15 Mart 2010 Pazartesi

Avrupa Öğrenci Liderleri İstanbul'da...

İstanbul, 250 civarında Avrupalı öğrenci liderini ağırlayacak.

107 ülkede gerçekleştirdiği uluslararası kongreler, global öğrenme ağları ve değişim programı aracılığıyla firma ve sivil topluım kuruluşlarına yabancı insan kaynağı desteği sunan AIESEC, yöneticilerinin katılacağı Avrupa Değişim Profesyonelleri Kongresine bu sene AIESEC İstanbul Şubesi, ev sahipliği yapacak. Kongre 15-22 Mart 2010 Tarihleri arasında tarafından Trakya Grand Hotel'de gerçekleştirilecek. Her yıl farklı Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan 46 farklı ülkenin katıldığı kongre 2008 yılında Rusya'da, 2009 Yılında Romanya'da gerçekleştirilmişti. Avrupa Değişim Profesyonelleri Kongresi'ne 46 ülkenini katılımın beklendiğini belirten AIESEC İstanbul Şubesi yetkileri, AIESEC genel merkezlerinin ve şube başkanlarının katılacağı kongrenin, geleceğe yönelik kararlar alınacak olması nedeniyle stratejik öneme sahip, olduğunu belirttiler. 6 gün sürecek Kongre'de yeni seçilen lider kadrolarla global stratejilerin belirlenip ülkeler arası kooperasyonların kurulması ve global sorunların tartışılarak bu sorunlara çözüm aranması amaçlanmakta. Türk Hava Yolları, Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi, vdf Grubu, BenQ, Polisan, Impetus Eğitim Danışmanlığı ve Üniaktivite.com sponsorluğunda gerçekleşen kongrede, 250 kadar genç lidere eğitim verilecek, düzenlenen panellerle de aksiyon adımlarının planlanması sağlanacak. Halka Açık Ülkeler Panayırı Öte yandan etkinlikler çerçevesinde, 46 farklı ülkenin tanıtılıp geleneksel öğelerini sunacakları ülkeler panayırı da 23 Mart 2010 tarihinde Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Halka açık ve ücretsiz gerçekleştirilecek panayırda, katılımcılar iki saat boyunca 46 farklı ülkenin platformunu gezme imkanı bulacaklardır. İstanbul Tanıtımı 22-24 Mart 2010 tarihleri arasında İstanbul'daki tarihi ve turistik yerlere yapılacak “Kültür Turu” kapsamında ise İstanbul'un kültürel anlamda tanıtımı yapılacak ve Türk Gecesi ile Türk Kültürü Avrupa'ya tanıtılacaktır. Kongre ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.euroxpro2010.com adresinden ulaşabilirsiniz. 1948 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren dünyanın köklü organizasyonlarından Aiesec ile ilgili ayrıntılı bilgileri www.aiesec.org.tr/istanbul adresinden veya 0 212 293 88 36 numaralı telefondan edinebilirsiniz... (Haber 7)

Torna Tesviyeci Kız Öğrenciler...

Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunda eğitim gören kız öğrenciler, torna ve tesviyecilik yapıyor, harç karıp, tuğlalarla duvar örüyor.

Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Süleyman Yaldız, 1978 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak kurulan okulun, ilerleyen yıllarda program ve öğrenci sayısının artmasıyla önce Sağlık Bilimler MYO sonra da Sosyal Bilimler MYO, son olarak da Teknik Bilimler MYO olarak yapılandığını belirtti. Bugün itibariyle okulda normal öğretimde 16, ikinci öğretimde 14 olmak üzere toplam 30 programda ders verildiğini ifade eden Yaldız, 30 programda ders gören 3 bin 700 öğrenciye 23 atölye ve laboratuvarda eğitim imkanı sağladıklarını belirtti. Okulda makine, tarım makineleri, elektrik elektronik, inşaat, mobilya, bilgisayar gibi farklı bölümlerde eğitimler verildiğini vurgulayan Yaldız, şunları kaydetti: ''Okulumuza erkek öğrenciler kadar kız öğrenciler de yoğun ilgi gösteriyor. Geçmiş yıllarda kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranı yüzde 40'lar civarındaydı. Son yıllarda uygulanan katsayı nedeniyle kız öğrenci sayısı azaldı ama birçok bölümde yine erkekler kadar kız öğrenciler de bulunuyor. Okul genelinde bine yakın kız öğrencimiz bulunuyor. Gıda, kimya, matbaa gibi bölümlerde kız öğrenciler yoğunlukta. Buna karşın tarım makineleri, makine, inşaat gibi programlarda kızların sayısı daha az.'' Bu bölümlerde okuyan kız öğrencilerin atölyede erkek öğrenciler gibi bizzat üretim safhasında çalıştığını dile getiren Yaldız, mobilya bölümündeki kız öğrencilerin de gene erkekler gibi hızarda çalışıp, dübel kullandığını, makine bölümündeki bir kız öğrencinin de torna ve tesviyecilik yapabildiğini bildirdi. KIZ ÖĞRENCİLER EN AZ ERKEKLER KADAR BAŞARILITüm bölümlerde eğitim gören kız öğrencilerin en az erkekler kadar başarılı olduğunu anlatan Yaldız, ''Öğrenciler, mesleklerini tam anlamıyla öğrenebilmek için üretimin en alt bölümünde de çalışıyorlar. Örneğin İnşaat bölümündeki bir öğrenci, üretim sürecini öğrenmek için harç karıyor, tuğla ile duvar da örüyor, kürekle kum eleyip taşıyor. Böylece üretimin her aşamasını uygulamalı olarak öğrenmiş oluyor'' dedi. Günümüz şartlarında artık kadınların da en az erkekler kadar başarılı şekilde hür türlü mesleği icra edebildiğini dile getiren Yaldız, ''Erkek mesleği, kadın mesleği'' diye ayrım yapmanın söz konusu olmadığını, kadınların da en az erkekler kadar başarılı şekilde hür türlü mesleği icra edebildiğini bildirdi. Yaldız, okuldan mezun olan öğrencilerin iş konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadığını, mezun olup 200-300 işçi çalıştıran fabrika sahibi öğrencilerin de olduğunu sözlerine ekledi.

Elazığ'da Eğitim Başladı...

Elazığ'da depremin ardından ara verilen eğitime Kovancılar ilçesinde yeniden başlandı.

Okçular, Yukarı Kanatlı, Aşağı Mirahmet ve Karasungur köylerindeki öğrenciler, servislerle Bayramyazı Köyü İlköğretim Okulu'na getirildi. Deprem nedeniyle önlük ve ders araçları olmayan öğrencilere öğretmenleri tarafından önlük, kalem ve defter dağıtıldı. Depremde okulları kullanılamaz hale gelen Kayalık ve Yukarı Demirci ile hasar gören Yoncalıbayır ilköğretim okullarındaki öğrencilerin de ilçe merkezindeki Mimar Sinan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) eğitim göreceği belirtildi. İlçe milli Eğitim Müdürü Abdülbaki Ertuğrul, depremden önce Bayramyazı İlköğretim Okulunda, Yukarı Kanatlı, Tabanözü, Aşağı Mirahmet, Karasungur ve Durmuşlar köylerinin ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin taşımalı eğitim verildiğini anımsattı. Depremin ardından Kayalık, Yukarı Demirci ve Yukarı Kanatlı ilköğretim okullarının kullanılamaz hale geldiğini, bazı okullarda da hasarlar oluştuğuna işaret eden Ertuğrul, "Depremden etkilenen köylerdeki çocuklarımız, Mimar Sinan YİBO ve Bayramyazı İlköğretim Okulunda öğrenimlerine devam edecek" dedi. Ertuğrul, yapılan planlamaya göre Bayramyazı İlköğretim Okulu'na 215 öğrencinin gelmesi gerekirken okulun ilk günü 82 öğrenci geldiğini, bunun depremin ardından ailelerin taşınmasından kaynaklandığını düşündüklerini kaydetti. Ertuğrul, ayrıca Mimar Sinan YİBO'da da depremden etkilenen köylerdeki 47 çocuğun eğitim göreceğini bildirdi. Sıralarına çiçekler konuldu Bu arada, depremde hayatını kaybeden öğrenciler için okullarındaki sıralarına karanfil konuldu. Okçular köyünden 8. sınıf öğrencisi Gönül Yıldız, Yukarı Demirtaş köyünden kardeş olan 6 ve 7. sınıf öğrencileri Fuat ve Fatih Demirtaş, Yukarı Kanatlı İlköğretim Okulundan 1. sınıf öğrencisi Nazlı Cirit ile 2. sınıf öğrencisi Murat Cirit'in Bayramyazı İlköğretim Okulu ile Mimar Sinan YİBO'daki sıralarına, arkadaşları tarafından karanfiller bırakıldı.

Okul Öncesi Eğitim Yayılıyor...

Okul öncesi eğitim, altyapısı uygun en az 20 ilde daha zorunlu hale getiriliyor.

Çubukçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul öncesi eğitime önem verdiklerini vurgulayarak, okul öncesi çağındaki tüm çocukların bu eğitimi alacakları bir sistem hedeflediklerini kaydetti. Bakan Çubukçu, ''Zeka ve dil gelişiminin en önemli periyodu 3-6 yaş arasında. Bu yaş grubunu ıskalamak eğitimde büyük bir kayıp. Hem dünyayla rekabet etmede, hem de gelecek nesillerin gelişimi açısından okul öncesi eğitimi önemli bir eğitim'' dedi. Bu eğitim-öğretim yılında 32 ilde başlatılan zorunlu okul öncesi eğitim pilot uygulamasından yüksek bir başarı elde edildiğini söyleyen Çubukçu, şöyle devam etti: ''Belirlenen kriterlere ve altyapıya uygun diğer illeri de bu 32 ile ilave edeceğiz. En azından 20 ili daha ilave etmeliyiz ki bu proje 3-4 yıl içinde yerleşsin, Türkiye genelinde okul öncesi eğitimin 6 yaşında başlaması gerektiği konusunda genel bir bilinç oluşsun. Türkiye genelinde okullaşma oranı yüzde 39. 32 ilden aldığımız verileri Türkiye geneline yansıttığımız zaman bu oran yüzde 43'leri bulmuş olacak.'' Okul öncesi eğitimi önemli bulduğunu yineleyen Çubukçu, şunları kaydetti: ''Bir ortaöğretim kurumunda daha fazla sene geçirmektense, eğitimi aşağıya doğru, önce 6'ya sonra 5'e çekmek, eğitim yaşını aşağıya doğru çekmekte büyük bir yarar var. Bu konudaki kampanyaları şu açıdan çok önemsiyorum, kampanyalar maddi bir katkı sağlamıyor belki ama bir zihinsel dönüşüme hizmet ediyor. Hala Türkiye'de Okul öncesi eğitim, çalışan annelerin çocuklarına bakıldığı bakımevi gibi algılanıyor. Öyle değil. Yani en iyi eğitimli anne dahi çocuk eğitimi konusunda tecrübesiz olduğu için yanlışlar yapabiliyor. Bunu çevremizde de görüyoruz. Çocuğun iyi bir eğitim alması el becerilerini, konuşma becerilerini, anlatım kabiliyetini geliştiriyor. Bu, aile ilişkilerine de aile içi iletişime de çok olumlu yansıyor. Dolayısıyla, okul öncesi eğitimi çok ısrarla takip edeceğim. Politik önceliklerim arasında okul öncesi eğitim çok önemli bir yer tutuyor.'' Okul öncesi eğitimde 5 yaş (60-72 ay) grubunda okullaşma oranı yüzde 50'nin üstündeki Amasya, Trabzon, Burdur, Rize, Nevşehir, Yalova, Kırklareli, Isparta, Çanakkale, Muğla, Karaman, Kırşehir, Bilecik, Tunceli, Düzce, Giresun, Edirne, Kilis, Bartın, Uşak, Karabük, Bolu, Artvin, Eskişehir, Ardahan, Kırıkkale, Çankırı, Sinop, Gümüşhane, Bayburt, Kütahya ve Samsun'da bu eğitim-öğretim yılında zorunlu eğitime geçilmişti. AA

Ödülden Geçti Rakibini Kurtardı...

Yüzme yarışında bacağına kramp giren öğrenciyi, yarışmacı arkadaşı kurtardı.
Sivas'ta üniversite öğrencileri arasında düzenlenen yüzme yarışına katılan sporculardan Osman Yaraş'ın bacağına kramp girdi.
Sakatlanan arkadaşını fark eden Ayhan Tuzlalı da yarışı bırakıp yardım etti. Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Vakfı ve Garanti Bankası işbirliğiyle, erkek ve kadınlarda 4 ayrı stilde yüzme yarışmaları düzenlendi.
100 metre erkekler serbest yarışmalarında CÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 3. sınıf öğrencisi Osman Yaraş'ın bacağına kramp girdi. Diğer sporculardan arkada kalan ve kazanma şansı olmayan Tuzlalı da suyun içinde zor anlar yaşayan arkadaşının yanına giderek kendisinin havuzdan çıkmasına yardımcı oldu.
Tuzlalı “Yarışma sırasında arkadaşımın suyun içinde kaldığını görünce ona yardım ettim” dedi. CÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Çimen de, Tuzlalı'ya “fair-play ödülü” vermeyi planladıklarını söyledi.

YÖK'ün Yetkisini Kısıtlama Girişimi...

Danıştay, YÖK Kanunu'nda YÖK'ün görevlerini düzenleyen maddede değişiklik istedi.
Danıştay, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) rektörlerin disiplin işlemlerini kovuşturma ile öğretim üyelerinin üniversiteyle ilişiğini kesme yetkisi veren hükmün Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürerek iptalini istedi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 2547 sayılı YÖK Kanunu'nda YÖK'ün görevlerini düzenleyen maddenin l bendinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı. İptali istenen maddenin ilgili hükmü, YÖK'e rektör ve öğretim üyeleriyle ilgili kovuşturma ve ihraç yetkisi veriyor. Anayasa Mahkemesi, Danıştay'ın açtığı davanın ilk incelemesini 18 Mart'ta yapacak. Yüksek Mahkeme davayı kabul ederse, esas incelemesi için raportör görevlendirilecek. Danıştay'ın iptalini istediği YÖK'ün görevlerini düzenleyen maddedeki hüküm şöyle: "Rektörlerin disiplin işlemlerini kovuşturmak ve karara bağlamak, öğretim elemanlarından bu Kanunda öngörülen görevleri yerine getirmekte yetersizliği görülenler ile bu kanunla belirlenen yükseköğretimin amaç, ana ilkeleri ve öngördüğü düzene aykırı harekette bulunanları rektörün önerisi üzerine veya doğrudan, normal usulüne göre, yükseköğretim kurumları ile ilişkilerini kesmek veya denenmek üzere başka bir yükseköğretim kurumuna atamak."

Üniversiteye Sınavsız Giriş İddiası...

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı(YÖK), 'Sınavsız Üniversite' haberleri ile ilgili yaptığı açıklamada, TC uyruklu olup yurt dışında eğitim gören tüm adayların sınavsız üniversitelere kabul edilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi. YÖK; sadece üniversitelerin 'belirlenen kontenjanlarına' başvuru yapabileceklerini açıkladı.
Liseyi Kıbrıs dışındaki bir yabancı ülkede okuyan Türk ve KKTC'li öğrencilerin Türkiye'de istediği üniversitenin bölümüne sınavsız girebileceği ifadesine açıklık getiren YÖK, Türkiye'deki eğitim sisteminde işlenen konular ile yurt dışındaki eğitim sisteminde işlenen dersler ve içeriklerinin örtüşmediğine dikkat çekti. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'nde yapılan değişiklik nedeniyle, ortaöğretimini Türkiye'de tamamlayan öğrencilerin almadıkları bir eğitim sistemine ilişkin sorulardan oluşan sınavlarda düşük başarı elde ettiği belirtildi. Bu nedenle eğitiminin tamamını KKTC hariç yurt dışında tamamlayan TC uyruklu öğrencilere de imkan tanımak nedeniyle 'Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü' uygulamasına son verilerek, 'Yurt Dışından Öğrenci Kabulü' uygulamasına başlanması kararının 21.01.2010 tarihinde Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında alındığı ifade edildi. 'Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar' incelendiğinde TC uyruklu olup yurt dışında eğitim gören tüm adayların sınavsız üniversitelere kabul edileceğine dair bir hükmün olmadığı ifade edildi. Bu adayların, yurt dışından yükseköğrenim görmeye gelecek diğer adaylar gibi üniversitelerin 'belirlenen kontenjanlarına' başvuru yapabilecekleri açıklandı. Başvuru şartlarını sağlamayan adaylar ile başvuru şartını sağlasa bile başvuran adaylar içinde kontenjan dahilinde sıralamaya giremeyen adayların başvurduğu ünniversiteye kaydının yapılmasının mümkün olmadığı belirtildi.