13 Şubat 2008 Çarşamba

Laurence Vetu Hacettepe'de

Hacettepe Üniversitesi, dünyaca ünlü Fransız fotoğrafçı Laurence Vetu’yu ağırlayacak. Fotoğrafları sergilenecek.

Vetu'nun fotoğrafları Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile Hacettepe Üniversitesi Ahmet Göğüş Sanat Galerisi'nde 13 Şubat tarihinden itibaren Başkentlilerle buluşacak.

Paris Dekorasyon Sanatları ve New York Scholl of Visual Arts'ta eğitimini tamamlayan Vetu, sanat yönetimi kariyerine basın ve yayın dünyasındaki çalışmalarıyla başladı.
Amerika'da dünyaca ünlü Vogue USA, NY Times Magazine gibi dergilerin ardından Fransa'da Femme, Figaro Magazin'de çalıştı. Bir süre daha New York'ta plak şirketleri için çalışan Vetu, Fransa'ya dönünce güzellik ve iç mimarlık reklamları alanında fotoğraflar çekti.
Fransız fotoğrafçı Laurence Vetu'nun fotoğraf çalışmalarından oluşan sergi 28 Şubat'a kadar ziyarete açık olacak.
(ANKA)

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), gazete kupürlerini ders kitaplarından edinilen bilginin pekiştirilmesinde kullanacak

2008-2009 eğitim dönemi itibariyle gazete kupürlerinden “ucuz ders kitapları” olarak faydalanılması planlanırken, bu sayede öğrencilerin deste edindiği bilgiyi güncel bilgi ile harmanlaması amaçlanıyor.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan programa göre 2008-2009 eğitim-öğretim yılından itibaren ilk ve ortaöğrenimde gazete kupürlerinden de faydalanılacak. Başkanlık, gazetelerin güncel bilgiye ulaşılabilecek en kolay kaynaklardan biri olduğuna işaret ederek, öğrenme-öğretme amaçlı kullanılması gerektiğini bildirdi. Başkanlık, gazetelerin içerdikleri farklı konulardaki haberler, zengin görsel unsurlar ve her düzeyde içerdikleri bilgilerle her derste kullanılabilecek bir araç olduğunun altını çizdi.

GAZETE KUPÜRLERİ HERGÜN YENİLENEN BİR KİTAP

Başkanlık tarafından hazırlanan yeni programda, gazetelerin, ders ve ders kitaplarından edinilen bilginin pekiştirilmesinde ve hedeflenen becerilerin kazanılmasında, günlük yayınlanması açısından “her gün yenilenen bir kitap” işlevi gördüğü kaydedildi. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, gazete kupürlerinin derslerde eğitim aracı olarak kullanılması ile öğrencilerin okul içi ve okul dışı yaşam arasında bağ kurabileceğini, derste edindiği bilgiyi güncel bilgi ile harmanlayabileceğini, kendini ifade etme, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirilebileceğini bildirdi.

Hazırlanan program ile öğrencilerin medya okuryazarlığı konusunda bilinç kazanabilmesi, gazete kupürleri ile toplumsal olaylara karşı duyarlı, sorumlu; içinde yaşadığı toplumu ve dünyayı tanıyan birey olma şansını kazanabilmesi amaçlanıyor. Programa göre her dersin sonunda, konunun ilgili gazete kupürleri ile desteklenmesi planlanıyor.
(ANKA)

YÖK Genel Kurulu yarın Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında ikinci kez toplanıyor

Toplantı'da geçen hafta kurulda görüşülmeyen katsayı meselesinin yanı sıra Başkanvekili seçimleri ve ÖSS kılavuzu konularının görüşülmesi ve kılavuza katsayı düzenlemesinin eklenmesi bekleniyor.

Geçen hafta YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan Başkanlığı'nda ilk defa toplanan YÖK Genel Kurulu, yarın yoğun bir gündemle tekrar toplanıyor. 7 Ocak'ta yapılan Genel Kurul'da görüşülmeyen ve bizzat YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan tarafından yarın yapılacak toplantıya bırakılan katsayı konusunun, yarın bir sonuca bağlanması bekleniyor. Mevcut katsayı uygulamasına göre, Sosyal Bilimler, Fen ve Türkçe-Matematik alanlarında okuyan öğrenciler kendi alanlarına ilişkin tercihler yapıldığı zaman diploma başarı puanları 0.8 katsayısı ile çarpılıyor. Öğrencilerin farklı alanda tercih yapması halinde ise başarı puanları 0.3 katsayısı ile çarpılıyor. Katsayı düzenlemesi, mevcut durumu “eşitsizlik” olarak gören Hükümet tarafından 2008 yılı tedbirleri arasına da almıştı.

-ÖSS KILAVUZU GENEL KURUL'A SUNULACAK-

Her yıl şubat ayında ÖSYM ve YÖK'ün işbirliğiyle hazırlanan ÖSS kılavuzunun da yarın YÖK Genel Kurulu'na sunulması ve katsayı konusunun bir karara bağlanarak kılavuz içerisinde yer alması bekleniyor. Buna karşın YÖK, Kurul'da katsayı düzenlemesini 2008 ÖSS kılavuzuna yetiştiremezse daha sonra ek bir kılavuz hazırlayarak düzenlemeyi bu kılavuza sokabilecek. Öte yandan, ÖSS kılavuzunun geçen haftaki toplantıda görüşülmemesi nedeniyle ÖSS başvurularının 25 Şubat'a yetiştirilemeyebileceği ve yarınki toplantıda ÖSS kılavuzunun onaylanması halinde ÖSS'ye başvuruların ancak 3 Mart Pazartesi günü başlayabileceği belirtilmişti.

-BAŞKANVEKİLLERİ SEÇİLECEK-

Ayrıca geçen hafta yapılan Genel Kurul'da Başkanvekilliği görevinden istifa eden Prof. Dr. İsa Eşme'nin yerine de bir ismin seçilmesi gündemde. Prof. Dr. Özcan YÖK Başkanlığı görevine geldikten sonra Prof. Dr. Eşme'ye kendi ekibiyle çalışmak istediğini söyleyerek yetkilerini kullanmamasını istemiş ve imza yetkisini elinden almıştı. Bunun üzerine Genel Kurul'a kadar izin alan Prof. Dr. Eşme, toplantı sırasında istifasını sunmuştu. Eşme, istifa nedenini ise YÖK'ün “kompozisyonunun” değişmesi olduğunu bildirmişti. Kurul'da ayrıca Prof. Dr. Özcan'ın YÖK Başkanı seçilmesi nedeniyle Başkanvekilliği ve YÖK üyeliğinden istifa eden Prof. Dr. Aybar Ertepınar'ın yerine YÖK Başkanı Özcan tarafından bir Başkanvekili seçilmesi bekleniyor.

-AKP'YE YAKIN İSİMLER DAHA FAZLA-

Toplam 21 üyeden oluşmasına karşın ÜAK tarafından 24 Ocak'ta seçilen Prof. Dr. Celal Şengör'ün atamasının onaylanmaması nedeniyle 20 üyesi bulunan Kurul, geçen hafta Prof. Dr. Engin Ataç'ın yurtdışında bulunması nedeniyle 19 kişiyle toplanmıştı. YÖK'te, son atamalarla birklikte AKP'ye yakın isimlerinağırlıkta olduğu belirtiliyor.
Genel Kurul'da, türbana ilişkin anayasa düzenlemesinin de gündeme gelmesi bekleniyor.
(ANKA)

Yükseköğretimde başörtüsü yasağı kalktığına göre, ÖSS'ye de başörtülü girilebilecek mi?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 14 Mart Perşembe günü yapılacak YÖK Genel Kurul toplantısında, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) kılavuzunun görüşülerek onaylanması halinde ÖSS'ye başvuruların 3 Mart Pazartesi günü başlayacağını bildirdi.

Yarımağan, henüz YÖK Genel Kurulunda ÖSS kılavuzunun onaylanmadığını anımsattı. YÖK Genel Kurulunun perşembe günü yapacağı toplantıda, ÖSS kılavuzunun görüşülerek kabul edilmesi halinde kılavuzların basıma geçilmesi için matbaa ile görüşeceğini söyleyen Yarımağan, "Başvurular, 25 Şubat Pazartesi gününe muhtemelen yetişmeyecek. Bu durumda başvurular 3 Martta başlayacak. Ancak bu toplantıda kılavuz görüşüldüğünde eğer değişiklik yapılırsa nasıl bir değişiklik yapıldığı da kılavuzun baskıya hazır hale gelmesi için önemli" dedi.

Prof. Dr. Yarımağan, Anayasa değişikliğinin onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlanması halinde adayların ÖSS'ye türbanla girip giremeyecekleri sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Türban konusunda benim görüşüm şu: Üniversiteye nasıl gidiyorlarsa bize de öyle gelirler. Üniversiteye türbanla giderlerse sınava da türbanla girebilecekler. Hukukçuların da görüşü bu. Üniversitede türban serbest olursa sınavda da türban serbest olacak ama güvenlikle ilgili endişelerim var. Buna da çözümler bulmamız lazım, önlemler almamız lazım"

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, uygun ölçüde yüksek öğretmen maaşlarını desteklediğini belirtti

Yanlış anladınız öğretTürkiye'deki öğretmen maaşlarının OECD standartlarına göre yüksek olduğu açıklamasıyla öğretmenlerden tepki alan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, uygun ölçüde yüksek öğretmen maaşlarını desteklediğini belirtti.

MEMURLARIN MEKTUBUNA YANIT VERDİ: 7 memur sendikasından oluşan Hak Sendikaları Platformu'nun (HAK-SEN) Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau'ya gönderdiği mektubuna yanıt geldi. Zachau HAK-SEN'e yolladığı yanıtta, konuşmasında, OECD tarafından yayımlanan ve Türkiye'deki öğretmen maaşlarının diğer ülkelerdeki ortalama gelirle kıyaslandığında, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında yüksek sırada olduğunu söylediğini anımsatarak, söylediklerinin yanlış anlaşıldığını belirtti.

ORTA SINIFSIZ KALKINMA OLMAZ: Hiçbir ülkenin işçilerini ve orta sınıfını fakir bırakarak büyüyemeyeceğine, büyümemesi gerektiğine inandığını vurgulayan Zachau, mektubunda şunları dedi: "Eğitim, orta ve uzun vadede Türkiye için en önemli önceliktir. Eğitimin geliştirilmesi, daha iyi beceriler, daha iyi ve daha çok iş, yüksek verimlilik ile yüksek gelir için çok gereklidir. Öğretmen maaşlarının da, uygun ölçüde yüksek olmasını destekliyorum. Destekliyorum, çünkü iyi maaş iyi öğretmenleri çeker ve devamlılığı sağlar. Bu da başarılı eğitim sonuçlarına katkıda bulunur. Türkiye'de öğretmen maaşlarının azaltılmasını desteklemem mümkün değil."

ÖĞRETMENLERİN KONUMLARINA BAKILMALI: HAKSEN üyeleri ise gönderdikleri mektupta, öğretmenlerin yanlış bir biçimde OECD ülkeleriyle karışlaştırıldığına dikkat çekerek, yapılan açıklamanın da hem insani hem de yasal dayanaktan yoksul olduğunu ifade etmişti. Çalışanlar arasında öğretmenlerin konumlarına bakarak doğru bir analizin yapılacağı vurgulanan mektupta, eğitim sisteminde yaşanan sıkıntılara da değinilmişti.

Zachau ne demişti

DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Zachau, bir ay kadar önce Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından düzenlenen toplantıda, kapsamlı bir işgücü piyasası reformu yapılmasını, kıdem tazminatlarının aşağı çekilmesini, sosyal güvence prim katkı paylarının azaltılmasını önerirken, öğretmen maaşlarının da yüksek olduğunu söylemişti. Zachau, öğretmen maaşlarının Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılası göz önüne alındığında, OECD standartlarına göre yüksek kaldığını belirterek, ulusal eğitim harcamalarının kişi başına düşen gelire göre yüksek olduğunu söylemişti.

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Kara, Deniz ve Hava Harp okullarına başvurular, 1 Nisan-30 Mayıs tarihleri arasında yapılacak

ÖSS sınavıyla 2004 yılından beri sadece kız öğrenci alınan Kara Harp Okuluna (KHO), bu yıl erkek adaylar da başvurabilecek. Kara Harp Okulunun erkek öğrenci ihtiyacı, son 4 yıldır sadece askeri liselerden karşılanıyordu.

Kara Harp Okuluna başvurmak isteyen adaylar, 2008 yılı ÖSS sınavına müracaat işlemlerini tamamladıktan sonra 1 Nisan–30 Mayıs 2008 tarihleri arasında www.kho.edu.tr internet adresi üzerinden ön kayıt başvuru formunu dolduracak.

ÖSS sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra KHO'ya ön kayıt işlemini yapan adaylar arasından ÖSS-SAY-2 Ham Puan türünden Kara Kuvvetleri Komutanlığınca tespit edilecek baraj puanı aşan adaylar belirlenerek, KHO ikinci seçim aşamalarına çağrılacak.
İkinci seçim aşaması sınavlarına davet edilen adaylara sırasıyla; psikolojik test, aday öğrenciyi daha iyi tanıyabilme amaçlı test tipi bir anket, ön sağlık muayenesi, fiziki kabiliyet ve yeterlilik testi ve mülakat sınavı yapılacak.
İkinci seçim aşamalarında uygulanacak sınavlar hakkında detaylı bilgiler ve standartlar, 2008 yılı KHO başvuru kılavuzunda açıklanacak.
Sınavlarda başarılı olan adaylar, sağlık muayenesinden geçirilecek. Asil ve yedek adayların belirlenmesinin ardından kesin kayıtlar yapılacak.

Kara Harp Okuluna başvuracak adaylarda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma, yapılacak arşiv araştırması ve soruşturma sonucunda şüpheli ve sakıncalı halleri bulunmama, herhangi bir nedenle askeri okullardan çıkmamış/çıkarılmamış, sivil okullardan çıkarılmamış olma, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde yer alan Askeri Okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin sağlık kriterlerine sahip olma, 2008 Yılı Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) katılmış ve tespit edilecek puanı almış olma şartları aranacak.

HANGİ OKULLARIN MEZUNLARI BAŞVURABİLECEK
Kara Harp Okulunda okumak isteyen öğrencilerin, “herhangi bir mesleğe yönelik olmayan” ve ÖSS kılavuzunda yer alan okul türlerinden, Anadolu lisesi (yabancı dille öğretim yapan resmi liseler), fen lisesi, lise (resmi ve gündüz öğretim yapan liseler), lise, özel lise (yabancı dil ağırlıklı program uygulayan liseler), özel fen lisesi, özel lise, yabancı dille öğretim yapan özel lise, lise programı, lise programı (yabancı dil ağırlıklı), Anadolu öğretmen lisesi, öğretmen lisesinden fen bilimleri alanından mezun olmaları gerekiyor.
Hazırlık sınıfı okutulan liselerden mezun olanların en fazla 20 (1988 ve sonrası doğumlu), diğer liselerden mezun olanların da en fazla 19 (1989 ve sonrası doğumlu) yaşında olmaları gerekiyor. Adaylarda, 2006, 2007 ve 2008 eğitim yılında orta öğretim kurumlarından mezun olma şartı da aranacak.

Şehit, malul gazi ve muharip gazi çocuklarından belirlenecek baraj puanının yüzde 90'ını alanlar, ikinci seçim aşamalarına davet edilecek. Seçim aşamalarında başarılı olan ve yüzde 5 kontenjanına giren adaylar da Harp Okuluna girmeye hak kazanacak.

Adayların kendilerinin yanı sıra annesi, babası, kardeşleri ve velisinde tutum ve davranışları ile yasa dışı, siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya bu gibi faaliyetlere karışmamış olma şartı aranıyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşürmemiş ve askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak fiil ve hareketlerde bulunmamış olmak ve toplumca tasvip edilmeyen ve uygun görülmeyen kazanç yollarında çalışmamış ve halen çalışmamak da adaylarda aranan diğer şartlar arasında yer alıyor.

Hükümlü bulunmaması ve soruşturma altında olmaması gereken adayların, nişanlı, evli, dul, hamile, çocuklu olmaması veya herhangi bir kadınla veya erkekle nikahsız olarak birlikte yaşamıyor olması da gerekiyor.

DENİZ VE HAVA HARP OKULLARINA BAŞVURULAR
Deniz Harp Okuluna ön kayıtlar da 1 Nisan-30 Mayıs tarihleri arasında şahsen, posta veya internet yoluyla yapılacak. İkinci seçim aşamalarına çağrı belgeleri de 21-25 Temmuz tarihleri arasında adaylara gönderilecek. İkinci seçim aşamaları 28 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. İkinci seçim aşama sonuçları, 11 Ağustos 2008 tarihinde açıklanacak. 28 Temmuz-26 Eylül tarihleri arasında sağlık muayenesinden geçirilecek adaylardan asiller 18-22 Ağustos, yedekler ise 25 Ağustos-26 Eylül tarihlerinde kesin kayıt işlemlerini tamamlayacak.

Hava Harp Okulunda öğrenim görmek isteyen adaylar ise 2008-ÖSYS Aday Bilgi Formu'nun 24. bölümünde “Girmek İstediği Askeri Okullar” alanında “Hava Harp Okulu” seçeneğini işaretleyecekler. Ayrıca 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren okulun internet sitesine konulacak aday başvuru sayfasından 30 Mayıs 2008 tarihine kadar başvurularını gerçekleştirecek. Hava Harp Okulu baraj puanı ise ÖSS sonuçları açıklandıktan sonra belirlenecek. Hava Harp Okuluna yerleştirme, ÖSS Sayısal-2 puanına göre yapılacak.
(AA)

Öğrenci Affı

Son dönemde başörtüsüne kilitlenen Türkiye gündemini önümüzdeki haftalarda farklı bir konu bekliyor: Öğrenci affı. 800 bin kişiyi kapsadığı söylenen affı çözüm görenler de var tembellere davetiye çıkardığına inananlar da...

Tuba Kastal'ın sağlığı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3'üncü sınıftan 4'e geçtiği yıl bozulur. O zamana kadar başarılı bir seyir izleyen okul hayatı da kesintiye uğrar. Psikolojik sıkıntıları hızlı ilerlemektedir. Evin dışına çıkmak istemeyen, düşünceli ve her şeyden çabuk sıkılan bir halet-i ruhiye içindedir. Ailesi kızlarının durumundan endişe eder. Tedavi boyunca Osmaniye ile başkent arasında mekik dokur. Ancak bir türlü eski sıhhatine kavuşamaz.

Tavsiyeler üzerine farklı bir doktora gittiğinde acı gerçekle karşılaşır: Teşhis ve tedavi yanlıştır. Her şeye sıfırdan başlanır. Yeni ilaçlar çok geçmeden olumlu etkisini gösterir. Hayatı yavaş yavaş düzene girer. Fakat 4'üncü sınıfın hiçbir dersine ve sınavına giremediği için öğrenimi sekteye uğrar. Alttan 18 ders kalır. Yoğun tempoyla sayıyı 6'ya indirmeyi başarır. Ancak azamî eğitim zamanını doldurduğu ve 5 ders sınırını yakalayamadığı için okulla ilişiği kesilir. Yeniden eğitim hakkına kavuşabilmesi yüz binlerce kader arkadaşı gibi 'öğrenci affı'na bağlı.

ÖĞRENCİ AFFI BEKLEYEN YÜZBİNLER

'Af 2007 Eğitim Hakkı Platformu', 800 bin ila 1 milyon arasındaki öğrencinin yarıda kalan yüksek öğrenimlerini tamamlamak için çaba sarf eden bir avuç mağdurun eliyle geçen yıl kuruldu. Türkiye genelinde imza kampanyaları düzenleyen oluşum, Af2007 (şimdilerde www.af2008.org) isimli internet portalı üzerinden yayın da yapıyor. Başta Ankara ve İstanbul, birçok ilde gönüllü çalışanları gayret sarf ediyor. Tuba Kastal da onlardan biri. Sırf bu amaçla 5 ay önce memleketini terk edip Ankara'ya gelir. O günden bu yana da üniversiteden arkadaşlarının yanında 'zorunlu' misafir. Onun için sıkıntılı; ama önemli bir süreç. Çünkü her güne yeni bir umutla başlıyor. Ziyaret ettiği bütün milletvekillerinin, bürokratların ve ilgili yetkililerin desteğini kazanmak için saatlerce dil döküyor. Şimdiye kadar hiçbir görüşmede olumsuz tavırla karşılaşmaz ama kesin neticeyi de alamaz.

Af yasası taleplerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altından ilk fiilî desteği Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Sivas milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu verir. Farklı tarihlerde üniversiteleriyle ilişiği kesilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine belirli kurallar çerçevesinde sınav hakkı tanınmasına dair kanun teklifi hazırlar. Takip eden dönemde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Samsun Milletvekili Osman Çakır, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) mensubu 8 milletvekili benzer talepleri TBMM'ye sunar.

Parlamentodaki bu hareketlenme şüphesiz bir umut kapısı. Ancak hâlâ kanunî düzenlenme yapılmamasının siyasetçiler açısından da gerekçeleri var. Geçen yıl başlayan af kampanyası, Köşk ve 22 Temmuz genel seçimleri akabinde de Ağustos sonu Eylül başında artan terör faaliyetlerinin gündeme oturmasıyla geri plana düştü. Öte yandan 2005 affından bu yana yükseköğrenim kurumlarından ne kadar öğrencinin atıldığına ilişkin altyapı çalışmaları da bitmedi.

Af2007 sitesi editörü Kürşat Çimen'e göre bu durum bir noktaya kadar anlaşılabilir. Ancak 22 Temmuz öncesinde destek sözü veren şimdinin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve AK Parti İstanbul Milletvekili Edibe Sözen gibi isimlerin daha somut adımlar atması lazım.

Harçlar Artacak

Hükümetin belirlediği 2008 yılı tedbirlerine göre, özel okulların yaygınlaştırılması, vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payının artırılması ve üniversite öğrencilerinden alınan harçların yükseltilmesi planlanıyor. Hükümet tarafından açıklanan 2008 yılı tedbirlerine göre Milli Eğitim Bakanlığı'nın idari yapısı eğitimde kalite, rekabet ve verimliliği artırmaya yönelik olarak yeniden düzenleniyor.

MEB eğitimin geliştirilmesi amacıyla özel okulların yalgınlaştırılmasını teşvik edecek. MEB bu yönde, özel örgün eğitim veren kurumların teşvikine yönelik 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda gerekli düzenlemeler yapacak. Ayrıca okul yapımında kamu-özel işbirliğine gitmeyi planlayan MEB, özel sektörün okul açması için arsa tahsisi, vergi indirimi, ve sübvansiyon gibi teşviklerden yararlanmasını sağlayacak.

VAKIF ÜNİVERSİTE KURULMASI

Milli Eğitimi Bakanlığı, vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payını artırmak amacıyla da vakıf üniversitelerine sağlanan teşvikler kapsamında arsa tahsisini kolaylaştırılacak ve mali desteklerini artıracak. MEB, özel üniversite kurulmasına olanak sağlayacak gerekli mevzuat değişikliklerini de yapacak. MEB'in eğitimin geliştirilmesi yönünde aldığı bir diğer tedbir ise öğrencilerin “yükseköğretimin finansmanına daha fazla katılımını” amaçlıyor. Harçların artırılması hedefleniyor.

Türkiye'nin en kapsamlı eğitim fuarlarından Educaturk, 14-17 Şubat tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak

Educaturk, geçen yıl da avantajlı eğitim programıyla öğrencilere yurtdışı eğitim imkânı sunmuştu.

Bu yıl pek çok yeniliğin yaşanacağı fuarda, üniversite mezunu gençler için ABD'de iş imkânlarının kapısı aralanıyor. Fuarda ABD'li şirketlerin yüz yüze yapacağı mülakatlar sonunda işe kabul edilmek mümkün olacak. Educaturk Genel Müdürü Orçun Fida, "3. Uluslararası Kariyer Zirvesi" adı altındaki etkinlik boyunca, gençlerin profesyonel iş hayatlarına ilk adımı ABD'de atma şansı yakalayacaklarını söylüyor. Bu görüşmelerle 1383 pozisyon için eleman seçimi yapılacak. Sadece turizm otelcilik alanında Best Western, Hyatt, Marriott ve Hilton'da çeşitli pozisyonlarda çalışmak üzere 800 kişilik alım yapılacak. Fuarda yaz tatilleri boyunca ABD'de çalışma, İngilizcelerini geliştirme ve tatil yapma imkânı sunan Work And Travel programıyla ilgili bilgiler de yer alıyor. Fuarda Work and Travel Job Fair programı kapsamında 400 öğrenciye yaz döneminde ABD'de iş imkânı sunuluyor. Educaturk iş ortaklarından ISE Yurtdışı Eğitim Danışmanlık firması, dünyanın en saygın liselerinde öğrencilerin okuması için 3 ile 20 bin dolar arasında burs verecek. Fuar boyunca ISE standında ziyaret edecek öğrenciler, Amerika, Almanya, İngiltere, Kanada ve Fransa'dan özel liseleri tanıma imkânı bulacak ve bu liselerde burslu okumak için ISE eğitim danışmanları ile okul temsilcilerinin katılacağı bursluluk mülakatlarına katılabilecek.