğretmenleri tarafından 3951 okuma-yazma bilmeyen vatandaş tespit edilmiştir. Bu tespitler neticesinde I.Amaç kapsamında hedeflenen 30.saatlik okuma –yazma kursuna 524 vatandaş kayıt yaptırmış ve kursları devam etmektedir. Hedefimiz bu rakamı 1048'e çıkarmaktır” dedi.

Özellikle köy ilköğretim okullarına taşımalı eğitim kapsamında yapmış olduğumuz denetimlerde, Kulp Okuyor Kampanyası"nın önemini ve okuma-yazmanın gerekliliğini anlatıyoruz” diyen Şube Müdürü ayrıca; “köy İlköğretim okullarımızda kampanya kapsamında İlçemiz kaymakamı Sayın servet GÜNGÖR tarafından dağıtılan ve içinde 100 temel eserin bulunduğu kitaplar ve köy ilköğretim okullarımızda okuma saati uygulaması kapsamında her gün 1 saat okumak amacıyla kampanya desteği sürdürülmektedir” diye konuştu.

Sınav Ücretlerine İtiraz Dilekçesi...

Türk Eğitim-Sen'den Salih Alemdar, MEB bünyesinde yapılan sınavlardan ücret alınmasının Anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla, Danıştaya gönderilmek Mahkemesiye itiraz dilekçesi verdi.

Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Salih Alemdar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde yapılan sınavlardan ücret alınmasının Anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla, Danıştaya gönderilmek üzere Bölge İdare Mahkemesine itiraz dilekçesi verdi.

Alemdar, Adliye binası önünde yaptığı basın açıklamasında, geçen yıllardan itibaren Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavları (DPY-B) gündeme geldiğinde, sendikalarına MEB'in aldığı sınav ücreti konusunda birçok şikayet geldiğini söyledi.

Alemdar, 2007-2008 eğitim öğretim yılında ilköğretim öğrencilerine bedava kitap dağıtmak için 208 milyon YTL, ortaöğretim öğrencileri için 70 milyon YTL ayıran MEB'in, kendi bünyesinde yaptığı sınavlardan ücret almasının mantıklı olmadığını savundu.
Daha sonra, Alemdar, sınavlardan alınan ücretin iptal edilmesi için Danıştaya gönderilmek üzere Bölge İdare Mahkemesine itiraz dilekçesi verdi.