12 Ocak 2010 Salı

2010 KPSS Sınav Tarihleri...

Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ''Üniversiteye giriş sınavlarında uygulanacak açık uçlu soruları bu yıl sormayacağız'' dedi.
Yarımağan, ÖSYM Yürütme Kurulu'nun haftalık toplantısı için geldiği Karabük Üniversitesinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006'da üniversiteye giriş sınavlarında temel değişiklikler yaptıklarını, bu değişikliklerin lise müfredatını kapsadığını söyledi. Öğrencilerin sınavda sorulan sorulara daha çok çalıştığını, ancak sorulmayan konulara hiç çalışılmadığını belirten Yarımağan, şöyle konuştu: ''Önümüzdeki 3-5 yıl içinde sınavlarda açık uçlu sorular (altında cevapları olmayan, adayların yorum yapmasına olanak veren sorular) da sormayı planlıyoruz. Üniversiteye giriş sınavlarında uygulanacak açık uçlu soruları bu yıl sormayacağız. Sistemin uygulanabilmesi, sınava giren öğrenci sayısında belirli bir azalmanın sağlanmasıyla mümkün olabilecektir. Açıkladığımız bu sistem olumlu karşılandı, olumsuz tepki almadık.'' ÖĞRENCİNİN OKULA DEVAMI Sınav sistemini kurarken ortaöğretimi etkilememeye çalıştıklarını, ancak asıl görevlerinin öğrencinin okula devamını sağlamak olmadığını vurgulayan Yarımağan, şunları kaydetti: ''Bu bizi aşan bir konu. Biz olumsuz etkileri kaldırmaya çalışıyoruz. Ama öğrencinin okula devamını sağlamak biraz da bizim dışımızda. Özellikle genel liselerdeki zorunlu derslerin tamamından sorular soruyoruz. Eğer okulda öğretilenler öğrenciyi tatmin ederse öğrenci dershaneye gitmekten çok okula devam eder. Ancak dershanede öğretilenlerin sınav açısından daha doyurucu ve hazırlayıcı olduğunu hissederse öğrencinin o zaman dershaneye gitmesini önleyemezsiniz.'' KPSS Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) sonu çift sayıyla biten yıllarda 2 sınav, tek sayıyla bitenlerde de tek sınav yapıldığını ifade eden Yarımağan, sözlerini şöyle tamamladı: ''Çift sınav, yüksek öğretim ile ortaöğretim ve ön lisans düzeyindedir. 2010 çift yıl olduğu için bu yıl aksi durum olmazsa temmuz ayı başlarında yüksek öğretim düzeyinde, eylül ayı ilk yarısında da ortaöğretim ve ön lisans düzeyinde KPSS yapılacaktır.''

YÖK Suriye İle İşbirliğine Giriyor...

YÖK Başkanı ve YÖK üyeleri yükseköğretim alanında işbirliği konusunda çalışma yapmak üzere Suriye'ye gidecek.

Heyet, çalışma ziyaretini 15-17 Ocak 2010 tarihleri arasında gerçekleştirecek. Gaziantep Üniversitesi'nde buluşacak Türk heyeti, buradan Suriye'ye hareket edecek ve sınırda Halep Üniversitesi heyeti tarafından karşılanacak. Özcan başkanlığındaki YÖK heyeti, Suriye Yükseköğretim Bakanı tarafından kabul edilecek. İki ülke heyetleri, Latakya'da yükseköğretim alanında işbirliği yapılmasını öngören bir çalışma yürütecek. DİPLOMA TANINMASI İşbirliği konularını, iki ülke arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişi, üniversitelerde araştırma programı ve araştırma merkezleri oluşturulması, her iki ülkenin dillerinin öğretilmesi, ortak yüksek lisans programları açılması, iki ülke akademisyenlerinin karşılıklı ziyaretleri, üniversite hastaneleri arasında işbirliği, ortak çalıştay ve gençlik forumları düzenlenmesi oluşturuyor. Ayrıca, iki ülkenin üniversitelerinin karşılıklı olarak tanınması konusu da ziyarette ele alınacak.

Profesör Ve Doçent Alınacak...

Hakkari ve Şırnak Üniversitesi Rektörlükleri, muhtelif birimlerde istihdam edilmek üzere profesör ve doçent alacak.
Rektörlüklerin alımlara ilişkin duyuruları, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Duyurulara göre Hakkari Üniversitesi Rektörlüğü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin iktisat birimi için 1 profesör alımında bulunacak. Şırnak Üniversitesi Rektörlüğü de üniversiteye bağlı fakültelere, profesör ve doçent alacak. İstekliler detaylı bilgiyi Şırnak Üniversitesinin http://www.sirnak.edu.tr adresinden temin edebilecekler. Hakkari ve Şırnak Üniversitesine girmek isteyen adaylar başvurularını, 15 gün içinde rektörlüklerin ilgili birimlerine yapabilecekler.

İstanbul'da İlk 5'e Giren Tek Kolej...

İstanbul'dan hiçbir lisenin sayısal puanda ilk 10'a giremediği üniversite sınavında Özel Devran Lisesi, geçen yıl Sayısal-2 puanda Türkiye'de ilk 5'e girdi.


2009 ÖSS Sayısal-2 puan türünde 280.268 ham puan ortalamasıyla Devran Koleji, bugüne kadar İstanbul'dan Türkiye'de ilk 5'e girme başarısı elde eden tek lise oldu. Anadolu liseleri ve genel liseler sıralamasında ise, Türkiye'de 1. sırada yer alan Devran Koleji'nin Genel Müdürü Adem Yıldırtan, “Bu puan, başarımızın tesadüf olmadığını gösterdi.
Öğretmenlerimiz en az 20 yıllık tecrübeye sahip. Öğretmenler, testlerle öğrencilerin eksik olduğu konuları tespit eder ve etütlerle eksiklerini tamamlar” dedi. Öğrencinin sosyal gelişimine de büyük önem verdiklerini belirten Yıldırtan, “Çocuğun enerjisini boşaltması, motivasyon da kazanması şart. Kolejimiz, öğrencilerine bu imkânları da sunuyor” diye konuştu.