19 Haziran 2008 Perşembe

Açıköğretim ilköğretim okulları uygulaması 1998-1999 eğitim döneminde başlarken, 10 yılda 197 bin 848 kişi bu okullardan mezun oldu...

İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin gireceği SBS, bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek.SBS’ye 1 milyon 982 bin 347 aday girecek.

İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin gireceği SBS, 21-22 Haziran tarihlerinde yapılıyor. Bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan SBS'ye 1 milyon 982 bin 347 aday girecek.
OKS'nin yerine getirilen ve bu yıl ilk defa uygulanacak olan SBS, 544 merkezde toplam 6 bin 771 bina, 114 bin 692 salonda yapılacak. İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin 21 Haziran'da, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin 22 Haziran'da gireceği sınavlar, saat 10.00'da başlayacak. Öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil derslerinden sorular yöneltilecek. 6. sınıf öğrencileri yöneltilecek 80 soruyu 90 dakikada, 7. sınıf öğrencileri ise 90 soruyu 100 dakikada yanıtlayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi okumayan öğrenciler için alternatif sosyal bilgiler sorusu yöneltilecek.
Sınava, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinden toplam 991 bin 573 aday, ilköğretim 7'nci sınıf öğrencilerinden ise 990 bin 774 aday olmak üzere toplam 1 milyon 982 bin 347 aday girecek. Sınava, 11 bin 938 engelli aday da katılacak.

-SBS İLE ÜÇ YILLIK PERFORMANS ÖLÇÜLECEK-

SBS öğrencinin son üç yıldaki performansını ölçüyor. Üç yılın sonunda sınavdan alacağı toplam puana göre bir ortaöğretim kurumuna yerleştiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl sınava giren öğrencilerin puanlarının açıklanacağını, ancak öğrencinin ülke ve il genelindeki başarı sıralaması ile ilgili bilgi verilmeyeceğini bildirdi. MEB, tarafından tercih başvuruları alınarak, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılıyor. Ortaöğretim puanlarının eşit olması halinde 8. sınıf SBS puanı, eşitliğinin devamı halinde 7. sınıf SBS puanı, yine eşit olması halinde ise 6. sınıf SBS puanı yüksek olana öncelik verilecek. Bunların da eşit olması halinde tercih önceliği dikkate alınıyor. Sınav sonuç belgesinde sorulara verilen yanıtlar, yıl sonu başarı puanı ve davranış puanı yer alacak. SBS'de Sınav sonuçlarının açıklanmasını takip eden 10 günde, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurularak itiraz edilebilecek.

-SBS'DE SORU SAYILARI OKS'DEN FARKLI OLACAK-

Sınıf tekrarına kalan öğrenciler de sınava katılacaklar. SBS'de öğrencinin aldığı en yüksek puan değerlendirmeye alınacak. OKS'de her dersin soru sayısı eşitti. SBS'de ise her dersin soru sayısı farklı olacak. Her dersin sınıf bazında haftalık ders saatine göre SBS'de sınav soru sayısı belirlendiği için sınav soru sayısı SBS'de farklı olacak. Türkçe dersi tüm sınıflarda en fazla saati olan ders olduğu için SBS'de en fazla soru sayısı Türkçe dersinden çıkacak.
Öğrenciler sınav giriş belgelerini fotoğraflı olmak şartıyla okullarından alabilecekler. Adayların sınav salonuna gelirken sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanını getirmeleri gerekiyor.

Açık ilköğretim 200 Bin Mezun Verdi...

Açıköğretim ilköğretim okulları uygulaması 1998-1999 eğitim döneminde başlarken, 10 yılda 197 bin 848 kişi bu okullardan mezun oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı, Açıköğretim ilköğretim okulları uygulamasına başladığı 1998-1999 eğitim döneminden bu yana 10 yıl geçerken, bu sürede 197 bin 848 kişi bu okullardan mezun oldu.
MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne bağlı Açık İlköğretim Okulu'nun öğretime başlamasının ardından 10 yıl geçti. Milli Eğitim Bakanlığı, çeşitli nedenlerle ilköğretimlerini tamamlayamayan ve zorunlu ilköğretim yaş sınırını aşarak eğitim - öğretim sisteminin dışında kalan yetişkinlerin eğitim görmesi amacıyla Açık İlköğretim Okulu uygulamasına 1998 yılında başlattı.

-500 BİN KİŞİ AÇIK İLKÖĞRETİM OKULLARI İLE EĞİTİM GÖRÜYOR-

Açık İlköğretim Okulu'na 1998 -1999 öğretim yılından başlayarak 2007 -2008 öğretim yılına kadar toplam 504.333 öğrenci kayıt yaptırdı. Bu öğrencilerin 197 bin 848'i mezun olurken, halen Açık İlköğretim okullarında 306 bin 485 öğrenci eğitim görüyor. MEB, açıköğretim ilköğretim okullarıyla uzaktan eğitim ilke ve teknikleriyle her yerde ve her durumda eğitim - öğretim imkanı sağlamak, bu yolla toplumun eğitim ve kültür düzeyini yükseltmek ve meslek edinmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

-ENGELLİ VE TUTUKLULARA BAKAN ÇELİK DİPLOMA VERECEK-

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise 24 Haziran'da Başkent Öğretmenevi Konferans Salonunda bu yıl mezun olan adayların bir kısmına diplomalarını verecek. Söz konusu törene değişik illerden, okulun öğrenci profilini yansıtmak üzere farklı yaşlarda, engelli, tutuklu – hükümlü, ev hanımı, emekli ve genç öğrenciler katılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, 1999 yılı sonrasında okulların depreme karşı güçlendirilmesi amacıyla çalışmalara başladı...

Dün ilk kez TBMM'ye gelip Genel Kurul çalışmalarını izleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan imam hatip liselerinden bahsederken "zıkkım" benzetmesi yaptı.

Yeni kurulan üniversitelere rektör atamalarını düzenleyen tasarının görüşmeleri için geldiği Meclis'te, kuliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özcan, katsayı uygulamasının kaldırılacağını belirtirken, "Yüzde 5 için yüzde 95'i yakmayalım. Biz kim oluyoruz da çocukları belli alanlarda okumaya mahkum ediyoruz? Herkes istediği bölümde okusun" dedi. Özcan, imam hatip liselerinden bahsederken ise "Gerekirse bu zıkkımları da kapatalım" diyerek şaşırttı. TDK Sözlüğüne göre 'zehir' anlamında kullanılan bu kelime ile imam hatipleri niteleyen Özcan, kendisinin ya da yakınlarının çocuklarının imam hatip lisesinde okumadığının altını çizdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

'GÜRÜZ BELİRLEDİ'
"Ama babası o çocuğu götürdü, o okula yazdırdı diye biz onu oraya mahkum etmeyelim. Eski başkan Kemal Gürüz, katsayıları oturup kendi başına belirlemiş. Neye göre 0.8, neye göre 0.6, neye göre 0.4? Bunu yapmaya hakkı var mıydı? Hangi bilimsel verilere göre yaptı. Yok. Oturup kendisi karar vermiş. YÖK'ün herhangi bir veritabanı yok. Son 12 yıldır hiçbir şey yapılmamış." Geçmiş yönetimin kontenjanları da kafasına göre belirlediğini öne süren Özcan, "Hiçbir istatiksel verileri yok. Biz kontenjanları yüzde 20 oranında artırdık. Açık öğretim kontenjanları da arttı" dedi. Özcan, akşam ve hafta sonu açık öğretimde yüzyüze eğitim vereceklerini söyledi.

Okullar Depreme Karşı Güçleniyor...

Milli Eğitim Bakanlığı, 1999 yılı sonrasında okulların depreme karşı güçlendirilmesi amacıyla çalışmalara başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, son 5 yıl içerisinde okulların güçlendirilmesi için 137 milyon 662 bin YTL yatırım yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, okulların depreme karşı güçlendirilmesi amacıyla 1999 yılı sonrasında çalışmalara başladı. Bakanlık her yıl okulların güçlendirilmesi için ayrılan ödeneği artırırken, son 5 yıl içerisinde 137 milyon 662 bin YTL'lik yatırım yaptı. 2003 yılında 20 ilde okullar depreme karşı güçlendirilirken, 2008 yılında 81 ildeki okulların güçlendirildi. 2008 yılında okulların depreme karşı güçlendirilmesi için 81 ilde 50 milyon YTL'lik yatırım yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2003 yılında 20 ilde okulları depreme karşı güçlendirirken 3 milyon 716 bin 936 YTL'lik yatırım yaptı. 2004 yılında ise 30 ilde okullar depreme karşı güçlendirilirken, yapılan yatırım tutarı 10 milyon 230 bin YTL'yi buldu. 2005 yılında 57 ilde güçlendirme çalışmaları yapıldı ve yapılan yatırım miktarı 3 kattan fazla artırılarak 32 milyon 816 bin 386 YTL'ye ulaştı. 2006 yılında 65 ilde yapılar güçlendirme çalışmaları için de 44 bin 576 YTL yatırım yapılırken, 2007 yılında 81ilin tamamında yapılan güçlendirme çalışmaları için yapılan yatırım miktarı 50 milyon YTL oldu.