11 Mart 2008 Salı

Sahte Belge İle 5 Milyon YTL Burs Aldılar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sahte belgelerle 5 milyon YTL burs aldıkları öne sürülen, aralarında 1 muhtar ile 1 askeri personelin bulunduğu 40 zanlı gözaltına alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sahte belgelerle yaklaşık 5 milyon YTL burs aldıkları öne sürülen, aralarında 1 muhtar, 1 belediye görevlisi ile 1 askeri personelin bulunduğu 40 zanlı gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, hazırladıkları sahte öğrenci belgeleri, ikametgah senetleri ve öğrenci kimlikleri ile Büyükşehir Belediyesi'nden burs aldıkları iddia edilen bir şebekeye yönelik operasyon yaptı. Operasyonda, aralarında bir ilçe belediye görevlisi, bir muhtar ve bir askeri personelin de bulunduğu 40 zanlı gözaltına alındı. 'Bursi Yer' adı verilen operasyonda 3 yıldır yapıldığı belirlenen sahtecilik yöntemiyle belediyenin 5 milyon YTL dolandırıldığı sanılıyor. Operasyonun sürdüğü gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

İlahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz: “Din dersleri zorunlu olmalı ancak Hanefi Mezhebi’nin yanında Alevilik de öğretilmeli."

Prof. Dr. Beyaz, “Din dersleri zorunlu olmalı ancak Hanefi Mezhebi'nin yanında Alevilik de öğretilmeli. Din dersi, din bilgisi doğru öğretilmeli ki gençlerimiz sapkın tarikatların pençesinden kurtulsunlar” dedi.

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı'nın din dersine yönelik yargı kararını eleştiren açıklamalarını okuduğunda üzüldüğünü belirterek, “Burada bir yanlış anlaşılma var. Danıştay kararında din dersleri zorunlu olmasın denilmiyor. Bu içerikle hukuka aykırı olduğu belirtiliyor. İçerik değiştirilmeli” dedi. Prof. Dr. Beyaz, Danıştay'ın görüşüne katıldığını söyleyerek, Türkiye'deki din dersi müfredatının Hanefi Mezhebi'ne bağlı bir anlayış içinde anlatıldığını ve Alevi çocuklara da Sünni Hanefi din okutulduğunu ifade etti.

ALEVİLİK İNANCI DA MÜFREDAT İÇİNDE OLMALI, OKUTULMALI

Din dersi zorunlu olmasın demenin son derece sakıncalı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Beyaz, “Asıl önemli olan bugün çok sayıda üniversite bitirmiş gençlerimiz son derece sapkın tarikatların pençesinde kıvranıyorlar. Siz gençlerinize, çocuklarınıza doğru din dersini öğretmez, doğru bilgileri vermezseniz çocuklarımızı tarikatların oyuncağı haline getirirsiniz” dedi. Sünnilerin de Alevilerin de inancının müfredat içinde yer alarak doğru bir biçimde öğretilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Beyaz, “Din dersi zorunlu olmasın demek doğru bir yaklaşım değildir ve son derece sakıncalıdır. Din dersleri zorunlu olmalı, ama içeriği Alevileri de kapsamalı” dedi.

DOĞRU DİN BİLGİSİ MİSYONERLİK FAALİYETLERİNİ DE ENGELLER

Prof. Dr. Beyaz din dersleri içinde Hristiyanlık, Yahudilik gibi başka dinlerin de öğretilmesi gerektiğini ifade ederek “Çünkü yaygın hale gelen misyonerlik faaliyetlerine karşı çocuklarımızı gençlerimizi korumamız gerekiyor. Din dersinde Türk örf adetlerine, milli değerlere aykırı olan unsurlar da ayırt edilerek öğretilmeli. Hristiyanlık'ın, Yahudilik'in sakıncaları gösterilmeli ve gençlerimiz misyonerlik faaliyetlerine karşı bilinçlendirilmeli” diye konuştu.

OKS'de Soruların Kapsamı Değişti.

Bu yıl son kez yapılacak olan Ortaöğretim Kurumları Sınavında (OKS) sorular pilot uygulaması yapılan öğretim programları ile ortak konulardan çıkacak..

800 bini aşkın öğrencinin başta Anadolu, Anadolu meslek ve fen liseleri ve yerleştirmelerini sonuçlara göre kendileri yapan özel okullara girmek için yarıştığı Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) bu yıl 8 Haziran Pazar günü son kez yapılacak. Dün başlayan OKS başvuruları ile 6 Mart'ta başlayan özel okul başvuruları 28 Mart'ta son bulacak. Ancak bu yıl OKS'de geçen yıllara göre değişiklik yapıldı. Sınavda sorulacak sorular hem eski sistemde hem de 120 okulda pilot uygulaması yapılan yeni sistem okutulan konuları kapsayacak, iki müfredatta ortak olmayan konulardan soru çıkmayacak. Böylece pilot uygulama okullarında öğrenim gören öğrencilerin mağdur edilmesi önlenecek.

SORU ÇIKMAYACAK KONULAR
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat iki müfredatı da inceleyerek, hangi konulardan sorular çıkmayacağını belirledi. Öğrencilerin bu konulara çalışmaması gerektiğini anlatan Polat'a göre işte OKS'da soru gelmeyecek alanlar şöyle:

* Matematik: Öklid bağlantıları, işlem, modüler aritmetik.

* Türkçe: Adıl, ad, ön ad, belirteç, tamlamalar, eylem, ek eylem.

* Sosyal Bilgiler, tarih ve coğrafya: Tarih biliminin konusu, yöntemleri ve özellikleri, tarihin yardımcı bilim dalları Mısır, İran, Doğu Akdeniz, Batı ve Uzakdoğu uygarlıkları, Magna Carta, yeniçağda tarih, yakınçağda Avrupa, 1815 Viyana Kongresi, I. Murat, I. Bayezid, I. Mehmet, II. Murat dönemleri, dünyanın hareketleri, Türkiye'nin coğrafi dönemleri.

BAŞVURULAR BAŞLADI
OKS başvuruları ile ilgili tüm işlemler http://www.meb.gov.tr veya http://oges.meb.gov.tr adreslerinden yapılıyor. Açık ilköğretim okulu öğrencileri "başvuru ve kayıt-kabul şartlarını" taşıdıkları okullar için okul müdürlüğüne dilekçeyle OKS başvurusunda bulunabiliyor. Adaylar tercihlerini 11 Temmuz'da açıklanacak sonuçların ardından internet üzerinden yapacaklar.

Son aylarda sadece türban meselesi konuşuluyor ama başka konuların da olduğunu unutmamak lazım.

Üniversite öğrencisi

Eğitim Sen üniversitelerimiz üzerine ilginç bir araştırma gerçekleştirmiş. Sendika Genel Başkanı Sayın Alaaddin Dinçer de araştırmanın sonuçlarını 5 Mart günü gerçekleştirdiği bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurmuş.

Ben de bugünkü yazımda bu ilginç araştırmanın bazı sonuçlarını okurlarla paylaşmak istiyorum.

Üniversite öğrencisi dendiğinde son aylarda sadece türban meselesini konuşuyoruz ama konuşulması gereken başka konuların da varlığını bu arada unutmamak şart.

2006-2007 senesinde ortaöğretim kurumlarında 3 milyon 387 bin öğrencinin yaklaşık yüzde 63'ü normal liselerde, Anadolu ve Fen liselerinde okurken, yüzde 37'si meslek liselerinde okuyor.

Üniversite öğrencilerinin ise sadece yüzde ikisi İHL'ler dahil meslek lisesi çıkışlı; diğer bir anlatımla uygulanan katsayı sistemi meslek lisesi çıkışlıların üniversiteye girişinde önemli bir baraj oluşturmuş durumda zira liselerde yüzde 37'lik oran üniversitede yüzde ikiye düşüyor.

Bu durum etkinlik açısından yani meslek lisesinde öğrenciye yapılan meslek edinme kamu harcamasının etkin kullanımı yönünden doğru bulunabilir ama meslek liselerini seçen çocukların bu tercihi çok küçük yaşta ve ağırlıklı olarak da ailenin ekonomik düzeyi nedeniyle yaptığını bildiğinizden sistemin kabul edilebilir bir hakkaniyet düzeyine kavuşması için ya katsayı sisteminin hafifletilmesi ya da çok iyi işleyen yatay geçiş mekanizmalarının kurulması gerekiyor.

İHL, meslek ve genel lise mezunları toplumun görece dar gelirli kesimlerinin çocukları ve köken olarak da yüzde 63'ü köy ve beldelerden, yüzde 37'si şehir merkezlerinden geliyorlar.

Öğrencinin köken ve gelir düzeyi tercih edilen ya da girilebilen üniversiteyi de çok etkiliyor; örneğin ODTÜ öğrencilerinin sadece yüzde 17'si İHL, meslek ya da genel lise çıkışlı iken bu oran Van Yüzüncü Yıl üniversitesinde yüzde 87'e çıkıyor.

Tıp öğrencilerinin yüzde onu İHL, meslek ya da genel lise çıkışlı iken örneğin eğitim fakültelerinde bu oran yüzde 60.

Meseleye tersten bakarsanız ODTÜ öğrencilerinin yüzde 83'ü özel kolej, süper, Anadolu ya da Fen lisesi çıkışlı iken, bu oran Van Yüzüncü Yıl üniversitesinde yüzde 13.

Üniversiteler ve fakülteler bazında öğrencilerin eğitim kökenleri ve gelir düzeyleri açısından ciddi bir farklılaşma yaşanıyor, bu durumun iyi tespit edilmesi şart.

Araştırma öğrencilerin dershanelere gidişi konusunda da önemli bulgular veriyor.

Eğitim Sen'in 2006 araştırmasına göre tüm liseler bazında son sınıf öğrencilerinin yüzde 42'si dershanelere gidiyor; bu oran Anadolu liselerinde yüzde 90'a çıkıyor.

ÖSS için normal eğitim dışında başka hazırlık yapmayan öğrenci oranı sadece yüzde 5.

Üniversite öğrencilerinin yüzde 93'ünün dershanelere devam ettiği anlaşılıyor; özel ders alanların oranı ise yüzde 13 ve ortalama bir üniversite öğrencisi yaklaşık yirmi ay dershaneye gitmiş bulunuyor.

ÖSS hazırlığın yıllık ortalama maliyeti 2.3 bin YTL düzeyinde yani ortalama bir öğrenci üniversiteden önce 4.5 bin YTL dolayında bir hazırlık harcaması yapıyor.

Üniversite öğrencilerinin yüzde 46'sı sınavı ilk girişte, yüzde 36'sı ikinci girişte, yüzde 19'u ise üçüncü ya da daha sonraki girişte kazanmışlar.

Öğrencilerin yüzde 15'i ilk tercihlerine, yüzde 38'i 2-5 tercihlerine, yüzde 48'i ise altıncı ya da daha sonraki tercihlerine yerleşiyorlar.

Uludağ Üniversitesi'nde sağ görüşlü öğrenciler yürüyüş yaptı.

Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) sağ görüşlü yaklaşık 450 öğrenci yürüyüş yaparken karşıt görüşlü bir öğrencilerin sataşması üzerine gerginlik, jandarmanın zamanında müdahalesi ile büyümeden engellendi.


UÜ'nde cumartesi günü sağ görüşlü öğrencinin dövülmesiyle tırmanan gerginlik, dün sağ görüşlü öğrencilerin demir çubuklu saldırısına uğrayan altı sol görüşlü öğrencinin yaralanmasıyla tırmandı. Üniversitede toplanan sol görüşlü 150 kadar öğrenci, arkadaşlarını dövdükleri öne sürülen karşıt görüşlü öğrencilerin kaldıkları Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü'ne girmek istedi. Jandarma ve özel güvenlik tarafından engellenen öğrenciler, binaya ve kendilerine engel olmak isteyen jandarmalara taş attı. Çıkan arbedede kaçan bazı öğrenciler, yaralı arkadaşlarını ziyaret etmek için zorla Tıp Fakültesi Hastanesi'ne zorla girdi. Jandarma fakülteden çıkarttığı 20'si kız olmak üzere 55 öğrenciyi gözaltına aldı. Çıkan olaylarda ise 9'u öğrenci 2'si jandarma 11 kişi yaralandı.


Jandarmanın geniş güvenlik önlemleri aldığı UÜ'nde bugün de sağ görüşlü 450 öğrenci yürüyüş yaptı. Ellerinde Türk bayrakları olduğu halde slogan atarak kampus içinde yürüyüş yapan öğrenciler, 'Ne mutlu Türküm diyene', 'Alpaslan Türkeş'in askerleriyiz', 'Askere uzanan eller kırılsın' diye slogan attı. Mediko Sosyal bölümünün önüne gelen öğrenciler İstiklal Marşı okudu. Bu sırada sol görüşlü bir öğrenci binanın camından gruba sataştı. Gerginlik jandarma ve özel güvenlik görevlileri tarafından yatıştırıldı. Sağ görüşlü öğrenciler daha sonra dağıldı.

Kız Öğrenci Yurdunda Yangın

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumuna ait kız öğrenci yurdunda çıkan yangın büyümeden söndürüldü.

Edinilen bilgilere göre, Kredi Yurtlar Kurumu Kız Öğrenci Yurdu'nun 2. katındaki personel odasında, elektrikli bir cihazın prizine takılı vaziyetteyken alev alması sonucu yangın çıktı.

Yangın, çevrede bulunan vatandaşlar ve yurt görevlilerinin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü.

Olayda ufak çaplı maddi hasar oluştuğu kaydedildi.

Yabancı Üniversiteler Türkiye'de

Üniversiteler öğrenci talebini karşılayamadığı için her yıl on binlerce öğrenci ihraç ediyoruz...

Türkiye'de yabancı üniversiteler
Ülkemizdeki üniversiteler öğrenci talebini karşılayamadığı için başta ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada, İtalya, İspanya, Avustralya, Rusya, ve Balkanlar olmak üzere dünyanın muhtelif ülkelerine her yıl on binlerce öğrenci ihraç ediyoruz.

Öğrenciyi ihraç etmekle kalmıyor, bu nedenle milli gelirden yılda 1.5 milyar ABD Doları fire veriyoruz. Türkiye şu anda dünyada yurt dışına en fazla öğrenci gönderen 7. ülke. Bu, trend ağırlıklı olarak son 20 yılda yükseldi. Türkiye son 20 yılda, içerideki arz-talep dengesizliği yüzünden dışarıya 20 milyar dolar aktardı. Şimdi şöyle bir hesap yapalım: 20 milyar dolara kaç üniversite kurulurdu? Takriben 200 üniversite...

Arkadaşlarının dayak yediğini öne süren bir grup öğrenci karşıt görüşlü öğrencilerin yurdunu bastı. İki öğrenci yaralandı

Uludağ Üniversitesinde, arkadaşlarının dayak yediğini öne süren bir grup öğrenci, karşıt görüşlü öğrencilerin barındığını iddia ettikleri yerleşkedeki yurda girmek istedi. Jandarmanın cop ve biber gazı kullanarak müdahale ettiği olaylarda, ilk belirlemelere göre 2 öğrenci yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, karşıt görüşlü öğrenciler arasında 8 Mart Cumartesi günü Görükle Yerleşkesinde başlayan gerginlik, bugün de devam etti. Yaklaşık 100 öğrenci, eğitim fakültesi binası önünde toplanarak, sloganlar eşliğinde Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı öğrenci yurduna kadar yürüdü. Arkadaşlarının dövüldüğünü öne süren gruptakiler, karşıt görüşlü öğrencilerin barındığını iddia ettikleri yurda girmek istedi.

Olay yerinde güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri, yurdun kapısını zorlayan öğrenci grubuna engel oldu. Öğrencilerin taş attığı jandarma ekipleri, gruba cop ve biber gazıyla müdahale etti.
Çıkan arbedede, ilk belirlemelere göre iki öğrenci yaralandı. Yaralılar, yerleşkede bulunan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Bu arada, 4 öğrencinin güvenlik güçlerince gözaltına alındığı öğrenildi.