9 Haziran 2008 Pazartesi

Anadolu Üniversitesi 'Bakım' Yetkili...

Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hava aracı bakım eğitimi konusunda yetkilendirildi.

50. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hava aracı bakım eğitimi konusunda yetkilendirildi.
Türkiye'de ilk kez akademik düzeyde bir eğitim kuruluşuna verilen bakım eğitimi sertifikası, Anadolu Üniversitesi'nin kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru tarafından Rektör Prof. Dr. Fevzi Sürmeli'ye teslim edildi.
Kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen “Türkiye'de Genel Havacılığın Gelecek 50 Yılı: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu panele, Ulaştırma Bakanlığı'nı temsilen Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru ve DHMİ Genel Müdürü Orhan birdal panelist olarak katıldı. Anadolu Üniversitesi'nin geçmişten günümüze gelişimini anlatan “Kökler'den İlklere” adlı sinevizyon gösterimi ve Rektör Prof. Dr. Fevzi Sürmeli'nin açılış konuşması ile başlayan panel Genel Müdür Dr. Ali Arıduru'nun konuşmasıyla devam etti.
Sivil havacılık sektöründe yaşanan gelişmelere değinen Genel Müdür Arıduru, şunları söyledi:
“2002 yılında İstanbul ve Ankara'dan iki merkezden THY, 25 noktaya uçuş yapılabiliyordu. O yıllarda toplam yolcu sayısı ise 8.5 milyon civarındaydı. 2007 yılında ise Türkiye'de 7 merkezden 5 tarifeli havayolu işletmesi tarafından 41 noktaya uçuş yapılabiliyor. İç hat yolcu sayısı 8.5 milyondan 32 milyona ulaştı. Türk sivil havacılığı kısa sürede çok hızlı yol kat etti.”

Baykal Harvard 1.Sini Kutladı...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni birincilikle bitiren Can Yeğinsü’yü kutladı.

CHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Baykal, Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni birincilikle bitiren ve mezuniyet töreninde 8 bin kişi önünde konuşan Can Yeğinsü'ye bir kutlama mesajı gönderdi. Can Yeğinsü, Baykal'a, Londra'da işe başladığını ve en büyük arzusunun uzun vadede uluslar arası platformda Türkiye'yi temsil etmek olduğunu söyledi.

'Proje Yapmayı Bilmiyoruz'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 6.ÇP çerçevesinde Türkiye’nin 245 milyon Euro ödeme yaptığını, geri dönüşümün yüzde 15’te kaldığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 6.ÇP çerçevesinde Türkiye'nin 245 milyon Euro ödeme yaptığını, buna karşın geri dönüşümün yüzde 15'te kaldığını söyledi. Çelik, “Kabul edilmeyen projelerimizin çoğu esastan değil usul nedeniyle elenmişler. Bu, proje yapmayı bilmediğimizi ortaya koyuyor. Ama 7.ÇP itibariyle bunun değişeceğini sanıyorum. TÜBİTAK olsun, MEB olsun, bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteklediği Türkiye Vodafone Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı'nın birlikte yürüttüğü “Öğretmene Proje Yaptırma Eğitimi Projesi (ÖPYEP) kapsamında gerçekleştirilen Anadolu Öğretmen Liseleri Proje Yarışması ödül töreni yapıldı. Ödül töreni öncesinde konuşan Bakan Çelik, eğitim konusunda sivil toplum örgütleri, özel sektör gibi kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışılması gerektiğini belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı hiçbir dönem şimdiki kadar sivil toplum örgütleri, özel sektör, tüzel kişiler ve kurumlarla bu kadar işbirliği yapmadı. MEB, 200'ün üzerinde protokol imzaladı” dedi. 20 milyon öğrencinin bulunduğunu ve eğitimin dolaylı ve dolaysız 70 milyon insanı ilgilendirdiğini söyleyen Çelik, “Bizim olsun küçük olsun anlayışı ile olmaz. Büyük olsun, hepimizin olsun, teknolojik alt yapısı en iyi olsun” dedi. Eğitime ideolojik olarak yaklaşmadıklarını da ifade eden Çelik, MEB'in eğitime sadece pedagojik olarak yaklaştığını kaydetti.

-AÖL SAYISI 200'E ÇIKARTILACAK-

İyi bir eğitimin ilk olarak iyi öğretmen yetiştirilmesi ile mümkün olacağını belirten Çelik, bu nedenle Anadolu öğretmen liselerine önem verdiklerini söyledi. Çelik, Anadolu öğretmen liselerinin 137 olan sayısını 200'e çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

-“PROJE YAPMAYI BİLMİYORUZ”-

Bakan Çelik, Türkiye'de proje yapımının bilinmediğine işaret ederek ÖPYEP'in önemine dikkat çekti. 6. Çerçeve Programı (6.ÇP) çerçevesinde Türkiye'nin 245 milyon Euro ödeme yaptığını belirten Çelik, “Geri dönüşler ise sadece yüzde 15 oldu. Kabul edilmeyen projelerimizin çoğu ise esastan değil usul nedeniyle elenmişler. Bu, proje yapmayı bilmediğimizi ortaya koyuyor. Ama 7.ÇP itibariyle bunun değişeceğini sanıyorum. TÜBİTAK olsun MEB olsun bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Bakan Çelik'in konuşmasının ardından yarışmada dereceye giren proje sahiplerine ödüllerini verdi. Anadolu Öğretmen Liseleri Proje Yarışması çerçevesinde 'engelsiz bir dünya', 'küresel ısınma', 'atık yağlar', 'bor madenleri' gibi farklı konularda 360 proje değerlendirildi. Birinciliği İzmir AÖL alırken, ikinciliği Manisa AÖL, üçüncülüğü ise Sarıyer Mustafa Kemal AÖL kazandı. Birinci olan okula 4 bin YTL verilirken, öğrencilere toplam 2 bin YTL, danışman öğretmenlere ise bin YTL verildi. İkinci projeyi hazırlayan öğrencilere toplam bin 500 YTL verilirken, üçüncü projeyi hazırlayan öğrencilere toplam bin YTL ödül verildi. Ayrıca öğrencilerin her birine saat, danışman öğretmenlere ise cep telefonu hediye edildi.

-ÖPYEP İLE PROJE TABANLI EĞİTİM-

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı işbirliği içinde hayata geçirilen ÖPYEP Projesi'nin ilk aşamasında Türkiye genelinde eğitim veren 159 öğretmen, öğrencilerin eleştirel düşünme ve sorgulama yeteneklerini güçlendirecek “Proje Tabanlı Eğitim Sistemi” konusunda eğitim aldı. Öğrencilerin, bireysel öğrenme süreçlerini planladıkları, sorumluluk aldıkları ve işbirliği yapmayı öğrendikleri projenin içeriği, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlileri tarafından geliştirildi. İzleme ve değerlendirme çalışmaları Cambridge Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından yürütüldü. Proje faaliyetlerinin etkin bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için 158 teknoloji sınıfı oluşturularak dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı, yazıcı ve akıllı tahtadan oluşan setler okullara bağışlandı.

ÖSYM Başkanı Cevapladı...

Üniversite adaylarının ÖSYS ve üniversite yaşamı ile ilgili sorulara, ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Ünal Yarımağan verdiği cevaplar

Üniversite adaylarının ÖSYS ve üniversite yaşamı ile ilgili sorularına yanıt vermeye çalıştığımız Sınav Günlüğü programının dün yayınlanan 30. bölümüne ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Ünal Yarımağan katıldı. Canlı yayında, program yapımcısı Alev Nallar ile birlikte, e-postayla sizlerden gelen soruları ve merak edilen birçok konuyu, Ünal Hocamıza yönelttik. Kendisinin, o sakin ve akılcı tavrı eminim ki, programı izleyen herkesi aydınlatmış ve rahatlamıştır. Sayın Yarımağan'ın izleyicilerle paylaştıklarını, programı izleyemeyenler için özetlemek istiyorum.



Bu sene sınava giriyor olmak geçen senelere oranla ortalama % 25 daha avantajlı. Bu avantajın nedeni, sınava giren aday sayısında beklenen düşüş değil, çünkü lise son seviyesindeki adayların sayısı düşmüş olsa da mezun durumunda olan adayların sayısı arttı. Toplamda önemli bir düşüş yaşanmadı. Şansın artmasının nedeni kontenjanlardaki artış.


Kontenjanlardaki artışın bir bölümü yeni açılan bölüm ve üniversitelerden kaynaklanıyor ama büyük çoğunluğu mevcut bölümlerdeki artış.


Mevcut bölümlerdeki artış, tüm devlet üniversitelerine ve bölümlere yansımış durumda (mühendislik, tıp ve hukuk bölümleri dahil). Ancak her programda aynı oranda artış yok.


Kontenjanlardaki artışın, eğitim kalitesi açısından büyük sorun yaratacağını söyleyemeyiz.


160 ve 185 puan barajları ile ilgili ÖSYM ve YÖK birlikte çalışıyor. İki hafta içinde barajlarda bir düşme yapılıp yapılmayacağı açıklanabilir.


ÖSS'de sistem değişikliğinin ne boyutta olacağı ve bunun 2009'a yansıyıp yansımayacağı henüz belli değil. Ama aday sayısı ve kontenjanlar arasındaki fark azalmadığı sürece radikal değişiklikler yapmak mümkün gözükmüyor.


Sistem değişikliği konusunda söylentilere kulak vermemek gerekiyor. Adayların endişelenmesine gerek yok. Tüm değişiklikler iyileşme yönünde, adayların lehine olacaktır.


Sınava giriş belgesi eline ulaşmamış adayların telaşlanmasına gerek yok. Adaylar, çarşamba gününe kadar bekleyip, belge kendilerine hâlâ ulaşmamışsa, bulundukları ildeki ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri'ne perşembe gününden itibaren başvurabilirler. Cumartesi de dahil olmak üzere bu merkezlerden belgelerini alabilirler.


Adaylar ancak sınava giriş belgelerinin aslı ile sınava alınabilir. Fotokopi ya da bilgisayar çıktısı olan belgeler geçerli olmayacaktır.


Cep telefonu ile sınava gelenler kesinlikle sınava alınmayacaklardır.