17 Temmuz 2009 Cuma

Hakim Çocuklarının SBS Talihsizliği

Görev yerleri belli olmayan hakim ve savcılar SBS tercihlerinin son günü olması nedeniyle büyük sıkıntıya girdi.

HAKİM ve Savcılar Yüksek Kurulu kararnameyi dün de açıklayamadı. HSYK'nın her yıl temmuz başında açıkladığı, savcı ve hakimlerin yeni görev yerlerinin belirlendiği kararname ayın ortasının geçilmesine rağmen netleşemedi. Yeni görev yerleri belli olmayan özellikle çocuklu hakim ve savcılar sıkıntı yaşıyor. Çocukları ilköğretim 8. sınıfı yeni bitirenlerin sıkıntısı ise bir kat fazla. Çünkü, öğrencilerin iyi bir lisede öğrenim görmesinin yolunu açacak SBS sonuçları açıklandı. Tercihler ise bugün bitiyor. Görev yeri belli olmayan hakim ve savcılar çocuklarını hangi şehirde okutacaklarını bilemedikleri için tercih listesini hazırlayamadı. Bazı yargı mensupları SBS tercih süresinin uzatılması için başvuruda bulundu. Sıkıntılarını kendi iç yazışma siteleri 'www.adalet.org'da dile getirdi. İşte dertli hakim ve savcıların dile getirdiklerinden bazıları: - Bu sabah Milli Eğitim Bakanlığı'nı aradım. Kararname gecikmesi nedeniyle yarın dolacak olan SBS tercih süresinin uzatılmasını istedim. Benden fax çekmemi istediler. Bu durumda olan arkadaşların MEB'e fax çekmelerinin faydalı olabileceğini düşünüyorum. Yoksa çocuklarımızın bunca yıllık emeğinin birileri tarafından dikkate alınmadığından heba olma tehlikesi var. Biz bekleriz alıştık artık ama çocukların dünyası yıkılıyor! - Cumadan sonraya kalırsa, çocukları SBS-8 sınavına giren meslektaşlar ve çocukları mağdur olur. - Hakim ve savcıların kendileri bir yana eşleri çocukları ve aileleri ile yaklaşık 10 bin kişilik bir topluluk 7 kişinin imzasına endekslenmiş durumda.

Özel Okullar Açık Ara Önde

SBS sonucuna göre Türkiye'nin en başarılı okulları yine özeller çıktı.

Yaşar ÖZAY / SABAH
Milli Eğitim Bakanlığı araştırmasında özel okullar açık ara önde SBS sonucuna göre Türkiye'nin en başarılı okulları yine özeller çıktı. İstanbul'daki başarı sıralamasına göre ilk 10'a devlet okulu giremedi Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim okullarının başarısını ölçmek için başlattığı araştırmanın sonuçları yetkilileri şaşkına çevirdi. Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) katılan bir milyon öğrenci arasında yapılan araştırmada, yatırımlara rağmen devlet okullarının özel okullar karşısında yine başarısız oldukları belirlendi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de SBS'ye giren öğrencilerin puan ortalamasına göre yapılan araştırmada, ilk on ilköğretim okulu arasına İstanbul ve İzmir'den hiçbir okul giremezken Ankara'dan devlet ilköğretim okulu olarak Tahsin Şahinkaya İlköğretim Okulu sıralamaya 7. sıradan girmeyi başardı. SABAH'ın elde ettiği listede, devlet okullarının özel okullar karşısında hezimete uğradığı gözlendi. Bakanlık yetkilileri bu durum karşısında "fırsat eşitsizliği yaratır" diye listeyi kamuoyu ile paylaşmadı. Ancak tek tek okullara bilgi verildi. Bakanlık tarafından başarısız görülen okullar mercek altına alındı. Okul yöneticilerinden başarısızlığın nedenleri için rapor istendi. Yetkililer şimdilik üç büyük ilin değerlendirmesinin yapıldığını, 81 ili kapsayacak araştırmanın her yıl devam edeceğini, Türkiye'nin eğitim haritasının belirleneceğini açıkladılar. OKS'de matematik ve fen puanlarının ortalamaları baz alınan araştırmada, Türkiye'nin ilk 10 sıralamasında Bursa'dan Özel Kültür İlköğretim okulu 475.739 puanla birinci, İstanbul'dan Bilfen Bahçeşehir 475.049 puanla ikinci, Kocaeli'den Özel Erkul Tunagür İlköğretim Okulu 469.380 puanla üçüncü oldu. İstanbul sıralamasında Bilfen Bahçeşehir 475.049 puanla İstanbul şampiyonu oldu. Bilfen'in Çamlıca, Koşuyolu ve Ataşehir okulları da Bahçeşehir'i takip etti. ANKARA VE İZMİR Ankara'da Özel Maya İlköğretim Okulu 436.842 puanla birinci oldu. Gazi Üniversitesi Vakfı Özel İlköğretim Okulu 429.564 puanla listeye ikinci sıradan girerken, Özel Samanyolu İlköğretim Okulu 424.608 puanla üçüncü oldu. İzmir'de de Özel Karşıkaya Yamanlar İlköğretim Okulu listenin birinci sırasına 449.219 puanla yerleşti. İzmir ikinciliğini Özel Çakabey İlköğretim Okulu alırken, üçüncü Özel Ege İlköğretim Okulu oldu. Eğitimci Galip Çağatay, son yıllarda hızlı gelişmeye eğitimin ayak uyduramadığını belirterek, "Acil önlemler alınmalıdır. Aileler çocuklarını başarılı okullara göndermek istiyorlar. Özel eğitim kurumları bu hızlı gelişmeye kısa sürede adapte oldular. Devlet okullarının özel okullarla yarışması çok zor. Bakanlık kısa sürede önlem almak zorunda" dedi.

SBS Tercihlerinde Son Gün

Fen, Anadolu ve bazı meslek liselerine girmek isteyen öğrencilerin tercih yapmaları için bugün son gün.

Tercihler SBS sonuçlarının da katılarak hesaplandığı orta öğretime yerleştirme puanlarına göre yapılacak. Bu puanı 196'nın altında olan öğrenciler tercihte bulunamayacak. Tercihler öğrenci velisi tarafından bakanlığın internet sayfasında yer alan okulların tercih kodlarına göre yapılacak ve tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak. Her türlü düzeltme ise elektronik onaylamadan önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı andan itibaren öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak. Öğrenciler bir defalık 12 okul tercih edebilecek. Yerleştirme sonuçları ise 24 Temmuz'da açıklanacak.