9 Mayıs 2008 Cuma

İÜ Tıp Bilimleri Öğrenci Kongresi...

“İstanbul Tıp Fakültesi Öğrenci Bilimsel Araştırma Kulübü (OBAK) üyeleri dünya sağlığına yön vererek meslektaşlarını 21.Uluslararası Tıp Bilimleri öğrenci kongresinde bir araya getiriyor.”


Dünyada ilk olmasıyla dikkat çeken kongrenin bu yıl 21.si düzenleniyor. ÖBAK İngiltere, Almanya, Hollanda, Rusya, İrlanda, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Azerbaycan, Romanya, Kazakistan, Pakistan, Filistİn, İran, Bosna Hersek, Sudan, Gürcistan'dan oluşan 17 ülkeden 160, yurt içinden de 112 olmak üzere toplam 272 katılımcıya ev sahipliği yapıyor.

Resmi dili İngilizce olan 21. Uluslararası Tıp Bilimleri Öğrenci Kongresi'ne tıp öğrencileri 48 sözel ve 64 poster sunumuyla katılıyor. Kongre programında koruyucu pediatri, HPV, transplantasyon ve cerrahi konularında İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin çeşitli panelleri yanı sıra Yale Üniversitesi'nden Dr. Murat GÜNEL'in beyin cerrahisi konulu bir paneli yer alıyor.

Atölye çalışmaları ve bilimsel aktivitelerin yanı sıra farklı kültürlerden insanların paylaşımlarda bulunacağı kongrede, katılımcılar dünyaca ünlü piyano virtüözü Tuluyhan UĞURLU'nun piyano resitalini dinleme şansı bulacak. İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesislerinde verilen Gala yemeği ile başlayacak kongre ikinci boğazın eşsiz güzelliğinde tekne turu ve akşam yemeği ile renklenecek organizasyon Taksim'deki kapanış partisiyle son bulacak.

Gönüllülük Eğitimleri Sürüyor...

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde, Kulp Gençlik Girişimi ve Kulp Merkez İlköğretim Okulu tarafından yürütülen AB destekli Ç.A.T Proje kapsamında yapılan etkinlikler.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, Kulp Gençlik Girişimi ve Kulp Merkez İlköğretim Okulu tarafından yürütülen AB destekli Ç.A.T (Çöp atmayacağım-Ağaçlara zarar vermeyeceğim-Tükürmeyeceğim) Projesi hızla devam ediyor. Proje kapsamında şimdiye kadar birçok etkinlik yapıldı.

Gönüllük Eğitimi Verildi
İlçe merkezinde bulunan ilköğretim okullarından seçilen 26 öğrenciye verilen “Ç.A.T Gönüllüsü Savunuculuk Eğitimi” 6 oturum şeklinde gerçekleşti. İlçedeki ilköğretim okullarında görev yapan gönüllü öğretmenlerin eğitmen olarak yer aldığı eğitimde “Katı Atıklar ve Geri Dönüşüm”, “Gönüllülük ve Sosyal Sorumluluk”, “Küresel Isınma”, “Sigara ve Zararlı Alışkanlıklar”, “Doğa ve Sürdürülebilirlik” gibi konu başlıklarından oluşan sunumlar yapıldı.
Aldıkları eğitim sonrasında okudukları okullarda projenin aktif gönüllüsü olarak çalışacak olan çocuklar; kendi akranlarını çevre ve küresel ısınma konularında bilinçlendirecek. Ayrıca okullarda çöp atmayacağına, ağaçlara zarar vermeyeceğine ve uygun olmayan yerlere tükürmeyeceğine dair söz veren arkadaşlarını da Ç.A.T gönüllüsü yapmak için çalışacaklar.
Aldıkları eğitim sayesinde birçok yeni şey öğrendiklerini belirten çocuklar, okullarında projenin aktif gönüllüsü olacaklarını belirttiler. Eğitim sonrası çocuklara Ç.A.T gönüllü kimlik ve rozeti verildi.

Temel Çevre Eğitimi ve Farkındalık Semineri Yapıldı
Avrupa Komisyonu ve Devlet Planlama Teşkilatı ortaklığında kurulan Ulusal Ajans tarafından desteklenen proje kapsamında, Kulp ilçe merkezinde yer alan ilköğretim okullarından seçilen 300 öğrenciye “Temel Çevre Eğitimi ve Farkındalık Semineri” verildi. Diyarbakır İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nde çalışan ziraat yüksek mühendisi Şevki Özdemir ve Ekolojik Tarım Derneği'nden ziraat yüksek mühendisi Vedat Kaya tarafından yapılan sunumlarda, temel çevre eğitimi ile ilgili bilgiler verildi. Çevre, orman, hava, su, kirlilik gibi konularda temel bilgilendirmelerin yapıldığı seminerde, çocuklar merak ettikleri konular hakkında sorular sorarak yanıtlarını öğrendiler.

Türkiye'nin Kyoto Sözleşmesini niçin imzalamadığını, küresel ısınmaya karşı ne tür önlemler alınabileceğini, hızla kirletilen tatlı su kaynaklarına alternatif ne tür çözümler üretilebileceğini soran öğrencilerin; çevre ile ilgili konulara oldukça duyarlı oldukları gözlemlendi.

"Bizim Mucitler" Yarışması'na katılan ODTÜ mezunu yazılım mühendisileri "canlı kitap" projesini geliştirdi.

"Bizim Mucitler" Yarışması'na katılan ODTÜ mezunu yazılım mühendisi Mustafa Ayan ve Furkan Kuru ile birlikte, kitaptaki bilgilerin bilgisayar yazılımı yardımıyla sesli ve görüntülü üç boyutlu animasyonlara dönüşmesini sağlayan "canlı kitap" projesi geliştirdi.

ODTÜ mezunu yazılım mühendisi Mustafa Ayan ve Furkan Kuru "canlı kitap" icat etti. Canlı kitap Projesi, kitaptaki bilgilerin, bilgisayar yazılımı yardımıyla sesli ve görüntülü üç boyutlu animasyonlara dönüşmesini sağlıyor.

Ankara Ticaret Odası, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Patent Bürosu ve Kanal D işbirliğiyle düzenlenen "Bizim Mucitler" yarışmasının Eskişehir Yarı Finali'nde Mustafa Ayan ve Furkan Kuru "canlı kitap" projesiyle birinci oldu. Ayan, 18 Haziran'da yapılacak finalde yarışacak.

Yarışmada, "Dijital İris" Projesi ile Nevzat Özel ikinci oldu. Laboratuvarlarda kandaki enfeksiyon ölçümünün yapıldığı testlerde kullanılan kiti, kamera ve bilgisayar yardımıyla saniye saniye görüntüleyen sistemi oluşturan Dijital İris Projesi, sedimantasyon testlerinin hem süratli yapılmasını hem de sonuçlarının görsel olarak doktora bilgisayar aracılığıyla ulaştırılmasını sağlayacak. Ergun Aydın ise "Fındığı Yeşil Kabuğundan Çıkartan Fırça Değirmen" ile yarışmada üçüncülük ödülünü aldı. Yarışmada ikinci olan Nevzat Özel ve üçüncü olan Ergun Aydın'a birer dizüstü bilgisayar hediye edildi.

ATO Başkanı Sinan Aygün yaptığı açıklamada, Ayan'ın projesinin eğitmde çığır açacak bir proje olduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın projeye ilgi göstermesini umduğunu belirtti. Bilgisayar destekli bir eğitim projesi olan canlı kitabın düşük maliyetli ve geniş çapta kullanıma açık olması nedeniyle eğitim kalitesini artıracağını anlatan Aygün, projenin maliyetinin 200 bin YTL olduğunu kaydetti. Yarışmada ikinci Dijital İris Projesi ile üçüncü olan Fındığı Yeşil Kabuğundan Çıkartan Fırça Değirmen Projesi'nin de kendi alanlarında maliyeti azaltıp verimliliği artıran projeler olduğuna dikkat çeken Aygün, yeni projesi ve fikri olan herkesi yarışmaya katılmaya davet etti.

Bilkent Senfoni Orkestrası, Schumann’ın “İlkbahar” başlıklı senfonisiyle baharı karşılayacak

- Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO) baharı, “İlkbahar” başlıklı konseriyle karşılayacak. Orkestra, bahar konserinde Schumann'ın “İlkbahar” başlıklı “Op.38, Si bemol majör 1. Senfoni”sini seslendirecek. Rengim Gökmen'in yöneteceği konser 10 Mayıs Cumartesi günü, Bilkent Konser Salonu'nda gerçekleştirilecek. Konserin solisti ise keman virtüözlerinden Cihat Aşkın olacak. Sanatçı BSO eşliğinde, çağının tanınmış kompozitörü Karl Goldmark'ın (1830-1915) Keman Konçertosu'nu sanatseverlerle buluşturacak. Keman virtüözlerinden ve Türk Keman Okulu'nun uluslararası temsilcilerinden Cihat Aşkın, Uluslararası alanda gerçekleştirdiği konserlerinin yanı sıra kuruculuğunu yaptığı İstanbul Oda Orkestrası ve Filarmonia İstanbul orkestralarının da yöneticiliğini de yaptı. Aşkın, kendi adını verdiği “Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları” (CAKA) projesi ile Türkiye'nin her yerinden birçok öğrenciyle müzikal deneyimlerini paylaştı. Aynı zamanda Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nin (MIAM) kurucularından ve yöneticilerinden biri olan Aşkın, akademik alanda görev yaptığı İstanbul Teknik Üniversitesi ve Türk Müziği Devlet Konservatuarı çatısı altında sanatsal faaliyetlerini sürdürdü. Türkiye, Bulgaristan, Polonya, İsrail ve İsviçre gibi ülkelerde çeşitli yarışmalarda jüri üyesi olarak bulunan Aşkın, 1999 yılından beri “İsrail, Keshet Eilon Keman Masterclass”larında fakülte üyesi olarak görev yapıyor.

Balıkesir Üniversitesi İİBF 2008-2009 eğitim öğretim yılında hizmete girecek. İktisat ve işletme bölümlerine 30'ar 60 öğrenci alınacak.

Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2008-2009 eğitim öğretim yılında hizmete girecek. İktisat ve işletme bölümlerine 30'ar 60 öğrenci alınacak. Fakültenin iktisat bölümünde Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper ve Doç. Dr. Süreyya Yıldırım, işletme bölümünde Doç. Dr. Hüseyin Akay ve Doç. Dr. Tamer Bolat görev yapacak. Ayrıca üniversiteden akademik personel görevlendirmesi yapılacağı bildirildi. Dekan Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, "Okulumuz her şeyiyle eğitime hazır. Kasaplar Mahallesi'ndeki Sağlık Yüksek Okulu'nda hizmet vereceğiz" dedi. Balıkesir Üniversitesi'ne bağlı olarak Bandırma İktisadi İdari Bilimler Fakültesi de hizmet veriyor.

Eski Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, yeni sınıf geçme yönetmeliğinin sistemi kaosa sürükleyeceğini söyledi.

Eğitim bütçesini hafifletmek için yapılması planlanan 6 dersten zayıfla üst sınıfa geçme uygulamasının öğrencileri tembelliğe iteceğini savunan Prof. Erdoğan orta öğretimde matematik, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya ve edebiyat olmak üzere 6 temel ders bulunduğunu belirterek şöyle dedi:

BAKANLIK SAVUNDU
"Öğrencilerin bu derslerden başarısız olması eğitimde devamlığı ortadan kaldırır. Sistem zayıf olan öğrenciyi ödüllendirir. Öğretmenin etkisini sıfıra indirir. Kurumların üzerinde öğrencilerin bir üst sınıfa geçmesi için baskının oluşmasına neden olur." Erdoğan, sınıfta kalmalar yüzünden oluşan kaynak israfını azaltmak için sınıf geçmeyi kolaylaştırmak yerine ara af önerdi. Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları ise öğrencilerin derslerde başarısız olduğu için sınıf tekrarı yapmak zorunda kaldığını belirterek bu nedenle Türkiye'de ciddi bir kaynak israfı olduğunu dile getirdi. TUİK rakamlarına göre öğrencinin devlete maliyeti genel liselerde 1242 dolar, mesleki teknik liselerde 2681 dolar.