Öğrenci Affı - Eğitim Haberleri

13 Şubat 2008 Çarşamba

Öğrenci Affı

Son dönemde başörtüsüne kilitlenen Türkiye gündemini önümüzdeki haftalarda farklı bir konu bekliyor: Öğrenci affı. 800 bin kişiyi kapsadığı söylenen affı çözüm görenler de var tembellere davetiye çıkardığına inananlar da...

Tuba Kastal'ın sağlığı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3'üncü sınıftan 4'e geçtiği yıl bozulur. O zamana kadar başarılı bir seyir izleyen okul hayatı da kesintiye uğrar. Psikolojik sıkıntıları hızlı ilerlemektedir. Evin dışına çıkmak istemeyen, düşünceli ve her şeyden çabuk sıkılan bir halet-i ruhiye içindedir. Ailesi kızlarının durumundan endişe eder. Tedavi boyunca Osmaniye ile başkent arasında mekik dokur. Ancak bir türlü eski sıhhatine kavuşamaz.

Tavsiyeler üzerine farklı bir doktora gittiğinde acı gerçekle karşılaşır: Teşhis ve tedavi yanlıştır. Her şeye sıfırdan başlanır. Yeni ilaçlar çok geçmeden olumlu etkisini gösterir. Hayatı yavaş yavaş düzene girer. Fakat 4'üncü sınıfın hiçbir dersine ve sınavına giremediği için öğrenimi sekteye uğrar. Alttan 18 ders kalır. Yoğun tempoyla sayıyı 6'ya indirmeyi başarır. Ancak azamî eğitim zamanını doldurduğu ve 5 ders sınırını yakalayamadığı için okulla ilişiği kesilir. Yeniden eğitim hakkına kavuşabilmesi yüz binlerce kader arkadaşı gibi 'öğrenci affı'na bağlı.

ÖĞRENCİ AFFI BEKLEYEN YÜZBİNLER

'Af 2007 Eğitim Hakkı Platformu', 800 bin ila 1 milyon arasındaki öğrencinin yarıda kalan yüksek öğrenimlerini tamamlamak için çaba sarf eden bir avuç mağdurun eliyle geçen yıl kuruldu. Türkiye genelinde imza kampanyaları düzenleyen oluşum, Af2007 (şimdilerde www.af2008.org) isimli internet portalı üzerinden yayın da yapıyor. Başta Ankara ve İstanbul, birçok ilde gönüllü çalışanları gayret sarf ediyor. Tuba Kastal da onlardan biri. Sırf bu amaçla 5 ay önce memleketini terk edip Ankara'ya gelir. O günden bu yana da üniversiteden arkadaşlarının yanında 'zorunlu' misafir. Onun için sıkıntılı; ama önemli bir süreç. Çünkü her güne yeni bir umutla başlıyor. Ziyaret ettiği bütün milletvekillerinin, bürokratların ve ilgili yetkililerin desteğini kazanmak için saatlerce dil döküyor. Şimdiye kadar hiçbir görüşmede olumsuz tavırla karşılaşmaz ama kesin neticeyi de alamaz.

Af yasası taleplerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altından ilk fiilî desteği Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Sivas milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu verir. Farklı tarihlerde üniversiteleriyle ilişiği kesilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine belirli kurallar çerçevesinde sınav hakkı tanınmasına dair kanun teklifi hazırlar. Takip eden dönemde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Samsun Milletvekili Osman Çakır, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) mensubu 8 milletvekili benzer talepleri TBMM'ye sunar.

Parlamentodaki bu hareketlenme şüphesiz bir umut kapısı. Ancak hâlâ kanunî düzenlenme yapılmamasının siyasetçiler açısından da gerekçeleri var. Geçen yıl başlayan af kampanyası, Köşk ve 22 Temmuz genel seçimleri akabinde de Ağustos sonu Eylül başında artan terör faaliyetlerinin gündeme oturmasıyla geri plana düştü. Öte yandan 2005 affından bu yana yükseköğrenim kurumlarından ne kadar öğrencinin atıldığına ilişkin altyapı çalışmaları da bitmedi.

Af2007 sitesi editörü Kürşat Çimen'e göre bu durum bir noktaya kadar anlaşılabilir. Ancak 22 Temmuz öncesinde destek sözü veren şimdinin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve AK Parti İstanbul Milletvekili Edibe Sözen gibi isimlerin daha somut adımlar atması lazım.

Hiç yorum yok: