20 Haziran 2008 Cuma

YDS Pazar Günü Yapılıyor...

Üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen 43 bin 50 adayın katılacağı Yabancı Dil Sınavı (YDS) Pazar günü yapılıyor.

Üniversite'nin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen ve ÖSS'ye giren toplam 43 bin 50 adayın gireceği YDS Pazar günü yapılıyor. Sınav, üniversite rektörlüklerinin bulunduğu tüm illerde gerçekleştirilirken, saat 09.30'da başlayacak ve 150 dakika sürecek. Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde yapılacak sınavda adaylara kelime ve dil bilgisi, Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye çeviri ve okuduğunu anlama ile ilgili sorular yer alacak. Adaylar, sınava gelirken yanlarında mutlaka sınava giriş ve kimlik belgeleri ile fotoğraflı ve onaylı bir başka kimlik belgelerini bulunduracaklar.
YDS sonuçları, ÖSS ile birlikte 15-17 Temmuz tarihleri arasında açıklanacak.

İlk SBS'ye 2 Milyon Başvuru...

İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin gireceği SBS, yarın ve Pazar günü yapılıyor. Bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan SBS’ye 1 milyon 982 bin 347 aday girecek.

İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin gireceği SBS, 6. sınıflar için yarın, 7. sınıflar için ise Pazar günü yapılacak. Bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan SBS'ye 1 milyon 982 bin 347 aday girecek. Saat 10.00'da başlayacak olan SBS'de 6. sınıf öğrencileri 80 soruyu 90 dakikada, 7. sınıf öğrencileri ise 90 soruyu 100 dakikada yanıtlayacak.
OKS'nin yerine getirilen ve bu yıl ilk defa uygulanacak olan SBS, 544 merkezde toplam 6 bin 771 bina, 114 bin 692 salonda yapılacak. İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin yarın, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin Pazar günü gireceği sınavlar saat 10.00'da başlayacak. Öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil derslerinden sorular yöneltilecek. 6. sınıf öğrencileri yöneltilecek 80 soruyu 90 dakikada, 7. sınıf öğrencileri ise 90 soruyu 100 dakikada yanıtlayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi okumayan öğrenciler için alternatif sosyal bilgiler sorusu yöneltilecek.
Sınava, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinden toplam 991 bin 573 aday, ilköğretim 7'nci sınıf öğrencilerinden ise 990 bin 774 aday olmak üzere toplam 1 milyon 982 bin 347 aday girecek. Sınava, 11 bin 938 engelli aday da katılacak.

-SBS İLE ÜÇ YILLIK PERFORMANS ÖLÇÜLECEK-

SBS öğrencinin son üç yıldaki performansını ölçüyor. Üç yılın sonunda sınavdan alacağı toplam puana göre bir ortaöğretim kurumuna yerleştiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl sınava giren öğrencilerin puanlarının açıklanacağını, ancak öğrencinin ülke ve il genelindeki başarı sıralaması ile ilgili bilgi verilmeyeceğini bildirdi. MEB, tarafından tercih başvuruları alınarak, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılıyor. Ortaöğretim puanlarının eşit olması halinde 8. sınıf SBS puanı, eşitliğinin devamı halinde 7. sınıf SBS puanı, yine eşit olması halinde ise 6. sınıf SBS puanı yüksek olana öncelik verilecek. Bunların da eşit olması halinde tercih önceliği dikkate alınıyor. Sınav sonuç belgesinde sorulara verilen yanıtlar, yıl sonu başarı puanı ve davranış puanı yer alacak. SBS'de Sınav sonuçlarının açıklanmasını takip eden 10 günde, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurularak itiraz edilebilecek.

-SBS'DE SORU SAYILARI OKS'DEN FARKLI OLACAK-

Sınıf tekrarına kalan öğrenciler de sınava katılacaklar. SBS'de öğrencinin aldığı en yüksek puan değerlendirmeye alınacak. OKS'de her dersin soru sayısı eşitti. SBS'de ise her dersin soru sayısı farklı olacak. Her dersin sınıf bazında haftalık ders saatine göre SBS'de sınav soru sayısı belirlendiği için sınav soru sayısı SBS'de farklı olacak. Türkçe dersi tüm sınıflarda en fazla saati olan ders olduğu için SBS'de en fazla soru sayısı Türkçe dersinden çıkacak.
Öğrenciler sınav giriş belgelerini fotoğraflı olmak şartıyla okullarından alabilecekler. Adayların sınav salonuna gelirken sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanını getirmeleri gerekiyor.

Kayıtta e-Torpil Dönemi...

MEB'in eğitimin kalitesinin yükseltilmesi ve eğitimde şeffaflığın sağlanması amacıyla uygulamaya koyduğu e-kayıt’ta bile torpil olayı ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitimin kalitesinin yükseltilmesi ve eğitimde şeffaflığın sağlanması amacıyla uygulamaya koyduğu e-kayıt'ta, MEB'de görevli birim amirlerinin “torpil” yaptırdığı ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül, bakanlık birimlerine gönderdiği yazıda, başta bakanlık personeli olmak üzere “e-kayıt”ta torpil yaptırılmamasını istedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın kontenjan tespitlerinin daha iyi yapılması ve eğitimin kalitesinin yükseltilmesi amacıyla tüm okullarda bu yıl uygulamaya koyduğu elektronik ortamda öğrenci kaydı (e-kayıt) uygulaması “torpile” yenik düştü. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül tüm bakanlık birimlerine gönderdiği 0.37.02.00/832 sayılı 18 Haziran 2008 tarihli yazıda, e-kayıt sırasında bakanlık personelinin “aracılık” yaptığını ve bu duruma son verilmesi gerektiğini bildirdi.

-MEB MÜSTEŞARI ÖZGÜL: “BAKANLIK AMİRLERİ ARACILIK YAPIYOR”-

Özgül, gönderdiği yazıda, e-kayıt sistemine eğitim-öğretimin kalitesinin artırılması, okul kayıt bölgesinin ve öğrenci kontenjanlarının tespitinin yapılması amacıyla geçildiğini belirterek, e-kayıt ile ulaşımda zaman tasarrufunun sağlandığına işaret etti. Özgül, “Ancak, elektronik ortamda yapılmakta olan kayıtların zaman zaman amaç, ilke ve esaslarına uygun olmayan taleplerle Bakanlığımızın birim amirlerince ya da yardımcı personel ve diğer amirler tarafından tavassutta bulunulduğu görülmektedir” uyarısında bulundu. Özgül, e-kayıt sisteminin düzenli ve sağlıklı işleyebilmesi için başta Milli Eğitim Bakanlığı personelinin gerekli titizliği göstermesini isteyerek, “Okullarımızın şeffaflık ve objektiflik ilkeleri doğrultusunda yapmakta olduğu elektronik ortamda öğrenci kayıtları ile ilgili aksamalara neden olacak davranışlardan kaçınılması, konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi önemle rica olunur” açıklamasında bulundu.