ÖSYM Başkanı Cevapladı... - Eğitim Haberleri

9 Haziran 2008 Pazartesi

ÖSYM Başkanı Cevapladı...

Üniversite adaylarının ÖSYS ve üniversite yaşamı ile ilgili sorulara, ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Ünal Yarımağan verdiği cevaplar

Üniversite adaylarının ÖSYS ve üniversite yaşamı ile ilgili sorularına yanıt vermeye çalıştığımız Sınav Günlüğü programının dün yayınlanan 30. bölümüne ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Ünal Yarımağan katıldı. Canlı yayında, program yapımcısı Alev Nallar ile birlikte, e-postayla sizlerden gelen soruları ve merak edilen birçok konuyu, Ünal Hocamıza yönelttik. Kendisinin, o sakin ve akılcı tavrı eminim ki, programı izleyen herkesi aydınlatmış ve rahatlamıştır. Sayın Yarımağan'ın izleyicilerle paylaştıklarını, programı izleyemeyenler için özetlemek istiyorum.



Bu sene sınava giriyor olmak geçen senelere oranla ortalama % 25 daha avantajlı. Bu avantajın nedeni, sınava giren aday sayısında beklenen düşüş değil, çünkü lise son seviyesindeki adayların sayısı düşmüş olsa da mezun durumunda olan adayların sayısı arttı. Toplamda önemli bir düşüş yaşanmadı. Şansın artmasının nedeni kontenjanlardaki artış.


Kontenjanlardaki artışın bir bölümü yeni açılan bölüm ve üniversitelerden kaynaklanıyor ama büyük çoğunluğu mevcut bölümlerdeki artış.


Mevcut bölümlerdeki artış, tüm devlet üniversitelerine ve bölümlere yansımış durumda (mühendislik, tıp ve hukuk bölümleri dahil). Ancak her programda aynı oranda artış yok.


Kontenjanlardaki artışın, eğitim kalitesi açısından büyük sorun yaratacağını söyleyemeyiz.


160 ve 185 puan barajları ile ilgili ÖSYM ve YÖK birlikte çalışıyor. İki hafta içinde barajlarda bir düşme yapılıp yapılmayacağı açıklanabilir.


ÖSS'de sistem değişikliğinin ne boyutta olacağı ve bunun 2009'a yansıyıp yansımayacağı henüz belli değil. Ama aday sayısı ve kontenjanlar arasındaki fark azalmadığı sürece radikal değişiklikler yapmak mümkün gözükmüyor.


Sistem değişikliği konusunda söylentilere kulak vermemek gerekiyor. Adayların endişelenmesine gerek yok. Tüm değişiklikler iyileşme yönünde, adayların lehine olacaktır.


Sınava giriş belgesi eline ulaşmamış adayların telaşlanmasına gerek yok. Adaylar, çarşamba gününe kadar bekleyip, belge kendilerine hâlâ ulaşmamışsa, bulundukları ildeki ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri'ne perşembe gününden itibaren başvurabilirler. Cumartesi de dahil olmak üzere bu merkezlerden belgelerini alabilirler.


Adaylar ancak sınava giriş belgelerinin aslı ile sınava alınabilir. Fotokopi ya da bilgisayar çıktısı olan belgeler geçerli olmayacaktır.


Cep telefonu ile sınava gelenler kesinlikle sınava alınmayacaklardır.

Hiç yorum yok: