Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, uygun ölçüde yüksek öğretmen maaşlarını desteklediğini belirtti - Eğitim Haberleri

13 Şubat 2008 Çarşamba

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, uygun ölçüde yüksek öğretmen maaşlarını desteklediğini belirtti

Yanlış anladınız öğretTürkiye'deki öğretmen maaşlarının OECD standartlarına göre yüksek olduğu açıklamasıyla öğretmenlerden tepki alan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, uygun ölçüde yüksek öğretmen maaşlarını desteklediğini belirtti.

MEMURLARIN MEKTUBUNA YANIT VERDİ: 7 memur sendikasından oluşan Hak Sendikaları Platformu'nun (HAK-SEN) Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau'ya gönderdiği mektubuna yanıt geldi. Zachau HAK-SEN'e yolladığı yanıtta, konuşmasında, OECD tarafından yayımlanan ve Türkiye'deki öğretmen maaşlarının diğer ülkelerdeki ortalama gelirle kıyaslandığında, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında yüksek sırada olduğunu söylediğini anımsatarak, söylediklerinin yanlış anlaşıldığını belirtti.

ORTA SINIFSIZ KALKINMA OLMAZ: Hiçbir ülkenin işçilerini ve orta sınıfını fakir bırakarak büyüyemeyeceğine, büyümemesi gerektiğine inandığını vurgulayan Zachau, mektubunda şunları dedi: "Eğitim, orta ve uzun vadede Türkiye için en önemli önceliktir. Eğitimin geliştirilmesi, daha iyi beceriler, daha iyi ve daha çok iş, yüksek verimlilik ile yüksek gelir için çok gereklidir. Öğretmen maaşlarının da, uygun ölçüde yüksek olmasını destekliyorum. Destekliyorum, çünkü iyi maaş iyi öğretmenleri çeker ve devamlılığı sağlar. Bu da başarılı eğitim sonuçlarına katkıda bulunur. Türkiye'de öğretmen maaşlarının azaltılmasını desteklemem mümkün değil."

ÖĞRETMENLERİN KONUMLARINA BAKILMALI: HAKSEN üyeleri ise gönderdikleri mektupta, öğretmenlerin yanlış bir biçimde OECD ülkeleriyle karışlaştırıldığına dikkat çekerek, yapılan açıklamanın da hem insani hem de yasal dayanaktan yoksul olduğunu ifade etmişti. Çalışanlar arasında öğretmenlerin konumlarına bakarak doğru bir analizin yapılacağı vurgulanan mektupta, eğitim sisteminde yaşanan sıkıntılara da değinilmişti.

Zachau ne demişti

DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Zachau, bir ay kadar önce Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından düzenlenen toplantıda, kapsamlı bir işgücü piyasası reformu yapılmasını, kıdem tazminatlarının aşağı çekilmesini, sosyal güvence prim katkı paylarının azaltılmasını önerirken, öğretmen maaşlarının da yüksek olduğunu söylemişti. Zachau, öğretmen maaşlarının Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılası göz önüne alındığında, OECD standartlarına göre yüksek kaldığını belirterek, ulusal eğitim harcamalarının kişi başına düşen gelire göre yüksek olduğunu söylemişti.

Hiç yorum yok: