10 Haziran 2008 Salı

Hiç Bir Rektörün Arkasında Değiliz...

Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı (YÖK), İnönü Üniversitesi'ne bir yazı göndererek, hiçbir rektör adayının YÖK'ün himayesi altında olmadığını açıkladı.

9 Mayıs tarihli yazıda,18 Haziran'da rektör aday sıralamasını belirlemek üzere yapılacak seçimlerde bazı adayların YÖK'ün himayesi altında olduklarını ifade ettikleri hususu hatırlatılarak, hiç bir adaya destek olunmasının söz konusu olmadığı belirtildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan imzasıyla üniversiteye gönderilen yazıda daha önce Rektörlük seçimlerinde hiçbir öğretim üyesine YÖK tarafından Rektör adaylığı konusunda olumlu ya da olumsuz bir telkinde bulunulmasının söz konusu olmadığı, bu doğrultuda açıklamalarda bulunan öğretim üyelerine kesinlikle itibar edilmemesi konunun açıklandığı hatırlatıldı.

Prof. Dr. Özcan imzalı yazıda şu ifadeler yer aldı: "Çeşitli kaynaklardan Başkanlığımıza ulaşan bilgilerden, rektörlük seçimlerinde aday olmayı planlayan bazı öğretim üyelerinin ısrarla Başkanlığımız himayesinde olduklarını, gerek ima ederek, gerek açık bir dille söyleyerek üniversitede oy kullanacak kişileri etki altına almaya çalıştıkları anlaşılmaktadır."

Özcan, yazısında üniversitelerde yapılacak, rektörlük seçimlerinde hiçbir öğretim üyesine rektör adaylığı konusunda olumlu ya da olumsuz bir telkinde bulunulması kesinlikle söz konusu olmadığını bir kez daha dile getirdi.

Yusuf Ziya Özcan, bunun aksine açıklamalarda bulunan öğretim üyelerine itibar edilmemesi ve bu durumun bir kez daha tüm öğretim üyelerine duyurulmasını istedi. İnönü Üniversitesi de yazıyı resmi internet sitesinden öğretim üyelerine duyurdu.

Öte yandan İnönü Üniversitesi de bir duyuru yaparak 67 yaşını doldurmamış emekli ya da halen görevde bulunan profesör ünvanına sahip öğretim üyelerinin rektör adayı olabileceği belirtildi.

18 Haziran tarihinde yapılacak seçimlerde en fazla oyu alan 6 adayın isimleri YÖK'e gönderilecek. YÖK bu isimlerden 3 tanesini seçerek atama yapması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iletecek. Cumhurbaşkanı Gül de bu isimlerden birini rektör olarak atayacak.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü için şu ana kadar 8 öğretim üyesi adaylığını açıkladı. Bu adaylar şunlar: "Prof. Dr. Ergun Ekinci, Prof. Dr. Mehmet Demircan, Prof.Dr. Erkan Pehlivan, Prof. Dr. Cemil Çelik, Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Prof. Dr. Mehmet Özcan Ersoy, Prof. Dr. Ramazan Özdemir ve Prof. Dr. İbrahim Keleş."

4 Yılda 3 Milyon Okur Yazar...

Çelik, "Okuma-Yazma Öğretimi Kampanyası" ile ilgili bir genelge yayımladı. "En büyük okuma yazma öğretimi kampanyası başlatıldı."

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "tüm zamanların en büyük okuma yazma öğretimi kampanyasının başlatıldığını", bu kampanyanın amacının 4 yılda, okuma yazma bilmeyen 4 milyon 848 bin 707 kişinin 3 milyonunu okur-yazar duruma getirmek olduğunu bildirdi.

Çelik, "Okuma-Yazma Öğretimi Kampanyası" ile ilgili bir genelge yayımladı.

Genelgede, kırsal kesimde, büyük şehirlerin varoşlarında yaşayan özellikle kız çocuklarının eğitimine anne ve babalar tarafından yeterince önem verilmediğinin görüldüğünü belirten Çelik, kadınların yetişkin bireyler olarak kendilerini ifade edebilmeleri ve toplumsal ihtiyaçlarını bağımsızca karşılayabilmelerinin, okuma-yazma becerisi kazanmalarıyla mümkün olduğunu kaydetti.

Bakan Çelik, Ulusal Eğitime Destek Kampanyası uygulamalarıyla 2002-2003 öğretim yılından 2007-2008 öğretim yılına kadar bir milyon 643'ü kadın olmak üzere bir milyon 580 bin 595 vatandaşa okuma yazma becerisi kazandırıldığını bildirdi. Türkiye'de halen 4 milyon 96 bin 964'ü kadın olmak üzere toplam 4 milyon 848 bin 707 kişinin okuma yazma bilmediğine işaret eden Çelik, "İnsanımızın eğitim seviyesini ve niteliğini yükseltmek ve emsalleriyle yarışabilir hale getirmek için yaygın eğitim alanında da toplumun her kesiminin ve sivil toplum örgütlerinin desteğini alarak eğitim hizmetlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla, Sayın Başbakanımızın liderliğinde, eşleri Sayın Emine Erdoğan'ın himayelerinde tüm zamanların en büyük 'Okuma Yazma Öğretimi Kampanyası' başlatılıyor" dedi.

Genelgede, kampanyanın amacına uygun ve faal bir şekilde yerine getirilmesinin il valiliklerince sağlanacağını belirten Çelik, kursların köyde yaşayan ve çalışan kesimin boş oldukları zamana denk getirilerek planlanmasını ve böylece devamın sağlanmasını istedi.

Gönüllü kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılması gereğine dikkati çeken Çelik, kayıtların 9 Haziran-5 Eylül 2008 tarihleri arasında yapılacağını bildirdi.

Çelik, emekli sınıf öğretmenleri de dahil görevlendirilecek sınıf öğretmenlerinin norm kadro fazlası ile aylık karşılığı okutması gereken dersleri dolduramayanlardan seçilmesi talimatını verdi.

Genelgede, kursları başarı ile bitirenlere Halk Bankası Genel Müdürlüğü tarafından buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, elektrik süpürgesi, fırın gibi hediyeler verileceği de belirtildi.

Sınıf Geçme Sınırı 5 Zayıf Olacak...

Daha önce iki zayıfı olan öğrenci bir üst sınıfa sorumlu geçerken, Başbakanlığa gönderilen değişiklikle 5 zayıfı olan öğrenci bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebilecek

Milli Eğitim Bakanlığı sınıf geçmeyi kolaylaştıracak sistem değişikliği için başlattığı çalışmayı tamamladı. Daha önce iki zayıfı olan öğrenci sorumlu olarak bir üst sınıfa geçerken değişiklik ile 5 zayıfı olan öğrenciler bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebilecek.

İŞTE YENİ SİSTEM
Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik üzerinde yaklaşık bir aydır süren çalışmaya son noktayı Talim ve Terbiye Kurulu koydu. Kurul'dan çıkan değişiklik kararı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından imzalanarak yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Çelik'in, "Sınıf tekrarının azaltılması, öğrenci başarısının artırılması ve kaynakların verimli kullanılması" amacıyla savunduğu yönetmelik değişikliğine göre yeni sınıf geçme sistemi şöyle olacak:

* 9'uncu sınıfta 3, 10'uncu ve 11'inci sınıfta 2 zayıfı olan öğrenci toplam 5 zayıf ile bir üst sınıfa sorumlu geçebilecek. Alt sınıflarda toplam başarısız ders sayısı 5'ten fazla olan öğrenci ise sınıfta kalacak. Sorumluluk, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması halinde kalkacak.

* Yönetmelik değişikliği ile öğrenciler daha önce başarılı veya başarısız oldukları en fazla 3 dersten sınava girerken bundan sonra 4 dersten ortalama yükseltme sınavına girebilecek.

* Öğrencilerin kaldıkları derslerden girecekleri sorumluluk sınav sayısı da arttı. Daha önce iki kez sorumluluk sınavına giren öğrenciler bundan sonra 3 kez sorumluluk sınavına girebilecek.

* Mezun olamayıp sınav hakkı bulunan son sınıf öğrencilerine de daha fazla sınav hakkı tanındı. Mezun öğrenciler bir kez sorumluluk sınavına girerken bundan sonra 3 kez yapılacak sorumluluk sınavına girebilecek.

İhale Yolsuzlugu Terfi Ettirdi...

Cemalettin Göngör, Hizan YİBO’da görev yaparken yolsuzluk yaptığı iddiasıyla soruşturuldu. Üç ayrı ceza aldı. Güngör, şimdi Hizan Milli Eğitim Müdürü.

Bitlis Milletvekili ve Milli Eğitim Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Cemal Taşar'ın kuzeni Cemalettin Göngör, Bitlis'in Hizan ilçesinde Hizan YİBO'da görev yaparken 120 tonluk kömür alımı ihalesinde yolsuzluk yaptı. Güngör, söz konusu yolsuzluk sonrasında “yalan beyandan” dolayı aylıktan kesme, görev ve sorumluluklarını takip etmediği için ise kınama cezası aldı. Güngör, daha sonra ise Hizan Milli Eğitim Müdürlüğü görevine vekaleten atandı.
Bitlis Milletvekili Taşar'ın kuzeni Cemalettin Göngör hakkında, geçen yıl müdürlüğünü yaptığı Hizan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) kömür alımı ihalesine fesat karıştırdığı ve yalan beyanda bulunduğu iddiası ile soruşturma açıldı. Güngör ve bazı öğretmenler, “Muayene ve Teslim Alma Komisyonu tarafından hazırlanan teslim alma tutanaklarındaki miktar ile kantar tartım fişlerinin örtüşmediği, 120 ton kömürün ödemesinin yapılmasına karşın 120 ton kömür alınmadığı“ gerekçesi ile soruşturuldu.

-“UKRAYNA” KÖMÜRÜ İHALEDEN ÖNCE ALINDI-

Bitlis Milli Eğitim Müdürlüğü İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı tarafından yapılan 410/74 sayı 2 Mayıs 2007 tarihli soruşturmaya göre, ihalede Şırnak kömürü yerine Ukrayna kömürü alındığı belirtilirken, bunun nedeninin ise “Şırnak kömürünün iyi ısıtmaması” olarak gösterildiği bildirildi. Güngör'ün müdürlüğünü yaptığı Hizan YİBO, 15 Aralık 2006'da yapılacak kömür ihalesinden daha önce 7 ve 13 Aralık tarihlerinde Ukrayna kömürünü teslim aldı. Teslim alınma belgeleri ise “unutulduğu” için imzalanmadı.

-120 TON KÖMÜRÜN 79 KİLOSU ALINDI-

Soruşturma sonucunda 21 Kasım 2006 tarihinde ödemesi yapılan 120 ton kömürün sadece 79.02 kilogramlık kısmının getirildiği bildirildi. Geri kalanın kömürün 20 Aralık 2006'da getirildiğinin belirtilmesine karşın teslim almada 'Muayene ve Teslim Alma Komisyonu' üyelerinin isim ve imzalarının bulunmadığına işaret edildi. 120 ton kömür karşılığında ise yüklenici firmaya 23 bin 496 YTL ödendiği kaydedildi.

-3 AYRI CEZA ALDI, MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE TERFİ ETTİ-

Soruşturma sonucunda Muayene ve Teslim Alma Komisyonu'nda bulunan öğretmenlere kınama cezaları verilirken, Güngör'e de ihalede kusurlu davranmaktan dolayı 'kınama', yalan ve yanlış beyanda bulunmaktan 'aylıktan kesme', usulsüz ödeme yaptığı gerekçesi ile de 'kınama' cezası verildi.
Cemalettin Göngör, Mayıs ayında soruşturmanın sonuçlanmasından sadece 6 ay sonra vekaleten Hizan Milli Eğitim Müdürlüğü görevine getirildi.