27 Mayıs 2008 Salı

MEB'den Mesleki Eğitime Dev Proje...

MEB mesleki eğitimde yaşanan sorunların aşılması amacıyla dev bir proje hazırladı. Modelin nasıl işleyeceği ile ilgili ayrıntılar.

Milli Eğitim Bakanlığı, katsayı sorunu sebebiyle sekteye uğrayan mesleki eğitim için dev bir proje hazırladı. Bakanlık, mesleğe yönlendirme, istihdam edilebilir mesleki beceriler kazanma konusunda yeni bir modül çalışması başlattı. Rehberlik çalışmanın en önemli ayağını oluşturacak. Öğrenciler kişisel özelliklerine ve meslek özelliklerine göre mesleklere yönlendirilecek.

KAN TAHLİLİ GİBİ

Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir projeye imza attı. Mesleki eğitimde yaşanan sorunların aşılması amacıyla geliştirilen program öğrencilerin çok küçük yaşlardan itibaren başarılı olabilecekleri mesleklere yönlendirmeyi amaçlıyor. Çalışmaya göre çocuklar tamamen kişisel özelliklerine göre mesleklere yönlendirilecek. Tıpkı bir hastaneye gidince, kan tahlillerinden, çekilen filmlerden sonra doktorun hastalığı yorumlaması gibi her öğrenci de eğitim dönemi boyunca kişisel özellikleri tespit edilerek mesleklere yönlendirilecek.

NASIL İŞLEYECEK?

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Rehberlik Danışma Hizmetleri Genel Müdürü Ruhi Kılıç, modeli "Diyelim ki öğrenci muhasebeci olmak istiyor. Muhasebecilik mesleğinin özelliklerine göre mesela kişinin sabırlı olması, kapalı ortamda çalışması gerekiyor. Kişisel özelliklerinin meslek için gereken 60 özellikten kaçını karşılayacağı belirlenecek. Bu tür bilgileri içeren veriler kendilerine sağlanacak. Veriye dayalı olarak uygun mesleği seçmesinde öğrenciyi, aileyi yönlendirmede temel teşkil edecek verili dosya sunulacak" dedi.

SANAL DOSYALAR OLUŞTURULACAK

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik dev bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor. Bu proje çerçevesinde her öğrencinin kişisel özelliklerini, yeteneklerini, ilgi alanlarını içeren bir sanal dosyası olacak. Her mesleğin de 60'a yakın özelliği tespit edilecek. Bu veriler öğrencinin kişisel özellikleri meslek özelliklerinin karşılaştırılmasında kullanılacak.

Valiye Elini Öptürdü...

Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, okulu teftişe gitti ama, ters köşe oldu. Bir öğrencinin sorusunu bilemeyince, bükemediği bileği öptü.

Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, inceleme yaptığı ilköğretim okulunda sohbet ettiği öğrencilerden birinin yönelttiği "8 tane 8 nasıl 1000 eder" sorusunu bilemeyince küçük kızın elini öptü.

Türkiye Kızılay Derneği Eskişehir Şubesi'nin "Kardeş Okul" protokolü imzaladığı 30 Ağustos İlköğretim Okulu'nu ziyaret eden Vali Çalışıcı, ziyaret ettiği sınıfta öğrencilere sorduğu bir matematik probleminin doğru yanıtını alamayınca, çözümünü tahtada gösterdi ve "Bu soru yüzünden sizin gibi okurken 100 pide kaybettim" dedi.

Bunun üzerine 4-C sınıfından Mine Uysal adlı bir kız öğrenci de Çalışıcı'ya "8 tane 8 nasıl 1000 eder" diye sordu. Çalışıcı, soruyu yanıtlayamayınca, "Bükemediğin bileği öpeceksin" diyerek Uysal'ın elini öptü. Uysal, yanıtı şöyle açıkladı: "888'e 88 ekleyip üç 8 toplandığında, 8 tane 8 kullanılarak 1000 rakamına ulaşılır."

Tüm Masraflar Sibel Can'dan ...

Sibel Can, üç yıldır mum ışığında ders çalışan Pınar Soykan'ın eğitim masraflarını üstlenmeye karar verdi..

Manisa Saruhanlı'ya bağlı Nuriye beldesinde yaşayan Saruhanlı Çok Programlı Lisesi 9/B sınıfı öğrencisi Pınar Soykan (15), maddi imkânsızlık nedeniyle elektrikleri kesildiği için 3 yıldır mum ışığında ders çalışıyordu. Her yıl okul birincisi olan, şimdiye dek 9 takdir, 2 teşekkür, 1 onur belgesi alan Pınar'ın okul masraflarını komşuları karşılıyor, otobüs sürücüleri de ücret almıyordu. Haberin yayımlanmasının ardından duygulanan Sibel Can, "Geleceğimiz olan gençlerin maddi imkânsızlık yüzünden okuyamaması beni üzüyor. Daha önce 2 okul yaptırdım. Şimdi de Pınar'a ışık tutacağım" dedi. Sibel Can, Pınar'ın tüm eğitim masraflarını karşılayacak.

HERKES SEFERBER
Sibel Can'ın yardımcısı aracılığıyla aradığını ve hesabına para yatırdığını söyleyen Pınar, "Ünlü bir sanatçının eğitimime destek sağlaması beni ve ailemi çok mutlu etti. Ben de liseyi birincilikle bitireceğim" dedi. Üniversite sınavlarında Türkiye birinciliğini Manisa'ya getireceğini iddia eden Soykan, "Üniversite diplomamı Sibel Can'a ve hayırseverlere armağan edeceğim" diye konuştu. Soykan ailesinin borcu Manisa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ödenince Pınar 3 yıl sonra yeniden elektrikle ders çalışma imkânına kavuştu. Öte yandan, adlarının açıklanmasını istemeyen 2 hayırsever Pınar'a burs verirken, Manisa Ticaret Odası bilgisayar hediye etti. Manisa'daki Özel Doruk Koleji Pınar'ı burslu olarak kabul etmeye hazır olduğunu açıklarken, Final Dershaneleri ücretsiz olarak üniversite hazırlık kursuna kabul edeceklerini bildirdi. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar ve Yönetim Kurulu üyesi Sadık Özkasap Pınar'a eğitim hayatı boyunca her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söylediler.

Kadının DNA Dizilimi Tamamlandı...

Hollandalı bilim adamları, ilk kez bir kadının DNA diziliminin tamamlandığını iddia etti.

Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları, kendi ekiplerinden genetik uzmanı Marjolein Kriek'in gen haritasını çıkardıklarını öne sürerek, dizilimi gözden geçirdikten sonra yayımlayacaklarını belirttiler. İnsanın DNA diziliminin ilk olarak 2007'de tamamlandığı açıklanmıştı. Daha önceki gen haritası çalışmaları, aralarında Francis Crick ile birlikte DNA'nın ikili sarmal yapısını keşfeden bilim adamı James Watson'un da bulunduğu dört erkekle yapılmıştı.