2 Aralık 2009 Çarşamba

Teknoloji Okullarına Tepki...

Soğancı, fakültelerin ve bölümlerin açılıp kapatılmasındaki 'keyfilik' ve 'ben yaptım oldu' anlayışı ile karşı karşıyayız dedi.

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası(TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı, popülist ve siyasal yaklaşımla 21 adet teknik eğitim ve mesleki eğitim fakültesinin kapatılarak yerine “Teknoloji fakülteleri” kurulduğunu kaydederek, "Alınan karardan ve yapılan açıklamalardan anlaşılmaktadır ki Türkiye bir kez daha fakültelerin ve bölümlerin açılıp kapatılmasındaki 'keyfilik' ve 'ben yaptım oldu' anlayışı ile karşı karşıyadır” dedi.
TMMOB Başkanı Soğancı yaptığı yazılı açıklamada, 13 Kasım 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla bazı yüksek öğretim kurumları bünyesindeki 21 adet teknik eğitim ve mesleki eğitim fakültesinin kapatılarak, yerine “Teknoloji fakülteleri” kurulduğunu belirtti. Siyasi iktidarın aldığı kararla teknik ve mesleki eğitim fakültelerini teknoloji fakültelerine çevirdiğine dikkat çeken Soğancı, YÖK’ün “İsim değiştirilerek kurulan teknoloji fakültelerinin uygulama mühendisi yetiştireceği” ve Türkiye’nin yüksek öğrenimine yeni bir bileşenin eklendiği açıklamasında bulunduğunu anımsattı.
Yıllardır mühendislik eğitimi veren fakültelerin sorunlarının çözülmediğini savunan Soğancı, popülist ve siyasal yaklaşımla, bilimsel gereklerin ve ülke gerçeklerinin dışında alınan kararların kolay çözülmeyecek sorunlara ve tahribata neden olacağının bilinen bir gerçek olduğunu vurguladı. TMMOB Başkanı Soğancı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de var olan mühendislik-mimarlık fakültelerinin eğitimini kaliteli hale getirmek, fakültelerin alt yapı, donanım ve öğretim elemanı alanındaki eksikliklerini gidermek için çalışma yapılması gerekirken, siyasi konjonktüre dayalı olarak alına bu ve benzeri kararların kamu yararına uygun olduğunu söylemek mümkün değildir.”
Yükseköğretime ilişkin alınan kararların plansızlık içerdiğine dikkat çeken TMMOB Başkanı Soğancı, meslektaşlarının yüzde 25’inin işsiz ya da meslek dışı işlerde çalıştığının ülke gerçeği olduğunu ifade etti. Yılda ortalama 25 bin mühendisin mezun olduğuna vurgulayan Soğancı, bu gerçeğe rağmen bu kararın keyfilik ve plansızlık içinde alındığının açıkça ortada olduğunu belirtti. Soğancı, “Alınan karardan ve yapılan açıklamalardan anlaşılmaktadır ki, Türkiye bir kez daha fakültelerin ve bölümlerin açılıp kapatılmasındaki 'keyfilik' ve 'ben yaptım oldu' anlayışı ile karşı karşıyadır” dedi.