24 Haziran 2008 Salı

Mülakat 'Akdeniz'le Başlıyor...

21 üniversitede rektörlük seçimleri sona erdi, sıra adayların mülakatına geldi. Teziç döneminde başlayan mülakat geleneği sürüyor.

Eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç döneminde başlatılan rektör mülakatı, Yusuf Ziya Özcan döneminde de devam ettiriliyor. Buna göre YÖK, 21 üniversitenin 6'şardan 126 rektör adayını 6 gün boyunca mülakata alacak. İlk mülakat yarın yapılacak.

YÖK'ün 'tanışma toplantısı' dediği görüşmede rektör adayları kendilerini tanıtıp üniversiteleriyle ilgili projelerini anlatacak. Her adaya 15-20 dakika süre verilmesinin düşünüldüğü mülakatta, ikinci dönem rektör olmak isteyenler de yeni hedeflerini YÖK üyelerine anlatacak. Adaylara genel anlamda, "Rektör adayı olduğunuz üniversitenin başlıca sorunları sizce nelerdir? Bu sorunlar için öngördüğünüz çözüm önerileri nelerdir ve tasarladığınız yeni projeler varsa nelerdir?" türü sorular yöneltilecek.

Harf sırasına göre üniversitelerin rektör adayları YÖK'e davet edilirken, Akdeniz Üniversitesi'nin ilk sırada yer alması ilginç bir görüntü oluşturacak. Bu yıl Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) da yapan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Akaydın, görev süresi boyunca YÖK'e karşı aktif muhalefet sergilemiş, hatta YÖK Başkanı'nı istifaya çağırmıştı. Şimdi ise Akaydın, ikinci dönem de rektör olmak için YÖK üyelerinin mülakatından geçecek. Akdeniz Üniversitesi rektör adaylarının mülakatı 9.00'da başlayacak ve iki saat sürecek.

Aday sayısının çok fazla olması üzerine farklı bir takvim belirleyen YÖK, 25-26 Haziran, 2-3 Temmuz ve 7-8 Temmuz tarihlerinde yapacağı 3 ayrı ve 6 günlük toplantıda rektör adaylarını dinleyecek. 25 Haziran'da Akdeniz, Ankara ve Atatürk, 26 Haziran'da Boğaziçi, Cumhuriyet, Çukurova ve Dicle, 2 Temmuz'da Dokuz Eylül, Ege ve Erciyes, 3 Temmuz'da Fırat, Gazi, Gaziantep ve İnönü, 8 Temmuz'da İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik ve 19 Mayıs, 9 Temmuz'da ise ODTÜ, Trakya, Uludağ ve Yıldız Teknik üniversitelerinin rektör adayları YÖK'te olacak.

YÖK, 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde de her üniversite için aday sayısını 6'dan 3'e düşürecek. 19 kişilik YÖK Genel Kurulu, 3'e indireceği rektör adaylarını gizli oyla seçecek. YÖK, üniversitelerdeki seçim sonuçlarına göre kendi listesini oluşturabileceği gibi, 1 oy alanı bile 3 kişilik listesine alabiliyor. Ancak genel anlamda YÖK'ün rektör adaylarının öğretim üyelerinin üniversitelerde aldığı oya uyması bekleniyor. 3 adaydan birini rektör olarak atayacak Cumhurbaşkanı'nın da en fazla oyu alanı seçme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de 21 üniversitenin önemli bir kısmına en fazla oyu alan rektörü ataması bekleniyor.