22 Temmuz 2008 Salı

Açık Liselilere Ek Sınav...

Milli Eğitim Bakanlığı, Açık öğretim liseleri için ek sınav şansı getirdi. Ek sınav ne zaman nerelerde yapılacak, kimler katılabilecek? İşte ayrıntılar...

Milli Eğitim Bakanlığı, Açık öğretim liseleri için ek sınav şansı getirdi. Ek sınav 81 il merkezinde 16-17 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Meslek dersinden kalan öğrenciler için yapılacak olan uygulamalı sınav ise 01-07 Eylül tarihlerinde yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk imzalı "Sınav" başlıklı genelgede, açık öğretim lisesi ve mesleki açık öğretim liseleri için ödev, sözlü sınav, kanat, ortalama yükseltme sınavlarının olmadığına işaret edildi. Bu okul öğrencileri için ek sınav şansı getirildiği kaydedilen genelgede kimlerin ek sınavlardan yararlanabileceği anlatıldı.

EK SINAVA KİMLER KATILABİLECEK

2007-08 eğitim yılı 2. dönemi itibariyle öğrencilik durumu aktif ya da donuk olanlar ile açık öğretim lisesinin 3 yıllık genel lise programına kayıtlı olup en az 5 en fazla 40 kredi eksiği bulunanlar sınavlara girebilecek. Mesleki açık öğretim lisesine kayıtlı olup, 6 dönem ve üzerinde eğitim görmüş, yüz yüze eğitimini ve stajını tamamlamış, mezun olabilmesi için 40 krediye kadar eksiği bulunanlar ile yüz yüze eğitiminde başarısız dersi olan, ancak kültür derslerinde en fazla 24, meslek derslerinden ise en fazla 26 kredi olmak üzere toplamda 50 kredi eksiği bulunanlar sınava katılabilecek.

Lise ara sınıf öğrencisi olarak mesleki açık öğretim lisesine kayıt yaptıran meslek açık öğretim lisesinde en az bir kez sınava girmiş olup, tasdiknamesinde alacağı meslek dersi olmayan ve stajını tamamlamış öğrenciler ek sınava girebilecek. Ayrıca, lise ara sınıflarından ayrılarak açık öğretim lisesi genel lise programına kayıt yaptıran ve açık öğretim lisesinde en az bir kez sınava girmiş olup, 2007-08 öğretim yılının 1 veya 2. döneminde öğrenim görmüş olanlar da ek sınava girebilecekler.

BAŞVURULAR 21-30 TEMMUZ'DA

Ek sınav 81 il merkezinde 16-17 Ağustos 2008 tarihlerinde merkezi sistemle yapılacak. Meslek dersinden kalan öğrenciler için yapılacak olan uygulamalı sınav ise 01-07 Eylül 2008 tarihlerinde yapılacak. Ek sınava girecek öğrencilerin sınav ücreti olarak 20 YTL yatırması gerekiyor. Ek sınava katılmak isteyen öğrencilerin 21-30 Temmuz 2008 tarihleri arasında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Eğitim Fakülteleri Hukukla Yarışıyor...

Yüksek puanlı hukuk, tıp, mühendislik gibi bölümler arasına öğretmen yetiştiren fakülteler de katıldı.

Gazi'de Türkçe öğretmenliği 355 puana ulaştı. İstanbul Üniversitesi'nde sınıf öğretmenliği 338 puan oldu

Üniversitelerde tıp, diş hekimliği, mühendislik, hukuk gibi programlar, kendi puan türleri arasında en yüksek taban puanlı programlar olarak öne çıkıyor. Tercih yapacak adayların, 2008-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan tabloları dikkatli incelemeleri gerekiyor. Kılavuzda, programların taban puanlarının yanı sıra, öğretim süreleri, puan türleri, genel kontenjanları, okul birincisi kontenjanları, program için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan burs verilip verilmediği, özel koşulları bulunup bulunmadığı ve o programı tercih eden öğrencilerin başarı sıralarına ilişkin bilgiler yer alıyor.

Adayların tercih yaparken öncelikle, o programın başarı sırası ile kendi başarı sıralarını karşılaştırmaları öneriliyor. Kılavuzda programların taban puanları da öğrencilere fikir verebiliyor, ancak talebin yoğunluğuna göre taban puanlar değişebiliyor. Adayların bu durumu mutlaka göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Kılavuza göre, üniversitelerin tıp, diş hekimliği, mühendislik, hukuk gibi programları en yüksek taban puanlı bölümler olarak öne çıkıyor.

TIP'TA TABAN 350-370

Sayısal-2 puan türüne göre öğrenci alan tıp fakültelerinin taban puanları 350-370, Sayısal-2'ye göre öğrenci alan diş hekimliğinin 348-355, Eşit Ağırlıklı-2'ye göre öğrenci alan hukuk fakültelerinin 330-345, Eşit Ağırlıklı-2'ye göre öğrenci alan sınıf öğretmenliğinin 315-332, Sözel-2'ye göre Türkçe öğretmenliğinin 331-353, Eşit Ağırlıklı-2'ye göre öğrenci alan iktisatın 265-359, Sayısal-2'ye göre öğrenci alan inşaat mühendisliğinin 308-352, Sözel-2'ye göre öğrenci alan Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünün 211-317 arasında değişiyor.

OKS'nin Sıfırcıları Erkek...

OKS'de erkekler daha tembel çıktı. Sıfır puan alan 31 bin 221 öğrencinin 22 bin 412'si erkek..

Bu yıl yapılan Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda (OKS) 31 bin 221 öğrenci, verdiği yanlış yanıtlar doğru yanıtlarını götürdüğü için ham puan barajını geçemedi ve sıfır puan aldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre, özel okullardan 71 öğrenci sıfır puan alırken, devlet okullarından sıfır çeken öğrenci sayısı 31 bin 150 oldu.

HAKKÂRİ İLK SIRADA
3 bin 526 öğrencinin sınava girdiği Hakkari'de 339 öğrenci sıfır puan aldı. Bu Hakkâri'de sınava giren her 10 öğrenciden birinin sıfır çektiğini gösterdi. Sıfırcı iller sıralamasında ikinci il ise Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in memleketi Van oldu. 11 bin 158 öğrencinin sınava girdiği Van'da 339 öğrenci sıfır çekti. Hakkâri ve Van'ı, Ağrı, Şırnak, Bingöl, Siirt, Mardin, Muş, Kars ve Iğdır izledi. Sınavın en başarılı 10 ili arasında bulunan Yalova en az sıfırcının da çıktığı il oldu. 2 bin 764 öğrencinin sınava girdiği Yalova'da sadece 48 öğrenci sıfır puan aldı.

İSTANBUL'UN KARNESİ
OKS'de 18 birinci çıkaran İstanbul sıfırcı öğrenci sayısı ile de üç büyük ilin içinde birinci oldu. 163 bin 721 öğrencinin sınava girdiği İstanbul'da 30 öğrenciden biri sıfır çekerken, İzmir'de 34 öğrenciden biri, Ankara'da 36 öğrenciden biri sıfır çekti. 17 bin öğrencinin sınava girdiği Diyarbakır'da ise 19 öğrenciden biri sıfır aldı. Sıfırcı öğrencilerin 22 bin 412'sini erkekler oluştururken kız öğrencilerin sayısı 8 bin 809'da kaldı. Sınavda sıfırcıların en başarısız olduğu ders matematik oldu.

Kocasının Israrıyla Derece Yaptı...

Ev hanımı Zehra İlhan, ne yıllarca üniversite sınavına hazırlandı ne de ödüllü büyük hedeflerin peşinden koştu.

Ev hanımı Zehra İlhan, ne yıllarca üniversite sınavına hazırlandı ne de ödüllü büyük hedeflerin peşinden koştu. Onun tek hedefi, üniversitede Türk dili ve edebiyatı bölümünde okumaktı.

Zehra İlhan, açık liseyi bitirdiğinde evlendi. 1 yıl içinde çocuğu olan genç kadın, tam 'hayallerim bitti' derken eşi Mehmet İlhan'ın ısrar ve teşvikiyle yeniden üniversite sınavına hazırlandı. Zehra İlhan, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) Sözel alanda 347 puan alarak Türkiye 157.si ve Sözel 2 puanında da Türkiye 198.si oldu. Zehra İlhan, aldığı puanla Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı veya Fatih Üniversitesi'nin aynı bölümünü burslu tercih etmek istiyor.

Zehra İlhan, "Arkadaşlarım hep 'senin okuma işin artık hayal' diyordu. Ancak ben o yıl açık liseyi bitirip üniversiteye hazırlanmaya başladım. Kitaplardan kendi kendime çalışıyordum. ÖSS'ye hazırlandığım yıl kızım Azra dünyaya geldi. O sene 322 puan alınca herkes şaşırdı. Bu puanla felsefe öğretmenliği gibi bölümlere girebiliyordum ama ben Türk dili okumak istiyordum. Eşim beni teşvik etti. 'Sen de potansiyel var, okuyabilirsin' dedi. Bunun üzerine büyük hedefler koydum." diye konuştu. Sene başında sınava hazırlık amacıyla bir dershaneye kayıt yaptırmak için gittiğinde 'paranızı boşa harcamayın, hem evlisiniz hem de çocuğunuzla bu işi başarma imkânınız çok zor' gibi bir tepkiyle karşılaştığını anlatan Zehra İlhan, bu tür olumsuzluklara rağmen dershaneye girdiğini ve yapılan bütün deneme sınavlarında şube birinciliği elde ettiğini söyledi.

Başarısında en büyük katkıyı kocası Mehmet İlhan'ın verdiğini ifade eden Zehra İlhan şöyle konuştu: "Eşim işletme fakültesi mezunu olduğu için, benim aynı zamanda matematik öğretmenim oldu. Bana akşamları sürekli matematik çalıştırdı. Dershaneye gittiğimde çocuğa baktı, gerektiğinde yemek yaptı, bulaşık yıkadı, ev işlerinde bana yardımcı oldu."

Günlük 4-5 saate kadar ders çalıştığını kaydeden İlhan, başarısında istikrarlı çalışmanın büyük payının olduğunu vurguladı. Boğaziçi Üniversitesi'ni tercih etmesi durumunda çift anadal programı sayesinde iki fakülte bitirmek istediğini söyleyen İlhan, verilen emeklerin karşılığını görmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Koca Mehmet İlhan ise "Eşimin okuması için her türlü desteği verdim, vermeye de devam edeceğim. Şimdi eşimin seçeceği iki üniversitenin bulunduğu yerlerde ev bakıyoruz. Tercihler aşamasından sonra taşınacağız." diye konuştu.