4 Aralık 2008 Perşembe

Satırla Birbirlerine Girdiler

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu’nda sağ görüşlü öğrencilerle sol görüşlü öğrenciler arasında çıkan kavgada bıçak ve satırlar kullanıldı.

Kavgada biri ağır 4 sol görüşlü öğrenci yaralanırken sağ görüşlü 13 öğrenci gözaltına alındı. Göğsüne aldığı bıçak darbesiyle ağır yaralanan İTÜ Makine Bölümü öğrencisi Çağdaş Alidede'nin hayati tehlikeyi atlatamadığı öğrenildi.
İTÜ Maçka Yerleşkesi'nde bulunan Yabancı Diller Yüksekokulu'na dün 13.00 sularında gelen sağ görüşlü öğrenciler 'Sancak' adlı dergiyi dağıtmak istedi. Dergi dağıtımı sırasında Öğrenci Kolektifi üyesi sol görüşlü öğrenciler ile sağ görüşlü öğrenciler arasında tartışma çıktı.

Tartışma kısa süre sonra bıçak ve satırlı kavgaya dönüştü.
Bina içinde öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin gözleri önünde yaşanan kavgada, sağ görüşlü öğrenciler sol görüşlü 4 öğrenciyi yaraladı. İTÜ Makine Bölümü öğrencisi Çağdaş Alidede göğsünden aldığı bıçak darbesiyle ağır, Ali Duman, Ali Asker ve Can Özbaran da hafif yaralandı. Kavganın ardından okula çok sayıda polis ekibi sevkedildi.
Sağ görüşlü 13 öğrenci okula giren polisler tarafından dışarı çıkarılırken, kavgada kullanılan bıçak ve satırlar bulunamadı. Gözaltına alınan sağ görüşlü öğrencilerden bazılarının, sol görüşlü öğrencileri kızdırmak için dans etmesi dikkat çekti.
Sağ görüşlü öğrencilerin Harbiye Polis Merkezi'ne götürülmesinin ardından İTÜ öğrencileri adına okul bahçesinde basın açıklaması yapıldı. Sık sık "Maçka faşizme mezar olacak" sloganları atan topluluk adına basın açıklamasını okuyan Burak Ergene, "Bir arkadaşımız şu an ölüm kalım mücadelesi vermektedir. Biz bu kişilerin üniversitelerden arındırılmasını istiyoruz. Kendilerinden olmayana tahammül bile edemiyorlar. Sivil polisler olduğu halde bu vahşi saldırıyı gerçekleştirdiler" diye konuştu.
Bıçakla ağır yaralanan arkadaşı Çağdaş Alidede'nin göğsüne elleriyle tampon yaptığını belirten Burcu Yanar da, "Bıçağı bir anda sapladılar. Durumu çok ağırdı. Ellerinde bıçaklarla okula nasıl girmişler. Bu kişilere kimlik sorulmuyor mu? Dışarıdan nasıl buraya rahatça girebiliyorlar" diye konuştu.
Gözaltına alınan 13 kişinin Ülkü Ocakları üyesi olduğu öne sürüldü.

Dersler Artık Boş Geçmeyecek...

Milli Eğitim Bakanlığı ve Intel arasında gerçekleştirilen proje kapsamında öğretmenlerin giremediği dersler internet üzerinden verilecek.

Böylece hem öğretmenler hem de öğrenciler eğitim müfredatından geri kalmamış olacak. 'Dijital Dünyana Beni Dahil Et' adı altında hazırlanan program, 11 ilk ve ortaöğretimde yürütülüyor. Şu anda her okulda 10 öğretmen ve 100 kadar öğrencinin aktif katılımıyla dört ilkokulda pilot olarak uygulanmaya başlayan proje, ilerleyen aşamalarda üniversiteler arasında da yaygınlaştırılacak. Tamamen Türk öğretmenler ve mühendislerin katkısıyla hazırlanan yeni uygulamanın tanıtımı amacıyla Türkiye'ye gelen Intel Dünya Başkanı Craig Barrett, şimdiye kadar teknoloji kullanımından faydalanamamış öğrencileri kapsama açısından önemli bir adım atıldığını söyledi. Craig Barrett, Türkiye'deki öğrenci ve öğretmenler için internette sınırsız kaynak ve yardımcı öğrenim ortamı sağlaması planlanan paylaşım platformunun tanıtım toplantısına katılmadan önce Helsinki, Viyana, Kahire gibi kentlerde bulunduğunu, her ülkede, o ülkenin kendi dilinde yeteri kadar internet içeriği olmamasından kaynaklanan sorunlar gördüğünü anlattı.

Barrett, Türkçe içeriklerin oluşturulup okullarda hizmete sunulmasının önemine işaret etti. Türkiye'de okullarda geniş bantla internete bağlanıldığını vurgulayan Barrett, bilgisayarların okullara dağıtıldığını, öğretmenlerin eğitildiğini ve öğrenme sürecinde bilgisayarın aktif kullanıldığını kaydetti. Konuşmacıların bilgisayar ve internet gibi araçlardan bahsettiğini dile getiren Barrett, "Ama ben eğitimle ilgili en kilit noktada öğretmenlerin olduğunu düşünüyorum." dedi.

Üniversiteliler Subay Olabilecek...

astsubaylar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kimselerin sözleşme süresince sosyal hakları ve sağlık işlemlerinde muvazzaf subay ve astsubaylara ilişkin hükümler uygulanacak.

Herhangi bir sözleşme dönemi sonunda veya içinde sözleşmesi sona erenlere veya feshedilenlere, son olarak aldıkları net maaşın iki katının hizmet yılı içe çarpımı tutarında tazminat verilecek. Hizmet yılı olarak en fazla 9 yıl esas alınacak. Yabancı uyruklu kişilerle evlenenlerden bu evlilikleri Genelkurmayca uygun görülmeyenler ile çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybedenler veya Türk vatandaşlığından çıkarılanlar, TSK'dan çıkarılmayı gerektiren bir suçtan mahkum olanlar, disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle TSK ile ilişiği kesilenler, sözleşme sürelerinin eksik kısmı ile orantılı olarak kendilerine yapılmış olan öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarını tazminat olarak ödeyecekler.