27 Mart 2008 Perşembe

YÖK Genel Kurulu, üniversitelerde durdurulan kadro atamalarını serbest bırakma kararı aldı. Kurul, , Yürütme Kurulu’na devredeceği işleri de belirledi

YÖK Genel Kurulu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplandı. Toplantı yaklaşık 8 saat sürdü.
4. Genel Kurul toplantısında, iptal edilen kadro atamalarının serbest bırakılmasına karar verildi. YÖK'ten yapılan açıklamada “Danıştay tarafından iptal edilen öğretim üyeliğine yükseltme ve atama kriterleriyle ilgili yönetmelik değişikliği yapılacağı için daha önce durdurulan atamalar bu konuda yönetmelik değişikliği yerine yasal düzenleme yapılması zorunluluğu ortaya çıktığından ve bu sürecin uzun zaman alabileceği göz önüne alınarak serbest bırakılmıştır” denildi. Toplantıda, eğitim ve denklik komisyonlarından gelen raporlar da görüşülerek karar bağlantı. Toplantıda ayrıca, Yürütme Kurulu'na devredilecek işler de belirlendi.
YÖK Genel Kurulu, bir dahaki toplantısını 31 Mart Pazartesi günü yapacak

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan dershaneleri üzecek karar... Bakanlık, dershanelerin Seviye Belirleme Sınavı yapmasını yasakladı.

SBS'ye kota geliyor

Dershanelerin ilköğretim öğrencileri için yaptığı Seviye Belirleme Sınavı, MEB tarafından yasaklandı. Karar, daha çok aday kaydetmek için sınav düzenleyen dershaneleri etkileyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel dershanelerin ilköğretim öğrencileri için Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapmalarına izin verilmeyeceğini açıkladı. Bakanlık Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül, yılda bir kez ve bakanlıkça belirlenen tarihlerde sadece Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (OKS) ile Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yapılmasına karar verildiğini, dershanelerin Seviye Belirleme Sınavı yapmasının uygun görülmediğini ifade etti. Müsteşar, MEB'den izin alan bazı dershanelerin düzenleyeceği deneme sınavlarının tarihlerinin ise OKS için 4 Mayıs, ÖSS için 10 Mayıs 2008 olacağını açıkladı.

Nedeni açıklanmadı
Özgül, SBS'nin yasaklanmasının nedenine dair bir bir açıklama yapmazken, izinleri olmamasına rağmen bazı dernekler ve özel dershanelerin SBS adı altında sınav yapma girişiminde bulunduklarını ancak bunları tespit edip sınav yapmalarına izin vermeyeceklerini söyledi.

Lise ders kitaplarında kız erkek ayrımı olduğu iddia edildi...

Kars, Nevşehir, İzmir, Şanlıurfa, Van ve Trabzon'da "Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı"nı (BMOP) yürüten Sabancı Vakfı, bir yandan lise öğretmenlerine toplumsal cinsiyet ile ilgili "Mor Sertifika" eğitim programı verirken, bir yandan lise ders kitaplarında cinsiyet konusunun nasıl işlendiğiyle ilgili araştırma yapıyor.

Proje Koordinatörü Ayşe Yüksel ve öğretim üyesi Hülya Adak'ın kitaplarda tespit ettikleri cinsiyet ayrımcılığı örneklerinin bazıları şöyle:

* Erkek çocuklar her zaman "her işin" altından kalkabilirken, kızlara matematik problemlerini çözmek için yardım gerekiyor.

* Edebiyat kitaplarında 440 erkek yazarın adının geçmesine rağmen yalnızca 9 kadın yazar ve çevirmenin adı var. Çevirmenler çıkarıldığında 3 kadın yazarın Halide Edip Adıvar, Şair Leyla Hanım ve Şükufe Nihal olduğu yani Cumhuriyet döneminden sonra kimseden söz edilmediği görülüyor.

* Şiddet anlatılan hikâyeler ile normalleştiriliyor. Yalan söyleyen kadının dövülmesi normal sayılıyor.

Aşçılık Eğitimi Başladı...

288 saat sürecek aşçılık eğitiminde başarı gösteren aşçı adayları, kurs sonunda sertifikalandırılacak.

HER TÜRLÜ YEMEĞİ YAPARLAR

Kursun, İç Anadolu bölgesinde ilk olduğunu belirten Halk Eğitim Müdürü İbrahim Şimşek, kursa şehir dışından dahi gelen kursiyerlerin olduğuna işaret etti. Şimşek, "Milli Eğitim olarak bu kursa katılanlara aşçılık konusunda gereken eğitimi veriyoruz. Kursiyerlerimiz, eğitimleri sonunda başarı gösterdikleri takdirde mutfak organizasyonu yapabilecekler. Genel alamda A'dan Z'ye her türlü yemekleri yapabilecekler. Kısacası çok basit gibi görünen yumurtayı bile nasıl pişirileceğini öğrenecekler" dedi. Usta öğretici Mustafa Tuncer, "Tahmin ediyorumki bu kursa katılan arkadaşlarımız başarılı olacaklar, yapılanları öğreniyor ve gayet başarılılar" diye konuştu.

Eşlerine yardımcı olacaklar

Bazı aşçılar, yemek kültürünü geliştirip, sertifikalı aşçılık belgesi almak istediklerini belirttiler. Bekar olarak katılan bazı kursiyerler ise evlendiklerinde eşlerine yemek konusunda yardımcı olacaklarını ifade ettiler.

İşin farkında olsunlar

HALK Eğitim Müdürü İbrahim Şimşek, önce mutfak konusunda ders gören kursiyerlerin, öğrendiklerini daha sonra uygulamalı gösterdiklerini belirtirken, "Kursiyerler arasında işveren dahi var. Önce işveren yemeğin nasıl yapıldığını bilmeli ki, çalışanlar da yaptıkları işin farkında olsun" dedi. Kursa Tokat'tan katılan Gökhan Özlek, oturduğu kent ve çevrelerinde böyle bir kursun olmadığını dile getirdi.

Haydarpaşa Anadolu Meslek Lisesi'nin 3 öğrencisi, ÖSYM klavuzunu alıp incelediler ve ÖSYM ile YÖK hakkında Ankara 12. İdare Mahkemesi'ne dava açtılar.

Haydarpaşa Anadolu Meslek Lisesi öğrencisi 3 kişi, 2008 yılı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzunun, katsayıya ilişkin bölümünün ve sınav sürecinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara 12. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Öğrencilerin avukatları Mustafa Asım Kahyaoğlu ve Hakan Yıldız tarafından, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) aleyhinde dava açıldı.

Dava dilekçesinde, İstanbul Haydarpaşa Anadolu Meslek Lisesi Raylı Sistemler Teknolojileri Alanı son sınıfında okuyan müvekkillerinin 15 Haziran 2008 tarihinde yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı'na katılacakları kaydedildi.

Söz konusu öğrencilerin, sınava başvurmak için gerekli evrak ve kılavuzu 3 Mart 2008 tarihinde ÖSYM bürolarından alıp incelediklerinde, mezun olacakları alan için 4 yıllık hiçbir yüksek öğretim kurumunun öngörülmediğini, sadece 2 yıllık eğitim veren ve 25 kişilik kontenjanı bulunan Porsuk Meslek Yüksekokulu'nun öngörüldüğünü fark ettikleri aktarıldı.

Bu durumun, Anayasa'nın 42. Maddesinde düzenlenen “Eğitim ve Öğrenim Hakkı” başlıklı maddesine aykırı olduğu savunulan dilekçede, bu sebeple; YÖK'ün 14 Şubat 2008 tarihli toplantısında verilen karar ile hazırlanması, basım, dağıtım ve uygulanması ÖSYM tarafından yapılan 2008 Yılı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzunun ve sınav sürecinin öncelikle yürütülmesinin durdurulmasına ve sonuçta iptaline karar verilmesi talep edildi.

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na (OKS) başvurular, yarın sona eriyor.

Fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinde, özel okullarda ve Polis Kolejinde okumak isteyen öğrenciler ile parasız yatılı okumak isteyen ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na (OKS) başvurular, yarın sona eriyor.

2008-2009 eğitim-öğretim yılında resmi ve özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu meslek liseleri, Anadolu teknik liseleri, Anadolu imam hatip liseleri ve sağlık meslek liselerinde okumak isteyen öğrenciler OKS'ye girecek.

Ayrıca Polis Kolejinde öğrenim görecek öğrenciler ile Türkiye Özel Okullar Birliğine bağlı merkezi sistem sınavıyla öğrenci alan özel okulların öğrencileri ve parasız yatılı okumak isteyen 8. sınıf öğrencileri de bu sınava başvuracaklar.

Başvuru ve yerleştirme ile ilgili işlemlere ait açıklama ve kurallar, 2008 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı e-başvuru kılavuzlarında yer alıyor. Adaylar, bu kılavuza Milli Eğitim Bakanlığının ''www.meb.gov.tr'' internet adresinden ulaşabilecekler.

BAŞVURU İŞLEMLERİ

Sınav başvurularının yapılabilmesi için adayın öncelikle e-okul sistemine kayıtlı olması gerekiyor. OKS'ye başvuru işlemleri, ''http://www.meb.gov.tr'' ile ''http://oges.meb.gov.tr'' adreslerinden yapılabilecek.

Aday bilgileri e-okul sisteminden otomatik olarak alınacağı için doğruluğundan ve güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak.Adaylar, sınav ücreti olarak 20 YTL ödeyecekler. Adaylar sınav ücretini, Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası veya Türkiye Halk Bankası şubelerinden Kurumsal Tahsilat Programı aracılığıyla yatıracaklar.

Başvuruyla ilgili veli, adayın T.C kimlik numarasıyla bankaya sınav ücretini yatıracak. Sınav ücreti yatırılan adaya ait banka dekontu okul müdürlüğüne teslim edilecek ve başvuru çıktısı alınacak. Sınav ücreti başvuru tarihinde bankalardan birine yatırılmayan adayın başvurusu yapılamayacak.

Aday, OKS ile birlikte Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk (DPY-B) (ilköğretim 8'inci sınıf) ile Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'na başvuruda bulunacaksa başvuru ekranından katılmak istediği sınavları işaretleyecek, bilgilerini kontrol edecek ve okul müdürlüğü elektronik onaylama yapacak.

Onaylanan başvurunun 2 nüsha çıktısı alınarak veliye imzalatılacak. Okul müdürlüğü de imzalayıp mühürleyerek 1 nüshasını veliye teslim edecek, diğerini okulda saklayacak.

Adayların merkezi sistemle öğrenci alan özel okullara başvuruda bulunabilmesi için öncelikle OKS'ye başvuru yapması gerekiyor. Açık İlköğretim Okulunda öğrenim gören adaylar, başvuru yapabilmek için bankaya sınav ücretini yatırdıktan sonra Açık İlköğretim Okulu Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat edecek.

ÖZÜRLÜ ADAYLAR

Özürlü adayların sınav uygulaması sırasında özür durumlarına uygun hizmet alabilmeleri için e-okul sistemine kayıt olurken özür durumları ile ilgili bilgilerin işlenmesi için ''özürlü sağlık kurulu raporu'', ''özürlü için kimlik kartı'' veya ''özürlülük bilgisinin işlendiği nüfus cüzdanı''ndan birini okul müdürlüğüne beyan etmesi gerekiyor. Başvuru işlemleri bittikten ve beyan edilen belgeler uzmanlar tarafından incelendikten sonra adaylar, özür durumlarına göre düzenlenmiş salonlarda sınava alınacak.

SINAVA GİRİŞ BELGELERİ

2008-OKS sınav giriş belgesi, okul müdürlükleri tarafından 29 Mayıs 2008 tarihinden itibaren onaylanarak adaylara teslim edilecek. Adaylara ayrıca sınav belgesi gönderilmeyecek.

Sınav giriş belgesini kaybeden adaylar, yenisini sınav başvurusu yaptığı okul müdürlüklerinden alabilecek. Bu yıl son kez yapılacak OKS, 8 Haziran 2008 Pazar günü saat 10.00'da başlayacak ve 120 dakika sürecek.

YÖK Genel Kurulu tarafından 13 Mart’ta yapılan toplantıda 4 yıl aradan sonra oluşturulan YÖK Yürütme Kurulu ilk toplantısını dün gerçekleştirdi.

YÖK Genel Kurulu tarafından 13 Mart'ta yapılan toplantıda 4 yıl aradan sonra oluşturulan YÖK Yürütme Kurulu ilk toplantısını dün gerçekleştirdi.

İstifa ettiğini açıklayan Prof. Dr. Mustafa İlhan ile Prof. Dr. Fikret Şenses'in katılmadığı Kurul'da YÖK Genel Kurulu tarafından Yürütme Kurulu'na devredilen konular görüşüldü.
Kurulduğu gün istifalarla gündeme gelen YÖK Yürütme Kurulu ilk toplantısını 31 Mart'ta yapılacak Genel Kurul öncesinde dün gerçekleştirdi. Yürütme Kurulu YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, başkanlığında toplanırken, toplantıda Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, Başkanvekili Doç. Dr. Ömer Demir, Cumhurbaşkanlığı kontenjanından Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, Prof. Dr. Durmuş Günay, Bakanlar Kurulu kontenjanından Prof. Dr. Halis Ayhan ve Prof. Dr. Yekta Saraç bulundu. ÜAK kontenjanından yapılan seçimle Yürütme Kurulu'na getirilen ve istemediği halde seçildiği için istifa eden Prof. Dr. Mustafa İlhan ile Prof. Dr. Fikret Şenses toplantıya katılmadı.

Yürütme Kurulu'nun ilk toplantısında 21 Mart'ta yapılan Genel Kurul'da Yürütme Kurulu'na devredilen yatay-dikey geçiş ve denklik konularını tartıştığı öğrenildi. Kurul 31 Mart'ta yapılacak olan Genel Kurul'da tartışılacak bazı gündem maddeleri hakkında da ön çalışma yaptı.

MEB yönetmelik değişikliği yaptı. Dershanelerin ÖSS ve Seviye Belirleme Sınavları'na hazırlık programlarının ders saatleri standarda bağlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmelik değişikliği, dershanelerin Öğrenci Seçme Sınavı ve Seviye Belirleme Sınavları'na hazırlık programlarının ders saatlerini standarda bağlıyor.

Dershanelerde ÖSS'ye hazırlık programları en az 500, ilköğretim okullarından sonraki giriş sınavları ile SBS'ye hazırlık ise en az 350 ders saati olacak.

SINAV SONUÇ BELGESİ

3 oda 1 salon dairelerde eğitim vermeye çalışan ve ÖSS ve SBS ders saatlerinin altında program uygulayan "büro dershane"lerin kapanması gündeme gelecek. Dershaneye devam eden öğrencilere, süresi 2 ayı geçmeyen dönemler için 1 kez, 2 aydan fazla dönemlerde ise her ay sınav sonuç belgesi verilecek.

Gaziantep'te, ilköğretim öğrencisi 15 yaşındaki M.Y., kavga ettiği arkadaşı 14 yaşındaki Mehmet Aybak'ı bıçakla boğazından yaraladı.

Olay akşam saatlerinde Hoşgör Mahallesi Boğaziçi Caddesi'ndeki parkta meydana geldi. Hoşgör İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencisi Mehmet Aybak ile Gazi İlköğretim Okulu öğrencisi M.Y. henüz bilinmeyen bir nedenle kavga etti. Kavga sırasında M.Y. çantasından çıkardığı bıçakla Aybak'ı boğazından yaralayarak kaçtı. Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'ne götürülen Aybak tedavisinin ardından taburcu edildi. Polis tarafından yakalanan M.Y. ise Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.