22 Aralık 2009 Salı

Engelli Öğrencilerin 3 Saati Okul Yolunda Geçiyor...

Konya'da Engelli Öğrencilerin, İlçelerinden Eğitim ve Uygulama Okulu Bulunmadığı İçin 3 Saatini Yollarda Geçiriyor. Kontenjanın Sınırlı Olmasından Dolayı da Çok Sayıda Engelli Öğrenci Okula Alınamıyor. Konya'da engelli öğrencilerin, ilçelerinden eğitim ve uygulama okulu bulunmadığı için 3 saatini yollarda geçiriyor. Kontenjanın sınırlı olmasından dolayı da çok sayıda engelli öğrenci okula alınamıyor.
Konya'da resmi rakamlara göre yaklaşık 5 bin engelli birey yaşıyor. Engelli öğrencilerin en büyük sıkıntısı ise okulların yetersiz kalması. Konya'da 3 eğitim ve uygulama merkezi bulunuyor. Kent merkezinde ise sadece Selçuklu Öğretmen Fatma Menekşe Eğitim Uygulama Okulu, engelli öğrencilerden gelen talebi karşılamaya çalışıyor. 118 öğrenci kapasiteli okul, Meram ve Karatay ilçelerinden gelen çocukları geleceğe hazırlıyor. Engelli çocukların aileleri, her ilçeye eğitim ve uygulama okulu açılmasını istiyor.
Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Karabacak, diğer ilçelerden gelen öğrencilerin çok zorluk çektiğini aktardı. Kendisinin de engelli bir çocuğunun bulunduğunu dile getiren Karabacak, "Çocuklarımızın ömrü yollarda geçiyor. Engelli olmalarının vermiş olduğu zorluğun yanında birde yol yorgunluğu çekiyorlar. Sabah saat 6'da servise biniyor, 9'da okulda oluyorlar. Böyle bir yolculuğu sağlıklı bireyler bile dayanamazken, bu çocuklar nasıl dayansınlar. Meram ve Karatay'a böyle bir okul açılırsa çok iyi olur. Gelen talebe göre okul kapasitesi yetersiz. Sırada bekleyen çok sayıda öğrenciler var. Kimsenin eğitim hakkı elinden alınmamalıdır." dedi.
Engellilerin ailelerine bağımlı bir hayatlarını sürdürdüğünü belirten Karabacak, okul bittikten sonra çocukların hayata kazandırılması için bir iş eğitim merkezine gitmeleri gerektiğini aktardı.
Konya İl Genel Meclis Başkanı Ali Selvi, konuyu meclis olarak gündeme aldıklarını söyledi. Engelli bireylerin her türlü sorununa karşı duyarlı olduklarını aktaran Ali Selvi, "Bu işi sözle değil diğer birimlerle irtibat içerisine geçerek halletmeliyiz. Gereken bütçe çalışması düzenlenerek ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Okulun yapımı için ne gerekiyorsa alınmalı" diye konuştu.

ÖSS Başvuruları Geç Başlayacak...

Katsayı adaletsizliğini gideren düzenlemenin durdurulması, üniversite sınav takviminin başlamasını geciktirdi

10 puanlık katsayı farkını içeren yeni YÖK kararıyla birlikte süreç işlemeye başladı. İlk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) başvuru tarihi daha önce belirlenen 11 Ocak'tan en az bir hafta sonraya alınacak. Milyonlarca öğrenci için hayatî önem taşıyan sınavların uygulanma tarihlerinde ise bir değişiklik yok. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YÖK'ün onayının ardından 2010 sınav kılavuzunun basımına geçileceğini, kılavuzda yeni sistemin detaylarının anlatılacağını vurguladı. Puan türleri, testlerin kapsamı gibi tüm bilgilerin burada yer alacağını ifade eden Yarımağan, YGS'ye başvuru tarihinin 11 Ocak-12 Şubat olarak açıklandığını, bunun bir hafta gecikeceğini kaydetti. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, şunları söyledi: "Şimdi bu tarihi en az bir hafta ileri atacağız. Sınav tarihlerini ise değiştirmeyi düşünmüyoruz. YGS daha önce planlandığı gibi 11 Nisan 2010'da yapılacak. İkinci aşama sınavları da daha önce açıkladığımız tarihlerde gerçekleştirilecek. İkinci sınavın başvuru tarihleri de değişmeyecek. Şu anda işler yolunda görünüyor.'' ÖSYM, bir süre önce üniversiteye girişte uygulanacak yeni sınav sisteminin takvimini açıklamış, YGS başvuru tarihini 11 Ocak-12 Şubat 2010, YGS tarihini 11 Nisan; Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) başvuru tarihini 3-14 Mayıs, LYS tarihlerini de 19-20 Haziran ile 26-27 Haziran 2010 olarak belirlemişti.

Öğrencilere Zam Müjdesi...

6,5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Cemil Çiçek, öğrencilere zam müjdesi verdi. İşte alınacak miktarlar...

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 6.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ele alınan konular hakkında bilgi verdi. Kurul'da Dış Türkler Başkanlığı kurulmasına ilişkin yasa tasarısı ile Gümrük Müsteşarlığı Teşkilat Kanunu Tasarısının görüşüldüğünü anlatan Cemil Çiçek, üniversite öğrencileri için de zam müjdesi verdi. Çiçek, üniversite öğrencilerine Kredi Yurtlar Kurumu tarafından verilen kredilere zam yapıldığını söyledi. Yeni düzenlemeye göre, lisans öğrencilerinin alacakları kredi miktarı 180 TL'den 200 TL'ye çıkarıldı. Master öğrencilerinin kredi miktarı 400 TL, doktora öğrencilerinin kredi miktarı ise 600 TL'ye çıkarıldı.