1 Eylül 2009 Salı

'Cinsel İstismar' Müfredata Giriyor

"Çocuklara Yönelik Cinsel İstismara Karşı Eylem Planı"nın "eğitim" bölümü taslak olarak biçimlendirildi.

AK Parti'nin kadın milletvekilleri Aşkın Asan ve Alev Dedegil'in, " Çocuklara yönelik Cinsel İstismara Karşı Eylem Planı" nın hukuki, sosyal boyutundan sonra üçüncü ve en önemli ayağı olan 'eğitim'le ilgili bölümü taslak olarak biçimlendirildi.

Eğitim, Ana Okulu'ndan orta öğretime kadar olan süreçte çocukların Cinsel istismar konularında tam donanımlı hale getirilmesi amaçlanıyor. Öğrenimin her aşamasında, öğrenciler, cinsel istismar, istismarcılar, istismarcılara karşı korunma, ensest (aile içi cinsel istismar) ve tecavüzü öğrenecekler. Bu konularda ders verecek öğretmenler öncelikle eğitimden geçirilecek. Böylelikle, öğrenci ile öğretmen arasında güven köprüsü oluşturulması amaçlanıyor. Cinsel istismara ya da tecavüze uğrayan çocuğun öğretmenine durumunu çekinmeden dile getirmesi sağlanacak.

ÖĞRETMENLER EĞİTİLECEK
AK Parti Ankara Milletvekili eğitimci Aşkın Asan, SABAH'a eğitimle ilgili bölümü değerlendirdi ve "Öğretmen adaylarına çocuk istismarı nedir, hukuki yaptırımları nedir gibi eğitimler verilecek. Öğrencisinin kendisiyle ilgili rahatlıkla konuşması sağlanacak. Öğretmenin farkındalık düzeyinin artırılması amaçlanıyor" ifadesini kullandı. Eğitim fakülteleriyle çok sıkı bir çalışma yaptıklarını anlatan Asan, "Bir öğretmen öğrencisinin halinden istismara uğrayıp uğramadığını anlayabilir. Öğretmen adayları da bu formasyona sahip olacak. Fiziksel şiddet, cinsel şiddet, duygusal şiddet bunlarla ilgili öğretmen donanımlı olursa çocuklarımızı daha rahat anlayabilir. Taslak da 12 yıllık eğitim sürecinde çocukların nasıl bilgilendirilecekleri yer alıyor. Müfredatımızda bu konulara hiç eğilmemişler. Bir eksikliğimiz giderilecek" şeklinde konuştu.

NASIL OLACAK?
Öğrencilere konular günlük olaylardan , örneklerden yola çıkılarak anlatılacak. Yaratı drama yöntemi kullanılacak. Tartışma ortamı yaratılacak ve çocukların görüşleri alınırken öğretmenlerde doğru bilgileri beyinlere yerleştirilecek. Cinsel istismar vakaları inceleme tekniğiyle yapılacak.

HER YAŞA AYRI EĞİTİM
1. Sınıf: Beden bölgelerinin adları öğrenilecek. Bedenimizin özel olduğu ve kimsenin biz istemeden ona dokunamayacağı ilkesi anlatılacak. "Hayır" deme becerisi öğretilecek. Aile ve arkadaş ilişkilerinde dikkat edilmesi gereken etik kurallar anlatılacak.
3. Sınıf: Çocuk istismarı, istismarcılar ve özellikleri. İstismarcıların kullandıkları taktikler. İyi dokunma- kötü dokunma. Kendimizi koruma ve savunma. Kimden nasıl yardım alabiliriz?
6. Sınıf: Sağlıklı cinsel gelişim ve sorunlara çözüm bulma yolları.Teknolojinin, özellikle internetin taşıdığı riskler.
8. Sınıf: Akranların cinsel istismarı.
12. Sınıf: Tecavüz ve yapılması gerekenler. Ensest.

ANKARA PİLOT BÖLGE
Kadın milletvekilleri Aşkın Asan ve Alev Dedegil tarafından hazırlanan "Cinsel istismar" a karşı eylem planı için Ankara pilot bölge olarak seçildi. Öğretmenler, aileler, din adamları, polis ve yargı, konuyla ilgili eğitim alacak.

Üniversite Kayıttarında İzdiham

Üniversite kayıtları bugün başladı.Öğrenciler sabahın erken saatlerinden itibaren üniversitelere koştu.

Üniversite kayıtları bugün başladı. Kayıt olmak isteyen öğrenciler sabahın erken saatlerinden itibaren üniversitelere koştu.

Kayıt işlemine ilk gün o kadar yoğun ilgi gösterildi ki, kampüs kapılarında kuyruklar oluştu. Binlerce öğrenci kaydını bir an önce yaptırmak için çaba harcadı. Kayseri'den Sakarya Üniversitesi'ne (SAÜ) kayıt için gelen Ahmet Turan, "Üniversitede bir programa girmeye hak kazanan öğrenciler sadece belirtilen günde kayıt yaptırması gerekiyor. Herkes bir an önce kayıt yaptırıp gitmek istiyor. Çünkü belirlenen günde kayıp yaptırmayanlar haklarını kaybediyor. Biz de bir an önce kaydımızı yaptırıp bu stresten kurtulup memleketimize dönmek istiyoruz." dedi.

Kayıt için adayların bizzat üniversiteye başvurması gerekiyor. Posta yoluyla ile kayıt yapılmıyor.

YÖK Üniversite İçin Vize Verdi

YÖK ise kardeş vakıf İlim Yayma Vakfı'na faizsiz ekonominin anlatılacağı Prof. Dr. Sabahattin Zaim adlı üniversite için vize verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, İlim Yayma Cemiyeti'ne Darüşşafaka Lisesi'ni imam hatip yapması için tahsis etti. YÖK ise kardeş vakıf İlim Yayma Vakfı'na faizsiz ekonominin anlatılacağı Prof. Dr. Sabahattin Zaim adlı üniversite için vize verdi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Eski Darüşşafaka Lisesi'ni imam hatip lisesi yapması için İlim Yayma Cemiyeti'ne izin verdi. Ziraat Bankası'nın, Milli Emlak'a devrettiği ve oradan da Hazine'ye bağışlanan eski Darüşşafaka Lisesi, 2 yıl önce MEB'e verilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı tarihi okulu tekrar okula çevirme kararı aldı ve imam hatip lisesi yapması için İlim Yayma Cemiyeti'ni seçti. Bir önceki Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, geçen yıl Bakanlığı döneminde, İlim Yayma Cemiyeti'ne okulu Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Okulu yapması için onay verdi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ise, kardeş vakıf olan İlim Yayma Vakfı'na Prof. Dr. Sabahattin Zaim adlı üniversite için izin verdi. YÖK, faizsiz bankacılık teziyle adını duyuran Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in adını alan Üniversitesi için, İlim Yayma Vakfı'nın binalarında 2011-2012 yılında eğitime başlanacağını bildirdi. 1951 tarihinde kurulan İlim Yayma Cemiyeti, 1973 yılında da İlim Yayma Vakfı'nı da kurmuştu.

Prof. Dr. Sabahattin Zaim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve İlim yayma Vakfı üyesi İsmail Adak, kurulacak üniversiteleri ile bilgileri VATAN'a değerlendirdi. Adak, İlim Yayma Vakfı'nın kuracağı üniversitenin akademik kadrosunun öncelikli olarak burs verdikleri öğrencilerden oluşacağını söyledi: “Üniversitemiz 2011-2012 eğitim döneminde açılacak. Üç fakülte ve iki de araştırma enstitümüz olacak. Toplamda 2 bin 600 öğrenciye ulaşmaya çalışacağız. Bizi tercih edecek öğrencilere burs imkanı vereceğiz. Akademik kadro olarak da, İlim Yayma Vakfı'nın burs verdiği öğrencilerden yararlanacağız. özellikle yurtdışına gitmiş veya bir şekilde Türkiye'deki devlet üniversitelerinden ayrılmış öğretim elemanlarını tercih edeceğiz.”

Faizsiz ekonomi eğitimi

Faizi İktisat profesörü Sabahattin Zaim adına kurulacak üniversitede İktisadi ve İdari Bilimler , Doğa Bilimleri , Mühendislik Fakültesi ve Eğitim Fakülteleri kurulacak. Fen Bilimleri Araştırma Enstitüsü ile Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü'nün de ilk yıl kurulması planlanıyor. Üniversite, İlim Yayma Vakfı'nın İstanbul Bakırcılar Yokuşu, Vefa ve Fındıklı'daki binalarında eğitim verecek.

Yetiştirme Yurdu Öğrencilerine ÖSS Ödülü

Ağrı Valisi Mehmet Çetin, Ağrı Yetiştirme Yurdu'nda kalan ve üniversite sınavını kazan 3 öğrenciyi makamında kabul ederek çeşitli hediyelerle ödüllendirdi.
ÖSS sınavında Yetiştirme Yurtları arasında Türkiye birincisi olan Mustafa Kemal Üniversite Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazanan Metin Parlak, Hitit Üniversitesi Maliye bölümünü kazanan Ahmet Bulum ve 100. Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Mühendislik Bölümünü kazanan Musa Tekin, Ağrı Valisi'nin konuğu oldular.
Vali Çetin, öğrencileri tek, tek tebrik ederken, Metin Parlak'ın Yetiştirme Yurtları arasında Türkiye birincisi olmasının kendilerini gururlandırdığını söyledi.
Her türlü olumsuzluğa rağmen insanın çalışınca her şeyi başaracak güçte olduğunu vurgulayan Vali Çetin “Gençler her şeyin başı azim, inanç ve özveriyle çalışmaktan geçer. Kavgayla savaşla hiçbir millet bir yere gelememiştir. Sizi kandırmaya çalışanlar muhakkak olacaktır ama siz onlara uymayacak devletiniz ve milletiniz için çalışacaksınız” dedi.
Vali Çetin, Üniversiteyi kazanan gençlere içinde değişik hediyelerin olduğu bir paket verdi.