5 Şubat 2010 Cuma

YÖS'ün Tarihi Değişti...

Bu sene son kez yapılacak olan ve daha önce tarihi 16 Mayıs 2010 olarak belirlenen YÖS'ün tarihi değişti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında yapılan YÖK Genel Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada Turgut Özal Üniversitesi Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından rektör adayı olarak YÖK'e bildirilen Prof. Dr. Erol Oralın ile Kadir Has Üniversitesi Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından rektör adayı olarak YÖK'e bildirilen Prof. Dr. Mustafa Aydın'ın atamalarının gerçekleştirildiği bildirildi. Açıklamada, 6 fakülteye dekan atamasının yapıldığı ifade edildi. Buna göre, atanan dekanların isimleri şöyle: ''Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Prof. Dr. Hürriyet Konyar, Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Uğurlu, Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Prof. Dr. Suna Çevik, Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Bülent Yeşilata, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Metalürji Fakültesi Prof. Dr. Sadriye Küçükbayrak Oskay, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Prof. Dr. Zeki Alpan'' Açıklamada, üç vakıf üniversitesinin mütevelli heyet başkanlıklarının üniversitelerinin fakültelerine dekan atamasına yönelik tekliflerinin de değerlendirildiği ifade edilerek, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne Prof. Dr. Haluk Gürgen, Çankaya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne Prof. Dr. Aykut Kansu, İstanbul Şehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesine Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe'nin dekan olarak atanmasına karar verildiği bildirildi. Ayrıca, bu sene son kez yapılacak olan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın daha önce 16 Mayıs 2010 olarak belirlenen tarihinin, Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği başka bir sınavla aynı güne denk gelmesi nedeniyle 9 Mayısa alındığı ifade edildi. Açıklamada, ''Açık Öğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programı'nınn 1 Aralık 2009 tarihine kadar söz konusu programdan mezun olanlar ile programa kayıt olanlar için mesleki bir üst öğrenim sayılmasına, ancak aynı tarihten sonra adı geçen programa kayıt olanlardan ise sadece ''laborant'' veya ''laborant teknisyenleri'' için mesleki üst öğrenim sayılmasına karar verilmiştir'' denildi. YÖK Genel Kurulu 18 Şubat 2010 tarihinde toplanacak.

Üniversiteden Atılanlara Müjde...

YÖK, üniversitelerden atılanlar için "Af Kanunu" gerektirmeyecek bir düzenlemeye gidiyor. Ayrıntılar
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Yükseköğretim Kanununda yapılacak değişiklikler kapsamında üniversitelerden atılanlar için "Af Kanunu" gerektirmeyecek bir düzenlemeye gidilmesi yönündeki çalışmanın tamamlandığını bildirdi. Özcan, YÖK Genel Kurulu toplantısı devam ederken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme için YÖK'ten ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, Özcan Başbakan Erdoğan'a mutat bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, "Her 1-2 ayda gidiyorum. Burada ne yaptıklarımızı, geleceğe yönelik planlarımızı anlatacağım" dedi. Özcan, bugünkü toplantıda Yükseköğretim Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklerin ele alındığını belirterek 6 maddeyi görüştüklerini kaydetti. Bazı maddelerin değiştirilerek Milli Eğitim Bakanlığına sunulduğunu, bazılarının da şu anda Bakanlar Kurulunda olduğunu söyleyen Özcan, bugün görüşülen maddelerle birlikte değiştirilecek 13-15 madde bulunduğunu anlattı. Özcan, gazetecilerin bugünkü toplantıda hangi maddelerin görüşüldüğünü sormaları üzerine, "Bunların içinde sizin en çok ilgilendiğiniz bir madde var. Af Kanunu gerektirmeyecek bir düzenleme vardı, o bitti" dedi. Yatay geçiş Yönetmelik Taslağının bugünkü toplantıda görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine Özcan, zaman kalmadığı için görüşülmediğini, 18 Şubatta yapılacak toplantıda ele alınacağını bildirdi. Yönetmeliğin bu yıl uygulanıp uygulanmayacağı yönündeki soruyu Özcan, "Eğer bitirebilirsek olur. Bu bizim hızımıza bağlı. Bir dahaki toplantıda bitirirsek ondan sonra uygulamaya konulur" diye yanıtladı. Bir gazetecinin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayıyla ilgili son kararına karşı Danıştay'da yeniden dava açıldığını hatırlatması üzerine, "Açsınlar ne yapalım. Her zaman açıyorlar" dedi. Gazetecinin, "Katsayıların sembolik olduğu söyleniyor" sözleri üzerine Özcan, "Hayır sembolik değil" karşılığını verdi.

Okullar Pazartesi Açılıyor...

İlköğretim ve ortaöğretim okullarında 2009-2010 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı 8 Şubat Pazartesi günü başlayacak.
İlköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 15 milyon öğrenci ile 650 bine yakın öğretmen, 2 haftalık yarıyıl tatilinin ardından ders başı yapacak. Eğitim-öğretim yılı 18 Haziran Cuma günü tamamlanacak. İkinci dönem, ilköğretim ikinci kademe öğrencileri ile lise son sınıf öğrencileri için sınav heyecanıyla geçecek. İlköğretim ikinci kademe öğrencileri, Seviye Belirleme Sınavlarına (SBS) katılacak. Milli Eğitim Bakanlığının sınav takvimine göre, SBS, ilköğretim 6. sınıf öğrencileri için 12 Haziranda yapılacak. İlköğretim 7. sınıf öğrencileri SBS'ye 6 Haziranda, 8. sınıf öğrencileri ise 5 Haziranda girecek. İlköğretim 5. sınıf ile liselerin 9, 10 ve 11. sınıflarında okuyan öğrencilerin katıldığı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) 2 Mayısta gerçekleştirilecek. Lise son sınıf öğrencilerinin katılacağı üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için 18 Ocak Pazartesi günü başlayan başvurular 12 Şubatta sona erecek. YGS 11 Nisanda yapılacak. Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) başvuru tarihi 3-14 Mayıs, LYS tarihleri de 19-20 Haziran ile 26-27 Haziran olarak belirlendi.

Üniversiteden Atılmak Tarih Oluyor...

YÖK, türban ve disiplin suçları hariç üniversitelerden atılmayı tamamen kaldırıyor.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, dünkü Genel Kurul toplantısı devam ederken gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve afla ilgili açıklamalar yapmıştı. Prof. Özcan, gazetecilerin toplantıda hangi maddelerin görüşüldüğünü sormaları üzerine, ''Bunların içinde sizin en çok ilgilendiğiniz bir madde var. Af Kanunu gerektirmeyecek bir düzenleme vardı, o bitti'' demişti. YÖK Başkanı'nın açıklamasının ayrıntılarına NTV ulaştı. Edinilen bilgiye göre, çalışmada "atılmama" durumunun sadece okul başarısı ile ilişkilendirilmesi amaçlanıyor. yani sadece derslerinden başarısız olanların atılmayarak istediği zaman okula dönebilmesi hedefleniyor. Türban ve disiplin suçları nedeniyle atılma devam edecek. Ama konu kısmen "af" anlamına geldiği için Adalet Bakanlığı'nın görüşü de kapsamın belirlenmesi açısından önemli olacak. Yasanın bundan sonra döneme ilişkin olması öngörülüyor. Geçmişe dönük etki doğurmayacak düzenlemenin önümüzdeki öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.

Emniyet Okul Timi Kurdu...

İzmir'de kurulan 'okul timleri', okulların çevresindeki seyyar satıcı ve okulla ilgisi bulunmayan kişilere anında müdahale ediyor.

Özellikle internet kafeleri denetleyen ve tamamı çocuk psikolojisi eğitimi alan timler, il genelindeki 526 okulu mercek altına aldı. Türkiye'de ilk defa İzmir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından kurulan 'okul timleri', öğrencileri suça karşı koruyor. Özellikle internet kafeleri denetleyen timler, okulların çevresindeki seyyar satıcı ve okulla ilgisi bulunmayan kişilere anında müdahale ediyor. Timler ayrıca okul müdürleri, öğretmenler ve okul aile birliği yöneticileriyle devamlı irtibat halinde bulunuyor. Ayrıca timlerdeki personelin tamamı, çocuk psikolojisi konusunda eğitim aldı. Okul timleri 2009-2010 eğitim öğretim yılının ilk döneminde, 782 internet kafeyi 12 bin 267 kez denetledi. Denetimlerde 18 yaşından küçük öğrencilerin şiddet ve pornografik yayın yapan sitelere girmesine izin verildiği için işletmecilere 837 defa ceza kesildi. Ayrıca il genelindeki 526 okul mercek altına alındı. Okullar, risk derecesine göre üç gruba ayrıldı. Timler, en riskli gruptakileri haftada üç, ikincileri iki, en düşük risklileri de birer defa ziyaret ediyor. Ayrıca okul çevrelerindeki esnaflara da timlerdeki polislerin cep telefon numaraları verildi. Bu sayede suç ve suçluya müdahale süresi kısaltıldı. Uygulamayı başka projelerle de desteklediklerini belirten İzmir İl Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, okul yöneticileri ve rehber öğretmenlere yönelik narkotik, terör ve çocuk suçları konularında eğitim vermeye başladıklarını söyledi. Tanıtıcı broşörler bastırarak, okul çevresinde bulunan esnaflara dağıttıklarını aktaran Yılmaz, "Esnaflarımız, öğrencilerle ilgili herhangi bir sıkıntı gördüklerinde hemen bize haber verdi." dedi. Ayrıca öğrencilerin dersleriyle ilgilenildiğini ve bu çalışmaları Milli Eğitim Müdürlüğü'yle uyumlu şekilde yürüttüklerini belirtti. Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye de okul timlerinden memnun olduklarını dile getirerek, "İşbirliğimiz sonucu, okullarımız artık çok daha güvenli hale geldi." dedi.

AÜ'den Karnem Zayıf Hattı...

Adıyaman Üniversitesi bünyesinde kurulan, ''Karnem Zayıf Psikolojik Destek'' hattı karnesinde zayıf olan öğrencilere ve velilerine rehberlik hizmeti verecek.

Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yerlikaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının karne ve sınav döneminde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmek olduğunu söyledi. İki yıldan bu yana yürüttükleri hizmetle, ailelere nasıl nasıl yapıcı davranışlar sergileyebileceklerine ilişkin bilgiler verdiklerini ifade eden Yerlikaya, şöyle konuştu: ''Bazen aileler çocuklarına karşı bilinçsiz davranışlar sergileyebiliyor. Bazen de öğrenciler karnelerindeki notları farklı değerlendirebiliyor. Basından takip ediyoruz, intihar ya da evden kaçma gibi olaylar yaşanabiliyor. Psikolojik destek hizmetiyle bize telefonla ulaşan ailelere ve öğrencilere çeşitli önerilerde bulunuyoruz. Sorunların yapıcı olarak çözülmesine yardımcı oluyoruz. Bu hizmetimiz sadece karne döneminde değil önemli sınavlar öncesinde ve sonrasında da geçerli.'' Yerlikaya, ailelere, karne notlarının sadece öğrencinin değil, aileler ve öğretmenler gibi birçok unsurun etkisiyle oluştuğunu anlatmaya çalıştıklarını vurguladı. Karnedeki notların çocuğun kişiliğine verilen notlar olmadığını, karnedeki kötü notların düzeltilebileceğini dile getiren Yerlikaya, ''Bu konuda öğrenciye köstek değil nasıl destek olunabilir?. Bir karne, sadece akademik başarıya yönelik bir değerlendirmedir'' dedi.