18 Ocak 2010 Pazartesi

Okul Var Öğrenci Yok...

İstanbul’daki 22 özel Rum okulundan halen faaliyette olan 11’inde toplam 214 öğrenci eğitim alıyor.

İstanbul'da Bakırköy, Yeşilköy, Beyoğlu, Tarabya, Yeniköy, Feriköy, Karaköy ve Kurtuluş'ta bulunan 9 ilköğretim okulu öğrenci yokluğu sebebiyle eğitim faaliyetini sürdürmüyor. Şehirdeki 22 özel Rum okulundan halen faaliyette olan 11'inde ise sadece 214 öğrenci eğitim var. Bazı okullarda sadece 2 öğrencinin ders aldığı sınıflar yer alırken, sadece bir öğrencisi bulunan okul dikkati çekiyor. Heybeliada Rum Erkek Lisesi ile Yuvakimyon Rum Kız Lisesi de faaliyette olmayan okullar arasında. Her birinin bir zamanlar 700-800 öğrenciye sahip olduğu belirtilen Rum okullarında bugün öğrenci sayısı 1-20 arasında değişiyor. Özel Kadıköy Rum İlköğretim Okulu'nda sadece bir erkek öğrenci eğitim görüyor.

Liselilerin Kavgası Sokağa Taştı...

İstanbul Samandıra'da lise öğrencileri okul içinde meydana gelen tartışmayı dışarı taşıdı.
Samandıra Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri iddiaya göre okul içinde omuz atma yüzünden tartıştı. İki öğrenciyi okul çıkışında sıkıştıran onlarca öğrenci tekme tokat dövmeye başladılar. Öfkeli öğrencilerin uzun süre dövdüğü iki öğrenci kaçmaya çalışırken yardımlarına zabıta ekipleri yetişti. Dayak nedeniyle biri ağır şekilde yaralanan iki öğrenci Samandıra Belediyesi Ek Hizmet Binasına sokularak öfkeli öğrenci grubunun elinden kurtarıldı. Saldırgan öğrenciler basın mensuplarının da çekim yapmasını engellemeye çalıştılar. Olaydan sonra ek hizmet binasına gelen polis ekipleri saldırgan öğrencileri yakalamak için çalışma başlattı. Bazı öğrenciler kavgaya dışarıdan gelen öğrenci olmayan kişilerinde karıştığını ileri sürdüler.

TDK'dan Türkçe Sözlük...

TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, "Türkçe'nin yüz akı olacak Büyük Türkçe Sözlük basım aşamasına geldi.

Prof. Dr. Akalın, Çukurova Kitap Fuarı'na katılmak üzere geldiği Adana'da,yaptığı açıklamada, sanal ortamda kurumun internet sitesinde kullanıma sundukları Büyük Türkçe Sözlük'ün kitaplaştırma çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi. Sözlükte, Tük diline ait 570 bin sözcüğün yer aldığını, bu sözlükte bilim ve sanat terimleri, kişi ve yer adları, yöresel ağızlara da yer verildiğini ifade eden Akalın, ''Türkçe'nin yüz akı olacak büyük Türkçe Sözlük basım aşamasına geldi. A4 kağıtlarına basıldığında 27 bin sayfa yaptı, üst üste konulduğunda benim boyumu geçti. Basıldığında 5 bin sayfa, 8 kilogram ağırlığında olacak bu sözlük rahle (üzerinde kitap okunan, yazı yazılan, bazıları açılıp kapanabilen alçak, küçük masa) üzerinde durabilecek'' dedi. TÜRKÇE ÇEKİM MERKEZİ OLUYOR 2005'te yapılan bir araştırma sonucuna göre, dünyada 6 bin 912 dilin bulunduğunu, ancak Türkçe'nin bu diller arasında en güçlü olanlar arasında yer aldığını bildirdi. Akalın, "Türkçe için Türk Dil Kurumu Başkanı olarak söylüyorum bu yüzyılda da önümüzdeki bin yılda da yok olma tehlikesi söz konusu değil" dedi. TDK Başkanı Prof. Dr. Akalın, yok olma bir yana Türkçe'nin bugün en güçlü dönemini yaşadığını, Türkiye'nin bölgesinde güçlü bir ülke olmasıyla birlikte Türkçe'nin çekim merkezi haline gelmeye başladığını vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Bugün dünyada, en az bir ortaöğretim kurumunda Türkçe'nin öğretildiği 87 ülke var. 46 ülkede özel kurslarda Türkiye Türkçesi öğretiliyor. 9 ülkede Türkçe öğretim yapan üniversite var. 28 ülkede de Türkoloji bölümü, enstitüsü ya da merkezi bulunuyor. Dünyanın dört bir köşesinde radyolar, televizyonlarımız dinlenebiliyor, izlenebiliyor. Bu yönleriyle baktığımızda, Türkçe'nin asla yok olması gibi, kaybolması gibi bir durum söz konusu değil. Türkçe köklü bir dil. Yeryüzünde 6.912 dil var. Bunlar içerisinde çok azı Çin'ce gibi Arapça gibi İbranice ve Türkçe gibi tarihin derinliklerine kadar uzanabiliyor.''

Yükseköğretimde Suriye İle İşbirliği...

Suriye ile diplomatik, siyasal ve ekonomik alanlarda gelişen ilişkilere eğitim de eklendi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Suriye ile yükseköğretimde öğretim elemanı ve öğrenci değişiminin yanında ortak lisans ve lisansüstü programların açılacağını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamaya göre, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında aralarında rektörlerin de bulunduğu heyet, Suriye'de yükseköğretim alanında önemli işbirliği adımları attı. Suriye Yükseköğretim Bakanı Ghias Barakat'ın daveti üzerine Lazkiye'de gerçekleşen ziyarette; lisans ve lisansüstü programlarda müşterek çalışmalar yürütülmesi, öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, Halep Üniversitesi'ndeki Türk edebiyatı bölümünün diğer üniversitelerde de yaygınlaştırılması kararlaştırıldı. Türk üniversiteleri ile Şam, Halep, Teşrin, El-Bas ve El-Furat üniversiteleri arasında işbirliği yapıldı. Suriye'nin Türkiye'ye devlet bursuyla öğrenci göndermesine karar verildi.

Sınav Başvurular Bugün Başladı...

Üniversiteye girişte bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sınav sisteminin 1. aşaması olan YGS başvuruları başladı.
2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) başvurular 12 Şubat'ta sona erecek. 2010-2011 öğretim yılında yükseköğretimin tüm lisans ve önlisans (sınavsız geçiş dahil) programlarına girmek veya yurtdışında öğrenim görmek isteyen adayların 2010-ÖSYS'ye müracaat etmeleri gerekiyor. Okul müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi yöneticilikleri ve ÖSYM büroları, başvuru merkezi olarak görev yapacak. Adaylar başvuru merkezlerinden, içinde Aday Bilgi Formu da bulunan 2010-ÖSYS Kılavuzu'nu 2 TL'ye alacak. YGS ücreti olarak 35 TL, sadece sınavsız geçiş başvurusu için 10 TL ödenecek. Başvuru merkezine giderken 2010-Aday Bilgi Formu, fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi, banka dekontu ile ortaöğretim diplomasının (mezunlar için) bulundurulması gerekiyor. Başvuru sırasında formdaki 'İnternet üzerinden işlem yapmak istemiyorum' seçeneğini işaretleyen adaylar, sınav sonuçlarını internetten öğrenemeyecekler ve ayrıca internet üzerinden bazı işlemleri yapamayacak.