15 Mayıs 2010 Cumartesi

ÖSYM Tarihinde Bir İlk...

LYS’ye girmeye hak kazanan 1 milyon 233 bin adayın yarısı sınava girmek için başvurmayınca ÖSYM süreyi ilk kez uzattı.

LYS'ye girmeye hak kazanan 1 milyon 233 bin adayın yaklaşık yarısı son güne kadar başvuru yapmayınca, ÖSYM işlemlerin yetişmeyeceği gerekçesiyle başvuru süresini uzattı. ÖSYM'nin açıklamasına göre LYS'ye girecek adaylar 18 Mayıs 2010 Salı günü saat 17:00'a kadar başvuruda bulunabilecek. Sınavın zorlaştırıldığını ve öğrencilerin yeni puanlamayı anlamakta zorlandıklarını belirten eğitimciler, ilk defa bu kadar düşük başvuru yapıldığını ve öğrencilerin üniversiteye girme inancının kalmadığını söyledi.

ÖSYM Başkanı bankalara bağladı

Daha önce süreyi uzatmayacaklarını söyleyen ve önceki gün başvuruların 520 binde kaldığını açıklayan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan yaptığı açıklamada, dün akşam saatlerine kadar başvuruların 700 bine ulaştığını belirtti. Yarımağan, “Başvuru sayısı düşük değil. KPSS, DGS başvuruları da denk geldiği için banka işlemleri ve başvuruda tıkanmalar oldu. Takvimimiz çok sıkışık uzatma yapmayacaktık. Ancak çocuklar işlemleri yetiştiremez diye çekindiğimiz için süreyi uzattık. Başvuru yapacak en az 200 bin kişi var. Sınava 900 binden fazla adayın gireceğini zannediyoruz. 1 milyon 233 bin hak sahibinin hepsinin başvurmasını beklemiyorduk. Örgün eğitimde yaklaşık 700 bin kontenjanımız var. 250 bin kişi de açıköğretime kayıt olabiliyor. Açıköğretime girmek isteyen ve puanını yeterli görmeyen adaylar sınava girmeyebilir. Bu adaylar neden birinci sınava girdiler onu bilemiyorum. Sınav daha zor değil ama daha çok soru var. En önemli konu tercih. Adaylar kontenjanları eşit derecede tercih etmediği için boş kalan yerler oluyor” dedi.

“Üniversiteler boş kalacak”

Sadık Gültekin (Eğitim Uzmanı) “Üniversiteler boş kalacak, kontenjanlar dolmayacak. Vakıf üniversiteleri de boş tribünlere oynayacak. Bu yıl tercih yapanlar çok şanslı. Neredeyse sınava giren her öğrenci üniversiteye girecek. Başvuruların az olmasının sebebi sınav eskiye göre çok zorlaştı. Daha zor sorular soruluyor. Eski mezunlar bertaraf ediliyor. YÖK liseden mezun olan herkesi üniversiteye sokmak istiyor. Eski mezun adaylar barajı geçse bile LYS'de başarılı olamayacağını gördü. Üniversiteye girme inancı azaldı. Başvuran adayların sadece yarısı iyi tercihle istediği yere girecek.

“İlk defa bu kadar düşük başvuru”

Faruk Köprülü (ÖZDEBİR Başkanı): “Dikkat çekici ve rahatsız edici bir durum. Birinci sınavı görüp, ikinci sınav daha zor olacak başaramam kaygısı taşıyan öğrenciler vardı. Çok şaşkınız, açıkçası şok olduk. Sorunun cevabını arıyoruz. 40 yıllık eğitimciyim ilk defa başvurusu süresinin uzatıldığını ve bu kadar az başvuru yapıldığını görüyorum.”

“Yüzde 25'i pes edip havlu attı”

Prof. Dr. Ali Baykal (Boğaziçi Üni. Öğr. Üyesi): “YGS'de 180 ile 220 arasında puan alan bir çok aday ikinci sınavda şansı olmadığını biliyor. Bir çoğu ilk sınava meraktan girdi. İkinci sınav hem çok zor hem de maliyetli. Her bir sınava giriş 20 TL. Herkes evinin yanında sınava giremiyor. Yol ve konaklama ücretini gören bu zahmete girmeye değmez diyerek başvurmaktan vazgeçmiş. Eski mezunlar denemekten vazgeçmiş olabilir. Sınavın kazananı tepedeki yüzde 20'lik kesim olacak. Bu grup ilk sınavdaki yüzde 25'in içinden çıkar. YGS'de barajı geçenlerin en az yüzde 25'i pes edip, havlu attı. Üniversiteye girişte iki sınava gerek yok. Tek aşamada bu iş rahatlıkla biter.”(Vatan)

Serbest Kıyafet Uygulaması Başlıyor...

Gelecek öğretim yılından itibaren öğrenciler okula mavi önlük ya da okulların belirlediği formaları giymeden gidecek.

MEB öğretmen, öğrenci ve veliler arasında yaptığı “Okul kıyafetleri serbest olsun mu?” anketine göre “Önlük kalksın, serbest kıyafet gelsin” diyenlerin sayısı “Önlük uygulaması devam etsin” diyenlerin önüne geçti.

İşte yeni öğretim yılında okullarda geçerli olacak kıyafet:

-Kışın pamuklu yazın keten pantolon giyilecek.
-Kota izin yok.
-Şort ve askılı giymek yasak.
-Kızlarda etek giyme. zorunluluğu yok. Etek boyu dizin hemen altında olacak.
-Erkek öğrenciler kışın renk şartı olmaksızın gömlek ve ceket giyecek yazın tişört serbest.
-Erkek öğrencilerde tek renk kravat zorunluluğu kaldırıldı.
-Kıyafetler dini, etnik, ideolojik sembol ve renkleri taşımayacak.
-Başörtüsü, türbana izin yok.
-Sandalet ve terlik gibi ayağı açıkta bırakan ayakkabılar giyilemeyecek.

'SİYAH' YASADAN DA ÇIKACAK

MEB, “Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik”te de değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Yasada hâlâ ilköğretim ve or ta öğ re - tim okullarında okuyan çocukların “siyah” önlük giymesine yönelik kural var. MEB'in daha önce düzenlediği çalıştayda kıyafetlere serbestlik getirilmesi önerisi yer almıştı. (Habertürk)

Polislik İçin Baraj Puanı Düşürüldü...

YGS'ye giren lise mezunlarının başvurabildiği Polis Meslek Yüksek Okulu'nun (PMYO) baraj puanları düşürüldü.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2010-2011 yılı eğitim öğretim döneminde PMYO öğrenci adaylığı başvurularında istenilen 300 başvuru baraj puanının, 280'e düşürüldüğü belirtildi. Polis okullarına başvuruda öğrenci adaylarının, ÖSYM tarafından 2010 Yüksek Öğretime Geçiş sınavı puan türlerinin (YGS 1, YGS 2, YGS 3, YGS 4, YGS 5 ve YGS 6) herhangi birinden en az 280 ve üzeri puan almış olmalarının başvuru için yeterli olacağı bildirildi.

Öğrenci Kavgasında 73 Kişiye Gözaltı...

Muğla'da geçtiğimiz günlerde karşıt görüşlü üniversite öğrencileri arasında çıkan kavgayla ilgili olarak şuana kadar 73 kişi gözaltına alındı.

Muğla'da ülkücü öğrencilerle Kürt kökenli üniversite öğrencilerinin arasında çıkan kavgada silahla ağır yaralan 21 yaşındaki Şerzan Kurt'un durumu ciddiyetini koruyor.

Dokuz Eylül Tıp Fakültesi'nde tedavisine devam edilen Kurt'un kimin silahından çıkan kurşunla vurulduğuna ilişkin ise tartışmalar sürüyor. Arkadaşları yaralanma olayı için polisi suçlarken Emniyet müdür Kadir Ay iddianın doğru olmadığını savunuyor. Olaylarda şu ana kada 73 kişinin gözaltına alındığına dikkat çeken Ay, olayı aydınlatmak için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Ancak gözaltıların tek taraflı yapıldığını ileri süren bir grup öğrenci ise gerilimin artmasında polisin tavrının da etkili olduğunu iddia etti.