30 Aralık 2008 Salı

TEV 52 Öğrenciye Başarı Bursu Verecek...

Down Sendromlu, Ama Yılmadı Başardı...

Okuma azmiyle kendi gibi gençlere örnek olan down sendromlu Olcayto Tunçel, Anadolu Üniversitesindeki eğitimini başarıyla tamamlayarak diplomasını aldı.

İlk ve ortaöğretimini örgün eğitim veren kurumlarda tamamlayan, ardından ÖSS'ye girerek Anadolu Üniversitesi Büro Yönetimi bölümünde okumaya hak kazanan Tunçel, 85 not ortalamasıyla üniversiteden mezun oldu. Tunçel'in yeni hedefi, ikinci üniversitede okuyarak, tarih eğitimi almak.

Olcayto Tunçel, yaptığı açıklamada, mezun olabilmek için her gün bir arkadaşıyla düzenli çalıştığını ve derslerini başarıyla verdiğini belirterek, ''Yoğun çalışmamın meyvelerini aldım. Tüm sınavlarımı verdim ve mezun olmaya hak kazandım'' dedi.

Diplomasını almaya babasıyla gittiğini anlatan Olcayto Tunçel, şöyle konuştu:

''Oldukça heyecanlıydım. Artık üniversite mezunu oluyordum. Ortaokul ve lisede takdir, teşekkür belgeleri aldım ama bu apayrı bir duygu. Diplomamı aldığımda çok mutlu oldum. Babam da benimle gurur duydu. Hemen anneme gelerek, diplomamı gösterdim, beraber ağlaştık. Bütün dostlarımız, arkadaşlarım kutlamak için aradı. Çok güzel ve duygusal bir gündü.

Down sendromlu bir genç olarak üniversite diploması almam benim için ayrı bir önem taşıyor. Benim okuma azmim ve başarım onlara örnek olsun. Benim gibi olan arkadaşlarımın da bu düzeye gelmesini istiyorum. Azmetsinler, sabırla dirsek çürütsünler, başarılı olacaklardır.''

Diplomasını alır almaz çeşitli şirketlerden sekreterlik teklifi aldığını dile getiren Tunçel, bu teklifleri değerlendirdiğini söyledi. Asıl amacının çok sevdiği ve özel ilgisi bulunan tarih alınında lisans eğitim almak olduğunu belirten Tunçel, ''İkinci üniversiteyi de bitirmek istiyorum'' diye konuştu.

İş konusunda karar verene kadar boş zamanını değerlendirmek için bir resim atölyesine devam ettiğini ifade eden Olcayto Tunçel, vatani görevini yapmak istediğini de kaydetti.

-''DİPLOMA TAM BİR ALIN TERİNİN ÜRÜNÜ''-

Olcayto Tunçel'in annesi Hülya Tunçel ise internetten sınav sonuçlarını öğrendikleri gün çok büyük bir heyecan yaşadıklarını belirterek, ''Olcayto'nun tüm derslerini verdiğini gördüğümüzde derin bir nefes aldık ve 'oh be' dedik. Tarif edilemez bir mutluluktu'' dedi.

Diplomanın tam bir alın terinin ürünü olduğunu vurgulayan Hülya Tunçel, Olcayto'nun büyük amfilerde merkezi sınava girdiğini, hiçbir kayırmanın, kanaat notunun geçerli olmadığını söyledi.

Olcayto'nun ilkokuldan beri normal öğrencilerin devam ettiği okullarda öğretim gördüğünü, özel eğitim almadığını ifade eden anne Tunçel, İngiltere ve ABD'deki örnekleri araştırarak, bu yolu denemeye karar verdiğini söyledi.

Yurdun birçok yerinden down sendromlu çocuğu olan annelerden günde en az iki telefon aldığını anlatan Tunçel, deneyimlerini paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

-''DÜNYANIN HER YERİNDE ONA GÖRE BİR KIZ ARAYACAĞIM''-

Eğitim konusunda uzun süren bir maratonun ardından mutlu sona ulaştıklarını dile getiren Hülya Tunçel, şimdi Olcayto'nun iyi bir yuva kurması için çalışacağını söyledi.

Evliliğin önemine değinen anne Tunçel, ''Eğitimi hallettik ama bu konular daha zor diye düşünüyorum. Dünyanın her yerinde onun özelliğine uygun bir kız arayıp, bulacağım. Eğer Olcayto'nun bir kız arkadaşı olmaz, bu duyguları yaşayamazsa kendimi yarım hissederim. Şu anki amacım Olcayto'ya en uygun kızı bulmak'' diye konuştu.

Olcayto'nun askere gitmesinin de kendilerini mutlu edeceğini ifade eden Tunçel, ''Eğer çağırırlarsa oğlumuzu seve seve askere göndeririz'' dedi.

İranlı Öğrencilerden Ürdün'e Ültimatom

İranlı üniversite öğrencileri, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 2000 binden çok Filistinliyi öldürmesi ve yaralamasını kınaması için Ürdün'e 48 saat süre verdi.

Üniversite öğrencileri, Ürdün hükümetine iletilmek üzere, bu ülkenin Tahran'daki Büyükelçisi Celal Ahmed Meflah'a hitaben yazdıkları açık mektupta, "Ürdün'den İsrail'in katliamları karşısında sessiz kalmaması" istendi.

İran'daki üniversite öğrenci birliklerinin tümünün ortak imzasını taşıyan mektupta, "Gazze Şeridi'ndeki facia, bir millet, siyasi ve askeri coğrafyayla sınırlı değil, İslam dünyasının ve tüm insanlığın meselesidir" ifadesi kullanıldı.

Mektupta Ürdün Krallığına hitaben, "Filistin halkının artık kaybedecek bir şeyi yok ki mücadeleden vazgeçsin. Bundan emin olun. İnsanlığın vicdanı ve tarih karşısında yargılanmamak için İsrail'e karşı tavır alın. Ebedi utanç lekesini alnınızda taşımayın. Ürdün halkının benimseyemeyeceği politikalardan vazgeçin" ifadelerine yer verildi.

"Ürdün Krallığının gücünü büyük güçlerden değil, halktan alması gerektiği" belirtilen mektupta, "Ürdün Krallığı, İsrail'in masum ve sivil halka yönelik vahşice saldırılarını kınayan açıklamayı 48 saat içinde yayımlasın. Aksi halde Tahran'daki tüm temsilcileriniz İran topraklarını terk etsin" ifadesi kullanıldı.

ABD'nin Tahran'daki Büyükelçiliğinin 4 Kasım 1979-21 Ocak 1981 tarihleri arasında 444 gün süreyle ele geçirilmesini hatırlatan öğrenciler, isteklerinin yerine getirilmemesi halinde Ürdün'ün Tahran'daki Büyükelçiliğini ele geçirme tehdidinde bulundu.

Bu arada Tahran'daki Filistin Meydanı'nda dün İsrail'i protesto eden on binlerce kişi, "ABD'ye ölüm, İsrail'e ölüm" sloganının yanı sıra bazı Arap ülke ve liderlerinin Filistin'de yaşanan insanlık trajedisine "kayıtsız" kalmalarını ilk kez "Vurdumduymaz Araplara ölüm" şeklinde slogan atarak protesto etmişti.

İranlı bazı yetkililer de "İsrail ile görüşen ve işbirliği yapan bazı Arap ülke ve liderlerini, Gazze Şeridi'ne yapılan saldırılardan sorumlu tutan" açıklamalarda bulunmuştu.

Eğitime Kar Engeli

Etkili olan kar yağışı nedeniyla bazı illerde okullar tatil edildi. Doğu'da hayat durma noktasına geldi. Ağrı ve Iğdır'da tüm köy yolları ulaşıma kapandı.

IĞDIR'DA EĞİTİME KAR ENGELİ

Yoğun kar yağışı nedeniyle Iğdır'ın merkeze bağlı köyleri ile Aralık ve Karakoyunlu ilçelerinde eğitime ara verildi.

Iğdır Valiliğinden yapılan açıklamada, etkili kar yağışı nedeniyle Iğdır merkeze bağlı köyler, Aralık ve Karakoyunlu ilçeleri ile bu ilçeler ve Tuzluca ilçesine bağlı köylerde ilköğretim ve liselerde eğitime yarın ara verildiği belirtildi.


AĞRI'DA KAR YAĞIŞI NEDENİYLE OKULLAR 2 GÜN TATİL

AĞRI'da bir haftadan beri devam eden yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle eğitime iki gün ara verildi.

Ağrı'da yoğun kar yağışı ve tipi hayatı olumsuz etkiledi. Yaklaşık bir haftadan beri devam eden kar yağışı nedeniyle birçok köy yolu ulaşıma kapandı. Karayolları ekipleri, yollardaki buzlanmayı önlemek için aralıksız tuzlama çalışmalarını sürdürürken, trafik ekipleri de uygulamalarını sıklaştırdı. Zincirsiz yola çıkan araçlara izin verilmezken, bugün Valik Kriz Merkezi tarafından yapılan açıklamada, il genelinde okulların iki gün tatil edildiği bildirildi.

OKAN ÜNİVERSİTESİNDE EĞİTİME BİR GÜN ARA VERİLDİ

İstanbul'daki kar yağışı nedeniyle Okan Üniversitesinde eğitime bir gün süreyle ara verildi.

Okan Üniversitesinden yapılan açıklamada, İstanbul'da etkili kar yağışı nedeniyle yarın eğitim yapılmayacağı duyuruldu.


DÜZCE İL MERKEZİNDEKİ OKULLARDA EĞİTİME ARA VERİLDİ

Yoğun kar yağışı nedeniyle, Düzce il merkezindeki okullarda yarın eğitime ara verildi.

Düzce Valiliğinden yapılan açıklamada, etkili olan kar yağışı nedeniyle, ilk ve orta dereceli ilköğretim okullarının yarın tatil edildiği bildirildi.

Düzce merkezde bulunan okullarda öğrenim gören öğrencilerin, okullarına ulaşmakta zorluk yaşayacaklarını düşünülmesi nedeniyle okullarda eğitime bir gün ara verilmesi kararı alındığı belirtildi.

KONYA ÇELTİK'DE TATİL

Bu arada, Konya'nın Çeltik ilçesinde de yoğun kar yağışı nedeniyle okulların yarın tatil edildiği bildirildi.

Anne Katili Üniversiteliye Müebbet...

Prof. Dr. Ayşe Olcay Tiryaki'nin katil zanlısı kızı Başak Aydıntuğ, "müebbet hapis" cezasına çarptırıldı.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına tutuklu sanık Aydıntuğ, avukatları Bülent Akçemete, Onur Aksu ve Gözde Çağlayan ile Tiryaki'nin annesi Naciye Lütfiye Kalabay'ın avukatı İsmail Aydos katıldı.

Duruşmada, sanık Aydıntuğ ile avukatları esas hakkındaki savunmalarını yaptı.

Daha sonra Mahkeme Heyeti, Başak Aydıntuğ'un, Türk Ceza Kanununun (TCK) "Üst soy veya alt soydan birine ya da eş ve kardeşe karşı kasten öldürme" suçunu düzenleyen 82/1 (d) maddesi uyarınca "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırıldığını, ancak sanığın duruşmalardaki iyi hali nedeniyle cezasının "müebbet hapse" çevrildiğini açıkladı.

2008'in En Başarılı Üniversiteleri...

2008’in son günlerinde üniversiteler sıralaması yayınlandı. Maalesef bizim hiç bir üniversitemiz ilk sıralarda yer almıyor.

2008'in son günlerinde üniversiteler sıralaması yayınlandı (www.topuniversities.com). Bizler ÖSS'ye ve dershanedeki başarıya o kadar odaklanmış haldeyiz ki gerçeklere odaklanamıyoruz.

Arz-talep dengesizliği nedeniyle Türkiye'de üniversiteye girmenin zorluğu aşikâr da mezun olmak aslında çok zor değil. Halbuki, gelişmiş ülkelerde genelde üniversiteye kabul kolay da mezun olmak çok çalışmayı ve eforu gerektiriyor.

Üniversitelerin temel amaçlarından biri olan araştırmada da dünya ile kıyaslandığında epey geri kalmış durumdayız. YÖK'ün teşvik politikaları ile acilen üniversitelerimizi heveslendirmesi ve araştırmaya zorlaması gerekiyor. Dünyada üniversiteleri sıralamasında en önde gelen kriterler sırası ile; akademisyenlerin başarısı ve zihniyeti, akademik yayınlar (Citation index), araştırmalar, öğrenci/akademisyen oranı, personelin kalitesi, uluslararası akademisyen ve öğrenci oranı.

2008 yıl sonu dünya sıralamasında ilk 25

1. Harvard ABD

2. Yale ABD

3. Cambridge İngiltere

4. Oxford İngiltere

5. California Institute of Tech. ABD

6. Impreal College İngiltere

7. Uni.College London İngiltere

8. Chicago ABD

9. M.I.T ABD

10. Columbia ABD

11. Pennsylvania ABD

12. Princeton ABD

13. Duke ABD

14. Johns Hopkins ABD

15. Cornell ABD

16. Australian National Avustralya

17. Stanford ABD

18. Michigan ABD

19. Tokyo Japonya

20. McGill Kanada

21. Carnegie Mellon ABD

22. King's College İngiltere

23. Edinburg İngiltere

24. ETH Zurich İsviçre

25. Kyoto Japonya


Sonuç Olarak :

Bu tablolardan çıkarılacak en büyük ders şu: Bir ülkenin gelişmişliği üniversite sıralamasında gizli. Ülkemiz iddia ettiği gibi ilk 15-20 ülke arasına girecekse bu konuya devlet, hükümet, eğitim politikası ile hep birlikte odaklanmak zorunda. Türkiye'nin hak ettiği yer şu anda Arjantin, Filipinler ve Endonezya ile paylaştığı 30'lar değil. Bu köşede üniversitelerimizin en büyük hedefinin ilk 500'e girip sıralamada yukarı doğru tırmanmak olduğunu defalarca vurgulamıştım.

Van'da Taşımalı Okullar Tatil Edildi...

Van'da dün gece başlayan kar, kenti beyaza bürüdü. İl genelinde 362 köy yolu ulaşıma kapanırken taşımalı eğitim veren okullar tatil edildi.

Yağış ile sabahın erken saatlerinde belediye ekipleri kar seferberliği başlattı. Bir yandan yollar temizlenirken diğer taraftan kar kürüme ekipleri kaldırımları temizlemeye başladı. Belediye karla mücadele için 6 greyder, 10 kepçe ve 12 kamyonla çalışıyor. Kaldırımları temizlemek için 100 personel görev yapıyor

Van Valiliği'nden alınan bilgilere göre, kar yağışı sebebiyle Van merkez ve Edremit'te 65, Bahçesaray 19, Başkale 10, Çaldıran 50, Çatak 21, Erciş 60, Gevaş 8, Gürpınar 40, Muradiye 30, Özalp 40 ve Saray'da 19 köy olmak üzere il genelinde 362 köy yolunun ulaşıma kapandı. Yolların açılması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kar yağışı sebebiyle il genelinde taşımalı eğitim veren okulların tatil edildiğini duyurdu. Köy okullarında görev yapan bazı öğretmenler, okulların tatil edilip edilmediği konusunda kendilerine sabah erken saatlerde bilgi verilmemesinden yakınarak, sabah saat 05.30'dan 07.30'a kadar servis araçlarından beklediklerini söyledi.

Meteoroloji Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezinde kar kalınlığının 15 santimetre olduğunu, kar yağışının bugün ve yarın zaman zaman devam edeceğini bildirdi.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, yolların açık olduğunu ifade ederek, yola çıkan sürücülere, zincir takmaları ve buzlanmaya karşı dikkatli olmamaları konusunda uyarıda bulundu.