21 Ocak 2010 Perşembe

Öğrencilerin Karne Heyecanı...

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri, 22 Ocak Cuma günü karne almaya hazırlanıyor.

15 milyon öğrenci karne alarak, iki haftalık tatile çıkacak. Okulla bu yıl tanışan 1 milyon 307 bin ilköğretim öğrencisi de ilk karnelerini alacak. 2009-2010 eğitim öğretim yılının ikinci yarısı 8 Şubat Pazartesi günü başlayacak. Eğitim öğretim yılı 18 Haziran Cuma günü tamamlanacak. İkinci dönem, ilköğretim ikinci kademe öğrencileri ile lise son sınıf öğrencileri için sınav heyecanıyla geçecek. İlköğretim ikinci kademe öğrencileri Seviye Belirleme Sınavlarına (SBS) katılacak. Milli Eğitim Bakanlığının sınav takvimine göre, SBS, ilköğretim 6. sınıf öğrencileri için 12 Haziranda yapılacak. İlköğretim 7. sınıf öğrencileri SBS'ye 6 Haziranda, 8. sınıf öğrencileri ise 5 Haziranda girecek. İlköğretim 5. sınıf ile liselerin 9, 10 ve 11. sınıflarında okuyan öğrencilerin katıldığı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) 2 Mayısta gerçekleştirilecek. Lise son sınıf öğrencilerinin katılacağı üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için 18 Ocak Pazartesi günü başlayan başvurular 12 Şubatta sona erecek. YGS 11 Nisanda yapılacak. Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) başvuru tarihi 3-14 Mayıs, LYS tarihleri de 19-20 Haziran ile 26-27 Haziran olarak belirlendi.

Tatil Hediyesi "Özel Ders"

Velileri tarafından büyük bütçelerle sağlanan özel dersler, artık karne hediyesi olarak nitelenmeye başladı.
Eylül ayında çalan zille 2009-2010 eğitim-öğretim yılı sınav maratonu başlayan ilköğretim ve lise öğrencileri için geniş boş zaman dilimi olarak görülen sömestrde velileri tarafından büyük bütçelerle sağlanan özel dersler, artık karne hediyesi olarak nitelenmeye başladı. Daha önceleri bisiklet, bilgisayar hediyesi, özellikle de sömestrde tatille ödüllendirilme olarak algılanan pekiyi notlarla dolu karneler, artık farklı getiriler sunuyor. Büyük rekabetin yaşandığı sınavlarda önceki yıllara oranla veli desteğini çok daha fazla yanına alan ve sınav heyecanını doruk noktada yaşayan öğrenciler, arkadaşlarından geri kalmamayı, sınavlara aylar kala geride olduğunu düşündükleri derslerde eksiklerini gidermeyi hedefliyorlar. Günün büyük bölümünü okul ve dershane ortamında geçiren öğrenciler için özellikle sömestr tatili, eksik kalan dersleri telafi etme yolunda bir fırsat olarak görülüyor. Cuma günü karnelerini alacak sınavlara hazırlanan öğrenciler için sömestrde başlayacak ara süreçte özel derslerin maliyeti 40-50 liradan başlıyor. Dersi veren öğretmenin kariyerine göre bu ücret 150-200 liraya kadar çıkabiliyor. Özel dersi üniversite öğrencisinden alma durumunda ise saat ücreti 20 liraya kadar gerileyebiliyor. DERSHANELER DE EĞİTİMİ SÜRDÜRÜYOR Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) 11 Nisan 2010'da yapılacağını hatırlatarak, sınav tarihine az süre kalması nedeniyle öğrencilerin en küçük zamanlarının bile çok değerli olduğunu söyledi. Dershanelerin, birinci aşama sınavın erken olmasını göz önünde bulundurarak planlama yaptığını anlatan Köprülü, ''Ara sınıf öğrencileri için tatil fırsatı var. Ancak, birçok dershane sömestrde bir hafta ara verdikten sonra sınava hazırlanan öğrenciler için derslere devam edecek'' dedi. TATİLLERDE DE ÇALIŞMAKTAN ASLA VAZGEÇİLMEMELİ Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu da öğrencilerin iyi üniversitelerde, iş imkanı yüksek bölümlerde eğitim almak istediklerini belirterek, bu hedefleri kazanmak için de çok çalışmaları gerektiğini söyledi . Tatilin, öğrencilerin dinlenmesi gerektiği yönünde bir algı oluşturduğunu anlatan Kutlu, ''Bilinçli ders çalışan bir öğrenci, zaman yönetimi sayesinde yıl içerisinde hem derslerini öğrenebilir hem de dinlenebilir. Eğer öğrenci bugüne kadar geçen süreyi iyi değerlendirmiş ve planlamayı iyi yapmışsa uzun bir tatile zaten ihtiyaç duymaz'' dedi.

Bilgisayar Kurslarına Büyük İlgi...

Bilgisayar kurslarına her yaştan ilgi artıyor.

İş arayanlar sertifika için bilgisayar kurslarına gelirken ev hanımları çocuklarının derslerine yardımcı olabilmek, emekliler hayattan kopmamak için bilgisayar öğreniyor. Hafta içi ağırlıklı olarak ev hanımlarının geldiği bilgisayar kursunda ilk olarak bilgisayar parçaları, açma kapama, bilgisayarı özelleştirme, world ve excel programı, power point sunumu hazırlama, internet kullanımı ve mail alıp gönderme öğretiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları'nda (İSMEK) bilgisayar kursunu başarıyla tamamlayanlar arasında 77 yaşındaki kursiyer Sezai Yılmaztürk de bulunuyor. İSMEK Genel Koordinatörü Güven Çalışkan, 16 yaşından başlayan bilgisayar kurslarına ev hanımları ve emekliler de dahil ilginin büyük olduğunu belirtti. Çalışkan, şunları kaydetti: ''Bir kısmı hayattan kopmamak için kursa geliyor. Gençler kişisel gelişimlerine katkı olarak görürken belli bir yaş grubu ise daha önce öğrenmedikleri şeyleri telafi etmeyi istiyor. Ev hanımları çocuklarının derslerine yardımcı olabilmek, şehir dışında okuyan çocuklarıyla görüşebilmek, internete girmek, mailleşmek için öğrenmek istiyor. Emekli olup da bilgisayarla tanışmamış insanlar bizim kurslarımıza katılarak eksiklerini gideriyorlar.''

Çocuğunuza 'Tembel' Demeyin!

Memorial Hastanesi'nden pedagog Dr. Melda Alantar, ailelerin, işin kolayına kaçarak çocuğu suçlamayın.
Ailenin yüksek başarı beklentisi ve "tembel", "sorumsuz" gibi olumsuz sıfatlarla çocuğu etiketlemesinin onun kendine duyduğu güveni zayıflatacağını belirten Alantar, "Öğrencinin gelişme gösterdiği ve zorlandığı alanları belirlemek için çocuğunuzla birlikte öğretmeniyle görüşün. Belli konularda başarılı olamayan öğrencilere yönelik kurs, etüt gibi özel düzenlemelerden yararlanın. Ailenizde ve çevrenizde size bu konuda destek olabilecek insanları belirleyin." dedi. Karnedeki notlar öğrencinin yarı dönem okul başarısını yansıtır. Sömestr tatilini çocuğunuzun okulda neden zorlandığını belirledikten sonra uygun çalışma programıyla başarıyı yakalaması için bir fırsat dönemi olarak değerlendirin. Dr. Melda Alantar, "Çocuğunuzun karnesinde zayıf not varsa, düzeltmek için koca bir dönem sizi bekliyor." diyerek gerekli tedbirlerin alınabileceğini aktardı. Tatilde aile büyüklerini ziyaret edin Pedagog Dr. Melda Alantar, aile paylaşım geceleri düzenlenebileceğini söyledi. "Haftada bir gece en az üç saati birlikte geçirin. Özellikle ergenlerin aile törenlerine ihtiyaçları vardır. Aile bağlarının pekiştirilmesi için geniş aile olarak tanımlanan büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen vb. yakınlarla paylaşmak amacıyla ziyaretler düzenlenebilir." diyen Alantar, "Şehir veya memleket dışında yaşayan yakın akrabalarla görüşmek için düzenlenen geziler, geniş aileyle kaynaşma fırsatı sundukları gibi, aile bireylerine doğdukları, büyüdükleri yerleri görme, anılarını tazeleme ve paylaşma imkânı da sağlar." şeklinde konuştu.

Karne Kötüyse Ne Yapmalı?

Çocuğunuzu eğitirken kararlı ve adil davranın.

Kötü olan yarıyıl karnesini düzeltmek konusunda ona güvendiğinizi hissettirin.Çocuğunuzla okulu hakkında konuşun. Onu dinleyin. Tüm ailenin katılabileceği etkinlikler düzenleyin. Ödül ve yaptırımları dengeleyin. Ödüllendirmek, ona her zaman para vermek ve ayrıcalık tanımak değildir. Çocuğunuza onunla gurur duyduğunuzu söylemek veya onun başarmak için sarf ettiği gücü fark ettiğinizi belirtmek yeterlidir. Evinizin sakin bir köşesini çalışma alanı olarak düzenlemesi için çocuğunuza yardım edin. Günlük ödev yapma saatini birlikte belirleyin. Öğrencinin gelişme gösterdiği ve zorlandığı alanları belirlemek için çocuğunuzla birlikte öğretmeniyle görüşün. Kurs, etüt gibi özel düzenlemelerden yararlanın.

Bilgisayar Alacak Aileler Dikkat!

Dr. İsmail Nakilcioğlu, yarıyıl tatili dolayısıyla çocuklarına bilgisayar hediye etmeyi düşünen aileleri uyardı.

Türkiye Bilişim Derneği Afyonkarahisar Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. İsmail Nakilcioğlu, yarıyıl tatili dolayısıyla çocuklarına bilgisayar hediye etmeyi düşünen aileleri uyardı. Nakilcioğlu, sadece filtreleme programlarının korumada yeterli olmayacağını vurguladı. Aynı zamanda Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi olan Nakilcioğlu, yarıyıl tatili öncesinde pek çok ailenin çocuklarını internet bağlantısı ile bilgisayar hediye etmeyi düşündüğünü ifade etti. Nakilcioğlu, tatil süresi içinde bilgisayar kullanmaya başlayan çocukların tatilin sona ermesiyle birlikte, ''interneti ve bilgisayarı kullanmayı bırakacağı'' düşüncesine sahip olmanın doğru olmadığını belirtti. Yarı yıl tatili öncesi çocuklarına bilgisayar hediye etmek isteyen ailelere çeşitli tavsiyelerde bulunan Nakilcioğlu, okulda başarı getireceğine inanılan bilgisayarın, çoğu zaman oyun ve internet ağırlıklı bilgisayar bağımlılığına dönüşebildiğine dikkat çekerek, ''Bir süre sonra öğrencinin okuldaki başarı durumunda yaşanacak değişiklikler ailelerin bilgisayar ve internet kullanımını yasaklamaya giden önlemler alması ile sonuçlanabilir'' diye konuştu. Nakilcioğlu, internetteki yabancı dildeki içeriğin özellikle ergenlik çağındaki gençleri şiddet ve pornografi bulunan içeriklere yönlendirdiğini vurgulayarak, bunun engellemesi için ailelerin çocuklarının internet kullanım alışkanlıklarını sadece filtreleme programlarına bırakmamaları gerektiğini söyledi. İnternetin tüm dünyada öneminin giderek arttığını ve yaşamın pek çok alanının, sanal ortama taşınmaya başladığını da dile getiren Yrd. Doç. Dr. İsmail Nakilcioğlu, özellikle batı ülkelerinde öğretim çağındaki çocuklara temel altyapı kuralı olarak, ''doğru bilgiye, doğru yöntemle nasıl ulaşılır''ı öğretilmeye çalışıldığını kaydetti.

Öğretmene Sömestr Müjdesi...

Öğretmenlere, yaklaşan sömestr tatili öncesinde 5 yıldızlı otel müjdesi geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yarıyıl tatili için öğretmenlere sürpriz bir kampanya başlattı. Kampanyaya göre, emekli-çalışan, özel-devlet ayırımı yapılmaksızın tüm öğretmenler, yüzde 50 indirimli tatil yapabilecek. Böylece, Antalya'da 5 yıldızlı bir otelde, 5 gün boyunca, 2 kişi 400 TL ödeyerek 'her şey dahil' tatil yapabilecek. Sömestr tatili boyunca öğretmenlere uygun fiyatla tatil imkânı getirdiklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu çerçevede Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapıldığını söyledi. Günay, öğretmenlerin tatil alışkanlığı olmadığını, bunun da çoğu zaman ekonomik sebeplerden kaynaklandığını anlattı. Tatil yapmayan bu büyük kesimi hedeflediklerini aktaran Günay, fiyatların öğretmenevlerinden bile daha uygun olduğunu aktardı. Tatil seçenekleri içerisinde Antalya, İzmir, Adıyaman, Çanakkale, Muğla, Bursa, Nevşehir, İstanbul, Kapadokya, Gaziantep, Ş.Urfa gibi pek çok bölgeden farklı turizm alternatifleri yer alıyor. Kampanyada kişi başı günlük 20 liradan başlayan fiyatlarla, 2 yıldızdan 5 yıldıza kadar her beğeniye ve bütçeye hitap eden seçenekler bulunuyor. Alanya'da 3 yıldızlı bir otelde 2 kişi yarım pansiyon 200 liraya, Antalya'da 5 yıldızlı her şey dahil bir otelde 2 kişi 400 liraya 5 gün tatil yapabilecek. Öğretmenler, İstanbul'da 5 yıldızlı bir otelde iki kişilik odada 100 liraya ve 3 yıldızlı bir otelde iki kişilik odada 65 liraya konaklayabilecek. Sinop'ta 3 yıldızlı bir otelde 2 kişi yarım pansiyon 350 liraya 5 gün tatil yapabilecek. Nemrut'u görmek isteyen öğretmenler ise Adıyaman'da 4 yıldızlı bir otelde 2 kişi yarım pansiyon 500 liraya, 5 gün kalabilecek. Ayrıca, birçok otel, 0-6 yaş çocuklara ücretsiz tatil, 7-12 yaş arasındaki çocuklara ise yüzde 50 indirimli fiyatlar sunacak. Kampanyadaki indirimli oteller ve tur şirketleri ile ilgili bilgiler, www.kultur.gov.tr ve www.meb.gov.tr internet adreslerinde yer alacak.