14 Temmuz 2008 Pazartesi

Öğretmenlere Yanlış Soru İddiası...

Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ve Anadolu Liseleri öğretmenlerinin seçme sınavında iki sorunun yanlış olduğu iddia edildi.

Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ve Anadolu Liseleri öğretmenlerinin seçme sınavı 28 Haziran 2008 tarihinde yapılırken, bazı soruların cevap anahtarlarının yanlış olduğu iddia edildi. Bakanlık, konu ile ilgili inceleme başlattı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 28 Haziran'da gerçekleştirdiğini Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ve Anadolu Liseleri öğretmenlerinin seçme sınavı sonrasında cevap şıklarını açıkladı. Sınavlar sonrasında kitapçık ve bazı sorulara itiraz edilirken, Türk Eğitim-Sen söz konusu kitapçık cevap anahtarını inceledi. Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan incelemede B kitapçığında İHL Meslek derslerinin Arapça olan sorularının cevap şıklarının başka soruların şıkları içerisinde gösterildiği belirtildi. Türk Eğitim-Sen, B kitapçığında 86. sorunun cevap seçeneklerinin 90. soruda olduğu, 87. sorunun doğru cevap şıkları 89. soruda, 90. sorunun doğru cevaplarının ise 86. soruda gösterildiğini savundu. Türk Eğitim-Sen, yapılan inceleme sonucunda B kitapçığının 58. ve 66. sorularında doğru cevabın şıklar arasında olmadığının ortaya çıktığını belirtirken 70. soruda ise iki doğru seçeneğin bulunduğunu kaydetti.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, söz konusu inceleme sonuçlarını Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderirken Bakanlık, konu ile ilgili inceleme başlattı.

'Bos Kontenjan' Tercihleri...

Tercihinde yükselme işlemi, kontenjan boşluklarını doldurmak için sadece aday öğrencilerin tercihinde yükselme veya yerinde kalmaya yönelik bir uygulama..

Milli Eğitim Bakanlığı'nın boş kalan kontenjanları doldurmak için bir defada 20 tercih uygulamasına geçmesi gibi tercihte yükselme de aynı amacı taşıyan bir işlem olarak gündeme geldi. Tercihinde yükselme işlemi, kontenjan boşluklarını doldurmak için sadece adayın tercihinde yükselme veya yerinde kalmaya yönelik bir uygulama. Tercihte yükselme talebi yapabilmek için adayın 24-25 Ağustos arasında başvurusunu yaptığı okul müdürlüğünde bu işlemi yapması gerekiyor. Eğer tercihinde yükselme sonrası aynı okula yerleşme hakkı kazanırsa aday kesin kayıt işlemlerini yeniden yaptırmak zorunda. OKS-TM veya OKS-MF puan türlerinden herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan ve süresi içinde tercihte bulunan adaylardan I. yerleştirmeye başvurduğu halde II. yerleştirmeye başvurmayan tüm adaylar ile II. yerleştirme işlemi sonucuna göre bir okula kayıt yaptıran veya yerleşemeyen adaylar tercihte yükselme isteyebilir. Bakanlık tercihte yükselme uygulamasının nasıl yapılacağına ilişkin soruları şöyle yanıtlıyor:

* Neden böyle bir uygulama yapılıyor? Adayın kayıt yaptırdığı tercihini korumak koşuluyla, üst tercihlerinden birine yükselmesine fırsat vermek ve kontenjanlarda oluşabilecek boşlukları doldurmak için.

* Tercihinde yükselme işlemine kimler talepte bulunamaz? İkinci yerleştirme sonucuna göre kayıt hakkı kazanıp kaydını yaptırmayan adaylar ile kaydını geri alan adaylar başvuru talebinde bulunamaz.

* İkinci yerleştirmeye başvuru yapmayan aday tercihinde yükselme için talepte bulunabilir mi? Evet, tercihinde yükselme işlemi için talepte bulunabilir.

* Yükselme işlemi isteyen aday kesin kayıt yaptırmış adayın yerini değiştirebilir mi? Birinci veya ikinci yerleştirme sonucuna göre bir okula kesin kayıt yaptıran aday, tercihinde yükselme işlemine talepte bulunmasına bakılmaksızın ikinci yerleştirme sonucuna göre bir okula kesin kayıt yaptıran adaydan daha yüksek puana sahip olsa bile bu adayın kayıt yaptırdığı okulun altındaki tercihine düşmesine sebep olmaz

* Yükselme işlemi sonucu üst tercihine yerleşemeyen aday hakkını kaybeder mi? Birinci ve ikinci yerleştirmeden sonra kayıt hakkı kazanarak kesin kayıt yaptıran aday, tercihinde yükselme işlemine başvurması halinde üst tercihlerinden birine yerleşemese bile yerini koruyacaktır.

* Yükselme işlemi için başvuru yapmayan aday kendisinden daha yüksek puan alan aday karşısında alt sıraya düşer mi? Hayır, ikinci yerleştirme sonucuna göre kesin kayıt yaptıran aday yerini korur. Özel Fen Liseleri, Özel Meslek Liseleri, Anadolu Lisesi Programı Uygulayan ve sınavla öğrenci alan Özel Öğretim Kurumları, Özel Anadolu Meslek Liseleri ikinci yerleştirme ve tercih yükseltmeye dahil olmayacak.

En Avantajlı Liseler...

ÖSS 2008’de fen lisesi ve özel fen liselerinden sonra ikinci sıraya oturan Anadolu Öğretmen Liseleri, sistemin en avantajlı okulları. En başarılı fen liseleri...

ÖSS 2008'de fen lisesi ve özel fen liselerinden sonra ikinci sıraya oturan Anadolu Öğretmen Liseleri, sistemin en avantajlı okulları olma özelliğini bu yıl da devam ettirdi

Türkiye genelindeki 193 Anadolu öğretmen lisesinde okuyan öğrenciler, ÖSS'ye girdikleri zaman bir tek soru çözmeden artı 24 puan alıyorlar. ÖSS'de bir puanla ortalama 4 bin adayı elediğinizi düşünürseniz, 24 puanla 96 bin adayın önüne geçiyorsunuz. Geçen yıl sınava giren dört kişiden biri başarılı olurken, bu yıl ÖSS kontenjanlarının 100 bin artması ile her üç kişiden biri sınavı kazandı. Boğaziçi Üniversitesi Matematik öğretmenliği gibi çok yüksek puanlı bölümleri şimdiye kadar öğretmen okulları dışında kazanan olmadı. Ancak yine öğretmen lisesi mezunu öğrenciler alanları dışında tercih yaptıklarında puanları kesilmiyor. Hiçbir yeri kazanama şansı olmayan öğrenci daha puan avantajıyla ayrıcalıklı kayıt hakkı kazanıyor.

ÖĞRETMEN OKULUNDAN DOKTOR

Türkiye'nin en eski öğretmen lisesi olan Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nden 2007 ÖSS'ye giren öğrencilerin yüzde 90'ı tercih yaparak istediği üniversiteye yerleştirildi. Öğretmen okulu çıkışlı bu okulun öğrencisi 14 kişi tıp fakültelerinde okuyor. 2008 ÖSS'de mezunların tamamı sınavı kazandı. 259 yıllık köklü okul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi üzde 100'e ulaşan ÖSS başarısıyla dikkat çekiyor.


ÖSS'DE 24 PUAN AVANTAJI


Okul Müdürü Mücahit Murat Yentür 'Okulumuzun en önemli özelliği öğretmenlik seçerlerin 24 puan ekstradan alması dedi. Yentür 'Farklı fakülte seçerlerse puanları kırılmıyor. Biz meslek lisesi değiliz. Eğitimimiz fen ağırlıklı. Dil sınıfımız da var. İngilizce anadil gibi ve ikinci dil olarak Almanca öğretiyoruz. Örneğin; Boğaziçi Üniversitesi İngilizce öğretmenliği bölümüne her zaman en iyi öğrenciler girebilir. Bizim öğrencimiz 24 metre önden başladığı için yarışı önde tamamlıyor. Bu önemli ayrıcalığı adaylar iyi değerlendirmelidir. Bu okulda sınavı kazanmamak mümkün değil' diye konuştu.


Halide Edip Adıvar'ın okulu


Tarihi: 1848 Darül Muallimini Rüşti olarak kuruldu

Müdürü: Murat Mücahit Yentür

Öğrenci sayısı: 613.

Sınıf Mevcudu: 30 ve dil sınıfı 10 kişi

Pansiyon: 65 kız ve 65 erkek 130 kişilik

Yemek: Ücretsiz

2007 ÖSS: Mezunların yüzde 50'si tıp,mühendislik, hukuk, siyasal, işletme, iktisat yüzde 50'si öğretmenlik tercih etti. Yerleştirme başarı oranı yüzde 90

Ödülleri: 2007 TÜBİTAK Biyoloji 3.lük ödülü, MEB Bilgisayar Projesi 2.lik ödülü.

Ünlü Mezunları: Opet'in sahibi Fikret Nurten Öztürk, Halide Edip Adıvar, Selim Sırrı Tarcan, Nihat Sami Banarlı.

Web Adresi: http://www.capaaol.k12.tr


İlk 5 tercihte uçun


Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları ÖSS-OGES Koordinatörü Turgay Polat tercih listesi oluşturan adaylara şöyle seslendi; '2008 OKS sonuçlarını incelendiğimizde öğrencilerin puanlarının yüksek olduğu ancak başarı sırasına bakıldığında 2007'ye göre daha düşük olduğunu görüyoruz. OKS bir sıralama sınavıdır. Sıralama verilerini kullanmamız doğru olacak. Tercih etmek istediğiniz okulun geçen yıl son aldığı öğrencinin başarı sırası ile kendi başarı sıranızı karşılaştırın. Kendi başarı sıranızın üstünde bazı okullar yazmaktan korkmayın. İlk 5 tercihimizde şansımızı daha iyi kullanabilmek adına kendi başarı sıramızdan 10 bin kişi üsten başlayarak yapmalıyız. Bunu iki sebeple yapabiliriz.

PUANLAR ALDATMASIN

Birincisi şansımızı yükseltmek, ikincisi ise tercihte yükselme işleminde avantaj yakalamak için. Sonraki altı tercihinizi kendi başarı sıranıza yakın, sonraki 12 tercihi kendi başarı sıranızdan 10 bin ve 12 bin daha düşük bölümlere, son iki tercihi ise düşük bölümlere yer vermelisiniz. Puanlar sizi aldatmasın, sıralama önemli.'


Sampiyon fen liseleri burs dağıtımında cömert


ÖSS 2008'de geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Fen liseleri ve Özel Fen Liseleri en başarılı okullar oldu. Onu sırasıyla Anadolu öğretmen ve anadolu liseleri izledi. Özel fen liseleri İyi bir fizikçi yada bilimadamı olmak isteyen için doğru tercihtir. 4 yıllık fakültelere ÖSS'de en çok öğrenciyi yüzde 66.8 ile özel fen liseleri yerleştiriyor. Burs imkanı çok yüksek olan bu okullar öğrenciler içinde cazibe merkezi oluyor. Özel Kültür Fen Lisesi, 2008 OKS'de ilk 5 bine yüzde 100, 5-10 bine yüzde 75 ve 10-15 bin arasındaki öğrenciye ise yüzde 50 burslu eğitim veriyor. Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi'den bu yıl mezun yok. ÖSS'ye henüz giren de yok. Ancak TÜBİTAK ödülleriyle dikkat çeken okulda, her öğrenci için yurt ve yıllık 30 bin YTL'lik araştırma bütçesi ayrılmış. 90 neti aşamayının girme şansı yok.


TÜRKİYE GENELİ EN BAŞARILI BAZI FEN LİSELERİNİN ÖSS SAY-2HAM PUAN VE BAŞARI ORTALAMALARI


İL OKUL ADI SAY2

ANKARA ÖZ. AHMET ULUSOY FEN 282,541

ANKARA ÖZEL SAMANYOLU FEN 280,315

ANTALYA ÖZEL ANT FEN LİS 278,628

MALATYA ÖZEL RAHİME BATU FEN LİSESİ 278,437

MERSİN ÖZEL YILDIRIMHAN FEN LİSESİ 278,331

DENİZLİ ÖZEL SERVERGAZİ FEN LİSESİ 277,156 İSTANBUL ÖZ. SEV. ÇİÇEĞİ ANFN FEN L. 271,124

ANKARA ÖZEL S.YOLU CEMAL Ş. FEN L. 270,755

İZMİR ÖZEL YAMANLAR FEN LİSESİ 269,725

ESKİŞEHİR ÖZEL ATAYURT FEN LİSESİ 269,430

ADANA ÖZEL ALİ VE RUKİYE Ö. FENL. 268,501 ANTALYA ÖZEL UFUK FEN 267,659

ŞANLIURFA ÖZEL MURAT FEN LİSESİ 267,374