2008'in En Başarılı Üniversiteleri... - Eğitim Haberleri

30 Aralık 2008 Salı

2008'in En Başarılı Üniversiteleri...

2008’in son günlerinde üniversiteler sıralaması yayınlandı. Maalesef bizim hiç bir üniversitemiz ilk sıralarda yer almıyor.

2008'in son günlerinde üniversiteler sıralaması yayınlandı (www.topuniversities.com). Bizler ÖSS'ye ve dershanedeki başarıya o kadar odaklanmış haldeyiz ki gerçeklere odaklanamıyoruz.

Arz-talep dengesizliği nedeniyle Türkiye'de üniversiteye girmenin zorluğu aşikâr da mezun olmak aslında çok zor değil. Halbuki, gelişmiş ülkelerde genelde üniversiteye kabul kolay da mezun olmak çok çalışmayı ve eforu gerektiriyor.

Üniversitelerin temel amaçlarından biri olan araştırmada da dünya ile kıyaslandığında epey geri kalmış durumdayız. YÖK'ün teşvik politikaları ile acilen üniversitelerimizi heveslendirmesi ve araştırmaya zorlaması gerekiyor. Dünyada üniversiteleri sıralamasında en önde gelen kriterler sırası ile; akademisyenlerin başarısı ve zihniyeti, akademik yayınlar (Citation index), araştırmalar, öğrenci/akademisyen oranı, personelin kalitesi, uluslararası akademisyen ve öğrenci oranı.

2008 yıl sonu dünya sıralamasında ilk 25

1. Harvard ABD

2. Yale ABD

3. Cambridge İngiltere

4. Oxford İngiltere

5. California Institute of Tech. ABD

6. Impreal College İngiltere

7. Uni.College London İngiltere

8. Chicago ABD

9. M.I.T ABD

10. Columbia ABD

11. Pennsylvania ABD

12. Princeton ABD

13. Duke ABD

14. Johns Hopkins ABD

15. Cornell ABD

16. Australian National Avustralya

17. Stanford ABD

18. Michigan ABD

19. Tokyo Japonya

20. McGill Kanada

21. Carnegie Mellon ABD

22. King's College İngiltere

23. Edinburg İngiltere

24. ETH Zurich İsviçre

25. Kyoto Japonya


Sonuç Olarak :

Bu tablolardan çıkarılacak en büyük ders şu: Bir ülkenin gelişmişliği üniversite sıralamasında gizli. Ülkemiz iddia ettiği gibi ilk 15-20 ülke arasına girecekse bu konuya devlet, hükümet, eğitim politikası ile hep birlikte odaklanmak zorunda. Türkiye'nin hak ettiği yer şu anda Arjantin, Filipinler ve Endonezya ile paylaştığı 30'lar değil. Bu köşede üniversitelerimizin en büyük hedefinin ilk 500'e girip sıralamada yukarı doğru tırmanmak olduğunu defalarca vurgulamıştım.

Hiç yorum yok: